Ullrich ontsnapt na duikeling in afdaling

De 13e etappe heeft Jan Ullrich ongeluk gebracht. De Duitser ging in een afdaling te snel door de bocht, moest hard in de remmen en haalde uiteindelijk de bocht niet. De Telekom-renner reed over een stuk gras naast de weg en dook op het eerste oog hard naar beneden, na éénmaal over de kop te zijn gevlogen. Hij klom snel omhoog en sprong op z'n fiets, alwaar ploegmaat Livingston 'm assisteerde om weer terug te komen in het wiel van Lance Armstrong, waar hij voor zijn val mee in de groep zat.

De rit van vandaag begon al erg vroeg, toen het overgrote deel van de rijders moest passen op één van de vele cols die de etappe bevatte. Op dat moment waren er al een aantal renners van voren ontsnapt, en reed Laurent Jalabert (die op dat moment al twee etappes had gewonnen) op kop, gevolgd door onder andere Vinokoerov en Garzelli.

Michael Boogerd kwam op de Col de Peyresourde in de problemen, toen hij moest lossen uit de groep Ullrich/Armstrong. De Nederlander vocht zich een paar keer knap terug, maar moest uiteindelijk toch passen. Hij finishte uiteindelijk als 17e op ruim 7 minuten achterstand.

Op de laatste berg richting Pla d'Adet werd het weer een onderonsje tussen Armstrong en Ullrich. In voorgaande etappes was de Amerikaan telkens weggereden van de Duitser, en ook dit keer ging hij halverwege de klim alleen verder. De achterstand van het duo was op dat moment zo'n anderhalve minuut op Jalabert, die nog steeds dapper aan kop reed.

De Fransman brak niet al te lange tijd later echter, en leek haast stil te staan toen Armstrong voorbijstoomde. Jalabert probeerde nog even te versnellen en aan te pikken, maar de Amerikaan was onhoudbaar en stormde op zijn derde etappe-overwinning in deze Tour de France af.

Doordat François Simon pas 13 minuten na Armstrong over de streep kwam, en ook Kivilev geen passend antwoord wist op Armstrongs versnelling, hangt het geel morgen om de schouders van de Amerikaan. Kivilev blijft tweede, terwijl Simon zakt naar de 3e plaats.

1eLance Armstrong ( USA )57:49.26'
2eAndrej Kivilev ( Rus )+ 3.54'
3eFrançois Simon ( Fra )+ 4.31'

1eLaurent Jalabert ( Fra )257 punten
2eLaurent Roux ( Fra )195 punten
3eJan Ullrich ( Dui )171 punten

1eStuart O'Grady ( Aus )140 punten
2eErik Zabel ( Dui )127 punten
3eDamien Nazon ( Fra )96 punten



De etappe van morgen: