FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 juli 2001

Bom ligt voor Pampus

Sportduikers hebben zaterdagmiddag bij het eiland Pampus een vliegtuigbom gevonden. Het vaarverkeer rond het eiland voor de rede van Amsterdam is stilgelegd. De bom is een meter lang en zo'n 30 centimeter in doorsnee.

Van wanneer het oorlogstuig dateert, is nog niet te zeggen. De bom ligt 50 meter voor de kust van Pampus op anderhalve meter diepte.

Vanwege mogelijk ontploffingsgevaar heeft Rijkswaterstaat een vaarverbod rond het projectiel ingesteld. De marine maakt de bom waarschijnlijk volgende week onschadelijk.

Platenmaatschappij Madonna in problemen

Madonna mag dan goud verdienen met haar concerten, met haar platenmaatschappij Maverick gaat het minder goed. Directeur Bill Bennett, goed voor een jaarsalaris van ruim 1,8 miljoen gulden, en vijf stafmedewerkers zijn ontslagen in een poging het tij te keren.

Maverick heeft volgens het Britse showbizzpersbureau WENN de laatste twee jaar een verlies van ongeveer 60 miljoen dollar (ruim 150 miljoen gulden) geleden. De enige ster die aan het label is verbonden, is Alanis Morissette. De Canadese rockster heeft met de maatschappij een contract van naar men zegt 10 miljoen dollar gesloten voor het maken van vijf cd's, maar geen ervan is tot dusver uitgekomen.

De laatste twee jaar heeft Maverick geen hit gehad. ,,Het probleem was dat de maatschappij groepen een kans bood waarin niemand geïnteresseerd was en dat zij veel geld heeft uitgegeven om reclame voor ze te maken zonder dat dat ook maar enig resultaat had'', aldus een medewerker van Maverick.

Madonna richtte Maverick twee jaar geleden op samen met Warner Music Group, die de muziek van de zangeres uitbrengt. Bennett was vanaf de oprichting bij de maatschappij betrokken en krijgt geen opvolger.

Klopjacht op autobanden etende hermelijn

De inwoners van het Oostenrijkse dorpje Klaus hebben een klopjacht ingezet op een autobanden etende hermelijn. Het ijverige beestje heeft al meer dan 200 autobanden laten leeglopen door eraan te knagen. Honderden andere autobanden zijn beschadigd. De burgemeester van Klaus heeft een beloning uitgeloofd voor degene die het beest vangt.

Een woordvoerder van de burgmeester zei er zeker van de zijn dat de kleine, knagende oproerkraaier binnenkort gepakt wordt. Verschillende jagers moesten de strijd al opgeven omdat ook hun banden ten prooi vielen aan de hermelijn. De beloning wordt pas twee maanden na de vangst van het beestje uitgekeerd, om er zeker van te zijn dat het de echte dader is.

Afspraak geschonden: auto terug als pakje

Stinger Ventura had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drie weken geleden was Jacob van Klinken (21) uit Delfzijl dolgelukkig met het cadeautje van zijn vader: een snelle VW Golf GTI uit 1992 met een waarde van 7000 gulden.
De jongen keek vrijdag echter behoorlijk op z’n neus toen hij zijn auto als geperst pakje van ongeveer een kubieke meter terugzag.

De reden : Zoon Jacob racete met de auto, die met gemak 200 kilometer per uur haalt, samen met vrienden op het haventerrein in Delfzijl. Volgens Van Klinken senior levensgevaarlijk. ”Er is al eens een ongeluk gebeurd waarbij twee gewonden vielen.”
Om de auto minder snel te maken, laste vader Van Klinken een schroef onder het gaspedaal van de Golf, zodat er niet sneller dan 160 kilometer mee kon worden gereden. ”Ik heb toen met Jacob de afspraak gemaakt dat als hij de schroef zou verwijderen, hij de auto als een pakje terug zou krijgen. Ik kwam er achter dat hij dat inderdaad geflikt had. Daarmee heeft hij onze afspraak geschonden, en dat moet hij dan maar voelen.”

Ullrich ontsnapt na duikeling in afdaling

De 13e etappe heeft Jan Ullrich ongeluk gebracht. De Duitser ging in een afdaling te snel door de bocht, moest hard in de remmen en haalde uiteindelijk de bocht niet. De Telekom-renner reed over een stuk gras naast de weg en dook op het eerste oog hard naar beneden, na éénmaal over de kop te zijn gevlogen. Hij klom snel omhoog en sprong op z'n fiets, alwaar ploegmaat Livingston 'm assisteerde om weer terug te komen in het wiel van Lance Armstrong, waar hij voor zijn val mee in de groep zat.

De rit van vandaag begon al erg vroeg, toen het overgrote deel van de rijders moest passen op één van de vele cols die de etappe bevatte. Op dat moment waren er al een aantal renners van voren ontsnapt, en reed Laurent Jalabert (die op dat moment al twee etappes had gewonnen) op kop, gevolgd door onder andere Vinokoerov en Garzelli.

Michael Boogerd kwam op de Col de Peyresourde in de problemen, toen hij moest lossen uit de groep Ullrich/Armstrong. De Nederlander vocht zich een paar keer knap terug, maar moest uiteindelijk toch passen. Hij finishte uiteindelijk als 17e op ruim 7 minuten achterstand.

Op de laatste berg richting Pla d'Adet werd het weer een onderonsje tussen Armstrong en Ullrich. In voorgaande etappes was de Amerikaan telkens weggereden van de Duitser, en ook dit keer ging hij halverwege de klim alleen verder. De achterstand van het duo was op dat moment zo'n anderhalve minuut op Jalabert, die nog steeds dapper aan kop reed.

De Fransman brak niet al te lange tijd later echter, en leek haast stil te staan toen Armstrong voorbijstoomde. Jalabert probeerde nog even te versnellen en aan te pikken, maar de Amerikaan was onhoudbaar en stormde op zijn derde etappe-overwinning in deze Tour de France af.

Doordat François Simon pas 13 minuten na Armstrong over de streep kwam, en ook Kivilev geen passend antwoord wist op Armstrongs versnelling, hangt het geel morgen om de schouders van de Amerikaan. Kivilev blijft tweede, terwijl Simon zakt naar de 3e plaats.

1eLance Armstrong ( USA )57:49.26'
2eAndrej Kivilev ( Rus )+ 3.54'
3eFrançois Simon ( Fra )+ 4.31'

1eLaurent Jalabert ( Fra )257 punten
2eLaurent Roux ( Fra )195 punten
3eJan Ullrich ( Dui )171 punten

1eStuart O'Grady ( Aus )140 punten
2eErik Zabel ( Dui )127 punten
3eDamien Nazon ( Fra )96 punten



De etappe van morgen:

Verliefde boekhouder krijgt weer vier jaar cel

De 37-jarige schoolboekhouder uit Oud-Beijerland die zijn werkgever bestal om een Haagse prostituée en haar trawanten te kunnen fêteren, is gisteren in hoger beroep door het Haags gerechtshof veroordeeld tot vier jaar cel. Die straf is gelijk aan de eis van de openbare aanklager en het vonnis dat de Dordtse rechtbank velde.

De man moet ook vijf miljoen gulden terugbetalen aan aan de scholengemeenschap Willem van Oranje. Ook dat komt overeen met het eerdere vonnis.

De boekhouder drukte tussen juni 1998 en januari vorig jaar 5,5 miljoen gulden van de school achterover. Hij gebruikte dit geld om zijn bezoeken te bekostigen aan de prostituée in de Haagse Geleenstraat, met wie hij een intensieve relatie onderhield. De vrouw gebruikte het geld onder andere om een kledingzaak op te zetten en voor een borstvergroting. Voor haar echte vriend kocht ze dure auto's.

De boekhouder is zelf het slachtoffer geworden van oplichting. Terwijl hij dacht een relatie te hebben met de prostituée, bleek de echte vriend van de vrouw, een 30-jarige Hagenaar, samen met een maat (33) achter de schermen een bedenkelijk rol te spelen. Zij zijn inmiddels veroordeeld door de Dordtse rechtbank. De vrouw moet in september voorkomen.

Tour-etappe in Verenigde Staten?

Zoltan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Directeur Phil Knight van sportfabrikant Nike wil de Ronde van Frankrijk graag naar New York halen. Hij pleit voor een etappe op Amerikaanse bodem naar aanleiding van de successen van Greg Lemond en Lance Armstrong.

"Het zou mooi zijn wanneer de Ronde van Frankrijk één van de komende jaren een keer naar de Verenigde Staten komt", zei hij. "De Tour wordt namelijk steeds populairder in Amerika. Lemond was nog een pionier. Hij heeft de Ronde van Frankrijk eigenlijk geïntroduceerd bij zijn landgenoten. Armstrong heeft de laatste jaren met zijn uitstekende optreden de Ronde van Frankrijk nog bekender gemaakt. Een etappe in New York zal de Tour nog mondialer maken."

Heineken valt over anti-geweldscampage

Zoltan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rotterdam is op last van bierbrouwer Heineken gestopt met een postercampagne tegen zinloos geweld. Heineken vindt dat er inbreuk wordt gemaakt op het merkenrecht.

De spraakmakende posters waren in het kader van het jongerenprogramma van Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad in de stad opgehangen. De poster toont drie jongens die op een hoekje met een honkbalknuppel een slachtoffer opwachten. Boven hun hoofden is het logo van Amstelbier verwerkt in de tekst "Geweld voor elkaar". De afbeelding vormt een persiflage op de reclame van Amstel waarin ook drie mannen, vrienden, figureren.

Uit voorzorg worden ook de twee andere posters uit het drieluik tegen zinloos geweld niet verspreid. Op deze posters waren de slogans "Komt tijd, komt geweld" en "Het leven is vurrukkulluk" te lezen. De Bruijne zegt er niets voor te voelen de reacties van bierbrouwers Grolsch en Brand af te wachten.

Ook PSV tekent bezwaar aan tegen kunstgras

Ricochet had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In navolging van Feyenoord en FC Twente heeft ook PSV bezwaar aangetekend tegen de plannen van Ajax om de grasmat na de winterstop te vervangen door een speelveld van kunstgras.

De Eindhovenaren hebben geen bezwaar tegen voetballen op een kunstmatige ondergrond maar vinden het niet correct dat de verandering halverwege het seizoen ingaat. Ajax wil na de winterstop zijn thuiswedstrijden afwerken op kunstgras. De Amsterdammers spelen met deze gedachte omdat grasmatten in de ArenA geen lang leven beschoren zijn. Sinds de opening van het stadion versleet Ajax al 25 grasmatten. Dat kostte de club zo'n 10 miljoen gulden. Een speelveld van kunstgras kost Ajax 1,5 miljoen gulden. De ondergrond hoeft pas na zeven jaar te worden vervangen.

De UEFA staat op het standpunt dat wedstrijden op kunstgras mogen worden afgewerkt als beide clubs dat goed vinden. De KNVB geeft de tegenstanders van Ajax tot 18 augustus de tijd bezwaar aan te tekenen. Feyenoord noemde de plannen van Ajax al competitievervalsing. De Amsterdammers kunnen eveneens niet op steun rekenen van FC Twente.

Queen Mum stoort zich aan stampvoeten

De 100-jarige Britse Queen Mum mankeert nog niets aan haar oren. Zij heeft haar bedienden opgedragen sportschoenen aan te trekken, omdat zij gek wordt van het gekletter op de vloerplanken of de stenen trappen in en rond haar kamers in de koninklijke paleizen.

Het personeel moet nu voorzichtig lopen op schoenen met rubber zolen om Queen Mum ongestoord haar middagslaapje te laten doen.

Gamma-reclame is vrouwonvriendelijk

Twee advertenties van doe-het-zelfzaak Gamma in het Belgische mannenblad P-magazine zijn vernederen voor vrouwen. Dat stelt Zorra, de Belgische organisatie die zich bezighoudt met het opsporen van rolpatronen in advertenties. In een advertentie worden siliconen aangeprijsd met een foto van een vrouw met grote borsten.

In de andere advertentes wordt reclame gemaakt voor een stof- en waterzuiger met de foto van een vrouw met een open mond. Het onderschrift bij de foto is 'Ontdek het gemak van een alleszuiger'. Volgens Gamma pasten de advertenties prima in een blad met een sexy profiel als P-magazine. Volgens Zorra zijn de advertenties vrouwonvriendelijk, ongeacht waar ze verschijnt.

Alcoholverslaafde aap zorgt voor problemen

De inwoners van de Indiase stad Lucknow worden geterroriseerd door een aan alcohol verslaafde aap. Als de aap niet iedere dag een lekkere borrel krijgt, wordt hij uitermate gewelddadig. Deze week beet de aap het oor af van een zevenjarig jongetje. Ook zou het beest meer dan tien mensen in het district Rajajipuram hebben aangevallen.

De schuld van dit alles ligt bij een aantal plaatselijke jongeren. Voor de grap gaven zij het beest dagelijks iets te drinken. Toen ze daarmee ophielden, werd het aapje bijzonder aggressief. De bange bewoners van Lucknow houden hun kinderen thuis. De arbeiders gaan al met stokken naar hun werk.

Coca-Cola vervolgd voor terreur

Coca-Cola is in de VS aangeklaagd wegens betrokkenheid bij grove schendingen van de mensenrechten in Colombia.

Het grootste frisdrankconcern ter wereld wordt door Amerikaanse en Colombiaanse vakbewegingen verantwoordelijk gehouden voor een jarenlange 'terreurcampagne', waarbij rechtse doodseskaders zouden zijn ingehuurd voor het vermoorden, martelen en ontvoeren van vakbondsactivisten in Colombia.

Het civielrechtelijke proces is gisteren in Miami aangespannen door de Amerikaanse United Steel Workers Union en de Colombiaanse vakbond Sinaltrainal. Coca-Cola zou met geweld en intimidatie getracht hebben de vakbeweging buiten de deur te houden. Het concern wordt in de aanklacht onder andere mede-aansprakelijk gesteld voor de dood van vakbondsleider Isidro Segundo Gil, die in december 1996 door een paramilitaire groepering werd geliquideerd.

Een woordvoerder van Coca-Cola in Atlanta ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden. De rechtszaak is gebaseerd op een Amerikaanse wet uit 1789 (Alien Tort Claims Act), die buitenlanders in staat stelt voor een Amerikaanse rechter te procederen tegen overtredingen van internationaal recht.

Love Parade trekt minder bezoekers

De Love Parade in Berlijn, die vandaag plaatsvindt, moet het waarschijnlijk met aanzienlijk minder bezoekers doen dan in voorgaande jaren. Dat verwachten de organisatoren. Vorig jaar kwamen er nog 1,3 miljoen dance- en technoliefhebbers naar de Duitse hoofdstad.

Er zullen echter nog altijd meer dan 400.000 mensen het evenement bijwonen, zo verwacht een woordvoerster van de Berlijnse VVV. Velen van hen zijn al aangekomen. Ook uit Nederland is vrijdagavond een trein vertrokken met deelnemers. In Berlijn zijn nog wel voldoende hotelkamers beschikbaar, maar de jeugdherbergen zijn allemaal volgeboekt.

Tweeduizend agenten moeten toezien op een ordelijk verloop van het dansfestijn, dat om 14.00 uur officieel van start gaat. In de parade rijden 45 wagens mee, met zo'n 250 dj's aan boord. Onder hen zijn Nederlanders, Britten en Amerikanen. De parade zelf duurt vier uur lang, maar tot middernacht laten top-dj's als Marc Spoon, Westbam, Paul van Dyk en Jeff Mills hun kunsten horen.

Het relatief lage aantal bezoekers is vermoedelijk te wijten aan de onzekerheid of het feest wel door zou gaan. De stad deed er lang over om definitief toestemming te geven. Bovendien wil het gemeentebestuur dat de organisatoren de kosten voor het opruimen van de rotzooi op zich nemen, ongeveer 1 miljoen gulden. De organisatie achter de Love Parade heeft gedreigd het festival volgend jaar ergens anders te houden.

Lavastroom Etna bedreigt dorpje

Een enorme lavastroom van de Etna in Sicilië bedreigt het dorpje Nicolosi. De gloeiende vloed is nog maar vijf kilometer van het plaatsje verwijderd.

In Nicolosi wonen vijfduizend mensen, die hun koffers alvast hebben gepakt voor een eventuele evacuatie. Momenteel wordt alles gedaan om de lavastroom tegen te houden. Experts rekenen echter niet op een ramp.

De grootste en meest actieve vulkaan van Europa spuwt momenteel vanuit vijf openingen lava en rookwolken. ,,De hele berg is in beweging'', aldus experts. Diverse stromen hebben in het dal al enige schade aangericht aan kabelbanen en bergstations.

In het gebied rondom de ruim 3000 meter hoge Etna werden de afgelopen weken duizenden kleine aardschokken geregistreerd, die wezen op een uitbarsting.

Irak schiet op Amerikaans vliegtuig

Irak heeft donderdag met een raket geprobeerd een Amerikaans vliegtuig neer te halen, maar is daar niet in geslaagd. Dat zeggen bronnen binnen het Amerikaanse leger.

Het toestel patrouilleerde boven het zuiden van Irak om toe te zien op een 'no-fly-zone', een gebied waarbinnen niet gevlogen mag worden. De piloot van het vliegtuig zou op 1,5 kilometer afstand een rookspoor en daarna een explosie hebben gezien. Het lijkt erop dat de raket op zicht is gelanceerd, dat wil zeggen zonder de hulp van elektronische middelen om het toestel te raken.

De no-fly-zones in het noorden en zuiden van Irak werden ingesteld na de Golfoorlog, om Koerden en andere minderheden te beschermen. Irak erkent de zones niet.

Couto voor 10 maanden geschorst

Fernando Couto kan, indien Portugal zich plaatst, toch nog deelnemen aan het WK voetbal. De tuchtcommissie van de Italiaanse bond heeft de international van Lazio Roma een schorsing van tien maanden opgelegd voor het gebruik van het verboden middel nandrolon.

Couto, sinds 27 april voorlopig geschorst, dient een boete te betalen van ongeveer 110.000 gulden. Drie andere spelers die op doping zijn betrapt in het Italiaanse voetbal, Gillet (Bari), Caccia en Sacchetti (beiden Piacenza), werden eveneens voor minder dan een jaar uitgesloten. Gillet en Sacchetti voor tien maanden, Caccia voor acht.

De zaak tegen Edgar Davids staat nog open. De Italiaanse voetbalbond en de wereldvoetbalbond FIFA hebben de middenvelder van Juventus voorlopig geschorst. De UEFA schorste Frank de Boer voor een jaar nadat ook bij hem sporen van nandralon waren gevonden. De FIFA heeft die straf onlangs overgenomen, hoewel eind volgende week het hoger beroep in deze dopingzaak nog bij de UEFA in Nyon dient.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.