Sint-bernard commerciŽle hit in China

BAZZA had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Chinezen zijn dol op de sint-bernardhond, de nationale trots van Zwitserland. Maar de Zwitsers zijn niet onder de indruk van al die aandacht uit China. De zachtaardige, mensenreddende hond is door zijn enorme omvang een commerciŽle hit in het land waar hondenvlees al sinds tijden een veel genoten delicatesse is.

Restaurant De Honden Koning in de Chinese hoofdstad Peking doet goede zaken. Op het menu staan meer dan 50 variaties van hondenvlees en de vraag stijgt nog jaarlijks. Chinese fokkers zijn bijzonder geÔnteresseerd in de sint-bernardhond, omdat de mensenvriend kolossaal van omvang is, niet snel ziek wordt en jaarlijks zo'n acht tot twaalf puppy's baart, bijna twee keer zoveel als andere honden.

Volgens een video-advertentie van een staatsfokkerij in de noordoostelijke stad Shenyang is de sint bernard uitermate geschikt om mee te fokken omdat ze zachtaardig is en niet bijt. Het Chinese bedrijf importeert de honden uit Zwitserland en kruist de hond met een lokaal ras. Vervolgens worden de honden doorverkocht voor een prijs van rond de 2,50 gulden per 500 gram. De staatsfokkerij in Shenyang beweert dat er inmiddels meer dan 48 fokkerijen zijn en 5000 honden verspreid over tien provincies.

De idee dat een van hun nationale symbolen in de buiken van Chinese veelvraten verdwijnt, zit de Zwitsers niet lekker. Onlangs ondertekenden 11.000 fokkers en eigenaren van sint-bernhardshonden een petitie tegen de handel in de honden.