FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 19 augustus 2002

"Horeca moet prijsverhoging heroverwegen"

vleermuis had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Koninklijke Horeca Nederland gaat vragen aan de horecabedrijven of ze nog eens kritisch willen gaan kijken naar de prijsverhogingen die zijn doorgevoerd tijdens de invoer van de euro. Dit is maandag bekend gemaakt door de Koninklijke Horeca Nederland en de Consumentenbond.

Er is nog geen duidelijkheid hoeveel horecabedrijven hun prijzen hebben verhoogd. Koninklijke Horeca Nederland zegt dat het er maar enkele zijn, terwijl de Consumentenbond zegt dat het erg veel, van de in totaal 35.000 horecabedrijven, zijn. In een gezamenlijke verklaring hebben de beide bonden naar buiten gebracht dat er kritisch naar de prijzen gekeken moet worden, omdat anders de gehele branche een slechte naam zou kunnen krijgen.

Rankovic eindelijk naar Vitesse

Aleksandar Rankovic mag toch voor Vitesse uitkomen. De Joegoslavische middenvelder zat in eigen land al een tijd te wachten op een Nederlandse werkvergunning. Toen deze vorige week eindelijk binnenkwam, bleek dat de bijna 22-jarige speler nog wat andere formaliteiten moest afhandelen, voor dat hij definitief in het vliegtuig kon stappen.

Nu dat allemaal afgehandeld is, verwacht trainer Mike Snoei hem dinsdag op vliegveld Schiphol. Rankovic is afkomstig van RAD Belgrado.

P13 van Salo wordt afgepakt

De 13e plaats die Mika Salo tijdens de GP van Hongarije heeft behaald, wordt van hem afgepakt. Hij is teruggezet naar de 15e plaats dankzij een tijdstraf van 25 seconden. Deze straf werd opgelegd vanwege de bijna-botsing met Pedro de la Rosa in de pits.

Volgens de FIA was dit een onveilige manoevre van de Fin na het aanhoren van de verhalen van beide teameigenaren (Toyota en Jaguar).

"The drivers of car numbers 24 and 17 (Pedro de la Rosa) and their team managers were summoned.
Having heard the explanations of the drivers and team managers, and having viewed a video of the incident, the Stewards of the Meeting decide to impose a penalty that adds 25 seconds to the elapsed time of driver car number 24, as set out in Article 55c of the 2002 FIA Formula One Sporting Regulations.

This penalty will be reflected in the official race classification."

Salo was het echter niet met deze beslissing eens. "I drove a good race today and kept off some pressure towards the end, so I am not happy about losing 25 seconds for what I think was normal," aldus de Fin.

Al-Qaeda testte chemische wapens

MeAndMyself en hoppatop hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Al-Qaeda heeft experimenten gedaan om chemische wapens te maken. Op videobanden, die CNN bemachtigd heeft, is te zien hoe chemicaliŰn getest worden op honden. Andere beelden, die soms wel tien jaar oud zijn, laten trainingsinstructies voor de top van de terreurgroep zien. Op een band afkomstig uit 1998 staat Bin Laden met zijn lijfwachten. Hij schiet in de lucht om de nieuwe jihad tegen Amerika aan te kondigen.

Bijna alle 64 videobanden zijn van voor de zelfmoordaanslagen in de VS op 11 september. Op een tape, van de periode erna, staan nieuwsreportages over de aanslagen. Volgens al-Qaeda-deskundige Rohan Gunaratna waren de banden alleen bedoeld voor de top van al-Qaeda. Dit in tegenstelling tot eerdere banden die via de media naar buiten kwamen. Deze banden hadden een hoog promotioneel karakter.

Een medewerker van CNN zou de banden in een afgelegen deel van Afghanistan in handen hebben gekregen en de banden zouden afkomstig zijn uit een voormalige schuil- en verblijfplaats van Osama bin Laden.

Volgens CNN is de meest aangrijpende band die van de chemische experimenten. De schokkende beelden tonen stervende honden. Hun zenuwstelsel is aangetast door een onbekend zenuwgas. De tape zou aantonen dat al-Qaeda chemische wapens voor de vernietiging van mensen wil gebruiken, aldus een medewerker van president Bush.

In de maanden na 11 september hebben medewerkers van het ministerie regelmatig gezegd dat al-Qaeda werkte aan chemische vernietigingswapens. Tot dusverre was er volgens CNN echter geen concreet bewijs op video. Al-Qaeda-lid Ahmed Ressam bevestigde onlangs in de rechtszaal dat al-Qaeda testen met cyanide uitvoert op honden. Schriftelijke documenten, waarop CNN afgelopen herfst de hand wist te leggen, bevatten formules voor het zenuwgas sarin.

Bekijk hier het verslag van het NOS Journaal.

Engels meisje vindt gouden ring in een appel

M4stermind had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Toen een 12-jarig Engels meisje in een appel beet, vond ze daarin een gouden ring. Men denkt dat de ring van de hand van een fruitverzamelaar is gevallen, en dat daarna de appel zich eromheen gevormd heeft.

'Ik beet in de appel, en iets bezeerde mijn tanden. Ik nam het uit mijn mond, en daar was een gouden ring. Ik was verbluft', aldus Jamie-Louisa Arnold.

Haar moeder Melanie zegt: 'Jamie-Louisa is er helemaal overstuur van dat ze een gouden ring heeft gevonden in een appel. Vorige week vond ze twee ringen bij het zwembad, maar die had ze ingeleverd. Nu is ze alsnog beloond.'

De ring, ter waarde van 30 engelse ponden (46,40 euro), bestaat uit een hartje met een glinsterende diamant. De vader van het meisje kocht de appel tijdens een vakantie met de familie in het Waldegraves Holiday Park in de buurt van Colchester in Essex. Het is niet bekend waar de appel is gegroeid.

Steniging dreigt voor Nigeriaanse

vleermuis had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Nigeriaans gerechtshof heeft het doodvonnis bekrachtigd van een 31-jarige vrouw die ongetrouwd een kind heeft gekregen. Als het vonnis wordt uitgevoerd, is ze de eerste Nigeriaanse die wordt gestenigd.

Ze zal met de hulp van mensenrechtenorganisaties beroep aantekenen bij de hoge raad. In maart werd een andere vrouw in hoger beroep van eenzelfde aanklacht vrijgesproken. Dat gebeurde toen na zware druk van de EU.

Volgens de in 1999 opnieuw ingevoerde sharia heeft de vrouw zich schuldig gemaakt aan overspel. De steniging vindt plaats zodra nu de acht maanden oude baby geen borstvoeding meer krijgt.

Campagne tegen alcoholmisbruik studenten gestart

vleermuis had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onder het motto 'Ik ben zat... en wie ben jij?' is vandaag voor de vijfde keer een alcoholvoorlichtingscampagne voor studenten gestart. De campagne is gericht op 75.000 eerstejaars studenten in 34 steden en wordt uitgevoerd in samenwerking met regionale instellingen voor verslavingszorg.

Studenten drinken gemiddeld zestien glazen alcohol per week, zes meer dan hun leeftijdsgenoten. Vooral leden van studentenverenigingen drinken veel, vrouwen gemiddeld zo'n 23 glazen per week, mannen zelfs 27 glazen.

In de campagne wordt gewezen op de risico's van overmatig drankgebruik. Voor studenten worden tal van activiteiten gehouden op diverse campussen. Alcoholstudiegidsen, posters, boekjes met adviezen voor mentoren, ander voorlichtingsmateriaal en T-shirts worden in de strijd geworpen. Op de informatiemarkten voor eerstejaars en via een internetsite wordt opnieuw de alcoholwetenschapskwis aangeboden. Vorig jaar deden hier zeventigduizend studenten aan mee.

Voor het eerst is er in het kader van de campagne ook een aanmoedigingsprijs uitgereikt aan een introductiecommissie die een positieve bijdrage levert aan het matigen van alcoholgebruik. Deze prijs, ter waarde van 750 euro, is gegaan naar de introductiecommissie Maastricht.

De iT in Amsterdam sluit, extravagant is uit

Incognito, vleermuis en pinKwin hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De iT in Amsterdam sluit voorgoed haar deuren. Aankomende zaterdag zal de extravagante discotheek met een Hollywood-party een periode van 13 jaar afsluiten. Volgens exploitant Kollenburg is 'extravagant uit en is de huur niet meer op te brengen'.

De iT groeide spoedig na de opening in 1989 uit tot een uitgaansgelegenheid met internationale allure. Sterren als Grace Jones, Boy George en Eddy Murphy kwamen er. Na de dood van oprichter Manfred Langer in 1994, die op 42-jarige leeftijd overleed aan keelkanker, ging de iT volgens sommigen al achteruit.

In 1999 bleef de iT maanden dicht na een politie-inval. Er werden toen twaalf mensen werden gearesteerd en een flinke hoeveelheid drugs in beslag genomen.

Herkomst wijn wordt traceerbaar

Lord Dreamer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Franse wetenschappers van het Nationaal Instituut van Agronomisch Onderzoek (INRA) zijn er in geslaagd het erfelijk materiaal van zo'n zeshonderd druivensoorten te identificeren. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een onderzoek of het ook mogelijk is om met een fles wijn in de hand te herleiden van welke druif hij is gemaakt.

Omdat de herkomst van wijn nu traceerbaar wordt, hebben bestrijders van wijnfraude met de behulp van het dna een belangrijk en waterdicht wapen in handen om de wijnfraude tegen te gaan. Voor de reputatie van een wijn producerend land als Frankrijk, dat jaarlijks goed is voor een productie van 57 miljoen hectoliter (een vijfde van de wereldproductie), is dit van levensbelang.

In 1974 was er een groot wijnschandaal, nadat bleek dat goedkope tafelwijn uit het zuiden als dure Bordeaux in de fles terechtkwam. Maar ook met witte wijnen, die met behulp van kleurstof werden omgetoverd tot rode, werd geknoeid. Verder was er ook geknoei met de leeftijdsaanduidingen: restjes van een vorig jaar die in het volgende opdoken.

Militaire sites VS vrij toegankelijk

Lord Dreamer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een online Amerikaans beveiligingsbedrijf, ForensicTec uit San Diego, is er naar eigen zeggen in geslaagd zich toegang te verschaffen tot gevoelige informatie op computers van het Amerikaanse leger. Ook diverse regeringscomputers zouden vrij toegankelijk zijn geweest. Het bedrijf zegt inzage te hebben gehad in persoonlijke documenten, e-mailwisselingen, gegevens van medewerkers en financiŰle informatie.

Naar eigen zeggen gebruikte het bedrijf voor het identificeren van onbeschermde computers wijd verspreide software. De beveiligingsfirma zegt geschokt te zijn over het gemak waarmee men kon binnenkomen: 'Het is alsof je langs het Pentagon loopt en ziet dat de deur onbewaakt open staat.'

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger heeft toegegeven dat er online is ingebroken, maar volgens hem is er geen sprake van een gevaar voor de nationale veiligheid. De autoriteiten in de VS ontkennen evenwel dat er is ingebroken op apparaten binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Terrorist Abu Nidal dood gevonden in Bagdad

In een huis in Bagdad (hoofdstad van Irak) is het lijk gevonden van de Palestijnse terrorist Abu Nidal. Hoge Palestijnse functionarissen hebben dit bevestigd. Abu Nidal, die hoog op de lijst van wereldwijd gezochte terroristen stond, zou ongeneeslijk ziek zijn en daarom zelfmoord hebben gepleegd.

Zijn organisatie, de Revolutionaire Fatah Raad, splitste zich in 1974 af van de PLO van Yasser Arafat. Abu Nidal wordt verantwoordelijk gehouden voor talrijke moordaanslagen.

Volgens sommigen zat hij sinds 1998 in Egypte, maar in de VS werd aangenomen dat hij sinds 1999 onder de bescherming van Saddam Hussein in Irak woonde.

Cricketwedstrijd loopt uit op knokpartij

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De cricketwedstrijd tussen Hermes DVS uit Schiedam en Jinnah uit Abcoude (hoofdklasse) is gistermiddag volledig ontspoord. Een twintigtal Jinnah-supporters stormden tijdens het duel het speelveld op om de eigen spelers te lijf te gaan.

RenÚ van Ierschot, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Cricket Bond (KNCB): 'Jinnah kampt met een ordinaire interne machtsstrijd. Dat wisten we en daarom werd het duel met Hermes DVS in het geheim op het veld van Sparta in Capelle aan den IJssel gespeeld. Jinnah-mensen zijn daar achter gekomen en zijn naar Capelle gereden. Eerst hebben we op hen kunnen inpraten, maar op zeker moment stormden ruim twintig man het veld op om te gaan slaan.'

Er ontstond een gigantische knokpartij, waarbij het cricketbat werd gebruikt om elkaar flink te slaan. Er was zelfs een Jinnah-supporter, die een mes bij zich had. Anderen gingen met ijzeren staven aan de slag.

Van Ierschot: 'Toen de politie kwam, was het snel afgelopen. Gelukkig is er niet gestoken, zodat het geen bloedbad werd. Maar op dit soort taferelen zit de cricketsport niet te wachten. Iemand riep dat we nu een echte sport zijn. Met hooligans. Maar dit is absoluut cricket en welke sport dan ook onwaardig'.

De politie verrichte overigens geen arrestaties.

Boete voor masturberen op naaktstrand

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee zusjes uit Den Haag schrokken zich een ongeluk toen een vreemde man zichzelf op het naaktstrand van Scheveningen in hun bijzijn bevredigde.

Afgelopen vrijdag moest de 34-jarige man uit de Dominicaanse Republiek zich bij de Haagse politierechter verantwoorden voor deze 'schending van de eerbaarheid'. De rechter legde hem een voorwaardelijke boete op van tweehonderdvijftig euro.

Toen een van de meiden de man vorig jaar augustus bezig zag, verborg ze zich snel onder een handdoek. "Het was zo ranzig, ik durfde er eigenlijk niets van te zeggen", verklaarde ze later bij de politie. De twee vrouwen liepen daarna snel naar de reddingsbrigade. De brigade riep de politie erbij.
De verdachte verklaarde dat hij die dag een wandelingetje over het strand maakte en bij toeval op het naaktstrand terecht kwam. Daar trok hij net als alle anderen zijn kleding uit. Uiteindelijk ging hij te ver. "Ik ben eenzaam in Nederland", zo zei de man. In de Dominicaanse Republiek had hij een vriendinnetje. De man werkt als schoonmaker in de Schilderswijk. Zijn baas noemde hem gisteren een rustige, hardwerkende man. "Hij leeft in een sociaal isolement, ik weet ook niet meer hoe ik hem kan helpen", aldus de baas.

Vijf jaar geleden werd de man al voor een soortgelijk feit veroordeeld. Politierechter mr. R.Oskam hoopte dat een voorwaardelijke boete de man ervan zou weerhouden om 'weer zulke rare dingen te doen'. Volgens hem had de verdachte een sociaal probleem en was dat probleem eigenlijk niet strafrechtelijk op te lossen.

Vrouw vat vlam tijdens bevalling

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tijdens haar bevalling is een Nieuw-Zeelandse vrouw in brand gevlogen. Dat heeft de directeur van het ziekenhuis in Auckland maandag gemeld. In het ziekenhuis onderging de vrouw juist een keizersnede toen het gebeurde. De artsen hebben het vuur snel kunnen doven waardoor de baby veilig en in goede gezondheid ter wereld is gekomen, aldus directeur Dwayne Crombie.

Vermoedelijk ontstond het vuur door een ontsmettingsmiddel op alcoholbasis dat vlam heeft gevat, maar het ziekenhuis is nog bezig met een onderzoek naar eventuele falende apparatuur in de operatiekamer. De brand was "zeer, zeer ongebruikelijk", aldus de directeur. "Tijdens mijn twintig jaar in de gezondheidszorg heb ik nog nooit zoiets meegemaakt."

Met de vrouw, die brandwonden opliep aan haar onderlichaam, gaat het naar omstandigheden goed.

Dochter Mohammed Ali behaalt wereldtitel

Esposa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onder luide toejuichingen van haar legendarische vader en Amerikaanse oud-wereldkampioen boksen, Mohammed Ali, heeft zijn dochter Laila haar eerste wereldtitel in de wacht gesleept.

In Las Vegas was Laila Ali in de halfzwaargewicht-klasse van de internationale boksbond IBA veel te sterk voor de Amerikaanse Suzy Taylor. Na 1 minuut en 11 seconden in de tweede ronde vroeg haar tegenstandster aan de scheidsrechter de partij te stoppen.

"Ik was net lekker bezig," aldus een nog topfitte Laila Ali, die twaalf partijen bokste, en ze allemaal winnend afsloot met negen knock-outs.
In de korte tijd die de wedstrijd duurde bleek Suzy Taylor veel te licht voor Laila. Ze greep om zich heen, klemde haar opponent af, maar werd aan alle kanten geraakt. Nadat scheidsrechter Kenny Bayless de vrouwen al een paar keer uit elkaar had gehaald, ging hij in op het voorstel van de aangeslagen Taylor om de partij te stoppen.

Voetbal: Geen Supercup huldiging voor Feyenoord

Unox had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mocht Feyenoord er in slagen de wedstrijd om de Europese Supercup te winnen van Real Madrid dan zal er toch geen huldiging plaatsvinden in het centrum van Rotterdam.
Het stadhuis wordt gerestaureerd en staat in de steigers en rond 30 augustus, wanneer in Monaco om de cup wordt gestreden, is er ook geen andere geschikte plek in het Rotterdamse centrum beschikbaar.

In mei werd ook de huldiging na het winnen van de UEFA-Cup al afgelast na de moord op Pim Fortuyn.

Recordpoging langste Cadillacfile

Lord Dreamer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na de recordpogingen van de langste cake, grootste taart, is er nu ook de langste Cadillacfile.

In Leimuiden is het record van de langste Cadillacfile gevestigd. Zeker 102 van deze Amerikaanse klassiekers sloten zich aan in de file die zich voortbewoog over de Ringvaart in Leimuiden.

De succesvolle recordpoging werd gehouden ter ere van de honderdste verjaardag van de Cadillac en het eerste lustrum van de oldtimersbijeenkomst in Leimuiderbrug. Het record wordt bijgeschreven in het Guinness Book of Records.

Donau in Boedapest op recordhoogte

Afgelopen nacht is het peil van de Donau in Boedapest gestegen tot een recordhoogte van 8,48 meter. Het water zakt nu eindelijk weer. Rond de 27.000 militairen, burgers en volstrekt vreemden zijn ingezet om te voorkomen dat de dijken bezwijken.

Op ÚÚn van de eilanden in de Donau in Boedapest brak een dam waardoor een dozijn huizen onderliep. Ongeveer 2000 Hongaren zijn geevacueerd.

In de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt blijft de toestand langs de Elbe kritiek. Ten zuiden van Wittenberg zijn enkele dorpen ondergelopen. In Dresden loopt het water langzaam weer uit de straten weg. De watersnood heeft in Duitsland tot nu toe 19 levens geeist.

Voetbal: Baggio moet bal inleveren

Roberto Baggio, de Italiaanse sterspeler die over twee weken aan zijn 17e seizoen in de serie A begint, was afgelopen weekeinde lekker een balletje aan het trappen op een strand. Overigens niet wetende dat dat verboden was.

Baggio gaf met de voetbal een aardige voorstelling weg voor toegestroomde mensen, totdat een oplettende surveillant daar een einde aanmaakte. De man sommeerde de Italiaanse international de bal in te leveren. Baggio deed daar niet moeilijk over en gaf de bal glimlachend af.

Tot grote teleurstelling van de toeschouwers en woede van de Italiaanse sportkrant La Gazetto Dello Sport.
De krant schreef: "Een voetbal afpakken van Roberto Baggio....het is alsof je de kwast van Picasso afpakt, of de gitaar uit de handen van Bob Dylan rukt."

Prins Claus niet meer aan beademing

Prins Claus ademt weer geheel op eigen kracht, er is bij het ademhalen geen ondersteuning meer nodig. Een woordvoerder van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam heeft dit naar buiten gebracht.

Vorige week meldden we al dat de situatie van Claus broos en kwetsbaar is. Dit is niet veranderd, zo heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd. Prins Claus blijft voorlopig nog op de intensive care.

3000 jaar oud paleis gevonden in China

In het centrum van China is door archeologen een drieduizend jaar oud paleis gevonden. Het paleis is gebouwd tijdens de Shang-dynastie. De Shang-dynastie duurde van 1700 tot 1000 voor Christus.

Het paleis is gevonden ongeveer vierhonderd kilometer ten zuiden van Peking en ligt in de hoofdstad Yin van de provincie Henan. Het paleis was ongeveer 170 bij 90 meter groot en is in zijn geheel afgebrand.

In de geschiedenis van China nemen de geschriften van de Shang-dynastie een grote plaats in, dit zijn namelijk de oudst gevonden geschriften.

Geheim concert Bl°f afgebroken

Chris (tipoe) had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vorige week maakten we melding van de afgelasting van het geheime concert van Bl°f. Uiteindelijk bleek dat het concert wel door zou gaan, op een campingterrein in Renesse.

Het concert vond zondagavond plaats. Echter na vijf kwartier spelen, kwam er een melding dat er noodweer op komst zou zijn. Het concert werd dan ook per direct afgebroken. De zanger van Bl°f, Paskal Jakobsen, zei het volgende hierover: "Jongens, we moeten ermee stoppen, hier rust geen zegen op."

De genodigden, winnaars van een prijsvraag van Sky Radio, waren zichtbaar teleurgesteld. Bl°f wilde met dit concert voor een klein publiek, accoustisch werk gaan spelen. Of er nog een concert in deze vorm gaat komen, is nog niet bekend.

Winnaars Fok! Prijsvraag week 33

De afgelopen week mochten wij maar liefst 10 CD maxi's weggeven van de single "Are you in?" van Incubus. Het goede antwoord op de vraag wanneer Incubus voor het laatst in Nederland te bewonderen was moet zijn: 25 januari 2002. Uit de meer dan 200 goede inzendingen ontvangen de volgende mensen deze week nog de CD single Are you in?

Fe2O3
BrakkeAap
Ulgo
MadMax
M6R1JN
Cindytje
Loesje-1
mvdmeerakker
MaXiMizE
Basta01


Gefeliciteerd! De CD zal over enkele dagen in je brievenbus vallen...

Niets gewonnen? Nou, deze week geven we extra veel prijzen weg. Je maakt deze week namelijk kans op Austin Powers prijzen, de CD van Lieke en kaartjes voor de Klubbheads in Sandokan, Scheveningen. Reden genoeg dus om weer mee te doen met onze Fok! Prijsvragen.

Ik had me aangemeld!

Vanochtend bleek dat ongeveer 10 users verkeerd in de database bleken te staan. Een veld had een verkeerde waarde, waardoor er alleen users met een id lager dan 32676 (de nieuwere users dus) werden toegelaten en alle overige naar die waarde werden gezet. Dit is uiteraard niet de bedoeling. Dus zijn alle id's 32676 verwijderd.

Iedereen die zich dus had aangemeld en daar problemen mee heeft ondervonden kan zich nu alsnog aanmelden.

Zeehonden ontsnappen door hoog water

Door overstromingen zijn er in de dierentuin van Praag zeehonden ontsnapt. Het water stond zo hoog dat de zeehonden gemakkelijk de rivier in konden zwemmen.

De BBC wist te melden dat drie zeehonden weg konden komen. Daarvan is er inmiddels ÚÚn gevangen. De andere zeehond is stroomafwaarts gezwommen en inmiddels de grens met Duitsland overgestoken. De derde ontsnapte zeehond is nog zoek. De vierde zeehond verkoos tijdens de watersnood in het bassin te blijven.

Zeehondenexperts zijn nu in rubberbootjes de Elbe aan het afzoeken in de hoop de dieren terug te vinden. Van de Duitse autoriteiten mogen zij de grens over.

De Praagse dierentuin heeft door de ontsnapping van de zeehonden opnieuw een tegenslag te verwerken. Eerder moest een olifant worden doodgeschoten, omdat deze anders zou zijn verdronken. Ook een nijlpaard werd afgemaakt, nadat deze was ontsnapt en agressief werd. Gevreesd wordt dat er een gorilla is verdronken, nadat zijn onderkomen onder water kwam te staan.

Irak kreeg in de jaren tachtig steun van VS

Irak heeft in de jaren tachtig steun gekregen van de Verenigde Staten. Irak was toen in oorlog met buurland Iran. Volgens The New York Times hebben de Amerikanen geholpen bij het plannen van de oorlogsvoering.

De Amerikaanse krant schrijft dit naar aanleiding van uitspraken van legerofficieren. Deze zouden op de hoogte zijn van het hulpprogramma. In de jaren tachtig zouden er ongeveer zestig officieren zijn geweest, die Irak tot in detail informatie zouden hebben gegeven over de opmars van de Iraanse troepen en over eventuele luchtaanvallen.

Het was al eerder bekend dat de VS Irak tijdens de oorlog, die van 1980 tot 1988 duurde en ongeveer een miljoen levens kostte, satellietopnamen gaven over oprukkende Iraanse troepen. Door de Amerikaanse hulp zou Irak bijvoorbeeld in 1988 een schiereiland hebben kunnen heroveren. Dit gaf het land toegang tot de Golf.

Tegenwoordig is de situatie geheel anders. President Bush wil een einde maken aan het bewind van Saddam Hussein, en wil dit door middel van een eventuele oorlog voor elkaar krijgen. The Sunday Times meldt dat de regering van Bush de Iraakse oppositie financieel steunt in geheime operaties. Deze operaties zou meer informatie over de plannen van Hussein moeten verschaffen.

Hiddink voor een week terug naar Korea

Zuid-Korea krijgt voor ÚÚn week weer hun volksheld te zien. Guus Hiddink heeft van de Aziatische autoriteiten een officiŰle uitnodiging ontvangen om te gast te zijn bij het vredesduel tussen Zuid- en Noord-Korea dat op 7 september zal plaatsvinden.

De buurlanden zoeken na 50 jaar van oorlog, spanning, politieke en sociale tegenstellingen weer toenadering.

"Als voetbal een middel kan zijn om de relatie tussen twee volkeren te verbeteren, dan zet ik me daar graag voor in", aldus Hiddink. "De president heeft me in het oor gefluisterd dat mijn aanwezigheid bij de wedstrijd zeer belangrijk is, dus zal ik daar zijn."

PSV heeft Hiddink toestemming gegeven een week verlof op te nemen. "Ik kan best even weg uit Nederland voor zoiets belangrijks. Bij PSV lopen genoeg capabele mensen rond om mijn werk over te nemen."

Meer voetbalnieuws? Lees het op onze nieuwe Fok!Competitiemanager!

Nintendo gaat grote pan spaghetti koken

Nintendo gaat proberen de grootste pan pasta te wereld te koken, aldus de Nintendo-website. De computerspelletjes-gigant wil hiermee de nieuwste editie van Super Mario Bros. promoten.

Het record staat nu nog op 1163,03 kilo spaghetti. Nintendo wil dit verbeteren en 1224,72 kilo spaghetti, inclusief de saus, koken. Op de website worden fans opgeroepen in een Mario-outfit naar het evenement te komen om tevens een duik te nemen in de pan.

Mario, een kleine en dikke Italiaanse loodgieter, is al ruim 20 jaar het gezicht van Nintendo. Ook is Mario ÚÚn van de langstlopende spelletjes in de geschiedenis van de computergames.

Veel doden bij busongeluk in Turkije

In Turkije zijn gisteren door een busongeluk 31 doden en 34 gewonden gevallen. Dit heeft de politie meegedeeld. Het ongeluk gebeurde in het zuiden van Turkije, bij de plaats Tarsus. Volgens de politie zou de bus te snel hebben gereden.

Doordat de bus te snel reed begaven de remmen het, en stortte het voertuig een ravijn in. Naast een te hoge snelheid zou de bus ook teveel mensen hebben vervoerd. Het busongeluk is ÚÚn van de ergste verkeersongelukken van de afgelopen jaren in Turkije.

IsraŰl trekt zich gedeeltelijk terug na akkoord

IsraŰl zal vandaag beginnen met het geleidelijk terugtrekken van soldaten uit de Gazastrook en Bethelehem op de Westelijke Jordaanoever. Gisteren bereikten IsraŰl en de Palestijnen hierover een akkoord.

Van de Palestijnen wordt nu wel geŰist dat zij de verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid in die plaatsen.

IsraŰl heeft naast het terugtrekken van haar troepen ook toegezegd de humanitaire hulp te zullen verbeteren. De Palestijnen willen eerst dat IsraŰl zich terugtrekt uit het hele gebied dat in september 2000 onder Palestijnse controle stond. Dan pas zullen de Palestijnen instemmen met een staakt-het-vuren.

'Rob' is nieuwe Belgische broertje van 'Bob'

Nederland is pas een paar maanden bekend met 'Bob', oftewel de Bewust Onbeschonken Bestuurder, die zelf geen alcohol drinkt om zo zijn wel alcohol drinkende vrienden veilig naar huis te kunnen rijden. BelgiŰ is echter al zeven jaar bekend met de slogan "Bob jij of Bob ik?" en is nu ook met het broertje 'Rob' gekomen.

Rob, Rustig op de Baan, kan nu ook als sticker op de auto worden geplakt. De bestuurder geeft hiermee aan nooit dronken achter het stuur te zitten, en zich netjes aan de snelheid en verkeersregels te houden. Tevens hebben alle mensen met een Rob-sticker een hekel aan de zogenaamde 'jakkeraars'. Nette rijders worden namelijk maar al te vaak getrakteerd op knipperende lichten en opgestoken middelvingers.

Niet alleen Belgische burgers rijden met deze Rob-sticker op de auto. Ook diverse groene politici hebben de sticker op hun auto geplakt. Volgens iniatiefneemster Pira zijn sommige Belgen alsnog bang de sticker op hun auto te plakken, omdat ze bang zijn een hogere boete te krijgen als ze toch op te hard rijden worden betrapt.

Ook de Belgische snelheidsduivels prins Laurent, de federale premier Verhofstadt en de Vlaamse premier Dewael hebben een Rob-sticker opgestuurd gekregen.

Het ministerie van Verkeer in Nederland, die ook de Bob-campagne van de Belgen overnamen, overweegt vooralsnog niet om broer Rob naar ons land te halen.

Chinese toerist gaat kopje onder in 'weiland'

Een Chinese toerist heeft in Nederland, ondanks de tropische hitte, alsnog een nat pak gehaald.

In Volendam zag hij kroos voor een weiland aan. Toen de man probeerde over het groen heen te lopen ging hij kopje onder. De politie bood de Chinese man een overall aan, maar deze was niet nodig. De 'natte' Chinees werd druipend en wel, door de politie, alsnog in Amsterdam afgezet.

Artsen respecteren wilsverklaring Van Der G.

De wilsverklaring van Volkert van der G., waarin de verdachte van de moord op Fortuyn gedwongen voeding afwijst, wordt gerespecteerd door de Nederlandse artsen.

Volgens de artsenorganisatie KNMG, die de belangen van 32.000 doktoren in ons land behartigt, wordt het beroep op het zelfbeschikkingsrecht van psychisch bekwamen voluit geŰerbiedigd.

Van der G. is al ruim een maand in hongerstaking en staat onder directe controle van een arts. Kort geleden liet hij schriftelijk vastleggen geen dwangvoeding te willen, mocht hij in een coma raken. Van der G. blijkt nog steeds in een redelijke conditie te verkeren. De verdachte drinkt wel vruchtensappen, koffie en thee, terwijl de risicofase van 40 dagen komende week verstrijkt.

Minister Donner van Justitie moet mogelijk binnenkort een beslissing nemen over eventuele dwangvoeding. Naar alle waarschijnlijkheid zal hij een beslissing nemen wanneer deze noodzakelijk wordt.

Het KNMG meldt dat de gevangenisartsen in dienst zijn van Justitie: "Wij kunnen niets zeggen over hun gedragscodes", aldus de zegsman. "Als de minister een uitspraak doet, gaan we de zaak opnieuw bekijken."

Van As waarschijnlijk nieuwe leider LPF

Gerard van As wordt naar alle waarschijnlijkheid de opvolger van Mat Herben. Hij neemt daarmee de functie als fractieleider van de Lijst Pim Fortuyn over. Een meerderheid van de fractie, namelijk 26 Kamerleden, steunt zijn kandidatuur. Frits Pal en Harry Wijnschenk worden vrijwel zeker gekozen tot nieuwe vice-fractievoorzitters.

Door deze vernieuwing in de fractietop van de LPF zal de huidige vice-fractievoorzitter Hoogendijk worden teruggezet. Hoogendijk zou bij een deel van de LPF-fractie en achterban niet goed liggen. Welke rol de andere vice-fractievoorzitter Varela gaat bekleden is nog onduidelijk.

Morgen zal de fractievergadering worden gehouden. Bronnen melden dat Van As kan rekenen op een kleine meerderheid. Wijnschenk, mediawoordvoerder van de LPF, kan slechts rekenen op de steun van zes Ó acht Kamerleden. Reden hiervoor is niet alleen de onervarenheid. Wijnschenk wordt nog steeds gezien als iets 'te wild'. Van As wordt daarentegen gezien als veel ervarener, in politiek en bestuurlijke zin.

"Prinses Diana sprong van balkon"

Dat Prinses Diana in haar huwelijk met de Britse kroonprins Charles problemen had was duidelijk. Nu blijkt echter uit het boek van haar voormalige lijfwacht Ken Wharfe dat Diana vanwege deze problemen van een zes meter hoog balkon sprong.

Dit publiceerde de Britse krant The Sunday Times gisteren. Onduidelijk is wanneer zij van het balkon sprong. Wharfe schrijft in zijn boek over Diana dat zij zich op dat moment in een hotel bevond waarvan alle deuren om veiligheidsredenen waren afgesloten.

De voormalige lijfwacht gebruikt zijn boek ook om de koninklijke familie te beschuldigen. Zo zou de familie, volgens Wharfe, Diana in een kwaad daglicht hebben willen stellen door haar psychische problemen en eetstoornissen openbaar te maken. Dit had uiteindelijk moeten leiden tot een huwelijk tussen prins Charles en zijn vriendin Camilla Parker Bowles.

Prinses Diana kwam vijf jaar geleden om het leven door een auto-ongeluk in Parijs.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1049
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.