Nederlander stapt iets vaker in de trein

De Nederlandse bevolking heeft vorig jaar in eigen land in totaal bijna 187 miljard kilometers afgelegd. Dat is ongeveer hetzelfde aantal als in 1999. Opvallend is dat het aantal met de trein gereisde kilometers met 3 procent is gestegen.

Dit blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het populairste vervoermiddel blijft nog altijd de auto. Driekwart van alle kilometers, zo'n 140 miljard, wordt hiermee afgelegd. Met het openbaar vervoer is zo'n 12 procent afgelegd (bijna 23 miljard). De rest van de afstanden, ook bijna 23 miljard, legde de Nederlander fietsend, brommend of lopend af.

In 2000 verplaatsten Nederlandse inwoners zich per week gemiddeld bijna 22 keer. Daarvan waren zo'n tien keer met de auto, een keer met het openbaar vervoer, zes keer fietsend en vijf keer met een ander vervoermiddel. De meeste keren gaat een Nederlander weg voor werk of om boodschappen te doen.

Het CBS doet jaarlijks dit onderzoek naar verplaatsingsgedrag. Voor de cijfers van 2000 zijn 92.000 huishoudens schriftelijk benaderd waarvan bijna 75% reageerden.