FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 oktober 2001

Deel levensgevaarlijke medicijnen gevonden

Een medewerker van een inloopcentrum voor verslaafden in Nijmegen heeft vanmiddag een deel van de gestolen ampullen met pijnstillers gevonden. De medicijnen werden afgelopen weekend gestolen uit het Radboudziekenhuis in Nijmegen.

Volgens de politie zijn de medicijnen met de gevaarlijkste inhoud nog niet boven water. Het gaat om twaalf ampullen met een oplossing met daarin onder meer morfine. Het spul is bij inspuiting van 6 milliliter al dodelijk. De oplossing is bestemd voor gebruik in infusen.

De politie waarschuwt mensen de ampullen niet te gebruiken en niet weg te gooien en geeft het advies de medicijnen terug te brengen. De politie is op zoek naar een drugsverslaafde die in het inloopcentrum de inhoud van een ampul gebruikte.

Eerder bericht: Dodelijke medicijnen gestolen

EC start 'vooronderzoek' naar Windows XP

Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Europese Commissie is een informeel vooronderzoek gestart naar Microsoft's nieuwste besturingssysteem, Windows XP.

Dit heeft de EC, het uitvoerend orgaan van de Europese Unie, maandag bevestigd. Volgens Amerlia Torres, woordvoerster van de EC, betreft het een routineklus: "Microsoft informeert de antitrust-autoriteiten altijd als er een nieuw product wordt geÔntroduceerd. Zo ook de Europese Commissie."

Torres benadrukt dat het niet om een formeel onderzoek gaat naar het besturingssysteem dat op 25 oktober gelanceerd wordt. Het vooronderzoek staat onder leiding van Mario Monti, de Eurocommissaris die zich bezig houdt met concurrentie-vraagstukken.

Hij zal met name kijken naar alle extra functies die Microsoft heeft toegevoegd aan Windows XP, zoals software voor digitale fotografie. Verder is XP volgepropt met zaken als een Instant Messenger en de Windows Media Player. Kritiek op Microsoft is dat concurrerende makers van dergelijke software het hierdoor moeilijk krijgen.

De EC maakte eind augustus bekend dat de twee lopende antitrustzaken tegen Microsoft zullen worden samengevoegd. Hierbij ging het niet specifiek over Windows XP. Als de commissie daadwerkelijk een formeel onderzoek naar Windows XP start, kan deze zaak met de andere worden samengevoegd. Een andere optie is een apart onderzoek.

SBS6 staakt Link

SBS6 gaat haar uitzendingen staken van de realitysoap Link, die nu nog elke werkdag rond 19.30 uur wordt uitgezonden.

De zendleiding is tot deze beslissing overgegaan omdat het programma te weinig kijkers (gemiddeld 234.000) trekt. Link werd op 10 september gelanceerd.

In het door Jennifer de Jong gepresenteerde Link worden vijf stelletjes in het voormalige Big Diet-huis gestopt, en moeten de deelnemers onderling zien uit te vinden wie bij wie hoort.

SBS heeft geen idee waarom deze realityformule niet aanslaat. Tot 2 november is het programma nog te zien op de commerciŽle zender.

Vrouw vermoord om 'walgelijke koffie'

QyRoZ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 84-jarige man heeft bekend zijn 72-jarige vrouw te hebben vermoord omdat zijn kopje koffie niet lekker smaakte.

"De koffie was walgelijk. Ik nam een slokje, pakte het schoteltje en gooide het op de grond", aldus de bejaarde man tegen aanklagers van het Openbaar Ministerie in de zuid-Italiaanse stad Bari. De vrouw begon te schreeuwen en werd door de man tegen de grond geslagen. "Daarna greep ik de hamer en sloeg haar."

Buren vonden de vrouw zondagmiddag, waarna de echtgenoot werd aangehouden. Hij verklaarde het moordwapen en bebloede kleren te hebben verstopt.

Wereldwijd steeds meer smsen

Proggy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Hoeveel sms-jes zullen er nou per dag worden verzonden? Uit cijfers van de GSM Association blijkt dat dat er 750 miljoen zijn en dit getal is alleen maar groeiende

De groei is het sterkste in Europa, waarin het noorden (ScandinaviŽ) aan kop gaat. Maar ook in AziŽ versturen mensen steeds meer berichten. In al die landen zijn vooral jongeren verantwoordelijk voor de sms-explosie.

Belangrijke factor voor de toename is het zenden van sms-jes naar mobieltjes vanaf internet. Een andere ontwikkeling zijn ook de zogenaamde sms-diensten waarbij de abonnee tekstberichten kan ontvangen over diverse onderwerpen.

Blair voor Palestijnse staat

fry-tje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ook de Britse premier Blair heeft zich maandag uitgesproken voor een 'levensvatbare Palestijnse staat'. Volgens Blair is het tijd om het vredesproces in het Midden-oosten weer op gang te brengen. Hij deed deze uitspraken tijdens een bezoek van PLO-leider Yasser Arafat in Londen.

Arafat zei dat hij snel weer de onderhandelingen met IsraŽl wil beginnen. Hij distantieerde zich verder van Osama bin Laden, die de Palestijnse kwestie aangrijpt om zijn aanslagen te rechtvaardigen.

Vorige week verklaarde president Bush ook al voorstander te zijn van een Palestijnse staat.

Senator krijgt miltvuurbrief + update

Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse senator Tom Daschle heeft een envelop gekregen met de miltvuurbacterie, zo bevestigd President Bush.

De medewerkers sloegen direct alarm toen ze in de envelop een poeder aantroffen. Het poeder is onderzocht op miltvuur, en de eerste test gaf een positief resultaat. Het is overgebracht naar een laboratorium waar het verder onderzocht wordt. De 'field test' die is uitgevoerd geeft soms een verkeerd resultaat, maar de kans daarop is klein.

---
Ook op het kantoor van de Duitse bondskanselier Gerhard SchrŲder in Berlijn is een verdacht pakje gevonden met 'wit poeder' erin. Dat maakte een woordvoerder van de Duitse regering bekend. Het pakje wordt momenteel onderzocht.

---
Ook paniek in het Duitse Chemnitz. Een bejaarde meldde een pakje uit de VS te hebben gekregen met daarop het woord 'gift', het Duitse woord voor gif. De chemische en biologische rampenbestrijding was al onderweg, toen een agent bedacht dat het ging om het Engelse woord voor 'cadeau'. Het pakje bevatte een fraaie poster.

UPDATE
Inmiddels is doormiddel van een tweede 'field test' bevestigd dat de brief aan de Senator miltvuur bevatte.

De brief is afkomstig uit Trenton, New Jersey. Dit is ook waarvandaan de miltvuurbrief naar NBC is verstuurd. De NBC-presentator Tom Brokaw, aan wie de brief was gericht, is mogelijk ook besmet.

Miljoenenoplichting via mobiele telefoons

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De mobiele telefoonaanbieders KPN, Dutchtone, Ben, Telfort en Libertel lijden momenteel een miljoenenschade als gevolg van een megafraude met zogenaamde 'betaalnummers' (0900-nummers). Een Aziatische bende maakt de telefoonbedrijven soms enkele honderdduizenden guldens per dag afhandig.

De werkwijze van de bende is even simpel als doeltreffend. De bende exploiteert telkens wisselende bedrijven die 0900-nummers aanbieden. In cafťs en op straat worden mensen geronseld die tegen een vergoeding van gemiddeld É125 bij een dealer een mobiel abonnement afsluiten. De gsm-tjes moeten ze meteen inleveren bij de criminelen. Met deze mobieltjes worden vervolgens massaal 'pay per call' gesprekken opgebouwd naar dure 0900-nummers. Bij een 'pay per call' moet iedere keer als verbinding wordt verkregen bv É2,50 worden afgerekend met de 0900-aanbieder. Nadat er contact is, wordt de verbinding evenwel direct verbroken. Een 'gesprek' duurt nooit langer dan drie seconden.

Vette winst

Een centrale computer stuurt de mobiele telefoons aan en laat iedere telefoon ieder uur zo'n twintig keer per minuut een 0900-nummer bellen. Dat is 20 x É2,50 x 60 x 24. Totale omzet per mobieltje per dag: É72.000. De exploitanten van de 0900-nummers ontvangen van de telecombedrijven É0,80 per gesprek (de rest gaat naar de KPN voor het gebruik van het netwerk). Netto inkomsten per mobieltje per dag: É57.600.

Hoewel de fraude al enkele maanden aan de gang is en gsm-aanbieders, verenigd in de 'Werkgroep Telecomfraude' van de Vereniging ICT Nederland, ongeveer een half jaar geleden aangifte hebben gedaan tegen de bende, heeft justitie nog steeds geen onderzoek opgestart. Dit tot grote woede van de telefoonbedrijven.

Zoon Bin Laden: 'Mijn pa pakken ze niet'

TheGhost had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 18-jarige zoon Abdullah van Osama Bin Laden heeft in een vraaggesprek met het Britse boulevardblad Sunday Mirror het volgende laten weten: 'Mijn vader wordt nooit gepakt'

Volgens de 18 jarige puber zullen Amerika en Groot-BrittanniŽ zijn vader nooit te pakken krijgen. Abdullah verklaarde daarnaast dat zijn vader op de dag van de aanslagen in de Verenigde Staten in Afghanistan is verdwenen met zestig vrachtwagens vol satellietapparatuur.

Abdullah meldde verder dat zijn vader veilig is weggekropen in een grot en dat hij de overwinning voorbereidt op de Noordelijke Alliantie en de speciale eenheden die er op worden uitgestuurd om hem gevangen te nemen.

Volgens de jongen hebben zijn jongere broertje en zusje en hun moeder een veilig heenkomen gevonden in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad toen de aanvallen van Amerika en Groot-BrittanniŽ op Afghanistan begonnen.

Limp Bizkit verder zonder Wes

Oraclemaster had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wes Borland van de band Limp Bizkit, de gitarist die vaak compleet beschilderd op het podium te zien was en volgens de fans even belangrijk voor het imago van de band als Fred Durst, heeft de groep verlaten.

Limp Bizkit en Wes Borland zijn als vrienden uit elkaar gegaan volgens een woordvoerder van de band. Zowel Wes als Limp Bizkit gaan door met hun eigen muziekcarriŤres.

Borland staat nog wel op het nieuwste remix album van Limp Bizkit dat in december zal uitkomen. De titel van dat album wordt 'Limp remizkit'.

Staking in Pakistan stelt weinig voor

Een staking uitgeroepen door Islamitische organisaties in Pakistan voor vandaag, uit protest tegen het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell, stelde weinig voor. Veel winkels en enkele scholen bleven dicht, maar in het algemeen vond de staking weinig navolging.

De Pakistaanse politie voerde wel razzia's uit tegen pro Taliban groepen. In Jacobabad werden daarbij meer dan honderd leden van pro-Taliban groeperingen opgepakt, zeiden inwoners. Een officiŽle woordvoerder wilde slechts bevestigen dat ,,enkele arrestaties zijn verricht om geweld in de stad te voorkomen''.
Rond de militaire luchthaven, die in gebruik is door de VS, werden nog meer barricades opgeworpen om te voorkomen dat betogers het vliegveld kunnen bereiken.

Na Pakistan gaat Powell naar India. Ook daar zijn protesten tegen het bezoek. In de Indiase deelstaat Kashmir sloten winkels en bedrijven maandag de deuren.

Moordenaar Bengaalse president in Breda

Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een van de mensen die volgens de autoriteiten in Bangladesh ter dood is veroordeeld voor de moord op de Bengaalse president Sjeik Mudjibur Rahman, woont in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) in juli heeft afgerond. Deze oud-majoor werkte tot 1997 bij de Bengaalse ambassade in Den Haag. Daarna verhuisde hij naar Breda.

De regering in Bangladesh vroeg Nederland in mei om onderzoek te doen naar de gangen van de vroegere medewerker van de ambassade in Nederland. Het verzoek werd gedaan nadat Indiase kranten op gezag van de geheime dienst in dat land hadden gemeld dat de ter dood veroordeelde man in Breda woont.

Volgens de autoriteiten in Bangladesh was de oud-majoor in 1975 een van de moordenaars van de toenmalige Bengaalse president. Hij kreeg zijn doodsvonnis in 1998 opgelegd.

De Indiase veiligheidsdienst dacht dat hij in Breda een nieuwe aanslag voorbereidde. Dit keer zou die gericht zijn op de dochter van Rahman, Hasina. Zij is nu nog premier van Bangladesh, al leed ze begin deze maand in de verkiezingen nog een flinke Nederlaag. "Deze oud-ambassademedewerker verbleef tijdens ons onderzoek inderdaad in Breda", zegt de woordvoerster van de BVD. "Wij hebben echter geen aanwijzingen gevonden dat hij een aanslag beraamt op de premier van Bangladesh. Dat hij hier verbleef, ondanks zijn veroordeling, is overigens een zaak van justitie."

De BVD heeft de resultaten van het onderzoek aan het ministerie van Buitenlandse Zaken gegeven. Het is zeer waarschijnlijk dat het departement die gegevens weer heeft doorgespeeld aan de autoriteiten in Bangladesh, omdat het onderzoek op hun verzoek is uitgevoerd. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken wil daar echter niets over kwijt. "Wij doen nooit mededelingen over onderzoeken van de BVD."

Volgens het ministerie van Justitie bestaat er geen uitleveringsverdrag met Bangladesh. Nederland heeft overigens geen verzoek tot uitlevering van dat land gekregen. Uit eigen land heeft het departement ook nog geen verzoeken gekregen om iets tegen de aanwezigheid van de vroegere medewerker van de ambassade te ondernemen.

Concordes vliegen weer

Esposa en E_Cartman hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De twaalf supersonische vliegtuigen (zeven Britse en vijf Franse) staan sinds augustus vorig jaar aan de grond na de ramp met een Concorde van Air France ten noorden van Parijs, hierbij vielen 113 doden. Sindsdien hebben technici gewerkt aan allerlei verbeteringen. De brandstoftanks zijn voorzien van een kogelvrije laag en ook de bedrading is aangepast. Verder kregen de Concordes, die twee keer zo snel als het geluid vliegen, stevigere banden. Volgens onderzoekers was een klapband de belangrijkste oorzaak van de ramp bij Parijs.

Op 7 november zullen de eerste vluchten zijn.

Kabul opnieuw onder vuur

Capo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Afghaanse hoofdstad Kabul is maandagochtend hernieuwd onder vuur komen te liggen van Amerikaanse vliegtuigen. Dat meldden inwoners van de stad.

Het geluid van de toestellen was duidelijk te horen en ze waren te zien. "Gevechtsvliegtuigen zijn te zien in de lucht, ik weet niet hoeveel maar het zijn er meer dan twee", aldus een inwoner. De luchtafweer van de Taliban kwam in actie, verklaarden mensen ter plekke. Zij zeiden dat zeker zes bommen zijn afgeworpen boven een verlaten militaire basis.

Een raket zou in het centrum van de stad zijn ingeslagen in een gebouw van de Taliban. Onduidelijk is nog of daardoor slachtoffers zijn gevallen. "Ze raakten een gastenverblijf van de Taliban vanwaaruit ze de afgelopen nachten op vliegtuigen hebben geschoten", aldus een inwoner van Kabul. De Taliban zouden volgens de man zijn overgegaan tot het evacueren van machinegeweren, kanonnen, raketwerpers, granaten en ander militair materieel.

Behalve de inslag in het centrum zouden zich verscheidene andere ontploffingen in en rond Kabul hebben voorgedaan. Later in de ochtend werden ook aanvallen op Jalalabad gemeld. Aan de rand van de stad werden ten minste tien explosies gehoord. De Taliban zetten ook hier luchtafweergeschut in tegen de vliegtuigen. Strijders schoten met hun kalasjnikovs op de toestelen.

Volgens een Talibanfunctionaris werden in de nachtelijke uren ook aanvallen uitgevoerd op Qala-i-Nau in de noordelijke provincie Badghis. "Twaalf mensen zijn gedood en 32 gewond geraakt toen Amerikaanse vliegtuigen bommen gooiden op Qala-i-Nau", aldus de functionaris van het ministerie van Informatie. "Ze raakten na middernacht het centrum van de stad."

4% meer loon voor Ambtenaren

Esposa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De circa 120.000 rijksambtenaren krijgen een loonsverhoging van in totaal 4,1 procent. De ambtenaren krijgen met terugwerkende kracht 3,6 procent per 1 oktober 2001 en nog eens 0,5 procent per 1 juli 2002. Ook is de eindejaarsuitkering met 0,1 procent verhoogd naar 0,4 procent en ontvangen de werknemers een eenmalige uitkering in december 2001 van 1000 gulden.

De CAO-onderhandelingen dreigden bijna af te ketsen op de loonvraag. De vakbonden zijn de on-derhandelingen voor de zogeheten 'CAO Rijk' in september ingegaan met een looneis van 4 procent. Behoorlijke salarisverhogingen zijn volgens hen nodig om de overheid aantrekkelijk te houden als werkgever.

Machine waarschuwt voor miltvuur aanval

Mike had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Delftse laserapparaat wordt mogelijk een belangrijk wapen in de strijd tegen biologisch terrorisme.

Hij werkt er al veertien jaar aan, deeltjestechnoloog dr.ir. Jan Marijnissen van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Aan zijn aŽrosol laser time-of-flightmassaspectrometer, een apparaat dat precies kan zeggen welke deeltjes er in de lucht zitten. ,,Real time'', aldus Marijnissen. Met andere woorden: je zet het apparaat neer, drukt op de knop, en krijgt een uitdraai van alle opgesnuffelde stoffen.

Het apparaat werkt met verschillende lasers om de grootte en samenstelling van de deeltjes en bacteriŽn te achterhalen. De deeltjes worden onder meer met laserlicht beschoten. Aan de hand van het spectrum van het verstrooide licht kunnen de 'vingerafdrukken' van de bacterie worden achterhaald. Het apparaat 'kijkt' even in zijn virtuele bacteriebibliotheek en weet precies om welke bacterie het gaat.

Volgens Marijnissen is een groot Amerikaans wetenschappelijk overheidsinstituut zeer geÔnteresseerd in het apparaat. Hij verwacht dat de Amerikanen binnenkort een groot contract tekenen met TNO en de TU. ,,Ik vermoed dat ze de apparaten willen neerzetten op plaatsen met een verhoogd risico op aanvallen met biologische wapens.''

Voor die tijd moet het grote bakbeest nog wel even tot hanteerbare proporties worden teruggebracht. Marijnissen verwacht dat wanneer de Amerikanen keihard aan het project gaan meewerken, de eerste commerciŽle snuffelmachines over een jaar operationeel zijn.

Blauwe muisjes in huize De Leeuw

Slayher en Daantje hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sinds vorige week zijn Paul de Leeuw en Stephan Nugter de 'ouders' van een ruim 2 weken oud jongetje. Het kereltje heet Kas en is geboren op 29 september in Pennsylvania.

De Leeuw en Nugter die vorig jaar trouwden in VenetiŽ, reisden afgelopen week in het diepste geheim af naar Amerika, om hun kindje op te halen. Voor de eerste verzorging van Kas hebben Paul en Stephan hulp van een kraamverzorgster.

Froukje de Both in Playboy (updated)

Alki had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wie komt er nou in de Playboy van december dit jaar? Het gerucht gaat dat deze strijd zal gaan tussen Froukje de Both en Mickey Hoogendijk. Radiopresentator Rick van Velthuysen besloot afgelopen zondag in zijn weekendprogramma Froukje de Both eens rechtstreeks te vragen of zij diegene zal zijn. Toen hij zijn vraag stelde of zij het zou worden antwoordde ze "ik zeg niets."

De redactie van Playboy wilde nog niets zeggen.UPDATE 15.37 (TVBabes)
Froukje als Playmate dus. Waarom? Froukje zegt tegen tvbabes: "Ik zit nu lekker in m'n vel. Ik heb een goed jaar gehad. Na het stoppen van Goudkust zat ik natuurlijk in een dipje, maar ik ben gewoon verder gegaan met werken, ik heb geen moment stilgezeten. Ik heb veel commercials ingesproken, en een hoofdrol in Costa. Ik ben zeer tevreden, fotograaf Hans Petersen heeft prachtige foto's gemaakt. Tijdens de opnamen van Costa ben in 10 dagen in Mauritius geweest voor de fotoshoot. Ik ben trots op het resultaat!"

In november krijgen we eerst nog Manouk van der Meulen.

Postbode niet te beschermen tegen miltvuur

iMAGE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

PTT Post en koeriersbedrijven zeggen hun werknemers niet te kunnen beschermen tegen risico's van mogelijke aanslagen met poeder dat het dodelijke miltvuur veroorzaakt. Volgens een woordvoerster van PTT Nederland zijn er nauwelijks speciale richtlijnen op te stellen. "Onze bedrijfsbeveiliging heeft regels uitgevaardigd hoe te handelen bij bombrieven, maar tegen antrax valt weinig te doen." Voor de risico's van hiv, het aidsvirus, heeft PTT Nederland een tienpuntenplan. Werknemers op de afdeling expeditie die zich prikken aan spuiten, die nog wel eens in brievenbussen worden gedeponeerd, weten precies hoe te handelen. De BVPP (Bond van Personeel PTT Nederland) wil soortgelijke richtlijnen zien voor met antrax besmette post.

Spoorstaking Belgie, chaos op de weg

E_Cartman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door een staking van spoorwegpersoneel is maandagochtend een verkeerschaos ontstaan in en rond Brussel. Op toevalswegen rondom de stad is sprake van extra lange files. Ook rond steden als Antwerpen en Gent zijn al extra ochtendfiles ontstaan door de stakingsactie, waaraan een meerderheid van het spoorpersoneel deelneemt.

Door de staking ligt ook het verkeer per internationale Thalys-treinen tussen Amsterdam en Parijs gedeeltelijk plat. De Thalys doet Brussel niet aan en rijdt vanuit Amsterdam en Antwerpen om via Gent en de grensplaats Moeskroen naar Parijs. Daardoor ontstaan forse vertragingen. Verder rijden er geen Eurostar-treinen naar Londen.

De twee Belgische spoorbonden hebben opgeroepen tot actie om te protesteren tegen de in hun ogen te gebrekkige investeringen van de overheid in het railnet. Ook verzetten de bonden zich tegen het verdwijnen van hun vertegenwoordigers uit de Raad van Commissarissen. Bij de twee bonden is zo'n 85 procent van het personeel aangesloten.

De staking treft alleen Brussel en omgeving. Dinsdag hebben de bonden opgeroepen tot acties in de provincies Antwerpen, Limburg en het Waalse Henegouwen. Woensdag zijn Oost- en West-Vlaanderen en de overige Waalse provincies aan de beurt. Daardoor zal woensdag ook het spoorverkeer tussen Maastricht en Luik worden getroffen.

Staatsloterij verkoopt verkeerde loten

E_Cartman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mensen die menen een winnend lot te hebben uit de Staatsloterij van afgelopen zaterdag, doen er goed aan hun lootje nog eens goed te bekijken, zo meldt het AD. Door een technische storing zijn zaterdag namelijk per ongeluk alleen loten verkocht voor de trekking van november.

De Staatsloterij kondigde de actie in paginagrote advertenties aan: loten voor de speciale oktobertrekking met jackpot van 2 miljoen euro te koop tot zaterdagmiddag twee uur. Niets bleek minder waar. Zaterdagmorgen rond negen uur werd de verkoop van de oktoberloten stilgelegd wegens een computerstoring. Deze storing duurde tot ťťn uur 's middags. In die tijd werden er alleen novemberloten verkocht in plaats van oktoberloten. Tussen ťťn en twee uur 's middags werden er wel weer oktoberloten verkocht.

Voor de groep mensen die dachten zaterdag een prijs te hebben gewonnen met een novemberlot, is de Staatsloterij duidelijk: "Pech. Wellicht dat in november weer een prijs op dat getal valt", aldus A. De Lange van de Staatsloterij tegen het AD. Om hoeveel loten het precies gaat is niet duidelijk.

Eerstejaars kan miltvuuraanval uitvoeren

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een eerstejaarsstudent microbiologie met een goed uitgerust laboratorium zou in staat zijn om aanvallen uit te voeren met miltvuur zoals die nu in de Verenigde Staten plaatsvinden. Dat verklaarde de Britse professor epidemologie Martin-Hughes Jones van de Lousiana State University, een autoriteit op het gebied van anthrax, maandag in de Britse krant The Independent.

De geleerde die al dertig jaar onderzoek doet naar de miltvuurbacterie zegt dat er vermoedelijk een of twee individuen achter de aanvallen in de VS zitten en niet terroristen. "Al iemand het me nu zou vragen, zou ik vermoedelijk kiezen voor de lezing dat er een of twee mensen met wraakgevoelens achter zitten die onrust willen zaaien."

Amerikaanse functionarissen van de inlichtingendienst verklaarden afgelopen weekeinde nog dat er vermoedelijk een georganiseerde groep bezig is die de miltvuurbacterieŽn uit Irak krijgt en de poeders verspreidt. Volgens Jones ligt de aanwijzing wie er achter de miltvuur aanvallen zit in het poeder waarmee de bacterieŽn worden verspreidt. "Er is veel gesproken over welke soort miltvuurbacterie is gebruikt maar dat is slechts de helft van het plaatje. Wat net zo belangrijk is, zijn de chemicaliŽn waar je het miltvuur stabiliseert omdat dat iets zegt over het raffinement van de dader. Ik denk dat een eerstejaars student microbiologie met een goede centrifuge goed een grof poeder in elkaar zou weten te draaien."

Actievoerders blokkeren proefdiercentrum

E_Cartman had ons via de newssubmit het volgende te melden: Actievoerders hebben maandagmorgen vroeg de toegangspoorten van het proefdiercentrum BPRC in Rijswijk afgesloten door zichzelf er aan vast te ketenen. De politie heeft de actievoerders inmiddels afgevoerd.

De actievoerders van 'Actiecampagne Koen' protesteren tegen de dierproeven in het BPRC. Ze willen dat er een einde aan de proeven komt en dat de dieren elders een goed onderkomen krijgen.

Begin juli voerde de groep een soortgelijke actie. Toen greep de mobiele eenheid in door de buizen waarmee de actievoerders zich hadden vastgeketend aan de hekken, door te zagen. Zes mensen werden aangehouden.

Paniek door gifwolk in Londen

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Reddingsdiensten in het noorden van de Britse hoofdstad Londen hebben zaterdagavond uit voorzorg honderden mensen geŽvacueerd.
Acht mensen werden onwel en de autoriteiten denken dat een chemische wolk mogelijk daarvoor verantwoordelijk was.
De politie sprak van een 'chemisch incident' maar verklaarde niet te denken aan een terroristische aanslag.

Mensen moesten cafťs, restaurants en een station verlaten. Verscheidene mensen werden volgens ooggetuigen in ambulances behandeld omdat ze ademhalingsproblemen hadden.

Goudvissen tegen Bio-terrorisme

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In India worden goudvissen ingezet om de bevolking voor een mogelijke aanval met bioterreur via water te behoeden. Volgens verschillende bronnen kunnen door ziekte of dood van de vissen gevaren in het drinkwater snel worden opgemerkt.

In de vijf belangrijkste waterreservaten in de Indiase hoofdstad New Delhi zullen nu goudvissen en andere vergelijkbare vissoorten worden uitgezet.

PSV-supporter verdacht van mishandeling

De politie van de Belgische grensgemeente Lommel is op zoek naar een nog niet ge-identificeerde voetbalsupporter van PSV. De supporter wordt verdacht van betrokkenheid bij de zeer zware mishandeling van een aanhanger van de Belgische voetbalclub Anderlecht.
Een tiental supporters van Lommel zou zondag na afloop van de thuiswedstrijd tegen Anderlecht een aanhanger van de Brusselse club hebben belaagd. Daar zou ook zeker een PSV-aanhanger bij betrokken zijn geweest. PSV-aanhangers zouden vaker de grens oversteken om Lommel-supporters bij te staan. De Anderlecht-fan is met zware verwondingen opgenomen in een plaatselijk ziekenhuis.

Vuilophalers in actie voor goede koffie

Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Personeel van de Haarlemse reinigingsdienst heeft vanmorgen actie gevoerd voor een goeie bak koffie. Vanaf half acht blokkeerden zo'n twintig wagens de toegang tot Koningstein, waar N. Brink zit, hoofd van de sector stadsbeheer. De ongeveer zeventig aanwezige mannen eisten een gesprek met Brink, maar die was niet aanwezig. Maandag wordt opnieuw actie gevoerd.

De klachten over de beroerde koffie, zijn slechts het topje van de ijsberg. "We hebben twee douches uit het jaar nul voor honderdvijftig man", zegt ťťn van de woedende mannen. "We zouden een droogcabine krijgen, om natte kleren in te drogen. Nog niks gezien. Dus wij lopen de hele dag in onze natte kleren en ondertussen zeuren zij over mensen die ziek worden", zegt de ander. "In de kantine lopen de kakkerlakken in de rondte", roept weer een ander ertussen door. Het personeel is woest over het feit dat ondanks acties die een jaar geleden werden gevoerd, de arbeidsomstandigheden nog niet zijn verbeterd. Oktober vorig jaar beloofde wethouder Smit onder druk van het personeel en de gemeenteraad met spoed ruim zeven miljoen gulden te investeren in de reiniging. Het personeel zegt daar nog niks van te hebben gezien.

Aanleiding voor de actie was de mededeling gisteren, dat er met ingang van maandag geen verse koffie meer mag worden gemaakt. Een paar maanden geleden werden in de kantine koffieautomaten geplaatst. Maar de vuilnismannen, die de automatenkoffie niet te drinken vonden, bleven op eigen kosten verse koffie zetten. Maandag worden die koffieapparaten dus definitief verwijderd.

Volgens de woordvoerder van de gemeente moeten de vuilnismannen er toch aan wennen dat B en W het besluit heeft genomen dat de hele gemeente koffie drinkt van dezelfde automatenleverancier. Maar de mannen zelf zien dat heel anders. "We betalen elk maand vijf gulden voor de koffie. We doen zwaar werk. We verlangen goed te eten en te drinken."

Cadeau van EN.nl redactie

Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het doek is gevallen voor de nieuwssite van PIM, EN.nl. De afgelopen maanden adverteerde EN.nl met de slogan "EN weet meer" maar deze is door de redactie van EN.nl veranderd in "EN wist meer"

De 10-koppige redactie van EN.nl wil graag een cadeau aan elke bezoeker nalaten: de startpagina die de redactie voortdurend raadpleegde om snel en adequaat het net te kunnen afstropen als er zich een nieuwsontwikkeling voordeed.

Internet Explorer: Download startpagina
Netscape: Download startpagina

23 nierpatiŽnten overleden bij dialyse

Zwitser en Esposa hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In KroatiŽ zijn in een week tijd 23 nierpatiŽnten overleden bij dialysebehandeling. Een deel van de patiŽnten overleed tijdens de behandeling, anderen kwamen vlak daarna door verstikking of een hartaanval om het leven. Afgelopen zomer stierven in Spanje tien patiŽnten die met dezelfde apparatuur waren behandeld.

Minister van Volksgezondheid Ana Stavljenic Rukavina heeft in verband met de tragedie gisteren haar ontslag aangeboden, maar premier Ivaca Racan heeft dat geweigerd en een onderzoek gelast.
De aanwijzingen gaan in de richting van ondeugdelijke dialyse-apparatuur. Alle slachtoffers werden behandeld met dialysatoren van de Amerikaanse firma Baxter.

Dodelijke medicijnen gestolen

Uit het Radboudziekenhuis in Nijmegen zijn 230 ampullen ontvreemd. De dieven kwamen binnen door een deur te forceren.

De ampullen bevatten opium en zij kunnen al bij kleine hoeveelheden dodelijk zijn. Van de meegenomen ampullen hebben er twaalf een inhoud van 50 milliliter. Het gebruik van 6 milliliter is volgens de politie al dodelijk. De politie waarschuwt mensen die de ampullen in handen krijgen weg te gooien en niet te gebruiken.

7 gewonden bij aanslag Madrid

Tim had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een aanslag in Madrid zijn vannacht zeven gewonden gevallen. Rond middernacht explodeerde een bomauto in een parkeergarage op het Columbusplein in het hartje van Madrid.

Op het plein werd gisteren overdag de traditionele militaire parade gehouden ter ere van de 12e oktober, de nationale feestdag van Spanje. Op slechts een paar honderd meter van de plaats van de explosie woonden de koninklijke familie en premier Aznar de parade bij.

Willem Wever genomineerd voor Emmy

RB-tje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het succes van Willem Wever overstijgt de grenzen. Het programma is genomineerd voor The International Emmy Award, de meest prestigieuze prijs uit de televisiewereld.
Aflevering 14 uit het vorige seizoen dingt mee naar de prijs in de categorie Children and Young People. In de genomineerde aflevering zocht presentator Kasper van Kooten antwoord op de vragen: 'Waarom stinkt Franse kaas?' 'Hoe werkt een mobiele telefoon?' 'Waarom hebben popmuzikanten vaak oordopjes in hun oren?'
Willem Wever moet het opnemen tegen KŁss mich, Frosch van de Duitse ZDF; Challenge! Ring the Golden Bell van Korean Broadcasting System en Street Cents van Canadian Broadcasting Corporation. De prijs zal op 19 november worden uitgereikt tijdens een groot gala in New York City.

The International Emmy Award is in 1969 in het leven geroepen om waardering toe te kennen aan de beste televisieprogramma's uit alle landen van de wereld (behalve de Verenigde Staten).

Aantal miltvuurbesmettingen nu 12

kid galahad had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In New York zijn drie nieuwe gevallen bekend geworden van besmetting met de miltvuurbacterie. Het gaat om een politieman en 2 laboratoriummedewerkers die onderzoek deden bij tv-station NBC waar een medewerkster eerder de miltvuurbesmetting had opgelopen. De drie nieuwe patienten lijken er niet slecht aan toe te zijn. In totaal zijn in de VS nu twaalf besmettingen bekend, waaronder acht bij een uitgeverij in Florida. Een medewerker is overleden. De verdachte brief aan Microsoft in Nevada blijkt bij de derde test toch de miltvuurbacterie te bevatten. Er lijken geen medewerkers besmet te zijn tot nu toe.
Laatste reviews en specials
review
Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
©FOK.nl e.a.