Louvre is weer open

De werknemers van het Louvre in Parijs hebben zaterdag de deuren van het museum op last van de rechter heropend. Het Louvre had met succes een rechtszaak aangespannen tegen de stakende werknemers, die al sinds 18 oktober alle bezoekers buiten de deur hielden.

Volgens het museum wilden slechts negen van de 1800 werknemers de staking zaterdag toch doorzetten, ondanks de uitspraak van de rechter. In dat geval zou de politie eraan te pas hebben moeten komen.

Aan de staking lag een geschil tussen de directie en het personeel van het museum ten grondslag, dat al dateert uit maart. De werknemers willen meer loon en eisen dat er extra mensen worden aangenomen, om te kunnen profiteren van de invoering van een 35-urige werkweek.

Op Goede Vrijdag sloot het Louvre, waar onder meer de Mona Lisa te bewonderen is, voor het eerst haar deuren. Ook het museum over Lodewijk XVI, het Picassomuseum, La Malmaison en het kasteel Chaumont aan de Loire deden toen mee aan de stakingsactie die na een week werd opgeschort.

Op 8 oktober laaiden de discussies opnieuw op, met als hoogtepunt de sluiting van het Louvre op 18 oktober. Het Centre Pompidou, de Arc de Triomphe, de torens van de Notre Dame en andere vooraanstaande Parijse musea waren vanaf deze datum ook gesloten of af en toe vrij toegankelijk wegens een gebrek aan kaartverkopers.

Volgens een verklaring die zaterdag werd uitgegeven is het Louvre sinds de eerste actie in maart 430.000 bezoekers misgelopen. Dit heeft het museum 15 miljoen Franse francs (ruim vijf miljoen gulden) gekost.