AIVD-onderzoek naar 'Dagobert-groep'

Op de bende gewelddadige rovers, die al enige tijd geldwagens in Nederland en België overvallen, wordt niet alleen door een speciaal politieteam jacht gemaakt, óók de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) doet onderzoek naar de groep. De bende zou bestaan uit een groep zware criminelen - Nederlanders, Belgen en Albanese ex-commando's - en heeft alleen al vorig jaar acht gewelddadige overvallen gepleegd op geldtransporten van Brinks en Geldnet in ons land en bij onze zuiderburen.

Van de criminele groepering (door justitie de Dagobert-groep genoemd) maken onder anderen de Nederlanders Job B. en Rodney G. deel uit. De bende zou beschikken over contacten bij justitie in Brussel, Antwerpen, Amsterdam en Haarlem. Ook zouden ze worden bijgestaan door computerhackers en scannerfreaks, en zouden ze toegang hebben tot Intranet (Justweb), het interne computernetwerk van justitie. Bovendien beschikt de groep over een grote hoeveelheid explosieven, waaronder semtex.

Behalve door de AIVD wordt de bende overvallers dus ook onderzocht door de politie, middels een speciaal, bovenregionaal rechercheteam. Verantwoordelijk hiervoor is ex-Tweede Kamerlid Fred Teeven, die sinds kort officier van justitie is bij het landelijk openbaar ministerie. Teeven stond voor hij de politiek inging bekend als 'crime-fighter' bij het parket in Amsterdam.

-
Voor uitgebreide info zie het artikel van Bart Middelburg en Hans van der Beek uit het Parool.