Lijkresten in Kaprun in massagraf gedumpt

De begin dit jaar gevonden lijkresten van slachtoffers van de skitreincatastrofe in Kaprun zijn heimelijk in een massagraf in Salzburg bijgezet, zo onthult vandaag het Duitse weekblad Focus de uiterst pijnlijke affaire.

De nabestaanden van de fatale tunnelbrand, die in november vorig jaar 155 mensen het leven kostte onder wie twee jeugdige Nederlanders werden niet ingelicht over de vondst van de lichaamsdelen, noch over de teraardebestelling ervan. Een aantal van hen zijn buitengewoon geschokt.

De lichaamsdelen van de slachtoffers van de brand werden bij een inspectie van de ramptunnel aangetroffen. De Oostenrijkse autoriteiten hebben de omschreven gang van zaken volledig bevestigd.

"Wij wilden bij de nabestaanden niet nog een keer de wonden openrijten. Om die reden hebben wij het begraven in stilte geregeld. Naar onze mening was dat de meest juiste oplossing. In plaats van waardering voor het feit dat wij ons nog de moeite hebben getroost naar restanten te zoeken, en die te begraven, krijgen wij nu alleen kritiek."

De overkoepelende organisatie van skischolen in Beieren, waarvan de aangesloten leden voorheen veel gebruik maakten van de faciliteiten in Kaprun, heeft besloten het Oostenrijkse wintersportoord te boycotten, zolang de rampoorzaak niet volledig is opgehelderd.

Ondertussen onderzoekt de beruchte Amerikaanse schadeclaimer Ed Fagan de mogelijkheid om de exploitant van de skibaan, namens de nabestaanden, geldelijk aansprakelijk te stellen.