Allochtonen stemmen op allochtonen

Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen is gebleken dat allochtone kandidaten veel voorkeurstemmen hebben gehaald.

Bij de PvdA in Rotterdam zijn er daardoor zelfs drie allochtone kandidaten die laag op de lijst stonden toch gekozen. Dit ging o.a ten koste van de nestor van de Rotterdamse PvdA, die hierdoor buiten de boot valt. De helft van PvdA fractie in Rotterdam bestaat nu uit allochtonen.

Ook in Den Haag zijn drie allochtone PvdA-kandidaten, die op een onverkiesbare plaats stonden, toch in de raad gekomen. Het gaat om Johan Chandoe, Murat Ersoy en Sharief Mohamed. Net als in Rotterdam zijn in Den Haag nu de helft van PvdA-raadsleden allochtoon (5 van de 10). Binnen de partij is hierover onrust ontstaan. PvdA-fractievoorzitter Van Nimwegen verdenkt de allochtone kandidaten ervan een persoonlijke campagne te hebben gevoerd en dat druist in tegen de afspraken.

Een inwoner van Marokkaanse afkomst in Leiden werd ook gekozen dankzij voorkeurstemmen. Mohammed Bouras (PvdA) was door de partij op een onverkiesbare achttiende plek gezet, maar kwam uiteindelijk op plaats vier.

In Amsterdam kreeg PvdA'er Zati Yurdakul 1658 voorkeursstemmen en klom van de negentiende naar de vijfde plaats. Fatima Elatik en Amma Asante, die voor de PvdA al wel op een verkiesbare plek stonden, werden door kiezers uit hun eigen achterban flink gesteund en kwamen nog hoger op de lijst. De Marokkaanse Elatik, die van de week nog onder vuur werd genomen door Theo van Gogh, verdrong zelfs wethouder Duco Stadig van de derde plaats.

Rotterdam

De grote hoeveelheid allochtonen fractieleden van de PvdA in Rotterdam kan belemmerend werken voor een mogelijke samenwerking met het Leefbaar Rotterdam van Pim Fortuyn. Het zijn voornamelijk deze mensen die, vanwege hun grote allochtone achterban, flink in hun maag zitten met de vraag of ze met Fortuyn in zee willen.