NS en bonden moeten afkoelen van minister

Minister Netelenbos heeft donderdag alle partijen in de hoog opgelopen ruzie bij de NS verzocht een afkoelingsperiode van een week in acht te nemen en niet meer te staken.

Ze heeft de NS-directie, de bonden en de ondernemingsraad in een brief "dringend opgeroepen" voor dinsdag 17 april akkoord te gaan met haar voorstel. De afkoelingsperiode van een week zou op die datum in moeten gaan. "Ik verwacht dat dit ertoe bijdraagt dat de partijen alsnog tot een oplossing van hun geschil kunnen komen", aldus Netelenbos. Ze doet de oproep omdat een oplossing op dit moment ver weg lijkt en "verdere escalatie dreigt".

De NS steunen het voorstel van Netelenbos. De vakbond VVMC is vind de afkoelingsweek een goede zaak, maar wil in die periode wel dat Netelenbos alle partijen rond de tafel brengt.

FNV Bondgenoten is "erg gecharmeerd" van een afkoelingsperiode. De rustpauze biedt volgens deze vakbond ruimte voor de onderhandelaars en bestuurders om ook lichamelijk te herstellen van de afgelopen periode. CNV wil ook afkoelen, en wel het liefst direct. Net als FNV Bondgenoten ziet de bond weinig in een actieve rol van de minister.

De minister deed haar voorstel op de dag dat voor de derde keer in acht dagen werd gestaakt op het spoor. De staking werd deze keer georganiseerd door de VVMC. De vakbond brak woensdag het overleg tussen bonden en de NS-directie af. De bond vond de voorstellen van de NS onvoldoende om machinisten en conducteurs in het nieuwe dienstrooster meer variatie te bieden.

De VVMC-staking had donderdagochtend eenzelfde effect als de tweedaagse treinstaking door FNV Bondgenoten van vorige week. Intercity's bleven in de remise en op de meeste trajecten in het land reden een tot twee stoptreinen per uur. Tegen het avonduur was de situatie volgens de Railverkeersleiding iets verbeterd, maar reden op negen vooral kleinere trajecten treinen geheel niet.

In het noorden van Nederland en in de Achterhoek merkten de reizigers, net als vorige week, nauwelijks iets van de staking. Het personeel van de regionale vervoerders NoordNed en Syntus werkte gewoon. Ook de internationale treinen, behalve die tussen Schiphol en Berlijn, reden normaal.

Ongeveer de helft van het rijdend personeel staakte volgens de Nederlandse Spoorwegen, of weigerde 'besmet werk' over te nemen. FNV Bondgenoten sprak tegen dat leden zich bij de VVMC-actie hadden aangesloten. Volgens VVMC-onderhandelaar H. Vankan was dat in Rotterdam en Den Haag het geval.

De acties zorgden weer voor volle wegen. Zowel de ochtend- als de avondspits waren drukker dan normaal. Dat kwam ook door het vakantieverkeer wegens Pasen.

Intussen dreigt het personeel van FNV Bondgenoten zelf de dupe te worden van de stakingen die de bond vorige week donderdag en vrijdag uitriep. Zij krijgen hun salarissen deze maand later of misschien helemaal niet uitbetaald, omdat de Federatie van Technologiebranches beslag heeft laten leggen op 3 miljoen gulden van de bond. De federatie verwelkomde door de treinstaking veel minder bezoekers op de hightechvakbeurs in de Utrechtse Jaarbeurs.