FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 mei 2002

Voetbalfans ideaal doelwit computervirus

macpje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens experts moeten enthousiaste voetbalfans komende tijd oppassen voor virusaanvallen. Beveiligingsbedrijf Sophos meent dat zij namelijk een ideaal doelwit zijn.

Tijdens het WK in Japan en Korea, dat volgende week begint, zal de e-mail activiteit tussen fans behoorlijk toenemen. Men stuurt elkaar een leuk plaatje, screensaver of WK-wallpaper op, maar activeert daarbij onbedoeld een virus.

In de aanloop naar het WK '98 in Frankrijk was er ook al een voetbalvirus actief, het zogenaamde WM97/ZMK-J-virus. Wanneer je computer geinfecteerd was, diende je te gokken op de winaar van het WK. Als dit fout was, werd je hele harde schijf gewist.

Nicotinewater voor Amerikaanse rokers

In de Verenigde Staten is een hevige polemiek onketent. Door het op de markt brengen van nicotinewater. Antitabakgroepen verzetten zich tegen de commericialisering ervan. Vanaf volgende week kan het water dat "Nico Water" gedoopt werd, gekocht worden in warenhuizen.

Firma QT 5 Inc is de producent van Nico Water. De directeur van de firma zei "Er zijn hier 38 miljoen rokers, we willen hen een andere vorm van gemakkelijk te krijgen nicotine bieden, die geen rook geeft voor hun omgeving"

20 groeperingen tegen tabak hebben al protest aangetekend tegen het Nico Water. Ze vragen aan de FDA (Food and Drug Administration) dat het water niet verkocht kan worden zonder voorafgaande goedkeuring van de gezondheidsautoriteiten.

Het is nog niet bekend of Nico Water naar Europa komt.

Willem-Alexander en Maxima naar Turkije

Prins Willem-Alexander en prinses Maxima brengen vanaf 5 juni tot 7 juni een bezoek aan Turkije. In Istanbul zullen zij hier onder andere het gerestaureerde Palais de Hollande openen. Dit is het onderkomen van het Nederlandse consulaat-generaal.

Verder zal de Prins van Oranje samen met zijn echtgenote naar de Blauwe Moskee, de Aya Sofia en het Topkapo paleis gaan. Ook praten ze in Istanbul met Turken die in Nederland hebben gewoond, maar zijn teruggekeerd.

Portier verhindert aanslag op discotheek

Vandaag heeft de politie bekend gemaakt dat een portier uit Tel Aviv bij een discotheek een nieuwe zelfmoordaanslag heeft voorkomen.

De portier opende het vuur op een bestuurder van een auto die probeerde in te rijden op de wachtende mensen bij de discotheek. De auto explodeerde nog voordat hij tegen de mensen aan kon rijden. Bij de explosie raakte maar drie mensen lichtgewond, en de terrorist kwam om het leven.

In de discotheek bevonden op het moment van de explosie zo'n 150 gasten die gelukkig aan de dood ontsnapte. Drie weken geleden slaagde wel een terrorist met een bom in het uitgaansgebied ten zuiden van Tel Aviv binnen te komen en zich daar tot ontploffing te brengen. Daarbij kwamen vijftien mensen om het leven.

mrmiddel, Realist_ik en DinX bedankt voor de newssubmit

Dolle chauffeur aangehouden

SKeLeToN en bramaan hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het Noord-Franse Orchy is een dolle vrachtwagenchauffeur aangehouden. De man reed auto's van de weg in de buurt van Kortrijk.

Eerst reed hij met zijn vrachtwagen richting Doornik, daarna richting Kortrijk, vandaar naar Brugge daarna de E17 op, richting Rijsel.

Door een wegblokkade kon de politie hem stoppen in de buurt van Orchy. De man is aangehouden.

Douane onderschept illegale erectiepillen

hunky had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Nederlandse douane op Schiphol heeft in het afgelopen jaar zo'n tien partijen met illegale erectiepillen onderschept. De pillen kwamen van oorsprong voornamelijk uit India. Het ging om ladingen van tussen de 5000 ß 10.000 pillen.

De pillen die onderschept waren bevatte een hoeveelheid van het werkzame bestandsdeel sildenafil, dat wordt gebruikt voor de behandeling van erectiestoornissen. En omdat volgens de Inspectie van de Gezondheidszorg er bij geen van de onderschepte partijen geen bijsluiter bevond waardoor er niet bekend is hoeveel van het werkzame bestandsdeel in de pillen zit, vormen de pillen een potentieel gevaar voor de gezondheid van de gebruikers.

Woordvoerder C. Nanninga van de Douane bevestigt de toename van de zendingen. "Het gaat niet om containers vol, maar het zijn wel meerdere grote partijen achter elkaar geweest die niet als "voor eigen gebruik" aan te merken zijn."

De pillen hebben fantasienamen zoals Androz-100 of Erecto-50. Het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem stelt strafvervolging in tegen de importeurs. De IGZ noemt de internationale handel in medicijnen via het internet "een groeiend probleem" en pleit voor een internationale aanpak. "De bevoegdheid van de inspectie reikt nu eenmaal niet verder dan de landsgrens."

Opnames naakte Britney zoek

WieMie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Britney Spears zit met een groot probleem. De filmmaatschappij die haar debuutfilm Crossroads heeft gemaakt is de banden met ruwe opnames kwijt. Op een van die banden staan scenes waarin Britney en de twee andere hoofdrolspeelsters, Taryn Manning en Zoe Saldana, naakt te zien zijn. Deze scenes zijn niet in de uiteindelijke bioscoopversie gekomen maar staan dus wel op de banden met ruw materiaal. Britney is nu bang dat de scenes op het internet belanden.

Filmmaatschappij Paramount Studios heeft meteen een diepgaand onderzoek ingesteld om de videobanden terug te vinden.

Interview: Linda Wagenmakers


Van 12 t/m 23 juni speelt de musicalparodie Rocky over the Rainbow in het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam. De afgelopen week hebben we op Fok! al kaartjes en tasjes weg mogen geven voor deze bizarre musical combinatie. Een van de schitterende rollen in deze musical wordt vertolkt door Linda Wagenmakers, die het podium betreedt in een kinky lakleren serveersters-outfit in de rol van Maggs. Tijd om deze pittige tante eens aan de tand te voelen...

SBS verwerft rechten nieuwe James Bond film

Realist_ik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mediagroep SBS heeft de tv-rechten gekocht van de nieuwe James Bond-film die momenteel wordt opgenomen en pas 22 november in de Amerikaanse bioscopen in premiŔre gaat. Volgens SBS is het uniek dat de tv-rechten al zijn gekocht nog voordat de premiŔre van de film is.

De titelsong van deze twintigste Bond-film "Die Another Day", met Pierce Brosnan en Oscar-winnares Halle Berry in de hoofdrollen, wordt gemaakt door Madonna. Een SBS-woordvoerder verwacht dat pas drie jaar na de bioscooppremiŔre de film op tv mag worden vertoond, maar de aankomende maanden zal SBS de kijkers via het James Bond Journaal op de hoogte brengen van de vorderingen van de opnames.

Presentatrice Maureen Du Toit gaat deze journaals aan elkaar praten. Ze zal de filmset bezoeken en daarover berichten. Tevens komt er een column in de gratis krant Sp!ts.

AZG bouwt hoogste hijskraan van NL

Het Gronings AZG ziekenhuis krijgt aankomende week een hangar op het dak van het ziekenhuis voor de helikopter. Door de nieuwe hangar kan de traumahelikopter dag en nacht op het ziekenhuisdak gestationeerd blijven. Tot nu toe werd de helikopter gedurende de nachtelijke uren ondergebracht in een hangar op vliegveld Eelde.

De hangar wordt in delen naar boven gebracht door een kraan. En boven wordt alles in elkaar gezet. Om de delen op het dak van het ziekenhuis te krijgen wordt dit weekend de grootste kraan van Nederland gebouwd.

Die nieuwe hangar zorgt er ook voor dat de helikopter warm gehouden kan worden. Hierdoor zal het warmdraaien voor een vlucht aanzienlijk korter duren. Bovendien vermindert de plek op het dak eventuele geluids- en stankoverlast.

Met dank aan Fester voor de newssubmit

Sekscampers op carpoolplaatsen legaal

Jan WIllem / Mithras en icreek hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De sekscampers die op de carpoolplaatsen in Zevenbergschen Hoek en Fijnaart in West-Brabant staan mogen definitief blijven. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Moerdijk voor aan de gemeenteraad.

Sinds vorig jaar gedoogt de gemeente de rijdende bordelen. Na een evaluatie door de gemeente, de politie, de GGD en de Rijkswaterstaat blijkt dat de sekscampers geen overlast veroorzaken.

Volgens de politie vinden er ook geen auto-inbraken meer plaats op de carpoolplaatsen door de aanwezigheid van de sekscampers. Dat is in combinatie met het uitblijven van overlast, reden voor het Moerdijkse college om te pleiten voor een definitieve vergunning.

Hennepkwekerij onder kinderdagverblijf

macpje en Naomi (DeeDee_) hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vrijdagochtend heeft de politie Haarlemmermeer een hennepkwekerij ontdekt onder een kinderdagverblijf in Zwanenburg. De brandweer reageerde op een brandalarm en trof de kwekerij in de kelder aan.

Geen van de medewerkers van het kinderdagverblijf had de afgelopen maanden iets gemerkt. Volgens de politie was de kwekerij goed verstopt en professioneel opgezet. Wel was het energieverbruik flink omhoog gegaan.

De 38-jarige huurder kwam kort na de brand opdagen, en de man is aangehouden door de politie. In het verleden is de hennepkweker wel vaker gepakt voor het kweken van hennep.

De politie nam zo'n duizend planten, 38 transformatoren en veertig lampen in beslag. Tevens nam de politie de auto van de kweker in beslag. De politie schat de waarde van de drugs op ongeveer 100.000 euro.

Levenslang geŰist voor drievoudige moord

Officier van justitie M. Mol heeft vrijdag voor de rechtbank in Dordrecht levenslang geŰist tegen twee schiedammers die verdacht worden van de moord op drie inwoners van Dordrecht. Tegen de derde verdachte eiste de aanklager 20 jaar cel en tbs.

De drie mannen worden door het Openbaar Ministerie verdacht van de roofmoord vorig jaar November op een 39-jarige vrouw, haar 16-jarige dochter en haar vriendje die eveneens 16 jaar oud was.
Tijdens de roofmoord met als buit 700 gulden, wat sieraden en een spelcomputer lieten de verdachten een 11-jarig meisje ongemoeid omdat zij lag te slapen in haar kamer en niets van de roof had gemerkt.
Het drietal drong op die bewuste vrijdagavond in november de woning binnen en knevelde de 35-jarige man, zijn 39-jarige vriendin, haar 16-jarige dochter haar evenoude vriendje. De verdachten doorzochten de woning waarna twee van hen vertrokken met de buit. De achtergebleven verdachte schoot vervolgens drie slachtoffers dood uit angst voor herkenning. De 35-jarige man wist zich te ontdoen van zijn boeien en vluchtte.

Het proces wordt uit veiligheidsoverwegingen gehouden in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam.

SP-kamerlid: Allochtonen spreiden

Rees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het kersverse SP-Kamerlid Ali Lazrak, de eerste Marokkaanse Berber in ons parlement, wil net als Fortuyn spreiding van allochtonen.

Lazrak kwam gisteren al in het nieuws omdat hij op de eerste dag van het nieuwe parlement meteen al een schriftelijke vraag stelde. Hij wou weten wat demissionair staatssecretaris van Onderwijs Adelmund aan de zwarte scholen wil doen.

Lazrak maakt zich vandaag in de Volkskrant sterk voor een actief spreidingsbeleid dat gemeenten moeten gaan voeren voor huisvesting en schoolsamenstelling. Dat hij daarbij dicht bij de ideeŰn van Fortuyn komt, deert hem niet. 'Het is goed dat hij problemen niet onder het tapijt schoof. Wat hij teweeggebracht heeft kan een basis zijn om wat positiefs te bereiken.'

Ali Lazrak (54), is in vrijwel alle Marokkaanse huiskamers in Nederland bekend. Hij presenteerde 16 jaar lang het dagelijkse Marokkaanse informatieprogramma op Radio 5. Lazrak is zelf een Berber uit Noord-Marokko. De Berbers vormen 80% van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland.

SP

Overigens is het standpunt van Lazrak over spreiden geen onbekend issue voor de SP. In de jaren '80 gaf ze al een brochure uit getiteld 'Gastarbeid en kapitaal'. Daarin werd voorgesteld voormalige gastarbeiders en hun gezinnen een keuze te bieden: ofwel u remigreert, met medename van de door u betaalde belasting en premies, ofwel u integreert. In het laatste geval zoeken wij fatsoenlijke huisvesting in een Nederlandse buurt, zodat u de taal zo snel mogelijk leert en zodat uw kinderen zullen spelen met Nederlandse klasgenootjes.

Marijnissen en de SP werden destijds verguisd om dit pamflet en de SP-leider ´nstrueerde zijn achterban om gas terug te nemen over dit punt.

Vibrator voor varkens

Rees, j0han en Courage hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na de vibrator voor de mens, is er nu de vibrator voor dieren: Een Brabants bedrijf komt met een vibrator voor varkens. Het moet daarmee voor zeugen prettiger worden om kunstmatige inseminatie te ondergaan.

Het apparaat, de MS Reflexator, is met een slangetje verbonden aan een pipet met sperma. Door de trilling raakt de zeug zeer snel seksueel opgewonden wat gunstig is voor de opname van het zaad. Door de vibraties glijdt het sperma bovendien gemakkelijk naar binnen.

Vrouw zat weken met dode man in huis

macpje, DimDim, Bruti, N1tr0glyc3r1n3 en Electrofinger hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 40-jarige vrouw uit Delfzijl heeft enkele weken met haar dode man in huis gezeten. De verwarde vrouw had niet in de gaten dat haar echtgenoot overleden was.

Afgelopen dinsdagavond besefte de vrouw ineens dat haar 47-jarige man was overleden. Zij belde vervolgens haar familie.

Het is onbekend waaraan de man is overleden. De lijkschouwer kon dat niet meer vaststellen en de zwaar psychisch gestoorde vrouw weet uiteraard ook niets. De vrouw is inmiddels opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

De politie zegt dat haar man een natuurlijke dood is gestorven.

Verkrachting door trio blijkt vals

De politie in de kop van Noord-Holland heeft onlangs drie mannen van rond de 18 jaar 's morgens vroeg uit hun bed gelicht en 24 uur vastgehouden voor verhoor na een valse verklaring van een meisje uit 't Zand.

Het meisje had aan de politie verteld dat ze door het trio verkracht was, en deed dat zo overtuigend, dat de politie actie ondernam. Maar tijdens de verhoren kwam de politie erachter dat het meisje het verhaal van A tot Z uit haar duim gezogen had.

De jongens, afkomstig uit 't Zand, Anna Paulowna en Heerhugowaard, werden hierna weer op vrije voeten gesteld. Volgens de ouders van de jongens hebben ze veel last ondervonden van de indringende verhoren en bijbehorende beschuldigingen.

De ouders van het meisje weten niet wat hun dochter heeft bezield en hebben in een plaatselijk blad via een advertentie hun excuses aangeboden. Hun dochter krijgt momenteel deskundige begeleiding.

Overleden bejaarden tot leven gewekt

macpje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tot twee keer toe is een overleden persoon uitgeroepen tot oudste inwoner van Den Helder. Volgens een woordvoerster is de fout ontstaan door de invoering van een nieuw computersysteem, waarin niet alle gegevens actueel bleken te zijn.

Woensdag werd bekend dat 102-jarige mevrouw Japin-van Straten, daarmee de oudste inwoner van Den Helder, was overleden.De plaats kon toen worden ingenomen door de tevens 102-jarige inwoner Gotzsch, maar die zelfde dag werd bekend dat ook die al een week was overleden.

De derde gelukkige, die nu de plaats van oudste inwoner kon innemen met haar 100 jaar was mevrouw Baald-van Vliet, maar ook die was al een maand geleden overleden.

De echte oudste inwoner is nu bekend, "We hebben het gecontroleerd, zij leeft nog", aldus de woordvoerster.

Meer antisemitische en anti-moslim uitingen

DinX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een onderzoek van het Europees Observatiecentrum voor Racisme En Xenofobie heeft aangetoond dat de antisemitische gevoelens toegenomen zijn in de EU. Oorzaak is de opgelaaide crisis in het Midden-Oosten tussen IsraŰl en de Palestijnen.

In de weken na de aanslagen van 11 september in New York had het Centrum al 'islamfobie' vastgesteld. De slachtoffers van deze gevoelens zijn voornamelijk moslimvrouwen die met verbale agressie te maken krijgen. De hoofdoek die velen van hen dragen is het belangrijkste symbool geworden voor de moslimhaters.

De Europese politici kregen een pluim voor hun houding na de aanslagen. De EU veroordeelde toen namelijk het geweld tegen moslims en riep op voor verdraagzaamheid.

Het Centrum roept op voor nog meer inzet en een dialoog tussen diverse godsdiensten. Kennis en begrip zijn de voornaamste instrumenten tegen haat jegens moslims of Joden.

CDA wil hoog tempo coalitievorming

Het CDA wil een hoog tempo houden met de onderhandelingen over een kabinet met de LPF en de VVD. ,,Niemand zit te wachten op maandenlange formatie-onderhandelingen'', aldus Balkenende.

De CDA-leider wil daarom vasthouden aan een kort 'strategisch document', waarin de partijen op hoofdlijnen afspraken maken. Gisteren zei VVD-leider Zalm echter dat hij gewoon een ouderwets regeerakkoord wil maken.

Balkenende denkt dat vooral op punten over het tegengaan van bureaucratie bij de overheid, meer keuzevrijheid voor burgers en instellingen, een financieel-economisch kader en verbetering van de infrastructuur en veiligheid, snel zaken gedaan kan worden met VVD en LPF.

Eisen VVD

De VVD stelde gisteren harde eisen aan deelname aan een centrum-rechts kabinet. De liberalen willen in elk geval dat een fors deel van hun verkiezingsprogramma wordt opgenomen in het regeerakkoord.

Naar verluidt eist de VVD waterdichte afspraken over belangrijke punten als het financieel-economisch beleid, de WAO, de zorg, de openbare orde, de veiligheid en het minderhedenbeleid.

Balkenende toonde zich vandaag niet onder de indruk van de woorden van Zalm die gisteren aangaf dat de VVD met deelname aan een kabinet verwacht veel van het eigen verkiezingsprogramma te kunnen binnenhalen. ,,Iedereen heeft beloftes aan de kiezer gemaakt en wil het maximale bereiken. Het is logisch dat de VVD zegt veel binnen te willen halen nadat ze door de bocht is gegaan''.

XS4ALL introduceert spamfilters

Vanaf vandaag kunnen XS4ALL-abonnees een spamfilter instellen op hun e-mail adressen. XS4ALL maakt gebruik van een aantal internationale DNS-blocklists om abonnees te beschermen tegen (internationale) spammers en hun zeer hinderlijke ongewenste aanbiedingen.

Blocklists zijn continu wisselende lijsten van individuele mailservers of zelfs complete providers die verdacht worden van het versturen van spam. Veel blocklists hanteren uitsluitend technische criteria om te bepalen of iets spam is, andere lijsten zijn gebaseerd op klachten van internetters. Blocklists vormen volgens XS4ALL een uitstekend voorbeeld van zelfregulering op internet. Alle fatsoenlijke deelnemers zijn er immers bij gebaat om spammers en de mailservers die zij op grote schaal misbruiken, tijdelijk uit te sluiten van internet. In de praktijk betekent dit dat e-mail van en naar een domein of provider niet meer wordt aangenomen, tot het probleem is verholpen, dwz de spammer afgesloten of de mailservers beter beveiligd tegen misbruik door derden.

Lang niet alle Nederlandse providers hebben een spamfilter. Maar na de enorme toename in spam de laatste anderhalve maand heeft XS4ALL grote haast gemaakt met dit spamfilter. XS4ALL voert al jaren (juridische) strijd tegen spam, zelfs tot op EU-niveau. Het Europees Parlement is voor opt-out, waarbij mensen eerst spam ontvangen en zich dan pas kunnen uitschrijven. XS4ALL en veel andere Nederlandse providers willen juist opt-in wetgeving: je mag alleen reclame ontvangen als je daar zelf voor geopteerd hebt.

KLM verliest koffers president

macpje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dat de KLM wel eens koffers kwijt raakt is wel bekend, maar nu hebben ze het toch wel erg bont gemaakt.

Tijdens een vlucht naar Taiwan is de vliegmaatschappij de koffers kwijt geraakt van niemand minder dan de Nicaraguaanse president Enrique Bolaos en zijn legerchef Javier Carron.

De twee waren door deze blunder genoodzaakt zonder net pak hun officiŰle staatsbezoek te beginnen. De president liet zich echter niet kennen en gaf opdracht aan een kleermaker om binnen 12 uur een galapak te maken. De legerchef echter had meer problemen. Zijn galapak was namelijk bekleed met officiŰle insignes en eretekens. In welke kleding hij nu gaat verschijnen vooralsnog niet duidelijk.

Verder is het nog onbekend of de president een schadeclaim gaat indienen tegen de KLM.

Zwarte scholen in problemen

Autochtone kinderen worden door hun ouders steeds meer naar scholen gestuurd met zo min mogelijk allochtone leerlingen. Hierdoor komen de zogenoemde 'zwarte scholen' steeds meer in de gevarenzone.

Dit schooljaar zit al 18% van de zwarte scholen beneden de opheffingsnorm, twee jaar geleden was dat 16%.

Hoewel bijna 20% van zwarte scholen met het voortbestaan wordt bedreigd, nemen ze in aantal toch toe. Uit een onderzoek van dagblad Trouw blijkt dat 30% van de Nederlandse ouders er niet over piekert om zijn kind naar een zwarte school te sturen. De vlucht naar 'witte scholen' neemt zelfs toe. Daardoor zijn er de laatste drie jaar zeker tachtig 'zwarte scholen' bijgekomen. In het meerendeel van de gevallen gaat het om scholen die in de steek zijn gelaten door autochtonen en zo als vanzelf een allochtone bevolking kregen.

Asbest vrij bij brand in clubhuis Hells Angels

PatriCQ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanacht is het clubhuis van de Amsterdamse Hells Angels aan de Wenckebachweg in Amsterdam voor de helft afgebrand. Het voorste deel van het gebouwtje ging verloren. Volgens de brandweer ontstond de brand in de buurt van de bar, maar de oorzaak is nog onbekend.

Bij de brand is asbest vrijgekomen. Onderzoek door de technische recherche naar de oorzaak van de brand kan pas plaatshebben na het verwijderen van het asbest. Een gespecialiseerd bedrijf is vanmorgen al begonnen met het verwijderen van het asbest.

De brand in het clubhuis brak uit rond middernacht. Toen het vuur ontstond waren er een paar mensen in het clubhuis aanwezig. EÚn persoon raakte lichtgewond. Om 1:30 was de brand geblust.

Familie Fortuyn slecht ge´nformeerd

De nabestaanden van Pim Fortuyn zijn de afgelopen weken slecht ge´nformeerd door justitie, aldus de broer van Pim Fortuyn. ,,Wat we weten, hebben we van de televisie'', zei hij vrijdagochtend.

Inmiddels heeft de familie Fortuyn een uitnodiging voor een gesprek met de Amsterdamse Officier van justitie ontvangen. ,,Hopelijk weten we dan wat meer'', aldus Fortuyn.

Het Openbaar Ministerie (OM) is van mening dat ze de familie zo goed mogelijk ge´nformeerd hebben. Maar vooral in de eerste weken was dat een moeilijke opgave, aldus een woordvoerder van het OM.

Het had allemaal wat gestructureerder gekund, zegt Fortuyn.,, Het is toch de bedoeling dat justitie ons tijdig dingen laat weten. In de kranten lezen we vaak dingen die we nog helemaal niet wisten. De familie heeft ook nauwelijks informatie over Volkert van der G, de verdachte in deze zaak.

Simoni teruggetrokken uit Giro

De ploegleiding van de Italiaanse wielerploeg Saeco heeft Gilberto Simoni teruggetrokken uit de Ronde van Italie. Simoni die donderdag de etappe won en derde stond in het klassement, wordt verdacht van dopinggebruik. Ook de Mercatone Uno-ploeg heeft een renner naar huis gestuurd.De Italiaan Roberto Sgambelluri werd ook bij de contra-expertise positief bevonden op het middel NESP.

Overigens ontkent Simoni het dopinggebruik. Bij een dopingcontrole waren sporen van cocaine aangetroffen, maar Simoni zegt dat dat niet klopt. Volgens hem was dat het gevolg van een verdoving bij de tandarts.

Ex-gevangene moet 57.000 euro betalen

Realist_ik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Britse Michael O'Brien die elf jaar in de cel heeft gezeten voor een moord die hij niet heeft gepleegd, heeft van de gevangenis een rekening gekregen van 57.000 euro voor kost en inwoning tijdens zijn gevangenschap.

O'Brien heeft naar eigen zeggen bijna een miljoen euro compensatiegeld gekregen voor zijn onrechtmatige opsluiting, maar de regering heeft daar volgens hem 37.000 pond van afgetrokken voor de gemaakte kosten. "Als ik dit had geweten, had ik kaviaar besteld. Alleen onschuldige mensen worden de kosten in rekening gebracht", aldus O'Brien.

Afghaanse ouders verkopen dochters

Realist_ik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het voedseltekort in Afghanistan is zo nijpend dat ouders op grote schaal hun dochters verkopen om te overleven. De vaak extreem jonge meisjes worden verkocht aan huwelijkspartners, zo meldt een donderdag verschenen rapport van een hongersnooddeskundige, dat werd opgesteld in opdracht van de Amerikaanse regeringsorganisatie voor ontwikkelingssamenwerking USAID.

Het verkopen van dochters is "zeer gebruikelijk", volgens de auteur van het rapport, Sue Lautze van Tufts University, die voor het rapport vraaggesprekken hield in 1.100 huishoudens door heel Afghanistan. "We dachten dat dit land aan een periode van wederopbouw zou beginnen, maar in werkelijkheid is de ramp nog lang niet voorbij." Zo is het aantal Afghaanse huishoudens dat beschikt over een betrouwbare bron van voedsel gedaald van 59 procent in 1999 en 2000 naar 9 procent nu. Voor water is dit percentage gedaald van 43 naar 15.

Volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties is er meer dan 625 miljoen euro nodig om 9 miljoen mensen in Afghanistan van voedsel te voorzien. Op dit moment heeft het WFP nog geen 60 procent van dat bedrag ontvangen.

Ook DinX bedankt voor de submit.

Verder verhoren van der G. zinloos

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Justitie heeft de pogingen de verdachte van de moord op Pim Fortuijn, Volkert van der G., te verhoren gestaakt omdat de man blijft weigeren een verklaring af te leggen. Volgens de in verhoortechnieken gespecialiseerde Leidse criminoloog Peter van Koppen, heeft verder verhoren geen zin omdat langdurige verhoren onder grote druk zelden betrouwbare antwoorden opleveren. Een voorbeeld hiervan is de Puttense moordzaak, waar langdurig verhoren alleen maar valse verklaringen opleverde.

,,Hoe hoger je de druk opvoert, des te groter de kans dat iemand zomaar iets roept om er van af te zijn,'' aldus van Koppen, de benadrukt dat het zwijgen van Volkert van der G. strafrechterlijk gezien geen probleem hoeft te zijn omdat de bewijslast in principe rond is.

Volgens Van Koppen zouden verdere pogingen de man te verhoren uitsluitend als doel moeten hebben meer informatie te verzamelen over de moord, zoals een antwoord op de vraag of er handlangers waren. Het verzamelen van dit soort informatie is echter zeer moelijk bij zwijgende verdachten, en omslachtigheid geboden, aldus de Leidse deskundige.

,,Het is een psychologisch spel. Politiemensen proberen een band op te bouwen met een verdachte...Vaak zie je dat een agent zegt: Kom op, beken nu maar, dan kunnen we naar huis. De verdachte kan dan het gevoel krijgen dat hij ook naar huis mag, wat uiteraard onzin is.'' Het lospeuteren van een verklaring met behulp van fysiek geweld is in Nederland niet toegestaan. Verklaringen verkregen door ongeoorloofde verhoormethoden worden niet geaccepteerd door de rechtbank. De recherche is hierdoor vaak aangewezen op mentale pressiemiddelen. Dat Van der G. ge´soleerd zit, kan daarbij helpen. Van Koppen: ,,Dan beloof je dat hij zijn vriendin of dochter mag zien als hij iets zegt. Je moet als verdachte sterk in je schoenen staan om dan te blijven zwijgen. Normaal gesproken hou je dat niet lang vol.''

Atta was dag voor de aanslag in New York

ComPeter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

CNN meldde gisteren dat Mohamed Atta, het brein achter de aanslagen van 11 september de dag voor de aanslagen nog in New York is geweest. Dit zou blijken uit creditcardkwitanties die de FBI heeft gevonden. Een van de redenen waarom hij daar was is dat hij de exacte locatie van het WTC in een global positioning system ingeprogrammeerd zou hebben, tenminste dit wordt beweerd.

Daarnaast wordt gemeld dat het vliegtuig dat neerstortte bij Pennsylvania, eigenlijk op het Witte Huis had neer moeten storten.

Gulden definitief geen betaalmiddel meer

14 juni aanstaande zal er echt nergens meer betaald kunnen worden met de gulden. Nu kan er nog betaald worden op het fregat Philips van Almonde dit schip is sinds december vorig jaar ingezet in de Arabische Zee voor de strijd tegen het internationale terrorisme.

Toen het schip in december vertrok was er geen gelegenheid om het schip van euro's te voorzien. Daarom werd de afgelopen tijd nog gewoon met dubbeltjes, guldens en kwartjes betaald in de scheepswinkel.

Bedreigde politieman lost schot

Higgins en kL0j00h hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het staken van de wedstrijd ADO Den Haag tegen Volendam heeft geleid tot ongeregeldheden. Een waarschuwingsschot is gelost. De agent voelde zich in het nauw gedreven. Er werd ÚÚn arrestatie verricht.

Scheidrechter Egmond besloot al vrij snel de wedstrijd niet te hervatten. Toeschouwers kregen dit pas na een half uur te horen. Hiertoe was besloten om de ME te kunnen optrommelen.

Ongeregeldheden braken uit toen het publiek het stadion verliet. Er zijn enkele charges gedaan door de bereden politie. Later op de avond vormden zestig tot tachtig agenten een kordon. Dit om te voorkomen dat weggedreven supporters weer teug zouden komen.

Spelers van Volendam konden pas om kwart voor elf de stad verlaten. De bussen van Ado Den Haag werden gebruikt. De eigen bussen van Volendam waren vernield door stenengooiers.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
©FOK.nl e.a.