Van As waarschijnlijk nieuwe leider LPF

Gerard van As wordt naar alle waarschijnlijkheid de opvolger van Mat Herben. Hij neemt daarmee de functie als fractieleider van de Lijst Pim Fortuyn over. Een meerderheid van de fractie, namelijk 26 Kamerleden, steunt zijn kandidatuur. Frits Pal en Harry Wijnschenk worden vrijwel zeker gekozen tot nieuwe vice-fractievoorzitters.

Door deze vernieuwing in de fractietop van de LPF zal de huidige vice-fractievoorzitter Hoogendijk worden teruggezet. Hoogendijk zou bij een deel van de LPF-fractie en achterban niet goed liggen. Welke rol de andere vice-fractievoorzitter Varela gaat bekleden is nog onduidelijk.

Morgen zal de fractievergadering worden gehouden. Bronnen melden dat Van As kan rekenen op een kleine meerderheid. Wijnschenk, mediawoordvoerder van de LPF, kan slechts rekenen op de steun van zes à acht Kamerleden. Reden hiervoor is niet alleen de onervarenheid. Wijnschenk wordt nog steeds gezien als iets 'te wild'. Van As wordt daarentegen gezien als veel ervarener, in politiek en bestuurlijke zin.