Kabinet valt vandaag

Volgens verscheidene bronnen in Den Haag zal premier Balkenende vandaag aan koningin Beatrix het ontslag aanbieden van zijn kabinet. De val is zeker nu LPF-vice-premier Bomhoff vanochtend al zelf is opgestapt.

Ook de fractieleiders van de VVD en het CDA, Gerrit Zalm en Maxime Verhagen, gaan ervan uit dat het kabinet niet meer te redden is. Dat lieten zij weten bij hun overleg met premier Balkenende.

Het is op dit moment nog onbekend of het om 16.00 uur geplande beraad van het kabinet nog doorgaat.

Mocht het kabinet vandaag vallen dan moeten er binnen drie maanden nieuwe verkiezingen worden gehouden. Dit onder voorbehoud dat CDA en VVD geen minderheidskabinet willen vormen, maar daar ziet het niet naar uit. VVD-leider Zalm zei zojuist nog: "Gebleken is dat de LPF geen betrouwbare partner is. Wat mij betreft worden zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen gehouden". Verder zei Zalm: "Ik vind het vervelend dat premier Balkenende een dag na de uitvaart van Claus naar koningin Beatrix moet om het ontslag van het kabinet aan te bieden."

Zalm wil dat Bomhoff en Heinsbroek onmiddellijk uit het kabinet stappen en dat het kabinet zonder hen demissonair verder gaat tot nieuwe verkiezingen.

Ook fractieleider Mat Herben was zojuist, bij het einde van zijn ontmoeting met premier Balkenende, heel somber over het doorgaan van dit kabinet.