FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 12 januari 2002

[Update] Nederlandse doodgestoken

Een Nederlandse vrouw is gisteren op een station in Londen doodgestoken. Op een vol perron stak een man van vermoedelijk Albanese afkomst de 24-jarige vrouw in het hart. Ze overleed terplekke.

Omstanders probeerden de vrouw nog te redden en de aanvaller tegen te houden. Een 22-jarige man liep hierbij een steekwond aan zijn arm op. De aanvaller vluchtte. In de hal van station Euston stak hij een 26-jarige man die hem tegen probeerde te houden, waarna hij zelfmoord probeerde te plegen. Hij trachtte zijn eigen keel door te snijden, en stak zichzelf in de borst. Hij werd opgenomen in een ziekenhuis.

Update
De moord op de vrouw blijkt niet toevallig te zijn geweest. De man was haar ex-vriend.

AZC Schimmert ontruimd door brand

Het asielzoekerscentrum in het Limburgse Schimmert is zaterdagavond ontruimd. Dat gebeurde nadat er brand was uitgebroken in het gebouw aan de straat Op de Bies. Zes bewoners raakten lichtgewond.

De brand, die rond 7 uur begon, verwoestte de eerste verdieping van het vier verdiepingen tellende gebouw. De driehonderd bewoners van het hoofdgebouw zijn tijdelijk ondergebracht in een bijgebouw. Voor dertig bewoners zal ander onderkomen gezocht moeten worden, de rest kan in de loop van de avond weer terug.

Over de oorzaak en de schade van de brand is nog niets bekend.

Pakistan pakt moslimextremisme aan

Pervez Musharraf, de president van Pakistan, gaat het moslimextremisme in zijn land hard aanpakken, zo zei hij tijdens een nationale televisietoespraak. Om te beginnen zijn twee extremistische moslimgroeperingen die verantwoordelijk worden gehouden voor de aanslag op het Indiase parlement, met onmiddelijke ingang verboden.

Ook wordt de wildgroei van militante koranscholen aangepakt, zo verkondigde Musharraf. Op die koranscholen werd de basis gelegd voor het fundamentalisme van Afghaanse Talibanstrijders die eerder als vluchtelingen in Pakistan verbleven. Verder mogen moskeeën niet langer worden misbruikt voor politieke doeleinden en het oproepen tot haat en onverdraagzaamheid tegen andersdenkenden.

Voorafgaand aan deze nationale toespraak zijn in Pakistan honderden extremisten opgepakt.

Verder wil de president dat er vredestroepen van de Verenigde Naties worden gestationeerd in de omstreden regio Kasjmir. Ook vroeg hij de Verenigde Staten druk uit te oefenen op India om een vreedzame dialoog aan te gaan met Pakistan.

Vertrekhal Zaventem korte tijd ontruimd

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Een deel van de vertrekhal van luchthaven Zaventem, België, is zaterdagavond een uur ontruimd geweest. Een passagier had zich gemeld bij een balie met de mededeling dat hij explosieven in zijn tas had. Hij eiste een gratis ticket.

De man werd daarop door veiligheidsagenten overmeesterd. De explosieven opruimingsdienst werd erbij gehaald. In de bagage werden geen explosieven gevonden. De luchthaven is omstreeks acht uur opnieuw geopend.

Met dank aan Slambam voor het newssubmitten.

Dronken man rijdt hoogbejaarde dood

Hard op weg om 100 jaar te worden en dan doodgereden worden door een dronken plaatsgenoot. Het overkwam een 96-jarige inwoner van Apeldoorn gistermiddag.

Het slachtoffer was aan het wandelen op de Arnhemseweg toen hij tijdens het oversteken door een 33-jarige plaatsgenoot werd geschept. Uit politie-onderzoek is gebleken dat de man én te hard heeft gereden, én te veel gedronken had.

Het 96-jarige slachtoffer bezweek een paar uur na het ongeluk in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Helicopter maakt sanitaire stop

Twee mannen zijn op Flagler Beach Florida opgepakt nadat ze hun helikopter op het strand even hadden neergezet om even naar de wc te gaan.

Het tweetal was onderweg van Canada naar Fort Lauderdale toen ze besloten even een sanitaire stop te maken.
Ze hebben door te landen geen regels van de FAA (luchtvaartsorganisatie) overtreden maar wel een locale politieverordening die verkeer op het strand verbied. Als ze worden veroordeeld kunnen ze 350 dollar boete of 1 jaar cel krijgen hiervoor.

Na het controleren van alle nodige papieren mocht het tweetal na een uur weer verder vliegen.

EvilPlatypus bedankt voor het melden en het vertalen.

Aanslag op Noord-Ierse postbode

Twee onbekende gemaskerde mannen hebben zaterdagochtend in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast een 20-jarige postbode doodgeschoten toen die een postkantoor verliet.

De politie vermoedt dat de twee gemaskerde mannen hun slachtoffer hebben staan opwachten. Zij schoten diverse malen op hem. De postbode overleed enige tijd later in een ziekenhuis. Over de achtergrond van de moord is nog niets bekend.

Na twee nachten vol geweld was het in de nacht van vrijdag op zaterdag rustig in het noorden van Belfast.

Forse kritiek Rosenmöller op PvdA en Fortuyn

GroenLinks-leider Rosenmöller is van mening dat de PvdA moet zeggen of ze willen blijven doormodderen met paars. "Niet de oude CDA-arrogantie, alles in het midden laten en na de verkiezingen toeslaan", zo liet Rosenmöller zaterdag op het partijcongres van GL weten.

Wat betreft een basisverzekering in de gezondheidszorg zitten GroenLinks en PvdA op één lijn, maar vinden daar zowel de VVD als CDA tegenover zich, aldus Rosenmöller. "Al regeer je nog tachtig jaar met de VVD. Op dit soort terreinen lijkt succes uitgesloten."

Fortuyn

Ongemeen fel haalde Rosenmöller uit naar lijsttrekker Fortuyn van Leefbaar Nederland: "Een eendagsvlieg zonder oplossingen. Hoe groot zijn zwerm ook wordt, ze zullen snel alle kanten opvliegen. Fortuyn is vooral goed in verdeel en heers en voert een strijd tegen islamieten. Het asielbeleid van Fortuyn is in strijd met elk internationaal verdrag".
Rosenmöller pleitte voor een "eenmalig generaal pardon" voor de zogeheten "witte illegalen", mensen die hier werken en belasting betalen maar geen verblijfsvergunning hebben.

klassenjustitie

Onvervalste klassenjustitie vindt Rosenmöller het feit dat minister Vermeend (Sociale Zaken) wel hard optreedt tegen mensen in de bijstand, maar frauderende bouwondernemers er bij minister Korthals (Justitie) van afkomen met een schikking.

Wat betreft de kwestie Afghanistan stak Rosenmöller de hand in eigen boezem: "Ik reken het mezelf aan dat ik te krampachtig bleef proberen de fractie eensgezind te houden. Ook was ik in het begin van de discussie onvoldoende duidelijk over mijn standpunt door te zeggen, dat ik me niet verzette tegen de bombardementen, zonder te zeggen dat hij ondanks kritiek voor was". Zie ook dit bericht

Eisen tot 20 jaar tegen Tortuurbende

Tegen de hoofdverdachte van de beruchte Egmondse Tortuurbende, Steef van de M., is gisteren 20 jaar celstraf geëist. Zijn kompaan (en zwager) in het kwaad, Willem G., hoorde 15 jaar eisen. De twee verdachten zijn de laatste van een reeks die het afgelopen jaar voor de rechter verschenen en werden veroordeeld van 1 tot 10 jaar cel.
De tortuurbende bestaat volgens justitie uit een groep mensen die Egmond als standplaats hebben. Of de verdachten wonen er, of ze hebben er gewoond, of ze verblijven er zeer regelmatig. De naam "Tortuur" is door justitie gegeven vanwege de enorme ''pijniging'' die de groep in Noord-Holland Noord de maatschappij toebracht door de vele overvallen. Ook afvallige leden werden altijd hard aangepakt.

De eisen hebben niet alleen betrekking op een groot aantal roofovervallen en inbraken, maar officier van justitie S. de Haas houdt de twee ook verantwoordelijk voor de de moord op restauranthouder Willem Wijker uit Bergen. Beide verdachten ontkennen in alle toonaarden verantwoordelijk te zijn voor de dood van Wijker.

Cruciaal voor een mogelijke veroordeling voor de moord op Wijker zijn twee getuigen. Het uit Heiloo afkomstige bende-lid David B., zelf veroordeeld tot 3 jaar cel, zette de politie destijds op het 'goede' spoor door de plek aan te geven (de bodem van het Noord-Hollands Kanaal) waar de twee wapens van de moord waren beland. Een andere getuige, oud Heilooër en nu inwoner van Egmond Cor van B., gaf eerder in een verhoor tegenover de rechter-commisaris toe dat Steef en Willem in de nacht van de moord bij hem langs waren geweest. Ze zouden vloekend, vanwege een mislukte zaak, van kleding hebben verwisseld en bij hem wapens hebben achtergelaten.

Kroongetuigen daders ?


Vrienden van Steef van de M. hadden eerder in een zwartboek dat naar naar de pers is verspreid, David B. aangeduid als de dader van de Wijkermoord, maar officier de Haas stelt dat noch David B., noch Cor van B. (beide omstreden omdat ook zij leden van de Tortuurbende zijn), Wijker heeft kunnen doden. Beide hebben volgens hem sluitende, verschillende, alibi's. De advocaten van de twee hoofdverdachten, haalden de bewijslast van de officier van justitie - wat hen betreft - echter volledig onderuit. Een opmerkelijke rol spelen bijvoorbeeld paarse Nike Turobo-sportschoenen die zowel verdachte Willem G. als de twee kroongetuigen hebben gedragen. Juist bij dit merk, zo heeft producent Nike zwart op wit gegeven, valt maat 46 kleiner uit. Hoofdverdachte Willem G. heeft maat 46, getuige Dave B. heeft maat 44-45. Dit type schoen is gedragen tijdens de dodelijke overval op Wijker. Ook werd aangegeven dat de vrouw van Willem Wijker hoofdverdachte Steef van de M. kent. Van de M. zou haar na de schietpartij omver hebben gelopen. Mevrouw Wijker heeft de dader die tegen haar opbotste echter niet herkend.

Steef van de M. erkende eerder tijdens de slepende rechtzaak dat hij een grote crimineel is maar wapens gebruikt hij nooit. "Wapens heb ik niet nodig. Ik bereid me altijd goed voor." Hij liet duidelijk merken de werkwijze van de politie goed te kennen. "Denkt u nou echt dat ik zo dom ben om na een moord spullen bij een crimineel die geen vriend van me is achter te laten?". (Cor van B, werd twee jaar terug nog door van de M. inelkaar geslagen omdat hij iets met de vriendin van Van de M. zou hebben gehad). Bovendien vertelde Van de M. dat hij in de nacht van 29 op 30 april (Koninginnedag) zo dronken geworden was, dat hij drie dagen lang niets kon doen. Sinds 27 april hield de politie hem bovendien onder toezicht wegens een aantal ramkraken. Van de M wordt onder meer verdacht van een spectaculaire overval op een bank in Heemskerk waarbij 370.000 gulden werd buitgemaakt. De enige overval die M. bekende was echter een door hem in zijn eentje gepleegde (professioneel voorbereide) overval op de VSB-bank in Heiloo: Buit ruim 60.000 gulden.

De verdachten hebben op 16 januari het laatste woord bij de Alkmaarse rechtbank. Op 30 januari doet de rechtbank uitspraak.

Benzine in Nederland het duurst

Draaitafeltje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nederland is Europees koploper als het gaat om benzineprijs. Dat blijkt uit het eerste Europese vergelijkend onderzoek na invoering van de euro. De Duitse automobielclub ADAC heeft ontdekt dat er tussen Nederland als duurste land en Luxemburg en Griekenland als goedkoopste landen, een prijsverschil zit van maar liefst 38 eurocent per liter super loodvrij!

Alleen Finnen en Nederlanders betalen meer dan 1 euro per liter. Gemiddeld ligt de prijs in ons land op 1,09 euro en in Finland 1,04 euro per liter.

Video laat ramp zien vanuit WTC-toren

Er blijkt een video-opname te bestaan die terroristische aanslagen van 11 september op het World Trade Center in New York vanuit het gebouw zelf laat zien. Op de video is te zien hoe wordt opgeroepen tot evacuatie van de noordelijke toren. The New York Times meldt dat vandaag.

Tevens is te horen hoe de zuidelijke toren door een vliegtuig wordt geraakt en hoe een brandweercommandant in het WTC een telefoontje krijgt dat er ook een aanslag op het Pentagon is gepleegd.

De opnamen zijn gemaakt door de Fransman Jules Naudet, die in New York een documentaire over de opleiding van brandweermannen aan het maken was. Bij toeval was hij die dag vlak bij het WTC aan het filmen. Na de inslag van het eerste vliegtuig in de noordelijke toren rende Naudet naar de noordelijke toren.

De eerste beelden ter plaatse laten de brandweercommandant Joe Pfeifer en Pete Hayden zien die een commandopost in het gebouw opzetten. Zij geven opdrachten en proberen via de telefoon de evacuatie te regelen. In de lobby van het gebouw heerst een griezelige kalmte. Op de gezichten van de brandweermannen is de angst af te lezen.

Wie de video ziet, zo zegt The New York Times, is tot het uiterste gespannen "omdat hij precies weet wat er gaat komen: een harde klap, als een bus die tegen een brugpijler botst, het tweede vliegtuig." "Tommy! Tommy! Nog een vliegtuig! Nog een vliegtuig!", schreeuwt iemand.
De lens van de camera zit zo vol met stof en puin dat hij voortdurend met een lap moet vegen om nog iets te kunnen filmen.

Er zijn beelden te zien van bange mensen die enkele minuten later zullen sterven en van een brandweeraalmoezenier die temidden van het geschreeuw van gewonden wordt weggedragen.

De buitenopnamen die Naudet maakte, waarin te zien is hoe een vliegtuig op de noordelijke toren botst, werden kort na 11 september al getoond. Bijna niemand wist echter van het bestaan van de opnamen in het gebouw. Die opnamen zijn nooit vrijgegeven.

Volgens The NY Times is het nog maar de vraag of het publiek de rest van de opnamen te zien zal krijgen. Kopieën zijn wel vertoond brandweerkazernes in New York. Hij zou ook worden gebruikt in het kader van het onderzoek. De Franse cameraman zelf wil van de video een documentaire maken voor de families van de slachtoffers.

Darts: Hoenselaar in vrouwenfinale

Francis Hoenselaar heeft vrijdagavond de finale bereikt van de Embassy. De Nederlandse dartster won vrijdagavond in Frimley Green in een matige partij met 2-0 van Sandra Greatbatch, een 51-jarige oma uit Wales. De setstanden waren 3-0 en 3-2.

In de eindstrijd staat Hoenselaar, wereldkampioene, tegenover de Engelse Trina Gulliver, die als eerste is geplaatst. Na afloop van de halve finale was Hoenselaar realistisch en zei dat ze echt beter moet gooien om het toernooi te kunnen winnen. Haar Haagse collega Raymond van Barneveld, zelf opnieuw in de kwartfinale uitgeschakeld, geeft Hoenselaar een goede kans.

5 Nederlanders geplaatst voor Australian Open

Raemon Sluiter en Kristie Boogert hebben zich via het kwalificatietoernooi geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Australian Open 2002. Edwin Kempes werd in de derde en laatste kwalificatieronde uitgeschakeld.

Sluiter begint maandag aan zijn tweede Australian Open. In 2000 bij zijn eerste optrden in Australië, haalde hij de tweede ronde. In het hoofdtoernooi is hij in de eerste ronde gekoppeld aan de Belg Christophe Rochus.

Boogert werd in de eerste ronde gekoppeld aan een andere qualifier, de Italiaanse Gloria Pizzichini.

Door de kwalificatie van Sluiter en Boogert nemen vijf Nederlanders deel aan de Australian Open 2002. Sjeng Schalken, Miriam Oremans en Seda Noorlander waren op basis van hun ranking direct toegelaten tot het hoofdtoernooi.

Jos op de schopstoel?

Op de site van Raceplanet staat een kort interview met de advocaat Didier Poulmaire die de belangen van het grootste Franse talent van dit moment, Jonathan Cochet, vertegenwoordigd.

Deze vertelde onder andere dat Cochet, indien het Prost team rijdt, een kandidaat is voor een stoeltje in dit team. Ook is Cochet afgelopen dinsdag op bezoek geweest bij Arrows. Teambaas Tom Walkinshaw is ook geïnteresseerd in de jonge Fransman. Echter niet alleen om zijn rijdercapaciteiten maar ook om de sponsoren die Cochet mee kan brengen. Cochet weet zich namelijk gesteund door Acer, Playstation, Scania en Orange France. Als Cochet bij Arrows wil rijden moet hij dus veel geld meenemen.

Na de eerdere berichten van de laatste dagen lijkt het nu wel steeds duidelijker te worden dat "ons Jos" het behoorlijk zal krijgen om zijn stoeltje te behouden in het Arrows. Het is in ieder geval duidelijk dat teambaas Tom Walkinshaw vooral bezig is met het zoeken naar geld en hij daarvoor zijn tweede stoeltje aan het gebruiken is.

Lego boos op bouwmodel concentratiekamp

Lego, de Deense speelgoedfabrikant, is boos op een Poolse kunstenaar, Zbigniew Libera, die de bouwsteentjes heeft gebruikt om een bouwmodel van een concentratiekamp te maken.

Libera presenteert de 'legodoos' als kunstobject op een tentoonstelling over de Holocaust, die vanaf 17 maart te zien is in het Joods Museum in New York. Maar Lego ziet weinig kunstzinnigs in Libera's creatie: ,,Het is gewoon een doos waarop een concentratiekamp van legosteentjes is afgebeeld. Hieraan hebben wij zeker niet onze medewerking verleend'', aldus woordvoerder Michael McNally van Lego. Libera vroeg in 1996 toestemming aan Lego om de steentjes te gebruiken als kunstvorm. Het zou gaan om kleine huisjes, en misschien een ziekenhuis. De Deense speelgoedmaker ging hiermee destijds akkoord.

Niet alleen Lego, maar ook het Amerikaans Joods Congres is woedend over de tentoonstelling. Voorzitter Phil Baum noemde de tentoongestelde objecten ,,nazipropaganda en ronduit schandalig''.
Het museum laat weten dat expositie juist is bedoeld ,,om de gruwelen van het naziregime te laten zien op een manier die aanzet tot nadenken''.Ook fraude bij aanleg bustunnel

De bouwcombinatie van HBW en Strukton, die betrokken was bij de fraude met de Schiphol-spoortunnel, heeft bij de aanleg van de nabijgelegen bustunnel eveneens valse facturen gebruikt. Dat schrijft de Volkskrant vandaag.

Volgens de krant blijkt uit een accountantsrapport dat een valse factuur is gestuurd van ruim 226.000 euro. De bustunnel bij Schiphol maakt deel uit van de nieuwe vrije busbaan van Haarlem naar Amsterdam-Oost. De bouw van deze tunnel is niet meegenomen in de omstreden schikking die de bouwcombinatie vorig jaar met de overheid trof in verband met de fraude bij de aanleg van de Schiphol-spoortunnel. Eind vorig jaar troffen KSS, HBW en Strukton een schikking van 1,35 miljoen euro (3 miljoen gulden) met justitie voor het opstellen van valse facturen bij de bouw van die tunnel.

Alsnog vervolging mogelijk

Volgens juristen kunnen de bouwbedrijven nu alsnog worden vervolgd. De Tweede Kamer was vorig jaar woedend over de getroffen schikking, maar vroeg toen tevergeefs om de bouwcombinatie alsnog te vervolgen.

Celstraf voor XTC gebruik in California

Fran van Klaveren had ons via de newssubmit het volgende te melden (en vertaalde het voor ons gemak ook nog):

De staat California wil een wet aannemen die het onder invloed zijn van MDMA strafbaar maakt. Mensen die XTC (MDMA) gebruiken kunnen dan rekenen op een celstraf van 90 dagen.

De wet zet ook MDMA op de eerste opiumlijst van California, en voedt daarmee de hysterische war-on-drugs die er momenteel woedt in de USA.

In de periode 1994-1998 zijn er in de gehele Verenigde Staten 27 mensen overleden door (mis)bruik van XTC. Hoewel deze 27 doden te betreuren zijn, weegt het aantal niet op tegen de miljoenen doden door tabakgebruik, de honderdduizenden alcoholdoden en de tienduizenden fatale gevallen van aspirinemisbruik(!).

Een betere voorlichting en regulering van MDMA gebruik zou het geringe aantal doden kunnen verminderen naar 0, zodat het verspilde belastinggeld gebruikt kan worden om het grootschalige misbruik van de 'legale' drugs aspirine, alcohol en nicotine tegen te gaan...

Jordan's snel op laatste testdag

The FoXman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Jordan-Honda team was vandaag het snelste team op het Barcelona circuit in Spanje tijdens de vijfde testdag aldaar ter voorbereiding op het komende Formule-1 seizoen. Giancarlo Fisichella zette met een tijd van 1.18.522 een zeer snelle tijd neer die tijdens de tests nog niet gereden was. Zijn teamgenoot Tukuma Sato was met een tijd van 1.19.146 een halve seconde langzamer.

De test vandaag begon een uur later doordat er mist hing op het circuit. De helikopter die boven het circuit vliegt is ook verplicht tijdens de tests, maar mag niet opstijgen met mist en hierdoor werd de training een uur uitgesteld.

Ferrari coureur Luca Badoer was derde. Hij reed de meeste ronden van alle coureur (93) Voor Ferrari was het vooral zaak om de nieuwe Bridgestone banden te testen en om nieuwe Aërodynamische onderdelen te testen. Vandaag was de eerste volledig droge dag voor Ferrari en er konden dan ook verschillende type banden getest worden.

Jenson Button was met een vierde tijd in zijn Renault de snelste Michelin coureur. Vandaag werd hij voor het eerst bijgestaan door de van Minardi afkomstige Fernando Alonso die dit jaar testcoureur van Renault is. Alonso zette een zevende tijd neer.

Verder waren ook BAR en Toyota aanwezig. Voor BAR waren Panis en Sato aan het stuur. De nieuwe Toyota werd bestuurd door Mika Salo die wederom hekkensluiter was met een tijd van 1.22.333.

De Formule-1 teams vertrekken nu richting Valencia waar het testwerk volgende week voorgezet gaat worden. 21 januari testen de teams verder op Barcelona.

De tijden zijn te vinden op Raceplanet

Muziek met potten en pannen

In de Royal Festival Hall in Londen zal volgende maand een wel heel eigenaardig concert plaatsvinden. De Belgische componist Vandervorst schreef zijn "Symphonie of abandoned objects" voor een orgineel arrangement aan muziekinstrumenten. In dit muziekstuk zullen namelijk stofzuigers, bloempotten, potten en pannen de hoofdrol spelen.

Voor iedereen denkt dat het niet veel gekker kan, die heeft het uiteraard mis. De Belg blijft zijn horizon verbreden. Op dit moment verkent hij de muzikale mogelijkheden van plastic flessen en de fiets.

Winona Ryder voor rechter om winkeldiefstal

Sterren hebben het niet zo breed of ze doen soms ontzettend rare dingen...

Filmster Winona Ryder verscheen gisteren in de rechtzaal voor beschuldiging van drugs-bezit en winkeldiefstal. De politie in Beverly Hills arresteerde de Golden Globe-winnares toen ze voor 5000 dollar aan kleding in haar tas had. Ze had uit voorzorg ook maar vast de beveiligings-labeltjes verwijderd. Ook vond de politie drugs bij de 30-jarige dame.

Haar advocaat probeerde de zaak nog een beetje goed te praten. Zo zou ze gewoon met de kleding over de verschillende afdelingen van de zaak gelopen hebben; in het geheel niet van plan om de boel te stelen. En ja, die drugs, die waren natuurlijk op doktersvoorschift

Jochem Uytdehaage wint skate-off schaatsmijl

Jochem Uytdehaage heeft zich in Heerenveen geplaatst voor de 1500 meter op de Olympische Spelen in Salt Lake City.

De Europese allround-kampioen bleef in een zogeheten skate-off om het laatste Olympische ticket zijn concurrenten Erben Wennemars met 0,1- en Martin Hersman met één seconde voor.

Ids Postma, Rintje Ritsma en Jan Bos komen naast Uytdehaage ook uit op de Olympische schaatsmijl.

Rosenmöller: 'fouten bij Afghanistan-debat'

Paul Rosenmöller geeft toe dat zijn partij een grote fout heeft gemaakt tijdens het Afghanistan-debat. Na het begin van de Amerikaanse acties zei de fractie "niet tegen" te zijn, maar Rosenmöller vindt dat het gewoon "ja" had moeten zijn. Volgens de lijsttrekker en fractievoorzitter van GroenLinks, heeft zijn partij te krampachtig naar een compromis gezocht dat niet meer uit te leggen viel.

Rosenmöller verdedigt nog wel steeds het besluit om de steun voor de bombardementen op te schorten. Tot dat besluit kwam de fractie enkele weken geleden, tot groot ongenoegen van de overige Tweede Kamer fracties (muv van de SP).
Gisteren bleek tijdens een uitzending van Nova dat het Afghaanse volk dolblij was met de verdrijving van de Taliban en géén bombardementspauze had willen zien. GroenLinks fractielid Mohammed Rabbae, momenteel aanwezig in Afghanistan, verklaarde in de uitzending dat zijn partij toch de beste bedoelingen had met een opschorting van de bombardementen.

Leefbaar Nederland blijft olv Fortuyn stijgen

Uit de Politieke Barometer van bureau Interview NSS, die NOVA gisteren bekendmaakte, blijkt dat Leefbaar Nederland, als nu verkiezingen worden gehouden, onder leiding van Pim Fortuyn 16 zetels in de Tweede Kamer zou behalen. Bij de vorige peiling in december, kreeg Leefbaar Nederland nog 13 zetels toebedeeld.

PvdA en VVD lijden fors verlies ten opzichte van de vorige peiling. D66 en GroenLinks krabbelen iets terug en het CDA consolideert.

De PvdA blijft de grootste partij met 39 zetels, gevolgd door de VVD met 33 zetels. D66 komt uit op 8 zetels, 6 minder dan ze nu hebben.
Het CDA zou de derde partij van Nederland worden, met zo'n 29 zetels, exact het aantal dat de partij nu ook bezit. GroenLinks zakt één zetel naar 10. De SP die nu 5 Kamerzetels heeft, kan in de peiling op 6 zetels rekenen. De ChristenUnie stijgt er één naar 6 en de SGP blijft stabiel op 3 zetels.

Fortuyn: 'Geen minister'

Gevraagd naar de grote opmars van Leefbaar Nederland zei Pim Fortuyn in Nova dat dit slechts om een peiling gaat en dat men nog maar moet afwachten wat de kiezer in mei daadwerkelijk stemt: "Kennelijk is de kiezer het beleid van Paars zat", aldus Fortuyn, die aangaf niet blij te zijn met het feit dat de PvdA relatief veel minder verliest dan de VVD. Het liefst ziet Fortuyn dat de PvdA iets meer verliest dan de VVD, zodat mogelijk een kabinet met LN tot de mogelijkheden gaat behoren.
Fortuyn liet tevens in Nova weten alléén voor het minister-president-schap te gaan. Een functie als minister zegt Fortuyn niet te ambiëren, dan blijft hij liever fractie voorzitter van de Tweede Kamer-fractie van zijn partij. Overigens meldde Pim Fortuyn dat hij met 10 zetels ook dik tevreden zou zijn: "Dat zou al een historische binnenkomst van een nieuwe partij zijn", volgens 'professor' Pim.

Leefbaar Nederland haalt volgens de politieke commentator van Nova,zijn kiezers vooral bij de VVD en de PvdA vandaan. Ook veel mensen die 4 jaar geleden niet gingen stemmen zouden nu wél voor LN naar het stemhokje willen gaan. Het feit dat Paars op 17 zetels verlies staat en LN er 16 haalt, geeft volgens de commentator tevens aan dat de huidige oppositiepartijen ook niet goed in de markt liggen, want die zouden eigenlijk van de onvrede over Paars moeten profiteren.

Kok

Minister-President Wim Kok zei in het wekelijkse interview dat de forse steun voor Leefbaar Nederland er kennelijk op wijst dat een grote groep kiezers de huidige politiek de rug toekeert: "Dat moeten we ons wel aantrekken en mogen we niet bagataliseren", aldus Kok.

Eerder deze week kwam RTL4 Nieuws ook met de uitslag naar buiten volgens de gemeten percentages van Interview NSS. De directeur van het onderzoeksbureau distantieerde zich van die gegevens. De percentages van vrijdag zijn iets anders dan die waarop RTL4 zich baseerde.

De uitslag van de peiling staat op de site van de politiekebarometer.

Orale sex kan levensgevaarlijk zijn

Hanno_de_Hennie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Pijpen en beffen is niet geheel ongevaarlijk blijkens een studie naar de gevolgen van orale sex. Er kan een virus overgedragen worden dat gelijk is aan het AIDS-virus.

Orale sex kan het grootste risico meebrengen dat je het Kaposi's sarcoma-associated herpesvirus (KSHV) kan krijgen. Het gevaar zit hem vooral in het feit dat er vaak wel condooms worden gebruikt bij het neuken, maar niet bij orale sex. Dit geldt voor zowel homo's als hetero's.

Record gage bij Mike Tyson vs Lennox Lewis

static had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mike Tyson stapt op 6 april weer in de ring om een zeer lucratieve, en mogelijk spectaculaire, partij te boksen. In Las Vegas neemt Tyson het op tegen de Brit Lennox Lewis, de huidige wereldkampioen van de bonden IBF en WBC.

De bekende bokspromotor Don King heeft het gevecht bevestigd. Met de bokspartij is een recordbedrag van 110 miljoen euro gemoeid.

Zowel Lewis als Tyson krijgen 23 miljoen euro op hun rekening overgemaakt en ontvangen tevens een gedeelte van de opbrengsten van de reclame en de rechtstreekse tv-uitzending.

Over en uit voor Jos Verstappen ?

RRRobert en The FoXman hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de site van de BBC nieuwsdienst is vandaag gemeld dat Arrows heeft toegegeven dat ze aan Heinz-Harald Frentzen hebben gevraagd om het stoeltje van Jos Verstappen over te nemen. Ook vertelde men dat Bernoldi als coureur voor het komende seizoen is vastgelegd.

De BBC meldde letterlijk: "Arrows boss Tom Walkinshaw announced in the course of last season that he had taken up their option on Verstappen - but the Dutchman will be dropped if they secure Frentzen"
Laatste reviews en specials
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
review
Star Wars Battlefront II
review
Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)
review
Zombie Army 4: Dead War
review
Warcraft 3: Reforged
special
Vijf gametips voor de maand februari
©FOK.nl e.a.