SETI: Wow signaal nog steeds mysterie

Nieuwe pogingen om het welbekende 'Wow' signaal, ondekt door het Search for Extra Terrestrial Intelligence instutuut (SETI) in 1977 in Columbus, Ohio op te vangen zijn mislukt.

Het signaal duurde 72 seconden en was 60 Janskys in een 10kHz kanaal, wat maar dan vijftigduizend keer sterker is dan de minimumsterkte wat kan tellen als een 'hit'. Robert Gray zette toen het woord "Wow" bij de piek. Vandaar 'Wow'-signaal.

Wetenschappers kunnen nog steeds niet met zekerheid zeggen waar het signaal vandaan kwam of wat het was.

Verdere pogingen met het Harvard META SETI systeem, en daarna de Very Large Array (VLA) om opnieuw het 'Wow' signaal te detecteren waren mislukt. Gray, medewerker van SETI realiseerde zich echter dat het misschien een baken is dat met een langere interval dan 22 minuten een signaal uitzend. De langste tijd dat gepoogd werd het zelfde signaal op te vangen sinds dien was namelijk slechts 22 minuten.

Onlangs hebben Gray en Simon Ellingsen van de Australische Universiteit van Tasmanië opnieuw geprobeerd het signaal op te kunnen vangen, dit maal met een 26-meter grote radiotelescoop in Hobart, Tasmanië. Dit instrument kan continu een bepaald punt in het heelal volgen, waar the "Big Ear" toentertijd het 'Wow'-signaal opving.

Er werd 14 uur lang geobserveerd, echter zonder succes. Het mysterie blijft.