Italiaanse arts wil als eerste mens klonen

HartSlag had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De omstreden Italiaanse vruchtbaarheids-specialist Severino Antinori heeft maandag gezegd dat zijn manier van 'therapeutisch klonen' een wetenschappelijke ontwikkeling is die niet kan en mag worden gestopt. De Italiaan wil de eerste zijn die een menselijk wezen kloont.

'Klonen zal ons in staat stellen veel ziektes uit te bannen en onvruchtbare mannen toch de kans geven kinderen te krijgen. We moeten deze kans niet voorbij laten gaan', aldus Antinori.

Hij zal vandaag spreken op de Nationale Academie van Wetenschappen in Washington. Hij verklaarde maandag zich te zullen uitspreken tegen het verbod op het klonen van mensen, waartoe het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft besloten.

Een aantal Amerikaanse wetenschappers is ook tegen het verbod. Zij vrezen dat veel collega's naar het buitenland zullen uitwijken uit angst voor vervolging.

Zij willen echter alleen embryo's klonen voor wetenschappelijke doeleinden. Antinori wil gekloonde embryo's juist tot volwaardige baby's laten uitgroeien.

De Italiaanse artsenorganisatie is fel tegen de plannen van Antinori. Zij staat experimenten alleen toe als die bedoeld zijn om ziektes te voorkomen of te genezen. De specialist loopt het risico dat zijn vergunning wordt ingetrokken.

Antinori kreeg eerder bekendheid toen hij langs kunstmatige weg een vrouw van 62 na de menopauze bevruchtte. Hij heeft eerder gezegd dat zevenhonderd echtparen bereid zijn aan zijn proeven mee te werken.