FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 augustus 2001

The Bangles komen weer bij elkaar

Gezien het feit dat Atomic Kitten een aardige hit scoort met de cover van het nummer 'Eternal Flame', moeten The Bangles gedacht hebben zelf ook nog wel een hitje te kunnen scoren.

De dames van de in de jaren 80 populaire band duiken voor het eerst in twaalf jaar weer samen de studio in. Gitariste Vicki Peterson vertelde: "We zijn momenteel druk bezig om de dertig nummers die we de laatste jaren hebben geschreven uit te zoeken".

Negen jaar geleden gingen The Bangles onder de druk van de roem uit elkaar. Maar volgens Peterson weten de leden nu een beter evenwicht te bewaren tussen werk en privé.

Racism Beat It : Meer voorzorgsmaatregelen

De organisatie van het gratis festival Racism Beat It in recreatiegebied Spaarnwoude neemt extra veiligheidsmaatregelen voor het festival dit jaar op 19 augustus.

De organisatoren hebben dat besloten naar aanleiding van de chaotische afloop afgelopen weekend van het dansfeest Dance Valley, ook in Spaarnwoude. Racism Beat It trok vorig jaar zo'n 40.000 bezoekers. In de voorgaande zeven edities van het festival deden zich geen incidenten voor. De organisatie gaat desondanks bekijken of er dit jaar meer bewakingsmedewerkers en medische hulpverleners moeten komen. Verder wordt er vooral kritisch gekeken naar het vervoer van de festivalgangers.

Woordvoerster C. Michels van het festival verwacht dat het op 19 augustus beslist niet zo uit de hand zal lopen als bij Dance Valley. ,,De twee festivals zijn absoluut niet met elkaar te vergelijken. Wij hebben een gratis festival, waarbij het publiek meer gespreid over de dag komt. Een chaos als afgelopen weekeinde valt dan ook niet te verwachten.''

De organisatoren van Racism Beat It overlegden dinsdag met burgemeester E. van Hoogdalem van de gemeente Haarlemmerliede. Het festival wordt gehouden op het grondgebied van deze gemeente in het zuidelijk deel van het recreatiegebied. Dance Valley vond plaats op het grondgebied van de gemeente Velsen.

Burgemeester Van Hoogdalem heeft er alle vertrouwen in dat het festival op 19 augustus zonder wanklank verloopt. ,,Natuurlijk ben je er na Dance Valley extra gespitst op dat het draaiboek goed in elkaar steekt en dat de aan- en afvoer van de bezoekers goed is geregeld. Ik heb daar vandaag ook wel kritisch op doorgevraagd. De organisatie zou alles nog eens doorlichten. De uitkomst daarvan wil ik graag horen.''

Man zet leven op het spel voor honkbalpet

Een 26-jarige man, die probeerde zijn afgewaaide honkbalpet te pakken, heeft zondag een val van 26 meter gemaakt in de krater van de vulkaan Kilauea op Hawaii.

Scott W. Larson, een Amerikaanse marinieofficier, stond samen met twee vrienden naast de veiligheidsomheining toen zijn honkbalpet afwoei en over de kraterrand werd geblazen, zei boswachter Mardie Lane van het vulkaanpark. Hij klom over de omheining en probeerde zijn pet te pakken toen hij uitgleed en viel.

Een paramedicus en een boswachter daalden vervolgens aan een touw af in de krater om Larson uit de boom te halen die zijn val had gebroken. Als die boom er niet had gestaan, zou Larson nog dertig meter dieper zijn gevallen. Na zijn redding liep Larson naar een wachtende ambulance, die hem naar het ziekenhuis bracht waar hij werd behandeld aan een gebroken teen en wat schaafwonden.

Paul de Leeuw opent Uitmarkt 2001

Paul de Leeuw opent op vrijdag 24 augustus op het Museumplein in Amsterdam de Uitmarkt.

Dit evenement begon in 1978 als een vorm van vertier voor mensen die op het Leidseplein in Amsterdam in de rij stonden om kaartjes te kopen voor het culturele festival de Kunst-10-Daagse. Een aantal buitenoptredens en een kleine informatiemarkt bood hen wat afleiding.

Inmiddels is de Uitmarkt uitgegroeid tot de nationale opening van het culturele seizoen met gratis optredens van honderden artiesten. Paul de Leeuw opent het driedaagse evenement met een muzikaal programma waarin onder anderen rapper Brainpower, fado-zangeres Cristina Branco en de Travolta's schitteren.

Zingen

De Leeuw zingt zelf ook. Samen met Jenny Arean en Sanne Wallis de Vries brengt hij een lied uit de musical Foxtrot die na de Uitmarkt in Rotterdam in première gaat. Verder staan optredens van de cabaret- en muziekgroep NUHR, de New Cool Collective en videojockey Eboman op het programma. De vrijdag- en zaterdagavond worden met films op het Museumplein afgesloten.

In totaal bieden tot en met zondagavond zo'n driehonderd grotere en kleine optredens de bezoekers een voorproefje van wat theaters en concertzalen gaan brengen. Dit gebeurt op binnen- en buitenpodia op en om het Leidseplein en het Museumplein. Daarnaast is bij het Museumplein een boekenmarkt en staan daar stalletjes waar ruim 250 instellingen, theaters en impresariaten informatie bieden.

14 jaar cel voor moord op ex-vrouw

De rechtbank in Den Haag heeft dinsdag een 45-jarige Hagenaar veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf wegens moord en poging daartoe. Sjaak D. schoot op 26 maart zijn 42-jarige ex-vrouw Vera dood.

Zijn 20-jarige dochter Chantal overleefde een schotwond in haar borst. De schietpartij was het gevolg van een slepend conflict tussen vader en dochter. Op de avond van de schietpartij hadden de kemphanen eerst meerdere telefoongesprekken gevoerd, waarbij over en weer werd gescholden en gedreigd. De dochter kondigde uiteindelijk aan dat ze vanuit haar woonplaats Leiden naar Den Haag zou komen om een en ander uit te praten. D. was op dat moment bij kennissen en had een grote hoeveelheid bier gedronken. Toen hij wegging kondigde hij aan dat hij ze 'zou afschieten'.

Toen D. voor zijn ex-vrouw en dochter de deur opendeed werd hij met stenen bekogeld. Toen hij een steen tegen zijn gezicht kreeg, ging hij naar eigen zeggen door het lint. Hij haalde zijn pistool en schoot dat leeg op ex en dochter.

Het vonnis is conform de eis van de officier van justitie. De rechtbank achtte moord bewezen, omdat de man eerst een wapen en munitie had gekocht en met voorbedachte rade had geschoten. De Hagenaar had zich volgens de rechtbank in zijn woning kunnen terugtrekken in plaats van te schieten.

"Pré-Neandertalers konden al spreken"

De voorouders van de Neandertaler, die ongeveer 300.000 jaar geleden leefden in de site van Atapuerca (Burgos, in het Noord-Oosten van Spanje), waren in de mogelijkheid om stemklanken uit te brengen. Dat hebben twee paleo-antropologen dinsdag in de Spaanse pers gezegd.

De twee onderzoekers, Juan Luis Arsuaga en Ignacio Martinez, kwamen tot deze conclusie na studie van een 300.000 jaar oude schedel gevonden in de site. De vondst, die dateert van 1992, is belangrijk omdat de middenoor-beentjes en het tongbeen bewaard zijn bebleven.

Het onderzoek wees uit de de pré-Neandertalers een spraakvermogen hadden dat het midden hield tussen dat van chimpansees en dat van de huidige mens. "Hun uitspraak was wel in ieder geval langzamer en minder duidelijk dan de onze", preciseert Martinez.

De preneandertalers zouden vooral moeilijkheden met bepaalde klinkers hebben gehad, zoals 'a', 'i' en 'u'. Toch waren ze in staat een soort basiscommunicatie te ontwikkelen, die als menselijk kan worden beschouwd.

De site van Atapuerca, waarvan de belangrijkste ontdekkingen dateren van het begin van de jaren negentig, is een vindplaats die de resten van de eerste Europeanen sinds 800.000 jaar geleden omsluit. De exploitatie ervan zal meer dan 50 jaar in beslag nemen. In 2000 werd de site opgenomen in het wereldpatrimonium van UNESCO.

Japanners vangen 150 walvissen

Een Japanse vloot walvisjagers, in mei uitgevaren naar de noordelijke Stille Oceaan, is dinsdag terug in Japan gearriveerd. De schepen hebben 159 walvissen gevangen, officieel voor wetenschappelijke doeleinden.

Tijdens de 2 maanden durende jacht hebben de 6 Japanse vissersboten dubbel zoveel gevangen als vorig jaar. Toen haalden ze 88 walvissen boven. Het gaat om een 100-tal vinvissen, 50 Bryde's vinvissen en acht potvissen. Volgens het Japanse bureau voor Visserij leven er voldoende exemplaren van de 3 soorten om de jacht te verantwoorden. In 1988 maakte Japan een eind aan de commerciële walvisvangst. Tokio heeft echter steeds de walvisjacht voor wetenschappelijke doeleinden toegestaan.

BBC: Israëliers moorden niet maar doden

Journalisten van de BBC in Groot-Brittannië en het Midden-Oosten mogen het elimineren van Palestijnen niet meer bestempelen als moorden. Dat heeft de krant The Independent zondag geschreven. Volgens de krant zwicht de BBC-top voor de Israëlische diplomatieke druk. De journalisten worden in de uitgelekte nota gevraagd om "doelgericht doden" te gebruiken in plaats van moorden. Indien Palestijnen Israëli's ombrengen, moeten de journalisten dan weer wel over moord spreken.

Attack of the Clones nieuwe Star Wars film

Regisseur, scenarist en producer George Lucas heeft de titel van de nieuwe 'Star Wars'-film bekendgemaakt op de officiële website www.starwars.com. Het wordt 'Star Wars: Episode II - Attack of the Clones'.

De fantasyprent is nog in voorbereiding en gaat begin 2002 in première in de Verenigde Staten. «Het gaat terug naar het pure plezier, de verbeelding en opwinding die typisch waren voor de klassieke SF-pulpverhalen die een inspiratiebron waren voor 'Star Wars',» verklaart George Lucas de titel.

'Attack of the Clones' speelt zich tien jaar na de vorige 'Star Wars'-episode 'The Phantom Menace' af. De Britse acteur Ewan McGregor kruipt opnieuw in de huid van jediridder Obi-Wan Kenobi. Natalie Portman (queen Amidala) keert terug als Padmé Naberrie, senator van Naboo. Nieuwkomer Hayden Christensen geeft gestalte aan de opgroeiende Anakin Skywalker. Kenobi en Skywalker moeten de koningin van Naboo beschermen tegen moordzuchtige politieke tegenstanders.

Zwarte zee ontstaan uit zondvloed??

Was de Zwarte Zee oorspronkelijk een zoetwatermeer dat ten prooi viel aan wat we uit de bijbel kennen als de Zondvloed ? Op die vraag poogt een team van Amerikaanse en Bulgaarse wetenschappers vanaf 15 augustus een antwoord te vinden. Onder de (financiële) auspiciën van National Geographic Society ondernemen zij dan een expeditie in de Zwarte Zee.

"We zullen op zoek gaan naar elementen die de stelling ondersteunen dat er op de vroegere kustlijn van de zee leven was", zegt professor Petko Dimitrov die langs Bulgaarse zijde wetenschappelijk directeur is van de expeditie. De algemene leiding is in handen van Robert Ballard. Die ontdekte in 1985 de wrakstukken van de Titanic en speurt al verscheidene jaren de bodem van de Zwarte Zee af.

Justitie vervolgd Molukse activist Reawaruw

HartSlag had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Molukse activist L. Reawaruw wordt vervolgd wegens deelname aan een criminele organisatie en betrokkenheid bij enkele aanslagen. Dat blijkt uit de dagvaarding die zijn advocaat Th. Hiddema heeft ontvangen. De Molukker komt 2 oktober voor de Arnhemse rechtbank.

Reawaruw werd begin mei in Leeuwarden aangehouden door een arrestatieteam. Justitie verdacht hem van het leiden van een criminele organisatie en het uitlokken van brandstichtingen. De Molukker zocht zelf de publiciteit met zijn organisatie People Against Genocide (PAG).

Later trad hij ook op als woordvoerder van Maluku Warschild, volgens Reawaruw een afsplitsing van PAG. Maluku Warchild eiste enkele aanslagen met brandbommen in Lunteren en Elst op. Ook werden onder de naam van Maluku Warchild valse bommeldingen gedaan. In verband met de aanslagen in Lunteren en Elst heeft de politie vijftien jonge Molukkers opgepakt.

CBS: steeds meer oudere moeders

HartSlag had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tussen 1980 en 2000 steeg het aantal baby's met zo'n 15 procent tot ruim tweehonderdduizend. Vooral vrouwen tussen de 30 en 35 jaar kregen veel meer kinderen. Zij namen in 2000 ruim 40 procent van de geboortes voor hun rekening (20 procent in het begin van de jaren tachtig).

Bij vrouwen boven de 40 is de procentuele stijging spectaculair, maar in absolute aantallen is hun aandeel gering. In die groep verdrievoudigde het aantal levend geboren kinderen tot iets meer dan vierduizend in 2000. Van de vrouwen tussen de 35 en 39 jaar steeg het aantal geboortes van acht- naar twintigduizend.

Opvallend is dat steeds meer vrouwen boven de 40 besluiten om nog aan kinderen te beginnen. Dat aantal verzesvoudigde tussen 1980 en 2000 tot ruim 900. Bij vrouwen tussen de 35 en 39 verzevenvoudigde dat aantal tot 8300.

Ook sommige vrouwen boven de 45 krijgen nog een kind, maar dat aantal is licht gedaald tot 122 in 2000. Die vrouwen kregen in de meeste gevallen hun vierde of volgende kind, maar twintig vrouwen in die leeftijdsklasse werden voor het eerst moeder.

Het aantal tienermoeders is tussen 1980 en 2000 gedaald van 5600 naar 3300. In verreweg de meeste gevallen kregen ze hun eerste kind. De statistieken van het CBS maken melding van één moeder onder de 20 die haar vierde kind kreeg.

Vrouwen krijgen van deskundigen het advies om voor hun 35ste kinderen te nemen. Nadien neemt de kans op complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling toe. Ook is de kans groter dat een kind wordt geboren met een chromosomale afwijking, zoals het Downsyndroom.

Incident in België met Italiaans minister

Ondanks het Belgische standpunt om de Italiaanse regering-Berlusconi niets in de weg te leggen, is er toch sprake van een eerste incident. De gemeente Charleroi weigert woensdag de extreem-rechtse Italiaanse minister Tremaglia officieel te ontvangen.
Tremaglia, lid van Alleanza Nazionale (AN) en verantwoordelijk voor Italianen in de Wereld, woont woensdag een herdenking bij van de mijnramp in 1956 in de deelgemeente Marcinelle van Charleroi. Daarbij kwamen 262 mijnwerkers om het leven, onder wie 136 Italiaanse gastarbeiders.

Doorgaans is er voor buitenlandse bewindslieden een officiële ontvangst na afloop. Het voltallige stadsbestuur van de rode burcht Charleroi weigert Tremaglia echter te ontvangen. Er is alleen een ontmoeting met de Italiaanse consul gepland.

Beslissing gemeente

Volgens de kabinetschef van burgemeester Van Gompel van Charleroi heeft het gemeentebestuur het recht zelf te bepalen wie uitnodigingen ontvangt en wie niet. Niet alleen het feit dat de 74-jarige Tremaglia, die in Italië wordt beschouwd als politicus die een 'troostministerie' heeft gekregen, lid is van de AN speelt daarbij een rol. Hij zou in zijn jeugd ook lid zijn geweest van een uiterst fascistoïde organisatie.

Het incident in Charleroi is een vervelende rimpeling in de vijver voor de Belgische regering. Deze nam vorig jaar het voortouw van de Europese boycot van Oostenrijk, omdat de extreemrechtse FPö daar aan de regering deelneemt.

Deze plooi werd uiteindelijk glad gestreken. Ondanks enig gesputter van minister Michel van Buitenlandse Zaken over de regeringspartners van Berlusconi, stelde huidig EU-voorzitter België dat het niet opnieuw zou komen met boycotplannen voor een andere lidstaat.

Van Gompel gaat daar nu recht tegenin. De burgervader zegt de minister niets in de weg te zullen leggen. Tremaglia is in Charleroi een ,,vrij man''. Alleen komt er geen ontvangst. De zet is niet bedoeld om een diplomatiek of politiek incident te provoceren, benadrukt de kabinetschef.

Reactie Tremaglia

Tremaglia trekt zich volgens Italiaanse media van de hele zaak niets aan. Fanfare of niet: ,,Doden zijn doden en dit zijn Italiaanse doden'', aldus de bewindsman, die ook electorale belangen heeft.

Over heel de wereld wonen naar schatting vier miljoen Italianen met stemrecht in hun land van geboorte. In België, dat kort na de oorlog veel Italiaanse mijnwerkers verwelkomde, woont nog zo'n kwart miljoen stemgerechtigde 'ritales' of 'italo-belges'.

Levende walvis opgeblazen

Op een strand in het zuidoosten van Zuid-Afrika is maandag een levend aangespoelde walvis opgeblazen. Volgens hulpverleners zat er niets anders op, nadat pogingen om het dier weer terug in zee te krijgen waren mislukt.
Het incident geeft volgens milieubeschermers aan dat Zuid-Afrika niet adequaat kan reageren als walvissen opeens de kust opzoeken.

Een plaatselijke televisiezender liet zien hoe de tien meter lange bultrug tot onploffing werd gebracht. Een mengeling van walvisvet en bloed vloog meters de lucht in en meeuwen en haaien waren er snel bij om de overblijfselen van de enorme vis naar binnen te werken. Door het opkomend tij dreven de resten van de walvis vanzelf weer in zee.

Mislukte pogingen

Aanvankelijk was geprobeerd om de 20 ton zware walvis weer in de oceaan terug te krijgen. Een boot probeerde met een touw de bultrug los te trekken, maar dat lukte niet. Er zat toen niets anders op dan het dier te doden. In verband met de omvang van de vis was een kogel of injectie niet afdoende. Het enige dat overbleef was een bom.

Om de stress voor de walvis niet te groot te maken, werd ervan afgezien om de explosieven in het lichaam te stoppen. Ze werden daarom vlakbij het hoofd geplaatst. Een wrede methode, maar de enige manier om het beest snel uit zijn lijden te verlossen, zeggen deskundigen.

Betere voorbereiding

Het Internationale Fonds voor het Welzijn van Dieren vindt dat Zuid-Afrika beter voorbereid moet zijn op dergelijke incidenten. ,,We hebben een systeem nodig waarbij we snel kunnen reageren'', zegt directeur Jason Bell. ,,Een aangespoelde walvis moet zo snel mogelijk terug naar zijn natuurlijke omgeving. Als dat niet lukt, moet het dier worden gedood. Een humanere oplossing is er niet.''

De opgeblazen walvis was vermoedelijk een mannetje. De bultrug kan 15 meter lang worden en 40 ton zwaar. Het aanspoelen van walvissen is voor wetenschappers een groot mysterie. Een theorie die de ronde doet is dat dieren de weg kwijt zijn en niet doorhebben dat ze dichtbij de kust zijn in ondiep water.

5000 kinderen tegen meningokokken enten

De GGD West-Brabant gaat alle kinderen tot negentien jaar in Zevenbergen en Klundert (gemeente Moerdijk) vaccineren tegen de bacterie meningokokken. Het gaat om bijna 5000 personen.
De GGD besloot in overleg met het ministerie van VWS tot deze maatregel omdat in de gemeente Moerdijk in anderhalve week tijd vijf gevallen van bloedvergiftiging, veroorzaakt door de bacterie, zijn vastgesteld. Twee kinderen van elf jaar overleden aan de gevolgen ervan.

Een vrouw van 23 jaar uit Etten-Leur en een peuter uit Prinsenbeek zijn met verschijnselen van de ziekte in een ziekenhuis opgenomen. Volgens de GGD is bij hen nog niet duidelijk of het om dezelfde besmetting gaat. De peuter verblijft momenteel op vakantie op het Griekse eiland Kreta.

Informatiecampagne

De vaccinaties worden vanaf maandag uitgevoerd. De kinderen krijgen persoonlijk een uitnodiging. De GGD begint ook een uitgebreide informatiecampagne. Mensen kunnen met vragen naar een speciaal telefoonnummer bellen en er komt een speciale website.

De meningokok is dezelfde bacterie die verantwoordelijk is voor nekkramp. Bij de ziektegevallen van de afgelopen week veroorzaakte de bacterie bloedvergiftiging (sepsis). Beide vormen van meningokokken beginnen met dezelfde symptonen als griep. Bij sepsis hebben de patiënten geen last van een stijve nek maar worden ze vooral suf. Sepsis verloopt vaak sneller dan nekkramp en de kans op overlijden is groter.

De laatste keer dat in Nederland zo grootschalig is gevaccineerd tegen meningokokken was in 1997 in Putten op de Veluwe.

'Reclame op achterruit gaat ook Nederland veroveren'

De metershoge reclameborden langs de Franse snelwegen hebben hun langste tijd gehad. Sinds enkele maanden wordt het verkeer in Frankrijk overspoeld door gewone personenauto's met reclame op de achterruit. Het nieuwe publicitaire concept komt van de jonge start-up Originalcom uit Straatsburg en wordt volgende maand ook in Nederland geïntroduceerd.

Waar andere startende bedrijven momenteel moeilijke tijden doormaken, gaat het Originalcom voor de wind. Grote ondernemingen, zoals bankgigant BNP-Paribas, spoorwegmaatschappij SNCF, supermarktketen Intermarché, France Telecom en de populaire radiozender Europe 2, hebben zich inmiddels als klant aangemeld. Niet rechtstreeks, maar via het internet.

"En daar zit nou net het succes van onze formule", zegt directeur Emmanuel Sonntag (29), ooit een verdienstelijk beroepswielrenner. "Wij halen de klanten via het web binnen, maar dat geldt ook voor onze 'levende' reclamezuilen. Geen groot en kostbaar administratief systeem, maar een kort en helder e-mailformulier volstaat als inschrijving voor een automobilist die voor ons reclame wil maken."

Om de hoogte van de vergoeding te bepalen, dient de betrokken automobilist wel een profielschets in te vullen. Woonplaats, rijgedrag (hoeveel kilometers binnen en buiten bebouwde kom), merk, kleur en staat van auto, stalling overdag en 's nachts (bijvoorbeeld in de buurt van een winkelcentrum), zelfs het aantal ongelukken in de afgelopen drie jaar wil men weten.

Sonntag: "Dat is van belang voor de keuze van de reclame. Europe 2 hoort bij jonge automobilisten in relatief goedkope auto's, die niet per se in onberispelijke staat hoeven te verkeren. BNP-Paribas vraagt daarentegen een degelijke familiewagen, zoals Opel, Volkswagen of een Peugeot 306."

Aan de hand van de profielschets wordt via een vast rekenmodel de hoogte van de vergoeding berekend. Volgens Sonntag kan de reclamemakende automobilist in ieder geval rekenen op ƒ140 per maand. "Dat is gemiddeld anderhalve benzinetank. Voor met name studenten en werkende jongeren is dat mooi meegenomen."

De jonge Elzasser zegt zelf enigszins verbaasd te zijn over het succes van zijn onderneming. "Hoewel we nauwelijks kosten maken, hadden we toch een klein beginkapitaal nodig voor de huur van een pand, computers en dergelijke. Aan financiers hadden we echter geen gebrek. Kennelijk zagen ze in dat wij, in tegenstelling tot de meeste andere start-ups, vrijwel onmiddellijk winst konden draaien. Dat spreekt aan."

Originalcom werd een jaar geleden opgericht en telde drie werknemers (onder wie Sonntag). Op dit moment werken er twaalf mensen in Straatsburg en het recent geopende filiaal in Nantes. Alleen al in de Elzas rijden momenteel zo'n 12.000 auto's met reclame op de achterruit. Onlangs tekende Sonntag een contract met vertegenwoordigers in België en Spanje. Eerder werden filialen geopend in Denemarken en Dubai. Volgende maand zijn Nederland en Luxemburg aan de beurt.

Thierry Laborde, regionaal directeur van BNP-Paribas in de Elzas, heeft momenteel honderd auto's rijden met een reclameslogan van zijn bank op de achterruit. "Wij hadden een budget van ƒ35.000 voor een maand publiciteit. Dat geld hadden we normaal gesproken besteed aan reclameborden. Maar de impact van reclame op bewegende objecten is vele malen groter. Daarom hebben we voor het concept van Originalcom gekozen."

Frankrijks grootste bank is dus omgerekend ƒ350 per auto kwijt. Daarvan gaat ruwweg ƒ150 naar de automobilist, waardoor de resterende ƒ200 in de kas van Originalcom vloeit.

"Daar gaan onze kosten natuurlijk nog vanaf en de speciaal door ons ontwikkelde folie voor de achterruit, waar we patent op hebben gekregen. Volgens de veiligheidsvoorschriften is die van binnenuit volledig transparant, maar van buiten wordt de reclame perfect weergegeven", zegt Sonntag met enige trots. De Franse start-up Originalcom begint volgende maand ook in Nederland met reclame op de achterruit van auto's.

Verkoper netfilter EO failliet

Het Nederlandse internetfilter bedrijf X-stop Nederland uit Hendrik Ido Ambacht is failliet. Het bedrijf was ondermeer verkoper voor de filtersoftware van de internetdienst van de Evangelische Omroep.

X-Stop Nederland gebruikte technologie van X-stop in licentie. Ze mocht van de Evangelische Omroep, die officieel importeur is van de Xstop filter producten, de merknaam gebruiken.

XStop Nederland was een merknaam van de nu failliete BV Domain Technologies. De Evangelische Omroep heeft nog twee verkopers van de filter software, Filter Control en System Force.

De EO krijgt dagelijks van het moederbedrijf XStop in de Verenigde Staten updates om het filter effectief te houden. Daarnaast heeft de omroep een eigen redactie die het internet afstruint naar geweld en porno. Leden van de dienst brengen ook vaak sites aan die eigenlijk niet door de beugel van de Heere kunnen.

Verstappen houdt zich stil in Assen

De Marlboro Masters in Zandvoort liet hij aan zich voorbij gaan, maar Jos Verstappen heeft zich wel vrij gemaakt voor de Rizla Racing Day van aanstaand weekeinde in Assen. Samen met onder meer Jurgen van den Goorbergh maakt Neerlands enige Formule 1-coureur op het TT-Circuit zijn opwachting bij diverse gemotoriseerde voertuigen.
Helaas voor zijn fans neemt Verstappen geen plaats in zijn Formule 1-bolide. De Arrows komt niet naar Assen, omdat het TT-circuit zijn 'geluidsdagen' al verbruikt heeft. Op de baan in Assen mag een paar dagen per jaar het maximale geluidsniveau overschreden worden en die heeft de directie al toegekend aan de TT en de Superbikeraces. Komt het geluid op het circuit vaker dan toegestaan boven de maximale waarde uit, straft de provincie Drenthe dat onmiddellijk af met een forse boete.
Maar Verstappen zal niet helemaal werkloos toekijken. Verwacht wordt dat de Limburger in ieder geval op een snelle motorfiets wat rondjes zal draaien. Motorrijden is immers zijn tweede passie. Of hij het durft op te nemen tegen Jurgen van den Goorbergh moet worden afgewacht. De Bredanaar, die momenteel van een vakantie geniet, neemt zijn 500cc Proton KR Grand Prix-machine mee naar de Rizla Racing Day.

Zondag kan er op het TT-circuit dus genoten worden van echte auto- en motorsport. De dag begint met de eerste heat van de Worldseries Superracekarts. De ochtend is daarna voor de 125 en 250cc motoren, de Yamaha R6 Cup en de spektakulaire Supersport 600. Na het middaguur wordt het TT-circuit omgebouwd en geschikt gemaakt voor autosport. Vanaf 14.30 uur zijn de kwalificaties van de Clio-races, aan het einde van de dag gevolgd door de echte races in de pittige race-Renaults. In één van die races maakt Jurgen van den Goorbergh zijn opwachting.

Man bekent aanslag Arnhem

HartSlag en Netsplitter hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 43-jarige man heeft bekend dat hij vorige week donderdag een granaat in een woning in Arnhem heeft gegooid. Bij die aanslag in de wijk Malburgen-Oost kwamen een man en vrouw om het leven en raakte een tweede man zwaar gewond.

De Arnhemmer werd vrijdag aangehouden. Volgens zijn advocaat was het niet de bedoeling van de man om de twee mensen te doden en heeft hij de kracht van de granaatontploffing onderschat. Waar hij het projectiel vandaan heeft wil hij niet zeggen.

Voorafgaande aan de daad van de man was er een ruzie in het huis, dat als drugspand bekend staat. Bij die ruzie werden messen getrokken.

De verdachte is inmiddels voorgeleid en voor tien dagen in bewaring gesteld. De recherche denkt het onderzoek nog deze week te kunnen afronden. De herkomst van de granaat speelt daarin een belangrijke rol, aldus de politie. De twee doden worden op Curaçao begraven.

Italiaanse arts wil als eerste mens klonen

HartSlag had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De omstreden Italiaanse vruchtbaarheids-specialist Severino Antinori heeft maandag gezegd dat zijn manier van 'therapeutisch klonen' een wetenschappelijke ontwikkeling is die niet kan en mag worden gestopt. De Italiaan wil de eerste zijn die een menselijk wezen kloont.

'Klonen zal ons in staat stellen veel ziektes uit te bannen en onvruchtbare mannen toch de kans geven kinderen te krijgen. We moeten deze kans niet voorbij laten gaan', aldus Antinori.

Hij zal vandaag spreken op de Nationale Academie van Wetenschappen in Washington. Hij verklaarde maandag zich te zullen uitspreken tegen het verbod op het klonen van mensen, waartoe het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft besloten.

Een aantal Amerikaanse wetenschappers is ook tegen het verbod. Zij vrezen dat veel collega's naar het buitenland zullen uitwijken uit angst voor vervolging.

Zij willen echter alleen embryo's klonen voor wetenschappelijke doeleinden. Antinori wil gekloonde embryo's juist tot volwaardige baby's laten uitgroeien.

De Italiaanse artsenorganisatie is fel tegen de plannen van Antinori. Zij staat experimenten alleen toe als die bedoeld zijn om ziektes te voorkomen of te genezen. De specialist loopt het risico dat zijn vergunning wordt ingetrokken.

Antinori kreeg eerder bekendheid toen hij langs kunstmatige weg een vrouw van 62 na de menopauze bevruchtte. Hij heeft eerder gezegd dat zevenhonderd echtparen bereid zijn aan zijn proeven mee te werken.

Robbie Williams staat beenmerg af

newsmystery had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een geschrokken Robbie Williams heeft zich opgegeven als beenmergdonor. De zanger nam dit besluit nadat de Schotse leukemiepatiënte Johanna MacVicar (23) hem vertelde dat er een ernstig tekort is aan mannelijke mergdonoren.

Afgelopen weekend speelde Robbie in Glasgow, waarna hij zich gisteren (maandag) in het ziekenhuis liet registreren als donor. "Ik ben onder de indruk van Johanna's moed en doorzettingsvermogen", zei hij. "Ik hoop dat mijn actie helpt om het bewustzijn en de kennis van haar ziekte te vergroten." Robbie laat ook onderzoeken of zijn beenmerg geschikt is voor transplantatie aan MacVicar. Het Britse donorregister juicht het initiatief toe. "Robbie weet dat hij iemand het leven kan redden door zich als mergbeendonor te laten registeren. We hopen dat vele anderen hem zullen volgen", aldus een woordvoerder.

Trucker redt invalide van verdinkingsdood

Een oplettende trucker heeft gistermorgen door op tijd alarm te slaan een invalide Brabander van een verdrinkingsdood weten te redden. Het slachtoffer, kreeg onderweg van huis naar zijn broer in Valkenswaard plotseling een beroerte. Hij vloog met invalidewagentje en al meters van een talud af op een viaduct en kwam ongelukkig in een sloot terecht.

Zijn elektrische rolstoel viel na de smak nog eens bovenop hem. De Zeeuwse trucker kon precies zien hoe de man naar beneden vloog en belde direct 112. De brandweer haalde de man vervolgens uit de sloot.

Met dank aan Esposa en Zwaluw voor de TIP!

Earth Wind & Fire gesponsored door Viagra

mediawatjzer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Funk-band Earth Wind and Fire heeft een opmerkelijke sponsor gevonden voor hun komende Amerikaanse zomertournee, namelijk Viagra! De beruchte pillen zullen evenwel niet te koop worden aangeboden tijdens de concerten. Mannelijke concertbezoekers kunnen wel hun cholesterol en bloeddruk laten onderzoeken in speciale tenten.

Earth Wind en Fire scoorde eind jaren '70 en begin jaren '80 grote hits met o.a. 'Boogie Wonderland' en 'Fantasy'...

Zero tolerance werkt niet

PCD had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Hard politieoptreden zorgt er niet voor dat jongeren meer respect krijgen voor de politie. Sterker nog, het zogeheten 'zero tolerance'-beleid vergroot de kans op escalatie van geweld. Dat stellen drie Groningse criminologen in een rapport over jeugdgeweld in Groningen en Amsterdam.

De criminologen deden in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoek naar het hoe en waarom van ernstige geweldsdelicten door de jeugd. De rellen in de Groningse Oosterparkbuurt (1997) en die in de Amsterdamse wijk Slotervaart/Overtoomseveld werden voor het onderzoek onder de loep genomen. De twee incidenten werden vergeleken omdat Amsterdam een 'zero tolerance'-beleid kent, terwijl Groningen voor een zachtere aanpak heeft gekozen.

Hoewel de buurten niet volledig met elkaar vergeleken kunnen worden is er zeker een verschil te merken in de werking van de twee methoden. In Groningen is de situatie redelijk onder controle, terwijl in Amsterdam nog steeds escalatie dreigt. Volgens de onderzoekers is dat voor een groot deel te wijten aan de politie zelf. Jongeren storen zich aan de manier waarop ze behandeld worden en hebben een negatief beeld van de politie in het algemeen.

Volgens onderzoeker J. Nijboer kan een andere benadering helpen. "Je kunt iemand arresteren en meenemen naar het politiebureau, maar je kunt ook vragen of hij naar het bureau komt. Dat laatste werkt vaak beter, maar soms wil de politie laten zien wie de baas is.''

De Groninger aanpak heeft vooral effect op de manier waarop jongeren met de politie omgaan. De jongeren in de Oosterparkbuurt hebben nog altijd een negatief beeld van de politie, maar hebben wel respect voor hun werkzaamheden. Het is volgens de onderzoekers echter niet zeker of de Groninger aanpak ook in Amsterdam werkt.

Vastgebonden geesteszieken verbrand in India

HartSlag had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een brand in een barak van hout en palmbladen in Erwadi zijn maandag minstens vijfentwintig Indiase psychiatrische patiënten om het leven gekomen. De meeste patiënten waren vastgeketend aan hun bed om te voorkomen dat ze 's nachts zouden weglopen.

De politie kon de slachtoffers niet onmiddellijk identificeren, maar zei dat het om zeker veertien mannen en elf vrouwen ging. Vijf vrouwen zijn opgenomen in het plaatselijke ziekenhuis.

In Erwadi zijn vijftien particuliere instellingen voor psychiatrisch zieken gevestigd. De meeste bestaan uit kale barakken zonder elektrisch licht, stromend water of toiletten. De patiënten krijgen er geen medische verzorging.

Volgens de Indiase Stichting voor Zorg en Onderzoek inzake Schizofrenie waren de meeste slachtoffers van de brand vermoedelijk schizofreniepatiënten. 'Ze worden maanden, soms jaren in de boeien gehouden', aldus een woordvooerster. 'We hebben deze misstanden al vaker bij de deelstaatregering onder de aandacht gebracht.'

Het is nog niet bekend hoe de brand is ontstaan.

Gewonden door remmen voor flitspaal

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Haarlemmermeer zijn door hard remmen voor een flitspaal vier mensen gewond geraakt. Het ongeluk op de N201 ontstond toen een 25-jarige automobilist uit Vlaardingen een bekeuring voor te hard rijden wilde ontlopen.

Hij trapte flink op de rem, waardoor een eveneens uit Vlaardingen afkomstige automobilist (31) die achter hem reed niet meer tijdig kon reageren. In totaal raakten in beide auto's vier inzittenden gewond. Een van hen werd overgebracht naar het AMC.

Leidse asielzoekers herkenbaar aan fietssticker

Zwaluw, guppekop, Wander, Netsplitter en PCD hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bewoners van het asielzoekerscentrum in Leiden zijn voortaan te herkennen aan een rode sticker op hun fiets. Deze sticker moet aantonen dat de fiets waarop ze rijden niet is gestolen.

De leiding van het asielzoekerscentrum heeft dit initiatief in overleg met de politie genomen. Dit zou het vooroordeel bij Nederlanders dat asielzoekers op gestolen fietsen rondrijden, moeten wegnemen. Hoewel de maatregel stigmatiserend werkt, is het volgens het management de enige manier om het verkeerde gevoel bij veel Nederlanders weg te nemen.

Het gaat om een rode rechthoekige sticker van 6 bij 4 centimeter met daarop de tekst 'OC Leiden'. De sticker zit op de stang onder het zadel en kan niet op andere fietsen worden geplakt.

UPDATE

Na een golf van (negatieve) publiciteit is het asielzoekerscentrum gestopt met het plakken van de stickers.

Hoogleraar A. Brenninkmeijer staats- en bestuursrecht noemde dat "goed bedoelde onzin die het omgekeerde bewerkstelligt". Hij vindt dat met de rode sticker juist de suggestie zou worden gewekt dat asielzoekers eerder fietsdieven zijn dan andere groeperingen.

UEFA wijst beroep Maccabi Haifa af.

De UEFA heeft het beroep van de Israëlische club Maccabi Haifa tegen uitschakeling in de Champions League afgewezen. De Europese bond strafte Haifa onlangs reglementair wegens het inzetten van een geschorste speler.

De Israelieten claimden bij de bond dat zij ervan overtuigd waren dat Walid Baheer geen drie, maar twee wedstrijden geschorst was.

In plaats van de Israëlische club speelt nu het Finse Haka Valkeakoski woensdag tegen het Engelse Liverpool in de derde voorronde van de Champions League. De Finnen, die in de tweede ronde werden uitgeschakeld door Maccabi Haifa, spelen eerst thuis.

Haifa ging na de eerste zege van 1-0 in de tweede wedstrijd (4-0 winst) tegen Haka in de fout door de geschorste Walid Badeer te laten spelen. De UEFA zette het resultaat van de return daarop reglementair om in een 0-3-nederlaag voor Haifa.

Brazilie laat Rivaldo niet gaan.

De Braziliaanse voetbalbond CBF weigert Rivaldo vrij te geven voor de wedstrijd van zijn Spaanse club Barcelona in de voorronde van de Champions League woensdag tegen het Poolse Wisla Krakow. De federatie eist de aanvaller op voor de vriendschappelijke interland een dag later tegen (het altijd lastige) Panama.

"We willen dat alle spelers zich op tijd zullen melden en we geven niemand vrij", aldus technisch directeur Antonio Lopes van CBF (De Braziliaanse votbalbond). "Barcelona heeft met ons contact opgenomen, maar we laten niemand gaan, dus ook Rivaldo niet. Barcelona zegt dat de club hem nodig heeft, maar wij ook voor de wedstrijd tegen Paraguay."

De ontmoeting met Panama geldt als voorbereiding op het WK-kwalificatieduel op 15 augustus tegen Paraguay. Brazilië moet winnen om nog kans te houden op deelname aan het WK volgend jaar in Japan en Zuid-Korea. Het land staat nu vierde in de Zuid-Amerikaanse groep.

Mocht Brazilië van Paraguay verliezen, dan is het de eerste keer in de geschiendenis dat de Zuid-Amerikanen de eindronde voor het WK mislopen.

La Via Volta vertoont kuren

Een mankement aan de achtbaan La Via Volta met twee loopings in het attractiepark Six Flags Holland in Biddinghuizen heeft gistermiddag 28 personen de stuipen op het lijf gejaagd toen de wagons op een hoogte van twintig meter bleven steken.

De passagiers, onder wie een aantal kinderen even na half een ingestapt, waarna de wagons achteruit omhoog werden getakeld. De eerste looping werd joelend en in volle vaart genomen. Echter, op weg naar de tweede looping ging er technisch iets fout.

"Vermoedelijk door een kapotte sensor bleven de wagentjes op een hoogte van twintig meter steken. Voor de inzittenden was er absoluut geen gevaar maar de schrik was natuurlijk groot", vertelt woordvoerster Ellen Mooij van Six Flags Holland.

"Onze technici zijn direkt naar boven geklommen om de inzittenden van de wagentjes enigszins gerust te stellen en de situatie uit te leggen. Iedereen is in de wagentjes blijven zitten."

Besloten werd de wagentjes met inzittenden in volle vaart te laten dalen om dan beneden vol in de remmen te gaan. Dat lukte. Met knikkende knieën konden de angstige passagiers daarop uitstappen en werd hen door de directie een gratis drankje aangeboden. Twee meisjes van twaalf jaar waren dermate overstuur dat zij door de EHBO moesten worden opgevangen.

De buiten gebruik gestelde achtbaan werd direct door een technische crew onder de loep genomen.

Je zal er maar inzitten nadat je net je angst voor achtbanen hebt overwonnen

Jones geen wereldkampioene

WK Atletiek - Edmonton.

Marion Jones is er vannacht niet in geslaagd haar derde wereldtitel op rij op de 100 meter sprint te veroveren. Na eerst in de halve finale verslagen te zijn, werd ze ook in de finale door de Oekrainsche Zhanna Pinutesevich-Brock geklopt. Marion Jones had haar laatste 42 finales niet verloren, en saillant detail, bij haar eerste wereldtitel versloeg ze dezelfde Pinutesevich met een miniem verschil.

Pinutesevich raffelde de 100 meter af in een tijd van 10.82 seconden, drie tienden onder haar persoonlijk record. Jones werd tweede in 10.85, en de Griekse Thanou werd derde met 10.91.

Edwards wint wederom

De Brite Jonanthan Edwards is bij de hink-stap-sprong als 's werelds beste gekroond. In de finale series sprong hij een indrukwekkende 17m92 al bij zijn derde poging, een afstand waar niemand meer bij kon komen.
Zilver ging naar de Zweed Olsson met 17m47, en brons naar de Rus Spasovkhodski, die een afstand van 17m44 overbrugde.

Lowlands populaire trouwlocatie

Het terrein van het popfestival Lowlands in Biddinghuizen heeft een behoorlijke aantrekkingskracht op bezoekers met trouwplannen. Vijftien stellen willen elkaar in het laatste weekeinde van augustus het jawoord geven.

Uit de aanmeldingen bij Mojo, de organisator van het festival, zijn drie stellen geselecteerd. 'We vinden het heel leuk dat zoveel mensen hebben gereageerd op de oproep op de Lowlands-website', zegt een woordvoerster van Mojo. 'Lowlands is met 57.500 bezoekers eigenlijk een middelgrote stad. En in zo'n stad wordt ook getrouwd. Maar het moet wel bijzonder blijven. Daarom hebben we gekozen voor dit aantal.'

Burgemeester A. Gresel van de gemeente Dronten verbindt de stellen in de echt in de Foxtrot-tent. Een intieme huwelijksplechtigheid lijkt uitgesloten, aangezien deze tent een capaciteit heeft van 3000 mensen. Het eerste huwelijk wordt gesloten rond 23.00 uur op vrijdag 24 augustus, de openingsdag van Lowlands. Op zaterdag en zo! ndag volgen, eveneens rond 23.00 uur, de andere huwelijkssluitingen.

Lowlands heeft overigens geen internationale primeur met de trouwpartijen. Op het popfestival Roskilde in Denemarken is het al langer mogelijk om te trouwen.

Madonna droomvrouw met droomlichaam

Volgens een onderzoek van het blad Celebrity Bodies is Madonna voor het overgrote deel van de Amerikaanse vrouwen een droomvrouw met een droomlichaam, een droombankrekening en een droomleven.

Alison Hall, hoofdredactrice van het blad, meldt: 'Al loopt Madonna tegen de middelbare leeftijd aan en is ze geen beeldschoon topmodel, ze heeft de kwaliteiten die wij diep bewonderen - onbeperkt talent, zelfvertrouwen en originaliteit. Ze is een echte superster die mensen zal blijven aanspreken.'

Christina Aguilera krijgt de twijfelachtige eer om volgens het blad de minst droomwaardige celebrity te zijn. Zij deelt deze plek met model Jordan.

Mariah Carey laat ex-man volgen

De door oververmoeidheid geplaagde Mariah Carey heeft een privé-detective ingehuurd om haar ex-man in de gaten te houden. De superster denkt dat Sony-baas Tommy Mottola haar probeert kapot te maken.

Topdetective Jack Palladino vertelt dat Carey er van overtuigd is dat hij negatieve verhalen over haar de wereld in strooit met als enige doel haar te ruïneren. Palladino zoekt alle negatieve verhalen tot op de bodem uit.

Over Mottola zegt hij: 'Hij is bezig met een lastercampagne tegen Mariah.' Tommy Mottola op zijn beurt ontkent alles: 'Ik vind het heel erg dat Mariah zo ziek is, en ik blijf vierkant achter haar staan. Beschuldigingen dat ik haar carrière heb gehinderd, zijn compleet uit de lucht gegrepen.'

Het is algemeen bekend dat Mariahs huwelijk met de platenbaas haar naar de top heeft geholpen.

Mel B 'misbruikt'

Spice Girl Mel B heeft verontwaardigd gereageerd op de website die onder haar naam pornografisch materiaal verspreidt.

Onlangs werd ontdekt dat op een Engelse website allerlei informatie staat die niets met de ster te maken heeft.

'Veel jonge surfers zoeken naar informatie over Mel B en komen dan terecht bij een hoop obscene foto's, we zullen alles doen om hier een eind aan te maken', aldus een woordvoerder.

KLM schrapt vluchten en banen

Luchtvaartmaatschappij KLM blijft met een sanering van het netwerk fors in het eigen vlees snijden om de schade zo beperkt mogelijk te houden nu het tij tegenzit. Om de capaciteit deze winter met 3% te verminderen wordt een tweede Boeing 747-300 Jumbo aan de grond gezet. De KLM kan het deze winter door die maatregelen met 500 van de totaal 28.000 arbeidsplaatsen minder af. Die personeelsreductie zal geheel via natuurlijk verloop worden opgevangen.

Oorzaak van de noodzakelijke maatregelen is het wereldwijd stagnerende vliegvervoer, zelfs teruglopend op de zakenreismarkt met voor de luchtvaart de meest lucratieve en hoogste tarieven. Sommige multinationals kondigden zelfs wereldwijd een reisstop af of forse bezuinigen op het reisbudget. Dat zorgt voor rake klappen in de luchtvaart en hotelindustrie.

Het schrappen van KLM-bestemmingen, verminderen van vluchtfrequenties, inzetten van grotere toestellen op renderende routes en kleinere toestellen op 'kwakkellijnen' zien luchtvaartanalisten als vrijwel de enige mogelijkheid om de crisis in de internationale luchtvaart te pareren.

"Geen verrassing. De KLM kondigde al eerder voor dit jaar nul-groei aan voor de productie. Een zomer met 3%-groei kon dus niet anders dan met een 3% beperking volgen", zei Corné Zandbergen van Fortis Bank, wijzend op British Airways, dat de capaciteit al met 8% heeft teruggebracht en gisteren eveneens een dramatische winstval van 49% bekendmaakte.

Air France en Lufthansa koersen nog steeds op sterke groei met hun productie. Air France zelfs met meer dan 10%, Lufthansa met 5-6% groei wat minder. "Toch zie ik liever nul-groei of wat beperking. Om de extra in de markt gezette vliegtuigstoelen te vullen, zal toch met de prijs gestunt moeten worden. Helaas is het dan wel zo dat KLM, ondanks de nul-groei, die slechtere tarieven zal moeten volgen", aldus de luchtvaartanalist van de Fortis Bank.

De KLM-directie maakte gisteren het schrappen van verschillende vluchten in de nieuwe winterdienstregeling bekend: twee per week naar Dubai, één naar Almaty, Damascus/Amman, New York, Sapporo en Nagoya, Teheran en Tel Aviv. De vijf KLM-vluchten per week naar Kuala Lumpur worden doorgetrokken naar Manilla, zodat Kuala Lumpur op de retourdiensten tussen Amsterdam en de Filippijnse hoofdstad voortaan een tussenstop wordt.

Op beter renderende routes zal de komende tijd echter meer worden gevlogen. De KLM-vluchtfrequentie op Johannesburg gaat de komende winter van zeven naar negen retourdiensten per week. Op de route naar Curaçao/Aruba komt er ook een extra frequentie per week bij.

De KLM schrapte vorig jaar al bestemmingen zoals Sydney, Buenos Aires en Rio de Janeiro. In de luchtvaartwereld wordt daar verschillend tegen aangekeken. Sydney, historisch KLM-bruggenhoofd in Australië, wordt opgevangen met meer vluchten van Malaysia Airlines, waarmee als alliantiepartner een steeds hechtere band wordt ontwikkeld. Voor de bestemmingen in Zuid-Amerika bestaat geen partner als vangnet.

Nederlanders omgekomen in tunnel Oostenrijk

Bij een auto-ongeluk in een verkeerstunnel in Oostenrijk is een Nederlands gezin om het leven gekomen. Het gaat vermoedelijk om vijf mensen. Eén dochter werd al brandend uit de auto geslingerd en ligt zwaargewond in een ziekenhuis in Graz.

Het ongeluk gebeurde op de autosnelweg A9 in de 8,3 kilometer lange Gleinalmtunnel, 25 kilometer ten noordwesten van Graz. Volgens een woordvoerster van de ANWB in München kwam een Oostenrijkse auto uit de tegengestelde richting op de verkeerde weghelft terecht, waardoor deze bovenop de Nederlandse wagen botste. Dit was ruim twee kilometer van de noordelijke ingang van de tunnel. Beide auto's vlogen onmiddellijk in brand. De inzittenden van de Oostenrijkse auto raakten zwaargewond.

In 1999 vielen twaalf doden en talrijke gewonden bij een auto-ongeval met brand in de Oostenrijkse Tauerntunnel, 120 kilometer ten westen van de Gleinalmtunnel. Daarna zijn tal van Europese tunnels onder de loep genomen. De Gleinalm gold daarbij volgens de ANWB al bedenkelijk. "Als er in deze tunnel een ongeluk gebeurt, zitten de personen in de auto's als ratten in de val."

Slapen onder een brug voor ƒ 1000,-

Reisorganisator Kamstra Travel uit het Groningse Eemshaven heeft in zijn nieuwe programma voor bedrijfsreizen en uitstapjes een opmerkelijke trip in de aanbieding: drie dagen lang leven als een clochard in Parijs of een andere grote Europese stad. Geen overnachtingen in een luxe hotel maar wel slapen onder een brug in een kartonnen doos. Geen zakgeld mee, want dat moeten de reizigers zelf bij elkaar bedelen.

"De deelnemers aan onze 'city-survival' krijgen een blokfluit of een gitaar mee. Daarmee moeten ze genoeg geld verdienen om met de metro van de ene kant van Parijs naar de andere te komen.

Mensen die niet muzikaal zijn, kunnen proberen hun teken- of schilderkunst in klinkende munt om te zetten. Als het ze lukt wacht op de derde dag bij het eindpunt een barbecue. En dat alles voor duizend gulden.

Daar krijgen de deelnemers overigens nog een vierde dag extra bij, want voordat men weer naar Nederland terugreist is er nog een overnachting in een luxe hotel met ontbijt, gevolgd door een standaard survivalonderdeel zoals rots beklimmen, kanovaren, raften of mountainbiking. Want we willen de herinnering aan deze tocht positief houden", zegt Kamstra-directeur Bart Janssens (34).

Zelf heeft Janssens in zijn jonge jaren ook als bedelaar door Parijs gezworven en dat avontuur heeft hem aan het denken gezet. "Er zijn natuurlijk allerlei avontuurlijke survivaltochten waar bedrijven aan deel nemen. Maar het idee om alle schepen achter je te verbranden en zonder een sou op zak je doel te bereiken is helemaal een ultieme uitdaging", aldus Janssens.

De deelnemers worden overigens niet helemaal aan hun lot overgelaten. "Er is op de achtergrond iemand van ons aanwezig die kan ingrijpen als het echt helemaal fout gaat. Het is uiteraard niet de bedoeling dat de deelnemers worden gearresteerd wegens zwartreizen, diefstal of landloperij. Als iemand de moed helemaal opgeeft dan wordt-ie natuurlijk opgevangen."

Het clochard-arrangement loopt van half april tot eind september. De city-survival is bedoeld voor gezelschappen van ongeveer 50 man. "Ze worden verdeeld in groepen van tien personen. Per groep gaat een begeleider mee."

Drijf-in-bioscoop tijdens Sneekweek

Deelnemers aan de Sneekweek bekijken vanuit hun bootjes een van de films die worden vertoond in de zogenoemde 'float-in-bioscoop'.Op een ponton op het Snekermeer, waar overdag zeilwedstrijden worden gehouden, staat een reusachtig filmdoek, waarop 's avonds de films goed te zien zijn voor alle opvarenden in hun bootjes.

De drijvende bioscoop kent geen bar, of frisdrankautomaten. Daarom nemen bezoekers zelf hun koelboxen mee voor de bijzondere filmavonden.

De bioscoop drijft op het Snekermeer, bij gebiedje de Potten (route Houkesloot) en is alleen vanaf het water te bereiken.

Iers elftal heeft last van blessureleed

BobRooney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bondscoach van Ierland, Mick McCarthy maakt zich grote zorgen over de wedstrijd tegen Nederland op 1 september. Door de vele blessures is het voor hem zeer moeilijk gemaakt om straks een geschikte team te selecteren voor de wedstrijd tegen Nederland.

"McCarthy is already resigned to losing Roy Keane's midfield partner, the Charlton Athletic skipper Mark Kinsella, who is out with a hernia problem.

But the Irish boss also faces being without Spurs right back Stephen Carr (knee), and centre-half pairing Kenny Cunningham and Gary Breen, who both have hamstring problems.

"Mark is definitely out for up to six weeks while Gary Breen, Stephen Carr and Kenny Cunningham are all struggling," said McCarthy, who could be without three-quarters of his first choice defence for the game against the Dutch on September 1.

"Losing Mark is a disappointment because he's been fantastic for us in this campaign. There's nothing I can do about it but reshuffle the pack."

Beetje minder dit....kom zelf uit Ierland....

Molukse activist in KPN-commercial

EricV had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De militante Molukse activist Leo Reawaruw figureert prominent in de nieuwe reclamecampagne van KPN. De omstreden Reawaruw is door het reclamebureau Wagner Productions uitgekozen om met tien andere amateurvoetballers een jaar lang te figureren op billboards, abri's en in advertenties in bladen.

De spil van de campagne zijn elf amateurvoetballers. Ze zijn geselecteerd uit honderden kandidaten bij clubs in het hele land. De elf uitgekozenen figureren zowel gezamenlijk als apart in verschillende advertenties. Behalve op posters in de buitenlucht, zijn ze het komende jaar te zien in diverse bladen.

Een van de uitverkoren amateurvoetballers is de Molukse activist Reawaruw. Hij is getooid in het shirt van Rood Geel Leeuwarden. Een fotografe van het reclamebureau ontdekte hem bij deze voetbalclub, waar hij inviel. In de campagne wordt Reawaruw gepresenteerd als "de zwarte parel van Ambon."

De woordvoerster van KPN kent de achtergrond van Reawaruw niet. "Maar ik ga ervan uit dat anderen dat wel weten", zegt ze. Reawaruw zegt dat hij het reclamebureau heeft verteld dat hij oprichter van PAG was. "Dat was geen probleem. Ze schreven het zelfs onder mijn foto: Leo Reawaruw, oprichter van PAG", stelt hij.

Blondines gedrogeerd in Spaanse disco

BAZZA had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De afgelopen weken zijn tenminste vijf jonge vrouwen, van wie twee Nederlandse, in het vakantieoord Malgrat de Mar het slachtoffer geworden van een vijftal Spaanse mannen die de vakantievierders drogeerden met de partydrug GHB met de bedoeling ze vervolgens seksueel te misbruiken. De groep zou het vooral voorzien hebben op aantrekkelijke blondines.

Een van de slachtoffers is de 16-jarige Silvia Beentjes uit Heemskerk die vrijdagnacht onwel raakte in discotheek Don Juan nadat een pilletje in haar Bacardi was gestopt.

Volgens haar vader, Jan Beentjes, was zijn dochter met twee vriendinnen en drie jongens van camping Bon Repos naar de Hollandse avond in discotheek Don Juan gegaan.

"Silvia had net een drankje besteld toen zij werd aangesproken door vijf Spanjaarden. Vermoedelijk hebben ze haar afgeleid, waarna een van de verdachten iets in haar drankje heeft gegooid. Kort daarop werd ze niet lekker en is ze in een hoekje in elkaar gezakt. Ze is bijna een uur van de wereld geweest. Volgens mijn dochter wilden de onbekende mannen haar mee naar het strand nemen, maar dat heeft ze geweigerd. Achteraf is dat haar geluk geweest. Van leden van de beveiliging van de discotheek hoorde ik dat de verdachten de afgelopen weken vaker meisjes hebben gedrogeerd met de bedoeling ze daarna te verkrachten. In een geval zou dat ook daadwerkelijk zijn gebeurd."

Een ander Nederlands slachtoffer is de 26-jarige Christa Jorissen die als barmeisje in discotheek Don Juan werkt. De jonge vrouw en moeder van een tweejarig kind werd twee weken geleden met hartklachten in het ziekenhuis opgenomen nadat ze door dezelfde mannen een overdosis GHB-drug in haar drankje had gekregen.

"Dankzij deze barmedewerkster zijn vrijdagnacht de vijf Spanjaarden aangehouden. Christa herkende de mannen nadat mijn dochter door de groep was gedrogeerd en waarschuwde onmiddellijk de bewakingsdienst van de discotheek. Toen Silvia weer een beetje bij haar positieven was, heeft ze de mannen aangewezen. Daarna zijn ze overgedragen aan de Spaanse politie", aldus Beentjes, die gisteren met zijn dochter aangifte heeft gedaan. Aanvankelijk zou barkeepster Christa dat ook doen, maar zij is plotseling getroffen door een nekhernia en hoopt nu morgen aangifte te kunnen doen.

"Toen we ons gistermiddag volgens afspraak bij het politiebureau meldden, werden we voortdurend aan het lijntje gehouden en hebben we urenlang zitten wachten. Ik heb het idee dat de politie de hele kwestie het liefst in de doofpot stopt. Dit is natuurlijk negatief voor de toeristenindustrie. En daar zit niemand op te wachten aan de Costa Brava."

Inmiddels wordt Nederlandse toeristen aangeraden in uitgaansgelegenheden alleen nog maar consumpties in een flesje te bestellen en de vinger op de halsopening te houden zodat er niet ongemerkt GHB-drug in het drankje gestopt kan worden.

De gemeentepolitie van Malgrat de Mar bevestigt dat het nachtrapport inderdaad gewag maakt van het feit dat in de nacht van vrijdag op zaterdag het Nederlandse meisje Silvia Beentjes voor behandeling in het ziekenhuis in Calella is geweest nadat ze in de discotheek Don Juan onwel was geworden. "We weten niet of er inderdaad drugs in haar drankje zijn gedaan. Dat moet het medische rapport uitwijzen en dat hebben we nog niet binnen", verklaart ondercommissaris Ariza. "Zolang we dat rapport niet in ons bezit hebben, is het louter een werkhypothese dat het meisje gedrogeerd is met wellicht ongeoorloofde praktijken. Maar we doen er uiteraard wel uitvoerig onderzoek naar."

Volgens Ariza staat het geval van Silvia Beentjes niet op zichzelf. "We hebben dit weekeinde nog twee meldingen gehad van meisjes die beweren dat er drugs in hun drankjes zijn gedaan. Een geval speelde zich af in discotheek Cuca in Malgrat, het andere geval in een discotheek in Santa Susanna."

De ondercommissaris ontkent dat er intussen vijf verdachten zijn gearresteerd. "We hebben wel de beschikking over de identiteit van de jongens die ervan verdacht worden de drugs in het drankje te hebben gedaan. Maar zolang er geen formele aanklacht door de ouders is ingediend, kunnen we niet tot formele arrestatie overgaan", aldus ondercommissaris Ariza.

Conductrice gooit man uit trein

BAZZA had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Nederlandse Spoorwegen gaan een onderzoek instellen naar een incident met een 54-jarige treinreiziger uit Helmond die door een conductrice uit een rijdende trein zou zijn gesmeten in Helmond. De man, Piet Groothuis, wilde gistermorgen vanuit station Brouwhuis vertrekken, maar volgens hem werd hij door de conductrice botweg uit de rijdende trein geduwd toen hij alsnog een kaartje wilde kopen. Hij heeft bij de Spoorwegpolitie aangifte gedaan.

"Ik was compleet verbouwereerd", zegt Groothuis. "Op station Brouwhuis kon ik geen kaartje uit de automaat trekken. Ik wist eigenlijk nog niet precies waar ik naartoe zou gaan. Ik stond in de deuropening van de trein en die dame riep dat ik er onmiddellijk uit moest. Ik werd als zwartrijder bestempeld terwijl ik gewoon een kaartje wilde kopen. Daarvoor ben ik eerlijk genoeg. Op het station was nergens een conducteur te bekennen. Ik hield me nog vast aan een stang, maar die conductrice gaf me een stevige duw. Ik viel van de treeplank op het perron en bezeerde mijn rechterknie. Belachelijk, ik heb zelfs een kortingskaart. Ik reis zo vaak met de trein."

NS-woordvoerder Michiel Jonker liet gisteravond weten dat er een onderzoek ingesteld zal worden naar het incident. "Elke melding wordt bij ons serieus genomen", aldus de zegsman. "Maar ik kan er nog weinig over zeggen omdat we de conductrice nog niet hebben kunnen horen. De aangifte is bij ons bekend."
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.