Moordenaar Bengaalse president in Breda

Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een van de mensen die volgens de autoriteiten in Bangladesh ter dood is veroordeeld voor de moord op de Bengaalse president Sjeik Mudjibur Rahman, woont in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) in juli heeft afgerond. Deze oud-majoor werkte tot 1997 bij de Bengaalse ambassade in Den Haag. Daarna verhuisde hij naar Breda.

De regering in Bangladesh vroeg Nederland in mei om onderzoek te doen naar de gangen van de vroegere medewerker van de ambassade in Nederland. Het verzoek werd gedaan nadat Indiase kranten op gezag van de geheime dienst in dat land hadden gemeld dat de ter dood veroordeelde man in Breda woont.

Volgens de autoriteiten in Bangladesh was de oud-majoor in 1975 een van de moordenaars van de toenmalige Bengaalse president. Hij kreeg zijn doodsvonnis in 1998 opgelegd.

De Indiase veiligheidsdienst dacht dat hij in Breda een nieuwe aanslag voorbereidde. Dit keer zou die gericht zijn op de dochter van Rahman, Hasina. Zij is nu nog premier van Bangladesh, al leed ze begin deze maand in de verkiezingen nog een flinke Nederlaag. "Deze oud-ambassademedewerker verbleef tijdens ons onderzoek inderdaad in Breda", zegt de woordvoerster van de BVD. "Wij hebben echter geen aanwijzingen gevonden dat hij een aanslag beraamt op de premier van Bangladesh. Dat hij hier verbleef, ondanks zijn veroordeling, is overigens een zaak van justitie."

De BVD heeft de resultaten van het onderzoek aan het ministerie van Buitenlandse Zaken gegeven. Het is zeer waarschijnlijk dat het departement die gegevens weer heeft doorgespeeld aan de autoriteiten in Bangladesh, omdat het onderzoek op hun verzoek is uitgevoerd. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken wil daar echter niets over kwijt. "Wij doen nooit mededelingen over onderzoeken van de BVD."

Volgens het ministerie van Justitie bestaat er geen uitleveringsverdrag met Bangladesh. Nederland heeft overigens geen verzoek tot uitlevering van dat land gekregen. Uit eigen land heeft het departement ook nog geen verzoeken gekregen om iets tegen de aanwezigheid van de vroegere medewerker van de ambassade te ondernemen.