Peperdure cel voor Volkert van der G.

dr_evil, ComPeter en lucrator hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nadat we zaterdag meldden dat het Ministerie van Justitie de beperkingen tegen Volkert van der G. heeft opgeheven, meldt de Telegraaf vandaag dat justitie nu noodgedwongen voor ruim 100.000 euro een speciale cel in de Bijlmerbajes moet bouwen.

In deze cel moeten speciale voorzieningen komen, zodat Van der G. 24 uur per dag in de gaten kan worden gehouden. Er moeten videocamera's geplaatst worden, maar ook een speciale ruimte waar bewakers op schermen de verrichtingen van Van der G. kunnen volgen. Zo zou kunnen worden voorkomen dat hij zelfmoord pleegt. Ook kan men op deze manier zorgen dat er geen andere gedetineerden bij hem in de buurt komen, die hem mogelijk zouden kunnen vermoorden. Deze hele operatie zou volgens de Telegraaf maar liefst 100.000 tot 120.000 euro gaan kosten.

De mensen in de Bijlmerbajes zijn verbolgen over de speciale behandeling voor Van der G.: 'Nooit kan er iets in dit huis van bewaring en nu wordt er plotseling meer dan 100.000 euro op tafel gelegd', aldus een verontwaardigde bewaarder.

De woordvoerster van het ministerie van justitie heeft dit vandaag bevestigd. Volgens haar gaat het om bouwtechnische ingrepen die al gepland waren vůůr de komst van Van der G. "Die zijn nu naar voren gehaald." Het cameratoezicht is bedoeld "als controle op het welbevinden van meneer Van der G." De woordvoerster wil niet ingaan op de kosten van de aanpassingen.