Ministerie: KPN mag weg

Minister Jorritsma (Economische Zaken) ziet geen bezwaar als KPN door een buitenlandse concurrent wordt overgenomen. Ook van een fusie is zij niet afkerig. Ze zou het in dat geval 'aardig vinden' als het hoofdkantoor in Nederland zou blijven, maar meer ook niet.

"Dat Oranjegevoel zegt mij niet veel. De zakelijkheid dient voor te gaan. KPN is op de Europese telecommarkt een te kleine speler" aldus de minister op Radio 1. De staat bezit nog circa 417 miljoen aandelen (ruim 30 procent) in het telecombedrijf, dat gebukt gaat onder een schuld van meer dan 50 miljard gulden.

Het staatsbelang was vorig jaar nog 60 miljard gulden waard, nu nog maar zes. Desondanks vond de minister het niet erg dat haar collega Zalm (Financiën) dat belang niet al een jaar geleden had afgestoten. "Het aandeel is door negatieve berichten in de media extreem omlaag gegaan. Wij geloven echter in KPN en het zou me niet verbazen als de koers straks ook weer stijgt. Per slot is de echte waarde van het concern veel hoger dan de beurswaarde."

In de Tweede Kamer stuit een overname van KPN door een buitenlands bedrijf niet op onoverkomelijke bezwaren. PvdA-Kamerlid Wagenaar wil wel dat aan een aantal voorwaarden wordt voldaan: "We moeten heel goed letten op de zeggenschap en zeker stellen dat het vaste netwerk onder de huidige telecomwet blijft vallen. Daarin is geregeld dat ook andere bedrijven er gebruik van moeten kunnen maken." Zij wil niet dat het vatse netwerk in buitenlandse handen komt.

CDA'er Leers is evenmin sterk gekant tegen verkoop: "KPN is niet zo cruciaal dat het in Nederlandse handen moet blijven. Er is inmiddels een dusdanig telefonieaanbod dat de voormalige nutsvoorziening niet in gevaar komt bij een eventuele verkoop aan een buitenlands bedrijf."

Hij houdt overigens het beheer van het vaste netwerk liefst in overheidshanden. "Er is sprake van dat KNP het vaste netwerk te gelde wil maken. Dan is er veel voor te zeggen om het in overheidshanden te houden. De overheid kan dan ook de toewijzing doen wie er op mag."

In een reactie zegt een woordvoerder van KPN dat 'er niets nieuws onder de zon is'. "Vorig jaar waren we bijna gefuseerd met het Spaanse TelefÓnica. Daar was de staat van op de hoogte. Bovendien heeft die steeds gezegd ons belang op termijn af te stoten."