SP-kamerlid: Allochtonen spreiden

Rees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het kersverse SP-Kamerlid Ali Lazrak, de eerste Marokkaanse Berber in ons parlement, wil net als Fortuyn spreiding van allochtonen.

Lazrak kwam gisteren al in het nieuws omdat hij op de eerste dag van het nieuwe parlement meteen al een schriftelijke vraag stelde. Hij wou weten wat demissionair staatssecretaris van Onderwijs Adelmund aan de zwarte scholen wil doen.

Lazrak maakt zich vandaag in de Volkskrant sterk voor een actief spreidingsbeleid dat gemeenten moeten gaan voeren voor huisvesting en schoolsamenstelling. Dat hij daarbij dicht bij de ideeën van Fortuyn komt, deert hem niet. 'Het is goed dat hij problemen niet onder het tapijt schoof. Wat hij teweeggebracht heeft kan een basis zijn om wat positiefs te bereiken.'

Ali Lazrak (54), is in vrijwel alle Marokkaanse huiskamers in Nederland bekend. Hij presenteerde 16 jaar lang het dagelijkse Marokkaanse informatieprogramma op Radio 5. Lazrak is zelf een Berber uit Noord-Marokko. De Berbers vormen 80% van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland.

SP

Overigens is het standpunt van Lazrak over spreiden geen onbekend issue voor de SP. In de jaren '80 gaf ze al een brochure uit getiteld 'Gastarbeid en kapitaal'. Daarin werd voorgesteld voormalige gastarbeiders en hun gezinnen een keuze te bieden: ofwel u remigreert, met medename van de door u betaalde belasting en premies, ofwel u integreert. In het laatste geval zoeken wij fatsoenlijke huisvesting in een Nederlandse buurt, zodat u de taal zo snel mogelijk leert en zodat uw kinderen zullen spelen met Nederlandse klasgenootjes.

Marijnissen en de SP werden destijds verguisd om dit pamflet en de SP-leider ïnstrueerde zijn achterban om gas terug te nemen over dit punt.