Canadese overheid voorop met Internet

Canada loopt in de wereld voorop waar het gaat om het toepassen van internetdiensten door de overheid. Dat concludeert de onafhankelijke onderzoeksinstelling Accenture na een vergelijking van 22 landen. Singapore en de Verenigde Staten volgen. Een jaar geleden voerden de VS de lijst nog aan.

Volgens het onderzoeksbureau beginnen de overheden de kloof tussen politieke retoriek en werkelijkheid met betrekking tot elektronische overheidsdiensten (eGovernment genoemd) te verkleinen. Maar de regeringen hebben nog een lange weg te gaan. Vooral een goede, op de klant gerichte toegangspoort ontbreekt meestal nog.

De onderzoekers bekeken hoe vaak overheden met hun diensten de digitale snelweg opgaan, zoals bijvoorbeeld met de online-publicatie van overheidsdocumenten, elektronische wisselwerking tussen burger en regering, en afhandeling van transacties van burgers en bedrijven met de overheid.

Canada heeft haar leidende positie bereikt als gevolg van een webopzet die een eenvoudige benadering van alle diensten mogelijk maakt. Doel is het burgers en bedrijven makkelijker te maken een elektronische wisselwerking te verwezenlijken met de overheid. Vooral de opzet van de onlangs gelanceerde centrale toegangspoort (http://www.canada.gc.ca) bezorgt Canada een groeiende voorsprong.