2800 jaar oude microben gevonden

Microben uit een zout, bevroren, meer in Antarctica zijn door geleidelijke smelting nieuw leven ingeblazen. Dat is wat de onderzoekers zeggen.

De bacteriŽn en algen werden 12 meter onder de oppervlakte van Lake Vida gevonden in stukken ijs. Het meer ligt in Antarctica's McMurdo Dry Valleys, ongeveer 3.200 kilometer ten zuiden van Nieuw Zeeland.

Prof. Peter Doran van de Universiteit van Illinois in Chicago leidde het onderzoeksteam dat het ongebruikelijke ecosysteem ontdekte. NASA is geÔnteresseerd in het onderzoek omdat Lake Vida tot een oplossing zou kunnen leiden in de zoektocht naar microbisch leven op Mars.

Wetenschappers dachten dat het meer altijd was bevroren, maar toen de onderzoekers radiosignalen door de 19 meter dikke ijslaag heenzonden, vonden ze een poel met vloeibaar water. Het water is zeven keer zo zout als zeewater, daardoor bevriest het niet. Er is daar ook geen zonlicht, en ook staat het niet bloot aan de lucht.

Radiocarbon datum tests wijzen erop dat de microben 2800 jaar oud zijn. Nog oudere zijn misschien nog in het water, aldus Doran. Om te voorkomen dat het water wordt verontreinigd, willen de onderzoekers water opzuigen in gesloten luchtsluizen.

Het onderzoek verschijnt deze week in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Met dank aan errrrr, die ons dit artikel geheel vertaald submitte!