18 jaar cel voor Volkert van der Graaf

Volkert van der Graaf is zojuist door de rechtbank tot 18 jaar cel veroordeeld wegens moord op Pim Fortuyn. De eis van de Officier van Justitie was levenslang.

De rechter acht de kans op herhaling niet aanwezig, en neemt mee dat Van der Graaf geen strafblad had. Bovendien erkent de rechter dat Van der Graaf zich zorgen maakte over de opkomst van Fortuyn, die schadelijk zou zijn voor kwetsbare personen in de maatschappij; zoals moslims en WAO'ers. De rechter benadrukte dat de straf geen wraak is.

De rechtbank acht bewezen dat Van der Graaf op 6 mei 2002 bij vol verstand met voorbedachte rade Pim Fortuyn heeft doodgeschoten in het mediapark te Hilversum. Van der Graafs psychische stoornis is niet van invloed geweest op de daad. Ook acht de rechtbank bewezen dat Van der Graaf de heer H.H.J. Smolders heeft bedreigd met een vuurwapen.

Het is nog niet bekend of Officier van Justitie Plooy in hoger beroep gaat.

Van der Graaf, in 2014 weer op vrije voeten.


18 jaar cel met aftrek van voorarrest betekent dat van der Graaf, na tweederde van zijn straf in 2014 weer vrij man is. (18 jaar celstraf is 12 jaar effectief zitten)