Duitsland en Frankrijk willen meevechten

Duitsland en Frankrijk willen zoals Groot-Brittannië meedoen aan de militaire acties in Afghanistan. Hierover was gistermiddag een gesprek in Gent.

Premier Blair, president Chirac, premier Jospin en bondskanselier Schröder hadden de andere Europese leiders niet bij het gesprek betrokken.

Wim Kok zei gisteravond dat het om een “technisch overleg” ging. De Belgische premier had hem verteld dat het overleg niets met de Europese Unie te maken had. De actie heeft volgens Kok geen invloed op het doel van de EU om tot een gezamenlijk buitenlands beleid te komen.

De Franse en Duitse regering zeiden beiden dat er een “politiek-militair” overleg plaats gevonden had. Over de inzet in Afghanistan. De Fransen zeiden dat een grotere Franse militaire inzet in Afghanistan er aan komt. Op dit moment steunt Frankrijk de Amerikaanse actie met marinevaartuigen. Ook zouden de Fransen al langer de Noordelijke Alliantie in Afghanistan advies geven.

De Duitsers zeiden dat de drie landen binnen de Europese Unie een aparte relatie hebben. Amerika zou de landen hebben gevraagd om nieuwe of verhoogde bijdragen.