FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 15 april 2003

Onkruit activisten blijven in cel

Vijf activisten van de anti-militaristische actiegroep Onkruit moeten nog zeker zes dagen in de cel blijven. Twee anderen werden voor zeker 10 dagen in bewaring gesteld omdat ze weigeren hun naam te noemen.

De zeven maakten deel uit van een groep activisten die afgelopen zaterdag een Amerikaanse legertrein tot stoppen en omkeren dwongen bij het Limburgse Sevenum. De trein vervoerde oorlogsmaterieel vanuit Duitsland naar de haven in Rotterdam. De actievoerders hadden zich aan de rails vastgeketend.

Justitie verdenkt de actievoerders van het opzettelijk in gevaar brengen van het treinverkeer. Daarop staat een maximumstraf van vijftien jaar.

Een woordvoerster van Onkruit zei de gevangenschap onzin te vinden. ,,Dit zijn geen criminelen, zoals justitie beweert. Degenen die oorlog voeren in Irak zijn crimineel.'' De advocaat van de activisten zei het opvallend te vinden dat de eerste vijf activisten pas vrijkomen als de laatste Amerikaanse legertrein vanuit Venlo naar Rotterdam is vertrokken.

Nu ook vervoersverbod voor varkens

Gizmo4ever had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de strijd tegen de vogelpest mogen er in de Gelderse vallei en het vogelpestgebied in Limburg geen varkens meer worden vervoerd. Ook mag er geen varkensmest worden vervoerd.

Minister Veerman van Landbouw heeft deze maatregel genomen nadat is gebleken dat ook varkens de ziekte kunnen krijgen. Zolang niet bekend is of de dieren de ziekte ook kunnen overdragen wil de minister geen enkel risico nemen.

Maandag waren er in totaal 212 bedrijven besmet met de vogelpest. 29 bedrijven werden ernstig verdacht van een besmetting.

OM in beroep tegen straf Van der Graaf

Plaatsvervangend hoofdofficier van Justitie Hofstee uit Amsterdam heeft vanavond in het tv-programma Nova gezegd dat het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat tegen het vonnis van de rechter, in de strafzaak tegen Volkert van der Graaf. Hofstee zei de straf van 18 jaar te laag te vinden. Het OM had twee weken geleden levenslang geëist.

Volgens Hofstee heeft de rechtbank te weinig rekening gehouden met het politiek motief die de moordenaar van Pim Fortuyn had. Hij vindt dat er wél een politieke moord is gepleegd; Van der Graaf heeft doelbewust een politiek leider definitief het zwijgen opgelegd, waardoor de democratische rechtsorde ernstig werd geschokt. Ook acht Hofstee, anders dan het Pieter Baan Centrum en de rechtbank, de kans op herhaling wel aanwezig.

Al met al redenen genoeg om in hoger beroep het Gerechtshof zich over de zaak te laten buigen, zo zei Hofstee.

Sjoerd, Turkije (Ankara) - 15/04

IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Tegen zijn om het tegen zijn?
Gisteren in de kranten: Baykal claimt verkeerd geciteerd te zijn. Iedereen blijkt (net als ik) over z'n opmerking over een invasie in Noord-Irak gevallen te zijn, maar hij zegt nu dat hij niet bedoelde dat Turkije Noord-Irak allang binnen had moeten vallen, maar dat als de regering zoals ze zegt een "rode lijn" hanteert met betrekking tot Koerdische inname van Mosul en Kirkuk, ze daar ook naar had moeten handelen. Hm. Dan toch oppositie voor de oppositie, tegen zijn om het tegen zijn? Ik weet het niet zo.

Nota
Oh ja, nog een nota over de demonstratie in Ankara: zoals ik al eerder schreef, het verzet tegen de oorlog is hier niet voorbehouden aan een bepaalde groep. In dit geval waren het communisten, die de afgelopen jaren weer veel openlijker actief (kunnen) zijn in Turkije; de leus "Amerika het Midden Oosten uit" wordt hier gedeeld door religieus rechts en seculier links, en vrijwel alles daartussen (met uitzondering van journalisten met Amerikaanse opleidingen, en de aanhangers van het leger).

De rest van het dagboek kun je hier lezen (website Netwerk).

China: geweld bij SARS-isolatie toegestaan

Butt_Plugg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de strijd tegen SARS mag de politie in China geweld gebruiken om mensen met de verschijnselen van de longziekte te isoleren. Onder andere met deze maatregel wil de regering verdere verspreiding van de ziekte voorkomen. Ook komen er door het hele land controleposten om reizigers te onderzoeken. Wanneer een reiziger weigert zich te laten onderzoeken mag het medisch personeel de politie inschakelen.

China kreeg veel kritiek vanwege diens aanpak bij de bestrijding van de epidemie. Er wordt vermoed dat deze in een Zuid-Chinese provincie is begonnen. In het land lijden 1418 mensen aan de ziekte.

Manchester United contracteert 8-jarige

De achtjarige Kenji Gorré is populair bij de internationale profvoetbal-clubs.

Het kereltje heeft zelfs zijn eerste profcontract al binnen. De zoon van voormalig Feyenoord- en Ajax-speler Dean Gorré mag voor één jaar bij Manchester United aan de slag.

Naast United was het jochie ook in de race voor een contract bij Manchester City. Hij heeft slechts een éénjarig contract gekregen omdat een langere verbintenis vanwege zijn leeftijd niet is toegestaan.

Brokstukken Columbia worden vrijgegeven

bluebit had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zodra het officiele onderzoek afgerond is, zullen de brokstukken van het ontplofte ruimteveer Columbia vrijgegeven worden voor nader onderzoek door wetenschappers. Dit is door de voorzitter van het reconstructieteam, Michael Leinbach, bekendgemaakt.

Leinbach gaf aan dat men lering heeft getrokken uit het ongeluk met het ruimteveer Challenger in 1986. De brokstukken van dit ruimteveer zijn sinds de ramp opgeslagen in een raketsilo.

De oorzaak van de ramp met de Columbia is nog niet bekend, maar het lijkt erop dat tijdens de lancering een stuk schuim van een externe tank is losgeraakt en dat dit de linkervleugel heeft beschadigd.

NASA hoopt dat ook extern onderzoek zal leiden tot een beter inzicht in ruimteontwerpen.

Manchester United contracteert 8-jarige

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De achtjarige Kenji Gorré is populair bij de internationale profvoetbal-clubs. Het kereltje heeft zelfs zijn eerste profcontract al binnen. De zoon van voormalig Feyenoord- en Ajax-speler Dean Gorré mag voor één jaar bij Manchester United aan de slag.

Naast United was het jochie ook in de race voor een contract bij Manchester City. Hij heeft slechts een éénjarig contract gekregen omdat een langere verbintenis vanwege zijn leeftijd niet is toegestaan.

Kijk voor meer sportnieuws op de FOK! Voetbalmanager!

Koningin benoemt twee informateurs

Koningin Beatrix heeft minister van Staat Korthals Altes van de VVD en voormalig raadsadviseur Hoekstra (CDA) benoemd tot informateur.

De nieuwe informateurs moeten onderzoeken welke partij een coalitie van het CDA en de VVD kan aanvullen. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Zo kunnen de partijen LPF en D66 voor een kamermeerderheid zorgen, maar ook een coalitie met de kleine christelijke partijen CU en SGP is mogelijk.

De benoeming komt na een dag waarop de fractievoorzitters de koningin hun advies kwamen geven en komt overeen met de adviezen van het CDA en de VVD. Er leefden meerdere ideeën onder de fracties, van een lijmpoging tussen CDA en PvdA tot nieuwe verkiezingen.

De informateurs willen de informatie binnen enkele weken hebben afgerond. De partij die het CDA en de VVD gaat aanvullen moet dan bekend zijn. Daarna moet er meteen een formateur van start in plaats van een informateur, om zo snel een kabinet te kunnen neerzetten.

Meer gevallen Groningse longziekte

In het Groningse verpleeghuis 'Coendershof' zijn dinsdag weer 4 gevallen van de onbekende longziekte ontdekt. De totale teller staat hiermee op 38. Hiervan zijn 8 mensen reeds overleden, terwijl 13 patienten hersteld zijn.

Het betreft bewoners en personeel van het verpleeghuis. Volgens de GGD gaat het hier niet om de gevreesde ziekte SARS. Ook kan worden uitgesloten dat de infectie middels een legionellabacterie zijn weg in het verpleeghuis heeft weten te vinden.

Donderdag worden nieuwe onderzoeksresultaten verwacht en de GGD hoopt dan meer te weten. In de tussentijd zal het personeel en bezoekers ter bescherming mondkapjes dragen en extra reinigingsvoorschriften zullen nageleefd moeten worden.

Met dank aan bluebit voor het herschrijven van dit verhaal.

Iraakse 'most wanted' speelkaarten populair

De speelkaarten die oorspronkelijk verdeeld werden onder de Amerikaanse troepen zodat ze sleutelfiguren van het Iraakse regime makkelijker konden herkennen, zijn nu verkrijgbaar via internet.

Op de kaarten prijken afbeeldingen van de meest gezochte figuren van Iraakse leiders. Onder andere Saddam Hoessein en Mohammed Saeed al-Sahhaf, de minister van Informatie, staan erop.

De distributeurs van de kaarten claimen dat de kaarten door het leger van de VS zijn gedrukt en spreken van een overweldigende vraag. Op de website http://www.greatusaflags.com zijn de kaarten verkrijgbaar.

Met dank aan bluebit voor het vertalen en het melden van dit bericht.

Plastisch chirurg betast patiënte

bluebit herschreef voor ons het volgende bericht en gooide het in de newssubmit, waarvoor dank!

Een Japanse plastisch chirurg is gearresteerd omdat hij een 21-jarige patiente heeft misbruikt.

De 21-jarige vrouw liet zich behandelen voor een overdadige okselgeur. De 44-jarige hoofdarts van de Regenboogkliniek in Tokyo bracht de patiënte onder volledige verdoving, hoewel dit niet noodzakelijk was, en beval vervolgens zijn assistenten om hem alleen te laten. Vervolgens betastte en filmde de arts de naakte vrouw.

De man werd gepakt nadat hij de politie inschakelde omdat ex-werknemers hem probeerden te chanteren met gelijksoortige videofilms. Uiteindelijk belandde één van deze video's in handen van de politie. De arts riskeert een celstraf van 7 jaar.

Bayern München stapt uit de competitie

Bayern München is uit de DFL gestapt.

Bayern werd beschuldigd van 'moreel verwerpelijk gedrag' door de DFL (Duitse equivalent van de Eredivisie NV) nadat Bayern de organisatie 3,5 miljoen euro betaalde als goedmaker van een omstreden sponsor contract. Bayern zegt deze actie ondernomen te hebben om een langdurig conflict uit de weg te ruimen, niet omdat ze schuldig zouden zijn.

Verder wond de club zich op over de besteding van het geld. De DFL wilde niet de volle pond aan charitatieve instellingen overmaken, maar hield de meerderheid voor zichzelf. Volgens Bayern zou het nu bij clubs terecht komen die er helemaal geen recht op hebben.

De andere Bundesliga-clubs zijn door het verdwijnen van Bayern onzekerder geworden over hun toekomst. Door het weggaan van de populairste club van Duitsland zal de competitie minder aanzien krijgen en zullen sponsorcontracten minder opleveren.

FIFA schorst Azerbeidzjan

de voetbalbond van Azerbeidzjan (AFFA) is door de FIFA geschorst.

De wereldvoetbalbond schorste de AFFA na verschillende problemen die de sport beinvloedden in het land. Problemen die na herhaaldelijk aandringen van zowel de UEFA als de FIFA niet waren opgelost. De schorsing gaat onmiddelijk in en is voor onbepaalde tijd. Hierdoor zal het nationale elftal niet in actie komen en zullen de clubs geen internationale wedstrijden mogen spelen. Ook verliest de AFFA haar stemrecht op internationale voetbalcongressen.

De UEFA heeft aangegeven deze schorsing ook door te zullen voeren betreffende de internationale duels. "Ondanks dat dit zeker een spijtige beslissing is, was het onvermijdelijk door de herhaaldelijke schendingen van de fundamentele ethische principes van sport door zowel de verenigingen als de instellingen die zich niet hebben gehouden aan de overeenkomst die ze tekenden in Zurich op 20 september 2002," zo zei FIFA-voorzitter Blatter. Volgens deze overeenkomst zouden de clubs en het ministerie van jeugd en sport er voor zorgen dat de uiteengevallen competitie weer hersteld werd.

Nieuwe sponsor voor Williams

Williams trekt een antirook sponsor aan.

Drie jaar geleden reed Williams nog met sponsering van sigaretten merk Rothmans and Winfield, maar sinds Williams met BMW rijdt is het 'rook-vrij'. Williams gaat nu zelfs zo ver om reclame te maken voor NiQuitin CQ, een lijn van anti-rook producten van medicijnen fabrikant GlaxoSmithkline. De reclame zal waarschijnlijk aankomend weekend op de auto te zien zijn.

Jim Wright, marketing director van Williams, meldde dat de overeenkmost voor één jaar was met de mogelijkheid om het te verlengen. "Deze deal is een mijlpaal voor de Formule 1 en een unicum in de motorsport," zo zei hij verder. "Deze overeenkomst bevestigd dat er een toekomst is voor Formule 1 na tabaksreclame," aldus teambaas Frank Williams.

Tabaksreclame is een hot item op dit moment in de Formule 1. De GP van Spa Francochamps ging niet door vanwege het verbod op Tabaksreclame in België en vanaf halverwege 2005 zal de Europese Unie tabaksreclame verbieden. Ook de GP van Oostenrijk zal niet terugkeren na dit jaar door het reclameverbod. Op dit moment zijn er vijf van de tien teams die grote sponsorcontracten hebben met tabaksmerken: Ferrari met Marlboro, McLaren met West, Renault met Mild Seven, BAR met Lucky Strike en Jordan met Benson and Hedges.

1/3 van de Nederlanders gaat wel vreemd

Butt_Plugg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Eenderde van de Nederlanders gaat vreemd. Bovendien kent 43 procent van de Nederlanders vrienden en kennissen die vreemdgaan. Toch keurt 76 procent een slippertje af. Deze conclusie werd getrokken uit een enquête die onder 810 mannen en vrouwen gehouden werd.

Volgens 91 procent van de ondervraagden is 'overspel' de daad zelf. Tongzoenen wordt door 67 procent van de Nederlanders gezien als vreemdgaan; Telefoonseks door 44 procent en erotisch chatten door 27 procent. De reden voor vreemdgaan ligt, volgens de onderzoekers, het meest bij zogenaamde onweerstaanbare lustgevoelens.

De enquête werd gehouden in opdracht van de Nederlandse Playboy. Zij bestaat twintig jaar.

Festivalnieuws: Lowlands, Bospop, Dancepop

Lowlands
Er is een heel rijtje bands toegevoegd aan de line-up van dit driedaagse festival. De afgelopen dagen werd namelijk bekend dat de Nederlandse rapper Raymzter komt met een live band, en daarnaast komen The Raveonettes en Nightwish uit Scandinavie. Kort geleden werden ook al the Ataris, Mando Diao, Opeth, the Roots en the Vandals bevestigd. Lowlanders kunnen van 29 tot en met 31 augustus hun hart weer ophalen in Biddinghuizen.

Bospop
De organisatie van het Limburgse festival Bospop heeft bekend gemaakt dat Danko Jones zal spelen tijdens het tweedaagse evenement. Eerdere namen die al bevestigd waren zijn onder anderen Anouk, Him, INXS, Intwine, Motörhead, Simple Minds en ZZ Top. Bospop vindt plaats op 11 en 12 juli in Weert.

Dancepop
Op 6 & 7 september zal voor de tweede keer het festival Dancepop plaatsvinden in Elst bij Arnhem. Op het podium staan nationale- en internationale bands. In de tent staan bekende DJ's. De line-up tot nu toe is net bekend geworden:

Dance: Armin van Buuren (3 hr. set), Laidback Luke, Mark van Dale, Remy, RR Workshop (live), Marco V., Michel de Hey, Benny Rodrigues, Jean en Secret Cinema (live)

Pop: Kosheen (UK), Chicane (UK), Etro Anime (USA), Relax, Hybrid (UK), Soulvation, OLaBOLA, Macaco (Spain) en Intwine.

Iraakse vluchtelingen: Al-Sahaf pleegde zelfmoord

IrakDe Iraakse minister van Informatie is sinds de val van Bagdad spoorloos. Volgens vluchtelingen heeft hij zelfmoord gepleegd.


Emiel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Iraakse minister van Informatie Mohammed Saeed al-Sahaf, bekend om zijn glasharde ontkenningen en optimisme, heeft zelfmoord gepleegd. Dat hebben een aantal Iraakse vluchtelingen, die hun toevlucht hebben gezocht bij de Iraakse grens met Iran, gezegd. Dat melden twee Iraanse kranten.

Al-Sahaf zou zich op 9 april, enkele uren voordat de Amerikanen Bagdad in handen kregen, hebben opgehangen. Bewijs voor de bewering konden de vluchtelingen niet geven.

De VS denken nog steeds dat Iraakse leiders, waaronder Al-Sahaf, hun toevlucht hebben gezocht tot Syrië.


Is hij dood?

Rapper Big Lurch aangeklaagd

De moeder van de 21-jarige Tynisha Ysais heeft de rapper Big Lurch voor een civiele rechtbank aangeklaagd. De rapper zou haar 21-jarige dochter, Tynisha Ysais, op brute wijze om het leven hebben gebracht.

Antron Singleton, de echte naam van de rapper, zou Ysais hebben vermoord in haar appartement in Los Angeles. Daarna zou hij haar borstkas hebben opengereten en op haar longen hebben gekauwd.

Big Lurch riskeert de doodstraf. Hij staat wegens moord en foltering terecht. Het is nog niet bekend wanneer de zaak dient.

De moeder van Tynisha Ysais heeft ook platenlabel Death Row Records aangeklaagd. Dit label zou Big Lurch aan de drugs hebben geholpen en hem hebben aangemoedigd de moord te plegen.

Met dank aan aashaas voor het herschrijven van dit bericht!

Sirenes worden weer maandelijks getest

aashaas, skimmer en NLBADBOY hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanaf september zal elke eerste maandag van de maand het proefalarm weer te horen zijn. De afgelopen zeven jaar werd het alarm slechts 1 keer per jaar getest, maar gebleken is dat dit onvoldoende is om de mensen betrokken te houden bij het waarschuwingsstelsel.

4 juni vervalt het proefalarm wegens de oorlog in Irak. Dit maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag bekend. De sirenes beginnen pas in september weer te loeien, omdat men tijd nodig heeft om een voorlichtingscampagne op radio en televisie voor te bereiden.

'Saddam acteerde in pornofilms voor homo's'

Tha BlonT en KolNedra hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Schokkend nieuws over de Iraakse ex-dictator Saddam Hoessein. De man is aangetroffen met zijn broek naar beneden. Letterlijk welteverstaan. Er is een pornofilm uit 1968 opgedoken waarin Hoessein sexuele handelingen met andere mannen verricht.

De kwaliteit van de 16mm film, die is ontdekt door de geheime politie van Koeweit, is slecht, maar experts die naar de beelden van de harige acteur hebben gekeken zijn er 100 procent zeker van dat het gaat om een jongere en slankere Saddam.

"Er is bij mij geen enkele twijfel dat dit Saddam is. Het kan niet fout zijn door die ogen en die specifieke neus," aldus Hoesseins biograaf Sadiq al-Sabah of Kuwait, die het materiaal met eigen ogen zag.

"Saddam verscheen in zeker 85 van dergelijke films onder verschillende schuilnamen, meestal onder de naam Omar Studdif," aldus de onderzoeker.

Beelden van de film, genaamd 'La'iba al-Waladaani' (De twee jongens speelden), zijn naar een nieuwsblad uit Koeweit gelekt nadat de film was gevonden tussen een verzameling illegale porno die bij een Sheik was gevonden.

Khalid L.: "René Steegmans begon vechtpartij"

Butt_Plugg, NLBADBOY en RobbieRob hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De jongen die ervan wordt verdacht de student René Steegmans te hebben gedood ontkent dat hij de vechtpartij die aan de doodslag voorafging is begonnen. Volgens Khalid sloeg Steegmans als eerste en sloeg hij daarna terug. Dat zei hij vandaag voor de rechtbank in Roermond.

De vechtpartij ontstond op 22 oktober vorig jaar, toen de 22-jarige Steegmans verdachte L. en de andere verdachte, Silvio R., aansprak op hun gedrag. Op een scooter reden zij bijna een bejaarde vrouw omver. Er ontstond een vechtpartij tussen L. en Steegmans, waarbij de eerste de student meerdere malen schopte en sloeg. Twee dagen later overleed Steegmans.

Volgens L. zijn de getuigen van de vechtpartij allemaal leugenaars. Deze getuigen vertelden namelijk dat L. op een "opgefokte en agressieve" manier op Steegmans af kwam lopen en direct begon te slaan en te schoppen. "waarom zegt niemand dat? Misschien omdat ik donker ben," aldus de verdachte. In zijn lezing heeft hij Steegmans ook niet geschopt toen deze op de grond lag.

R. heeft zelf niet meegedaan aan de vechtpartij, hij heeft L. zelfs proberen weg te trekken van het slachtoffer. Maar hij heeft volgens getuigen zijn vriend wel twee keer aangemoedigd om Steegmans te slaan. "Ik heb het gezegd omdat Steegmans Khalid ook sloeg, toen werd ik boos."

Het Openbaar Ministerie heeft tien jaar cel met TBS geëist.

Schorsing voor Vos en Vd Berg

Henk Vos van RBC Roosendaal en Peter van den Berg van RKC Waalwijk hebben van de aanklager betaald voetbal een schorsing van 4 wedstrijden aangeboden gekregen, voor Van den Berg geldt één duel voorwaardelijk.

De beide spelers waren afgelopen zondag leidend voorwerp bij een akkefietje in het strafschopgebied. Henk Vos schopte Van den Berg in diens gezicht, waarna deze revanche nam. Beide spelers werden van het veld gestuurd.
Verdediger Ruud Kras van FC Zwolle kreeg één duel schorsing voor het neerhalen van een doorgebroken speler.

Gemeente Kerkrade helpt Roda JC

De gemeente Kerkrade wil garant staan voor een bedrag van 3 miljoen euro aan hypotheeklasten van het Parkstad Limburg Stadion.

Roda JC kan de steun van de gemeente goed gebruiken, in totaal heeft zij een hypotheek van ruim 15 miljoen euro afgesloten, waarvan in 5 jaar 10 miljoen euro moet worden afgelost. In de huidige financiële malaise dreigt dat niet te lukken. Sowieso zal Roda JC ook in de eigen begroting moeten snijden, waardoor die van 13 naar 10 miljoen euro terug gaat. Verder is de club nog in onderhandeling met banken om looptijden van haar leningen te verlengen.

Uilenberg: Lurling verdiende rood

Jaap Uilenberg zag afgelopen weekend dat Anthony Lurling ten onrechte geen rode kaart kreeg. Supporters kunnen zich dit seizoen voor vragen omtrent scheidsrechterlijke beslissingen tot ex-arbiter en voorzitter van de scheidsrechterscommissie Uilenberg wenden.

Feyenoorder Lurling trapte even voor tijd richting Vitesse doelman Jevric in een onschuldige situatie. De domme actie kwam de aanvaller -na overleg van scheids met grensrechter- op een gele kaart te staan. Uilenberg legt uit dat de beweging van Lurling met niets anders dan de rode kaart kan worden bestraft, als zijnde een gewelddadige handeling. Door de gele kaart is een zwaardere straf nu uitgesloten. Het optreden van Lurling wekte verwondering, te meer daar hij in blessuretijd Feyenoords winnende binnenschoot (2-1).
Vorige week werd Mateja Kezman van PSV vrijgesproken van een elleboogstoot. Desondanks vond Uilenberg toen dat de PSV-er een schorsing verdiende. Tweemaal mis voor Uilenberg.

LPF ontsteld over vonnis

De LPF heeft geschokt gereageerd op de ''lage straf'' die Volkert van der Graaf heeft gekregen voor de moord op Pim Fortuyn. LPF-Tweede Kamerlid Joost Eerdmans noemde het een ''donderslag bij heldere hemel''. Volgens hem staat Van der Graaf over 10 jaar alweer buiten om te resocialiseren.

Ook gaat er van de uitspraak geen afschrikking af, zo zei Eerdmans: ''Iedere gek die een politicus wil vermoorden weet nu dat je na 12 jaar weer buiten de cel staat. Blijkbaar is het zo dat als je voor je mening uitkomt, je kop eraf gaat."

LPF-leider Mat Herben noemde de uitspraak ''onverteerbaar''. Maar 10 jaar in een comfortabele cel voor de moord op Pim, onbegrijpelijk, aldus Herben. ''Op 43-jarige leeftijd staat Van der Graaf, als de eerste Nederlander na Baltasar Gerards in de geschiedenisboeken, gewoon weer op vrije voeten'', zo zei een boze Herben, die zich zeer kwaad maakte over de motivering van de rechtbank.

De uitspraak van de rechter ontlokte emotionele reacties bij het groepje Fortuyn-aanhangers dat zich buiten de rechtbank in Amsterdam ophield: ,,Dit is te gek voor woorden'', aldus een van de Fortuyn-aanhangers. ,,Ze zouden hem moeten ophangen.'' Een ander zei: ,,Hij krijgt zijn straf nog wel.''

Vibrerende schoenen voor blinden

Een student van de Universiteit van Massachusetts heeft schoenen uitgevonden die blinde mensen helpen tijdens het lopen.

De schoen bevat infrarode sensoren die objecten tot ongeveer een meter afstand detecteert. Als de wandelaar het object nadert beginnen de schoenen te trillen. De sterkte en frequentie van de trillingen zijn afhankelijk van de afstand en de hoek waarin het object zich bevindt.

De student, Richard Castle heeft patent op zijn uitvinding gezet. Richard is er zelf verbaasd om dat zoiets nog niet eerder was uitgevonden.

18 jaar cel voor Volkert van der Graaf

Volkert van der Graaf is zojuist door de rechtbank tot 18 jaar cel veroordeeld wegens moord op Pim Fortuyn. De eis van de Officier van Justitie was levenslang.

De rechter acht de kans op herhaling niet aanwezig, en neemt mee dat Van der Graaf geen strafblad had. Bovendien erkent de rechter dat Van der Graaf zich zorgen maakte over de opkomst van Fortuyn, die schadelijk zou zijn voor kwetsbare personen in de maatschappij; zoals moslims en WAO'ers. De rechter benadrukte dat de straf geen wraak is.

De rechtbank acht bewezen dat Van der Graaf op 6 mei 2002 bij vol verstand met voorbedachte rade Pim Fortuyn heeft doodgeschoten in het mediapark te Hilversum. Van der Graafs psychische stoornis is niet van invloed geweest op de daad. Ook acht de rechtbank bewezen dat Van der Graaf de heer H.H.J. Smolders heeft bedreigd met een vuurwapen.

Het is nog niet bekend of Officier van Justitie Plooy in hoger beroep gaat.

Van der Graaf, in 2014 weer op vrije voeten.


18 jaar cel met aftrek van voorarrest betekent dat van der Graaf, na tweederde van zijn straf in 2014 weer vrij man is. (18 jaar celstraf is 12 jaar effectief zitten)

Schietpartij op school in New Orleans

aashaas, GTV, Octopuz, victorv8, NLBADBOY en jeffo hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de gymzaal van een middelbare school in New Orleans is maandag een 15-jarige jongen doodgeschoten door een nog onbekende man. Hij deed dit met een dertigtal schoten uit een AK-47 machinegeweer. Ook drie meisjes raakten gewond. Een van hen is er slecht aan toe.

De man kon het terrein van de school ongemerkt betreden, omdat er een gat in het hek zat. De schutter wist te ontkomen, maar de politie wist aan de hand van een signalement in de buurt van de school vier verdachten aan te houden.

De verdachten zijn jeugdigen tussen de 15 en 19 jaar. Of het leerlingen van de John McDonogh High School zijn, wil de politie niet zeggen. Er wordt rekening gehouden met een wraakactie. Dit komt wel vaker voor op Amerikaanse scholen.

Mercedes Benz roept auto's terug

oNNoZeLe had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mercedes Benz gaat alle geproduceerde M-klasse SUV auto's terughalen naar de fabriek. Dit omdat het mogelijk is dat tijdens het rijden de auto een klem verliest van een hogedruk leiding van de stuurbekrachtiging. Dit kan tot nare situaties leiden. Een "outsider" trok hierover bij het Duitse automerk aan de bel.

Alle geproduceerde M-klasse SUV tussen 1998 en 2003 worden terug geroepen. In de VS is al een recall actie van de NHTSA (National Highway Safety Administration) aan de gang.

Wetenschappers willen vuurbalmysterie ontrafelen

Thaise wetenschappers gaan onderzoeken wat de jaarlijkse vuurbalverschijningen boven de Mekong Rivier veroorzaakt. Elk jaar bij volle maan, in de elfde lunarmaand schieten er honderden rode, roze en oranje vuurballen in de lucht boven de Mekong, wat altijd veel bezoekers trekt.


De gebeurtenis die bekend staat als Naga's Fireballs die al generaties lang door de lokale bevolking gezien wordt, heeft wetenschappers voor lange tijd voor een raadsel gesteld. Volgens de legende komen de vlammen van de mythische Naga, een mythische slang die in de Mekon rivier leeft. De wetenschappers echter vermoeden dat de vuurballen veroorzaakt worden door moerasgassen. Als de zon het water tot een bepaalde temperatuur verhit zouden de gassen uit de bodem van de rivier vrijkomen. De wetenschappers gaan bodem- en watermonsters nemen om de theorie te bevestigen, vertelt Saksit Tridecht van het ministerie van wetenschap en technologie.

Van der Graaf hoort om 10 uur uitspraak

Zojuist is Volkert van der Graaf gearriveerd bij de rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Om 10 uur zal daar de straf worden uitgesproken die hij krijgt wegens het doodschieten van Pim Fortuyn.

Tegen Van der Graaf is levenslang geëist. In ons land is die straf nog nooit opgelegd voor het doden van één persoon, door iemand zonder strafblad. Veel deskundigen denken daarom niet dat Van der Graaf levenslang krijgt, maar er met 18 tot 20 jaar cel van af komt.

LPF-leider Mat Herben zal als enige van zijn fractie in de rechtszaal aanwezig zijn. Eerder zei hij te hopen dat Van der Graaf levenslang de cel in moet. Herben was tijdens de rechtszaak twee weken geleden afwezig, omdat de politiek zich niet met de rechtsgang mag bemoeien, zo zei hij. Nu kan er van beïnvloeding geen sprake meer zijn, zodat hij aanwezig is.

Levenslang = levenslang

Wie in Nederland levenslang krijgt, blijft in de regel ook echt de rest van zijn leven in de gevangenis. Na 1952 hebben twaalf mensen definitief levenslang gekregen. Ze kunnen niet meer in beroep gaan. In zes andere gevallen dient nog een hoger beroep.

Alleen bij hoge uitzondering is gratie mogelijk: bij ernstige ziekte, grote persoonlijke problemen en hoge ouderdom. Tot nu toe kregen slechts twee personen gratie.

Het verschil met levenslang of 20 jaar - de langste straf 'op jaren' - is enorm. Bij 20 jaar cel komt iemand na 13 jaar en 4 maanden weer vrij. (In Nederland zit je tweederde van je straf uit, waarna je voowaardelijk vrijkomt).

Een andere vorm van straf waarbij een dader heel lang ''opgeborgen'' kan blijven is TBS. Dan bepaald een rechter wanneer iemand genezen is verklaard. In de zaak Van der Graaf is geen TBS geëist.

De zitting wordt integraal, met een vertraging van 5 minuten, door Nederland 2 en RTL 5 uitgezonden. Privacygevoelige informatie kan op die manier nog worden 'weggepiept'.

Penningmeester steelt 1,6 miljoen van kerk

aashaas had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ross Perry (43), de vroegere penningmeester van de First Church of Christ Scientist in Portsmouth, heeft niet meer dan 100 dollar overgelaten voor deze kerk. Afgelopen maandag heeft hij bekend dat hij de kerk in zes jaar tijd 1,6 miljoen dollar afhandig heeft gemaakt.

Er hangt hem een maximale gevangenisstraf van 41 jaar boven het hoofd en een boete van 2,1 miljoen dollar. Officier van justitie William Morse was onder de indruk, en zei dat hij nog nooit op deze schaal diefstal van kerkelijk geld had gezien.

Zaak 'René Steegmans' voor rechter

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vandaag wordt voor de rechtbank in Roermond de rechtszaak gehouden tegen de twee jongens die worden verdacht dat zij op 22 oktober vorig jaar in Venlo, de 22-jarige student René Steegmans hebben doodgeslagen.

Het gaat om Silvio R. en Khalid L., beiden 18-jaar, die op hun scooter een 73-jarige gehandicapte vrouw voor een supermarkt bijna van de sokken reden. Toen Steegmans het voor de vrouw opnam, kreeg hij klappen op zijn hoofd waardoor hij hersenletsel opliep en in het ziekenhuis overleed.

L. bekende enkele dagen na de mishandeling de fatale klappen te hebben uitgedeeld. Zijn vriend R. zou weliswaar niet hebben geslagen, maar L. wel hebben aangemoedigd.

De zaak zorgde destijds voor veel beroering mede door uitspraken van de Marokkaanse ouders van Khalid L. Aan een stille toch namen indertijd 17.000 mensen deel.

Van der Gun keert terug bij Ajax

Cedric van der Gun keert volgend seizoen terug bij Ajax.

Technisch directeur van Ajax Leo Beenhakker heeft dit gisteravond bevestigd in het RTL 5-programma Voetbal Insite. De 23-jarige aanvallende middenvelder speelde dit seizoen op huurbasis bij Willem II, waar hij in 24 wedstrijden tot zes doelpunten kwam.

In ditzelfde programma gaf Beenhakker aan dat Youssouf Hersi naar een andere werkgever uit moet gaan kijken omdat voor hem volgend seizoen geen plaats is bij Ajax. Hersi speelt op dit moment op huurbasis bij NEC. Voor NEC is dit goed nieuws want die willen de aanvaller graag nog een jaartje houden en er is zelfs sprake dat NEC Hersi graag definitief van Ajax over willen nemen.

VVD: vragen over Mohammed Cheppih (AEL)

Anakin77 en NLBADBOY hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De VVD heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over Mohammed Cheppih, de door Abou Jah Jah naar voren geschoven kandidaat-voorzitter van de Arabisch-Europese Liga (AEL) in Nederland. Namens de VVD heeft Kamerlid Geert Wilders de ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken gevraagd wat zij vinden van de opvattingen van Cheppih.

De VVD'er wijst onder meer op de in zijn ogen ,,onaanvaardbare en absurde'' uitspraken van de 26-jarige Cheppih over de invoering van islamitische lijfstraffen in Nederland en over homoseksualiteit. Wilders is bang dat de AEL-Nederland met Cheppih als voorzitter radicaler zal worden. Zo zei hij eerder dat homo's niets te zoeken hebben in de islam en dat islamitische homo's niet bestaan. Ook denkt hij niet dat Osama bin Laden achter de aanslagen van de 11-de september op de Twintowers zit.

Wilders wil van de ministers weten hoe het zit met mogelijke financiële banden tussen Cheppih en geldschieters uit Saudi-Arabië en de hulp die hij verleent aan twaalf vermeende moslimterroristen die in Nederland vastzitten. De VVD'er baseert zich hierbij op uitspraken die Cheppih zelf in de media deed.


In mei kiest het congres van de AEL de voorzitter. Cheppih is, tot nu toe, de enige kandidaat.

D66 toch bereid CDA en VVD te steunen

Mikeyo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

D66 is toch bereid om deel te nemen aan een Kabinet CDA-VVD. Voorwaarde is dan wel dat er een concept regeerakkoord geschreven wordt door de twee waaruit blijkt dat er meer geld naar onderwijs gaat en er ''werk wordt gemaakt'' van politieke vernieuwing.

De draai die D66-leider Dittrich richting VVD en CDA maakt is opmerkelijk. Hij had de afgelopen tijd juist steeds gezegd dat zijn partij niet in een kabinet met CDA en VVD zou stappen.

Gisteren bepleitte hij in het Kamerdebat in eerste instantie een lijmpoging tussen CDA en PvdA. Uitgedaagd door andere Kamerleden zei hij later: ''We zouden wel gek zijn om niet mee te doen als we onze belangrijkste programmapunten in een regeerakkoord kunnen krijgen.''

Vrouw Saddam vermoedelijk gevlucht

IrakDe eerste vrouw van Saddam Hussein is waarschijnlijk naar Syrië of een ander land gevlucht.


Dit werd gisteren in Amerikaanse regeringskringen bekend. Minister van defensie, Donald Rumsfeld, verklaarde op twee april al dat Saddams familieleden waarschijnlijk gevlucht waren. Sindsdien is het vermoeden dat ze gevlucht zijn alleen maar toegenomen.

Sajida Khairallah Telfah, Saddams eerste vrouw, is de moeder van Uday en Qusay en van dochters Raghad, Rana en Hala. Saddam heeft ook nog een zoon bij een tweede vrouw, Samira al-Shabandar, met wie hij ook getrouwd is. Die zoon had geen politieke functie, in tegenstelling tot zijn andere halfbroers.

Jongens slaan pop in elkaar

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Agenten die afgelopen zondag met een snelheidscontrole bezig waren kregen van mensen die langskwamen de melding dat bij een benzinestation in de buurt een groepje jongens een man inelkaar aan het slaan waren.

Eenmaal ter plaatse bleek dat de jongens niet een man maar een abrahampop een flink pak rammel aan het geven waren. De agenten gaven de jongens vervolgens een flinke uitbrander voor hun zinloze geweld. Ook moesten de agenten een vrouwelijke passant die behoorlijk ontsteld was geraakt van het voorval gerust stellen.

Geen publiek Adrenaline

Mikeyo had ons via de newssubmit het volgende volledig herschreven te melden:

Adrenaline, de nieuwe actiefilm van Georgina Verbaan (die slechts 14 minuten te zien is in de film), lijkt te floppen. De film is deze week in tien bioscopen in première gegaan en heeft nog geen 600 bezoekers getrokken.

"We hadden meer van de film verwacht. Publicitair gezien zijn we er zeker in geslaagd de film op de kaart te zetten, maar blijkbaar is het publiek nog niet klaar voor een grote Nederlandse actiefilm met een Amerikaanse uitstraling." aldus Hermeling, directeur van distributeur A-film.

Andere actiefilms van Nederlandse bodem, zoals Amsterdammed en Lek scoorden in het verleden beduidend beter. Hermeling hoopt dat de film het in de videotheken beter zal doen.

DVD Review: De Familie Knots

"HANDS UP!"

Eigenlijk had ik op dit moment een grote roze waas op je scherm willen toveren, of minimaal de Frontpage roze laten worden. Dat was helaas niet mogelijk en volgens mij hadden velen van jullie me dat bovendien niet in dank afgenomen.


Jammer, want roze is toch wel de kleur van de Familie Knots. Als je een beetje mijn leeftijd hebt dan kun je je deze serie uit begin jaren '80 van de NCRV nog wel herinneren. Met Tante Til ("Een kloddertje roze hieeeeeer!"), Neef Herbert ("Wat een leuk speledingetje!"), Onkel X ("Wachtwoord!") en natuurlijk Opa en Oma Knots ("Ouwe zemelaar"). Toen ik dan ook hoorde dat er DVD's uit zouden komen van deze geweldige serie, moest ik ze hebben!

Bij deze daarom een kijkje naar de eerste twee DVD's van de serie Familie Knots!
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1052
review
Pokémon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
©FOK.nl e.a.