Enorme bezuinigingsplannen hoger onderwijs

Misanthroopia, Freakertje, [Eend[, Lamer, Brillie, The Brain, Rich, ikke_ook, Duinarjandijk, Ronald en Aus hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het collegegeld moet omhoog naar 2900 euro en de studiefinanciering moet niet langer een gift zijn, maar een lening. Dat vinden topambtenaren van zes ministeries. De ingrepen zouden het rijk 700 miljoen euro per jaar opleveren.

De ambtenaren maken deel uit van de Centrale Economische Commissie (CEC), die tijdens de formatie de informateurs en onderhandelaars van financiŽle adviezen voorziet. Het plan gaat de ambtenaren van het ministerie van FinanciŽn nog niet ver genoeg, zij hebben plannen gemaakt waarmee per jaar 1,9 miljard euro per jaar op het hoger en wetenschappelijk onderwijs zou kunnen worden bespaard.

Hoewel financiŽn zo haar eigen plannen heeft, heeft het de plannen van het CEC, waar het deel van uitmaakt, al goedgekeurd. Maar volgens het ministerie zou ook de OV-jaarkaart wel kunnen worden afgeschaft, zou er een maximale leeftijdsgrens voor deelname aan het onderwijs moeten komen, moeten universitaire masteropleidingen en onderwijs aan Nederlanders in het buitenland niet langer door het rijk worden betaald. De rest van het geld wordt met een legio aan andere maatregelen binnengehaald.

Studenten en onderwijsinstellingen kijken kritisch naar de plannen. Men is bang voor weer een bezuinigingsronde, zeker omdat het plan om het collegegeld te verdubbelen en de studiefinanciering om te zetten in een lening door alle ambtenaren worden gedeeld.