Maatregelen tegen virusverspreiding

Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Meer dan 30 bestandssoorten als exe-bestanden en Visual Basic Scripts worden simpelweg door Outlook 2002 geweigerd om geopend te worden als ze als attachment worden meegestuurd. Microsoft hoopt op deze manier de verspreiding van virussen als I Love You, Melissa en Kournikova in te dammen.

Het is voor het eerst dat Microsoft de standaardfunctionaliteit van haar e-mailsoftware verplicht inperkt. Wel kwam het softwarebedrijf vorig jaar met een patch voor Outlook naar aanleiding van de uitbraak van het I Love You-virus. Wie besloot deze patch te installeren kon niet langer potentieel gevaarlijke bestanden als .exe en .vbs openen.

Populaire virussen als I Love You, Melissa en Kournikova worden als attachment verspreid via Outlook. Dit heeft het mailprogramma een slechte te naam gegeven. Vandaar dat Microsoft heeft besloten Outook 2002 – dat als onderdeel van Office XP het tweede kwartaal van dit jaar op de markt verschijnt – drastisch dicht te timmeren.

Het beleid om om de haverklap updates en patches uit te brengen wordt hiermee verlaten. Volgens Microsoft zijn de meeste Windows-gebruikers en IT-afdelingen van kleinere bedrijven nogal laks met het installeren van patches. Dit betekent dat bekende gaten in Microsoft-software gewoon open blijven staan, met alle gevolgen van dien. Zoals een slechte pr voor Microsoft.

Gebruikers zijn met Outlook 2002 minder vatbaar voor virussen. Dat is het goede nieuws. Critici wijzen er echter op dat de remedie erger is dan de kwaal. Het uitwisselen van een .exe-bestandje of een screensaver is immers niet meer mogelijk. Gebruikers van Outlook 2002 wordt geen keus gegeven, zoals eerder bij de patches nog wel het geval was.

Volgens Microsoft is een dergelijke maatregel noodzakelijk. "Om de mate van beveiliging te kunnen leveren waar de consument om vraagt, was het nodig om pijnlijke maatregelen te nemen", aldus een Office XP product manager tegenover CNet.

Wie toch –exe-bestanden wil blijven uitwisselen per mail zal zijn toevlucht moeten nemen tot andere mailpakketten, zoals bijvoorbeeld Eudora of een oudere versie van Outlook. Een andere mogelijkheid is om .exe-bestanden in een zip-bestand te zetten. Word-documenten kunnen overigens – al dan niet voorzien van met kwade bedoelingen geschreven macro-scriptjes – zonder problemen worden geopend.