Lego boos op bouwmodel concentratiekamp

Lego, de Deense speelgoedfabrikant, is boos op een Poolse kunstenaar, Zbigniew Libera, die de bouwsteentjes heeft gebruikt om een bouwmodel van een concentratiekamp te maken.

Libera presenteert de 'legodoos' als kunstobject op een tentoonstelling over de Holocaust, die vanaf 17 maart te zien is in het Joods Museum in New York. Maar Lego ziet weinig kunstzinnigs in Libera's creatie: ,,Het is gewoon een doos waarop een concentratiekamp van legosteentjes is afgebeeld. Hieraan hebben wij zeker niet onze medewerking verleend'', aldus woordvoerder Michael McNally van Lego. Libera vroeg in 1996 toestemming aan Lego om de steentjes te gebruiken als kunstvorm. Het zou gaan om kleine huisjes, en misschien een ziekenhuis. De Deense speelgoedmaker ging hiermee destijds akkoord.

Niet alleen Lego, maar ook het Amerikaans Joods Congres is woedend over de tentoonstelling. Voorzitter Phil Baum noemde de tentoongestelde objecten ,,nazipropaganda en ronduit schandalig''.
Het museum laat weten dat expositie juist is bedoeld ,,om de gruwelen van het naziregime te laten zien op een manier die aanzet tot nadenken''.