FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 5 april 2001

Franse seriemoordenaar krijgt levenslang

De Franse seriemoordenaar Guy Georges is donderdag door het Parijse Hof van Assisen veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf met een minimum van 22 jaar. Dit betekent dat hij pas na 22 jaar een verzoek om gratie kan indienen.

De 38-jarige Georges is schuldig bevonden aan de moord op zeven vrouwen, onder wie twee Nederlandse. Hij is ook veroordeeld wegens een poging tot moord en een verkrachting. Hij kreeg de maximumstraf opgelegd.

Georges pleegde zijn misdaden tussen 1991 en 1997 in het oosten van Parijs. Ook de twee Nederlandse vrouwen woonden in dat deel van de stad. Agnes Nijkamp werd in december 1994 vermoord, Heleen Frinking in juli 1995.

De Fransman bekende de moorden tijdens het proces. Aanvankelijk weigerde hij iets te zeggen, maar nadat hij door een onschuldige vraag door de mand leek te zijn gevallen, haalden zijn eigen advocaten hem over tot een bekentenis.

Georges zegt geen andere moorden op zijn geweten te hebben dan de zeven waarvoor hij nu is veroordeeld. De Nederlandse justitie heeft echter in december al verzocht om zijn DNA. Justitie wil deze vergelijken met proeven genomen van 64 vrouwen, die de afgelopen tien jaar in Nederland zijn vermoord. Georges heeft verteld geregeld naar Nederland te zijn gegaan, onder meer om hasj te kopen.

Nieuwe regeling zorgverlof

De drie coalitiepartijen PvdA, D66 en de VVD zijn het donderdag eens geworden over de invoering van een aantal nieuwe regelingen voor zorgverlof.

Na een wekenlange impasse over de kwestie heeft de VVD nu toegezegd voor de Wet arbeid en zorg te stemmen. Deze wet maakt het voor mannen en vrouwen mogelijk om hun arbeid- en zorgtaken beter te combineren.

De liberalen konden zich aanvankelijk niet vinden in de wet omdat coalitiegenoten PvdA en D66 de mogelijkheden voor het opnemen van zorgverlof flink dreigden op te rekken. Maar nu is de VVD wel akkoord omdat is afgesproken dat in CAO-afspraken van een aantal belangrijke verlofregelingen in de wet kan worden afgeweken.

De PvdA en D66 hebben er gedurende de afgelopen weken bijvoorbeeld voor gepleit dat werknemers het recht op jaarlijks tien dagen betaald zorgverlof in meer gevallen moeten kunnen opnemen dan alleen bij ziekte van inwonende kinderen of partners. De fracties willen dat deze verlofmogelijkheid ook geldt bij ziekte van uitwonende ouders.

De partijen willen verder dat het adoptieverlof van drie naar vier weken wordt opgerekt en dat het kraamverlof van twee gewone dagen naar twee werkdagen gaat. Ook vinden ze dat ouders van kinderen met een levensbedreigende ziekte, zoals leukemie, een tijdje verlof zouden moeten kunnen krijgen.

De VVD ziet niets in een uitbreiding van de meeste verlofregelingen. De partij is inhoudelijk tegen een verruiming van allerlei wettelijke rechten op verlof, maar vreest ook dat dat te duur wordt. De liberalen hadden zoveel problemen met de diverse uitbreidingsvoorstellen van de PvdA en D66 dat ze zelfs tegen de wet dreigden te stemmen.

Daarom kwam staatssecretaris Verstand (Sociale Zaken) vorige week met een compromisvoorstel. Dat houdt in dat de sociale partners in hun CAO-bepalingen kunnen afwijken van het recht op zorgverlof en kraamverlof. Bij het calamiteitenverlof mogen de sociale partners besluiten werknemers die verlofdagen opnemen niet uit te betalen.

De Kamer praat waarschijnlijk volgende week verder over de Wet arbeid en zorg.

MTV gaat online muziek verkopen

De internettak van de muziekzender MTV, MTVi, gaat op internet muziekbestanden te koop aanbieden. Het is de eerste betaaldienst die werkt met toestemming van de vijf grootste platenmaatschappijen.

Volgens het Amerikaanse persbureau AP heeft MTVi een akkoord gesloten met RioPort.com om nog in april te starten met de verkoop van ongeveer 10.000 muziekbestanden op de twee radiosites, Radio MTV.com en VHI atWork Radio.

Alle betrokken platenlabels BMG Entertainment (Bertelsmann), EMI, Sony Music, Universal Music Group en Time Warner Music zullen liedjes via de site te downloaden aanbieden.

Hiermee is MTV de betaaldienst van Napster voor. De omstreden uitwisselingsdienst zou op 1 juli starten met muziekabonnementen.

Endemol loost 82 werknemers

Het amusementsbedrijf Endemol is van plan de dochterbedrijven Joop van den Ende TV-Producties en John de Mol Producties samen te voegen tot Endemol Nederland. De reorganisatie zal mogelijk 82 banen kosten. Het bedrijf sluit gedwongen ontslagen niet uit.

Het grootste deel van het personeel zal verhuizen naar Aalsmeer. In Hilversum blijven op het Mediapark nog maar een paar Endemol-medewerkers gehuisvest. De reorganisatie is volgens Endemol het gevolg van ontwikkelingen op de markt. "De concurrentie neemt toe en omdat de televisiezenders goedkopere producties willen, daalt de winstmarge."

Bush biedt excuses aan...

Na minister van Buitenlandse Zaken Powell heeft nu ook president Bush heeft laten weten dat hij het betreurt dat bij een botsing tussen een Amerikaans spionagevliegtuig en een Chinese jager de piloot van het Chinese toestel om het leven is gekomen.

Op een bijeenkomst met hoofdredacteuren in Washington riep Bush de autoriteiten in China ook op de 24-koppige bemanning snel vrij te laten. De groep verblijft op het Chinese eiland Hainan, waar een noodlanding werd gemaakt. Gisteren noemde China de spijtbetuiging van minister Powell al een stap in de goede richting. Bush hoopt dat de band met China niet onder de kwestie lijdt.

Het Amerikaanse vliegtuig maakte een noodlanding in Hainan. China weigert het toestel en de bemanning te laten vertrekken. De VS zochten gisteren toenadering tot China, in een poging het diplomatieke geschil op te lossen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell zei het te betreuren dat het Chinese vliegtuig niet veilig is geland en dat de piloot om het leven is gekomen. Een verontschuldiging vond hij te ver gaan.

De relatie tussen de Verenigde Staten en China staat sinds het aantreden van Bush onder zware druk. De president is veel minder geneigd Peking tegemoet te komen dan zijn Democratische voorganger Clinton. Het Witte Huis overweegt zelfs sancties tegen China in te stellen als er geen oplossing komt. Daarbij kan worden gedacht aan het terugtrekken van Amerikaanse diplomaten uit Peking, het stoppen van militaire hulp en een poging te verhinderen dat China toetreedt tot de Wereldhandelsorganisatie. Ook is gedreigd het bezoek van Bush aan China in oktober af te zeggen. Deze maatregelen zijn echter een laatste redmiddel.

Machinisten staken volgende woensdag

De vakbond voor machinisten en conducteurs VVMC gaat volgende week woensdag staken in plaats van maandag. De spoorwegvakbond sluit niet uit dat er donderdag ook geen treinen rijden. De VVMC heeft de NS-directie een ultimatum gesteld; dat loopt aanstaande dinsdag om 6 uur 's avonds af.

Voorzitter De Waal van de vakcentrale FNV roept alle bonden in het spoorwegconflict op volgende week niet te staken, en het dan te houden bij publieksvriendelijke acties. In Netwerk verdedigde de FNV-voorman de stakingen van vandaag en morgen van FNV Bondgenoten. Naast het conflict om de dienstregeling wees De Waal op het hoge ziekteverzuim bij de NS. Hij zei te hopen dat de NS-top de komende dagen zal benutten om tot inkeer te komen.

Overigens sloten veel VVMC-leden zich vandaag uit solidariteit aan bij de staking die door de FNV was georganiseerd. De leden van de FNV staken ook morgen. NS'ers die zijn aangesloten bij de CNV gingen gewoon aan de slag, maar ze weigerden werk van stakende collega's over te nemen. Volgens de NS heeft de helft van het treinpersoneel vandaag gestaakt. De FNV gaat uit van een hoger aantal.

Prince promoot single via Napster

Darklight had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Prince laat zijn nieuwste single vrijdag via Napster in premiere gaan.

Hij is daarmee een van de bekendste artiesten ooit die Napster gebruikt als promotie platform.Afgelopen maandag maakte Prince bekend dat hij zijn fans het nummer "The Work - Part One" gratis zal laten downloaden.
Het nummer wordt vergezeld met een link naar zijn eigen website, waar fans lid kunnen worden van een muziekdienst.
Het nummer is afkomstig van zijn nieuwe cd "The Rainbow Children", die later dit jaar wordt uitgebracht.

CyberWoozles vallen aan

bastikichu had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Internetcriminelen hebben een nieuw wapen ontdekt: de cyberwoozle, een gevaarlijk beestje dat op de loer ligt op websites. Het is genoemd naar de beestjes in Winnie the Pooh die aan de vacht van onschuldige teddybeertjes knagen, terwijl deze liggen te slapen.

Een internet surfer kan het slachtoffer worden van dit virus door simpelweg op een internet shortcut te klikken. Dan komt er een verborgen code vrij waarmee de operators van de website in je computer kunnen kijken. Ze krijgen zo inzage in je bestanden en kunnen deze zelfs onklaar maken.
Toen hackers in het computersysteem inbraken tijdens het dit jaar gehouden World Economic Forum werd het pijnlijk duidelijk dat de internetcriminaliteit een regelrechte dreiging is geworden.
De hackers kregen het voor elkaar om persoonlijke informatie te verzamelen over de gedelegeerden, inclusief mobiele telefoonnummers en creditcardgegevens. Onder de deelnemers van het forum bevonden zich ministers en industriëlen.

Deze week maakte het Naked Wife virus de wereld opnieuw duidelijk dat cybercriminelen een mondiale chaos kunnen veroorzaken met virussen als Melissa en I Love You.
En nu deze Cyberwoozle, die alleen gestopt kan worden als de surfer zijn of haar internetverbinding verbreekt.
Het vervelende is dat het bedrijfsleven de criminelen dit hulpmiddel in handen heeft gespeeld. Cyberwoozles zijn een tijdlang gebruikt door bedrijven om te proberen meer te weten te komen over de bezoekers van hun websites. Velen beschouwden dit al als een inbreuk op de privacy.

Pak Spiderman gestolen van filmset

Van een filmset bij Los Angeles zijn deze week vier pakken van Spider Man gestolen. De producenten van de film hebben een beloning van ruim 60.000 gulden uitgeloofd voor diegenen die de rood-blauwe pakken terug kan bezorgen.
Volgens een woordvoerder loopt de nieuwe verfilming van Spider Man, met acteur Tobey Maguire in de hoofdrol, geen vertraging op. Maguire heeft zichzelf een ruime collectie nauwsluitende pakken aangemeten, en heeft dus genoeg kleren.

Het filmen van de nieuwe Spider-Man begon in januari, en wordt waarschijnlijk in mei afgerond. De film wordt pas in mei 2002 uitgebracht.

Landelijke fietsdag gaat niet door!

De Landelijke Fietsdag, die voor zaterdag 12 mei stond gepland, is uitgesteld naar een nog onbekende datum in september. Volgens organisator Toerisme Recreatie Nederland kan het evenement niet doorgaan wegens de uitbraak van mond- en klauwzeer.
De organisatie heeft hiertoe besloten na overleg met de ANWB, de VVV's en de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO).

Deelnemers aan de Landelijke Fietsdag zouden dit jaar boeren en tuinders bezoeken. Door de isolatie van gebieden in verband met MKZ is dat niet meer overal mogelijk. Bovendien wil de organisator zijn solidariteit tonen met de getroffen bedrijven. Aan de Landelijke Fietsdag doen elk jaar bijna 200.000 mensen mee.

SBS stopt met De Bus

Goed nieuws voor de haters van reality soap De Bus: SBS stopt ermee en zal geen De Bus 3 op het scherm brengen.

Na twee series krijgt de real-life-soap geen vervolg. Tegenvallende kijkcijfers hebben de commerciële omroep daartoe doen besluiten.

SBS heeft meer vertrouwen in de toekomst van Big Diet, dat vorige maand van start is gegaan. Alhoewel Big-Diet bij lange na niet de doelstelling haalt van 800.000 kijkers, spreekt commercieel directeur Frank Eijken toch van een succes. Volgens hem scoort Big diet gemiddeld 740.000 kijkers, en percentueel in de doelgroep vrouwen van 20 tot 49 nog beter.

Er kunnen wel grote vraagtekens worden gezet bij de meetmethode van SBS6. Ze tellen namelijk de herhaling mee. De dienst Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) doet zoiets niet. Big Diet scoort op het normale uitzenttijdstip van 19:30 tussen de 400- en 500.000 kijkers.
SBS schuift de kritiek terzijde, omdat het aantal dubbelkijkers `heel kleinl' zou zijn: De herhaling zit dicht op de eerste uitzending.

Het optimisme bij SBS over Big Diet wordt nog gevoed door het commerciële succes. Er is sprake van een gouden formule, aldus Eijken: ,,De reclameblokken in en om het programma zijn steeds zo goed als uitverkocht. We praten nu al met Endemol over een mogelijk vervolg van Big Diet.''

Hoe het ook zij, De Bus is uitgerangeerd bij SBS6. De reality soap, die van Jop, Antonette en Seki bekende Nederlanders maakte, stond altijd in de schaduw van Big-Brother. Veel commentaar werd geleverd op de platheid van het programma. Alhoewel er in Big-Brother 1 al sex werd bedreven tussen Bart en Sabine vielen de perikelen in De Bus meer op in negatief opzicht.
Vooral de uitgebreide sexscenes tussen Zoë Baker en haar Belgische bus vriendje Bart deden de wenkbrauwen fronzen. Ook het gedrag van Koen stond bloot aan veel kritiek.

Meer over de Bus vind je hier.

Moordenaar Nienke pleegde nog een moord?

De man die verdacht wordt van de moord op de tienjarige Nienke uit Schiedam, wordt van nog meer zedenmisdrijven verdacht. Dat bleek vanochtend bij de rechtbank in Rotterdam waar het proces tegen de 31-jarige man begon.

De Schiedammer wordt verdacht van ontucht met jongens en hij zou een ander kind meegelokt hebben. Dat zegt het Openbaar Ministerie, die de feiten vandaag tijdens de rechtszitting aan de dagvaarding toevoegde. De raadsman van de verdachte maakte tevergeefs bezwaar tegen de uitbreiding van de dagvaarding.

Behalve de moord op Nienke stond daarop ook al een poging tot moord op Nienke's vriendje die met haar in het park speelde. De zaak tegen de verdachte wordt vandaag gedeeltelijk behandeld. Tot een eis komt het nog niet, omdat de rapportage over de psychische gesteldheid van de verdachte, K.B., nog niet klaar is. In mei volgt een tweede zitting.

B. werd pas drie maanden na de moord aangehouden. Tijdens een eerdere behandeling bij de rechtbank is gebleken dat hij drie maal de moord, het seksueel misbruik, en de poging tot moord op Nienke's vriendje heeft bekend. Later trok hij die bekentenissen in. Volgens zijn raadsman is hij onschuldig.

Perry W. schuldig!

De Nederlandse chauffeur Perry W. is door een Britse jury schuldig bevonden aan doodslag op 58 Chinese illegalen. De rechter zal later vandaag de strafmaat vaststellen. Op doodslag staat maximaal levenslange celstraf. Ook oordeelde de jury dat W. schuldig is aan mensensmokkel.

Dat vonnis geldt ook voor een Chinese medeverdachte, die betrokken was bij het transport, waarbij in juni 2000 58 Chinezen in de truck van W. door verstikking omkwamen. In ons land staan zes Nederlanders en drie Turken terecht voor hun rol bij het Dover-drama. Ook in China zijn in verband met de smokkel mensen opgepakt.

Perry W. werd op 19 juni 2000 aangehouden in het Britse Dover bij aankomst uit Zeebrugge. De Nederlander is 58 maal doodslag ten laste gelegd omdat in zijn truck zestig Chinese illegalen lagen, van wie 58 gestikt bleken. De 33-jarige W. heeft altijd volgehouden dat hij niet beter wist dan dat hij tomaten vervoerde.

W.'s advocaat O. Kirk zei eerder deze week dat W. "waarschijnlijk niet" in beroep zou gaan als hij alleen voor samenzwering tot mensensmokkel zou worden veroordeeld. Daarop staat ten hoogste tien jaar. Nu hangt hem levenslang boven het hoofd.

Kinderen Bruce Springsteen schamen zich

BAZZA had ons via de newssubmit het volgende te melden

Bruce Springsteen heeft wereldwijd miljoenen fans, maar hij heeft zijn kinderen nog niet van zijn talenten kunnen overtuigen. Zijn drie kinderen van tien, negen en zeven jaar oud schamen zich voor hun vader. Dat meldt het Britse showbizzpersbureau WENN donderdag.

Volgens Springsteen vinden zijn kinderen hem een ,,uitslover'' en zijn ze ook geen liefhebber van zijn muziek. Uit de boxen in huize Springsteen klinkt vaker de muziek van Britney Spears dan zijn eigen reportoire.

UPC koers valt als baksteen

Johan / LWaS had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Beleggers vrezen het ergste voor kabelbedrijf UPC. Het vertrouwen leek gisteren volledig weg. Dat leidde er toe dat de koers van het aandeel in het nog jonge beursfonds finaal in elkaar klapte. Aan het einde van de dag werd er voor een aandeel UPC nog maar 5 euro 20 betaald. Dat was maar liefst 18,2 procent minder dan een dag eerder.

Als belangrijkste reden voor het geschokte vertrouwen worden de enorme schuldenlast van de onderneming, plus de steeds verder oplopende verliezen gezien.

Eerder deze week meldde de kabelaar een verlies van meer dan vier miljard gulden over het afgelopen jaar. Na dit schokkende nieuws werd een aandeel UPC al bijna 6 procent goedkoper.

Ruim een jaar geleden werd nog 80 euro voor het aandeel van het kabelbedrijf neergeteld. Beleggers zagen in de periode tussen maart en juni vorig jaar al met lede ogen aan dat het fonds werd uitgekleed tot 20 euro. Sindsdien tekent de neergang zich steeds sterker af.

Deskundigen sluiten zelfs niet uit dat UPC binnen nu en zes jaar failliet is. "Hun lange termijn doelstelling is veel te ambitieus", stelt een analist. Hij verwacht dan ook niet dat de kabelaar na het koersverlies van gisteren al het diepste punt heeft bereikt.

Bond-trucs tegen dieven in Z-Afrika

TheFrankey had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Zuid-Afrikaanse autofirma heeft een kentekenplaat ontwikkeld die autodiefstal moet tegengaan. Een James Bond-film vormde de inspiratiebron voor deze uitvinding. In de film waren kentekenplaten te zien waarop bij diefstal het woord 'gestolen' verschijnt. De nummerborden, die sinds enige maanden in Zuid-Afrika worden verkocht, zijn niet aan te slepen. Naar schatting worden in het land jaarlijks meer dan 100.000 auto's gestolen.

Adopteer een (nep) mummie

Johan / LWaS had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Egyptisch Museum in Cairo roept het publiek op mummies van dieren uit het Oude Egypte te adopteren, om ze voor het nageslacht te bewaren. Via het internet biedt het museum katten, honden, krokodillen, slangen, vissen en de inmiddels uitgestorven ibis-vogel aan. Op één van de internetpagina's blikt een gebalsemde kat bedroefd cyberspace in. ,,Ik zoek een baasje,'' staat in de tekstballon. ,,De oude Egyptenaren hebben hun huisdieren en heilige beesten de afgelopen 3000 jaar weten te behouden. Nu is het onze beurt ervoor te zorgen dat deze unieke culturele schatten de komende millennia doorstaan,'' luidt de hartenkreet van het Egyptisch Museum.

Arnold Schwarzenegger wil politieke carriére

bastikichu had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Arnold Schwarzenegger heeft serieuze plannen om zijn acteer-carrière op te geven en zich volledig op politiek te gaan storten. Hij zegt zich kandidaat te willen stellen voor het gouveneursschap in Californië.

In een interview met de Oostenrijkse krant Die Krone zegt hij meer voor het land, waar hij van is gaan houden, te willen betekenen. Schwarzenegger is geboren in Oostenrijk, maar woont al jaren in Amerika. Schwarzenegger: "Er zijn zoveel dingen die op een rijtje gezet moeten worden, niet alleen de energiecrisis".

Als de acteur serieus met zijn plannen doorgaat betekent dat dat hij zo'n slordige 200 miljoen gulden aan inkomen misloopt van films die in de planning staan en dus moet afzeggen. "Maar het is zo goed als zeker dat ik in de politiek ga. Ik wil gewoon iets nuttigs doen voor het land waar ik van hou", aldus Arnold.

Arnold ziet zijn politieke carrière al helemaal voor zich. Gelukkig blijft het een feit dat je als gouveneur nog altijd eerst gekozen moet worden...

Protest tegen prijsverhoging van melk

Johan / LWaS had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Consumentenbond wil dat mededingingsautoriteit NMa een onderzoek instelt naar de 'spontane' prijsverhoging van melkproducten. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) maakte dinsdag bekend dat melk een dubbeltje per liter duurder wordt om met dit geld veehouders te steunen die zijn getroffen door de mond- en klauwzeercrisis.

De Consumentenbond vindt het op zich een sympathieke gedachte de boeren te helpen, maar snapt niet waarom de supermarkten die solidariteitsdrang niet zelf in geld omzetten. De belangenvereniging vindt het niet eerlijk dat het CBL die steun verplicht oplegt aan consumenten.

Bovendien heeft de bond twijfels bij de juiste bestemming van het geld. Als coöperatie zullen de melkproducenten de opbrengst van het extra dubbeltje verdelen onder alle leden. Zo krijgen boeren die al mazzel hebben niet door de crisis te zijn getroffen, ook nog een extraatje.

Man schrijft 150 meter lange brief

Johan /LWaS, Jojogirl en illco hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Iraanse kruidenier in Koeweit heeft een vriend versteld doen staan door hem een brief van 150 meter lang te sturen. De Iraniër deed dit omdat hij altijd te horen kreeg dat zijn brieven te kort waren.

De 36-jarige Hussein Dahqani heeft dertien maanden lang elke dag vier uur lang aan de brief gewerkt. Daarbij versleet hij vijftien pennen en gebruikte hij twee kilo papier.

In de brief, die 40 centimeter breed is, schreef de auteur onder meer over vriendschap, liefde, het huwelijk en religie. Hij schat dat het zijn vriend twee jaar kost hem helemaal te lezen.

Reizigers die op weg waren naar Iran hebben de megabrief bezorgd bij de vriend.

Shaggy signeert in Rotterdam

Reggaerapper Shaggy die al wekenlang de eerste plaats van de Megatop 100 bezet met de hit 'It wasn't me', komt zaterdag in Rotterdam signeren. In het filiaal van de Free Record Shop in het winkelcentrum Zuidplein staat hij tussen 14.00 en 15.00 uur met zijn pen klaar.

De in Jamaica geboren zanger wordt vergezeld door K-ci & Jo-Jo en de deelnemers aan het Yorin-programma Starmaker. De laatsten hebben onlangs hun eerste single 'Damn I think I love you' uitgebracht. Volgens de Free Record Shop loopt die single erg goed. De Starmaker-talenten overtreffen volgens een woordvoerder de openingsverkopen van bijvoorbeeld Britney Spears en Jennifer Lopez. In sommige filialen was de single snel uitverkocht.

Dagen Van Nistelrooy bij PSV lijken geteld.

Bikkelmannetje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De dagen van Ruud van Nistelrooy bij PSV lijken geteld. Manchester United-coach Alex Ferguson toont weer grote belangstelling voor de PSV-speler: "In mijn laatste jaar als trainer bij United wil ik bouwen aan een sterk elftal, te beginnen met Van Nistelrooy."
Vorig jaar ketste een transfer van Van Nistelrooy op het allerlaatste moment af toen de aanvaller ernstig geblesseerd raakte. PSV vraagt ongeveer 63 miljoen gulden voor hun spits.

Snelle kassadieven

Johan / LWaS had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vingervlug echtpaar heeft onder de neus van een caissière vele honderden guldens uit de kassa gestolen bij een supermarkt in Sneek. De man wilde met 250 gulden sigaretten betalen. Hij gebaarde dat hij bepaald wisselgeld wilde hebben en greep een briefje van honderd uit de kassa.

De 20-jarige caissière tikte hem op zijn vingers, maar werd afgeleid toen de vrouw iets zei. In die luttele momenten plunderde de man de kas. Na vertrek vertrouwde de caissière het niet en liet de kassa-inhoud tellen.

Jongeren als volwassenen betalen

Chevalric had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Minister Vermeend (Sociale Zaken) overweegt de minimumjeugdlonen af te schaffen. Jongeren vanaf 18 jaar zouden dan hetzelfde minimumloon krijgen als het huidige minimumloon voor volwassenen, dat geldt vanaf 23 jaar.
Op dit moment bedraagt het minimumjeugdloon voor een 18-jarige Fl. 1157,60 per maand. Voor een 23-jarige is dit Fl. 2544,10.
De FNV heeft druk uitgeoefend op de minister om dit verschil op te heffen, omdat het volgens de FNV in strijd is met alle internationale verdragen waarin staat dat mensen vanaf 18 jaar als volwassen beschouwd moeten worden.
Bovendien doet een 18-jarige vaak hetzelfde werk als een 23-jarige. "Volgens internationale verdragen moet gelijk werk een gelijke beloning opleveren", aldus een FNV-woordvoerder.
De FNV vindt het vreemd dat de minister plotseling zo toegeeflijk is, nadat zij met een rechtszaak gedreigd hadden. De FNV strijdt allang voor opheffing van het minimumjeugdloon, maar kreeg altijd nul op rekest van de minister.
Ook wil de FNV een minimumloon instellen voor 13- en 14-jarigen. Deze jongeren hebben steeds vaker vakantiebaantjes als vakkenvuller of als hulpje in een bedrijf, maar er is wettelijk niets geregeld over een minimumloon. Het minimumjeugdloon gaat nu in op 15-jarige leeftijd.

Eerste coureur in F-1 ontslagen?

FoXman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens de laatste geruchten is Alain Prost begonnen met onderhandelingen voor het plaatsje van Gaston Mazzacane, die enorm teleurstelt.

Prost heeft de testrijder van Jordan, Ricardo Zonta, gevraagd maar deze wilde verder gaan bij Jordan en heeft dus geweigerd. Vervolgens is Prost naar Minardi gegaan om te informeren naar hun coureur Alonso. Een ruil met Gaston Mazzacane maakte hierbij deel uit van de deal.

Verwacht wordt dat Prost de veranderingen in het team nog voor de Grand Prix van San Marino bekendmaakt.

Hacker is nu helpdesk?

Johan / LWaS had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een beveiligingsdeskundige die een gevaarlijk lek in Internet Explorer aan Microsoft had gemeld, is in een ongemakkelijke positie terechtgekomen. Juan Carlos Garcia Cuartango meldde het beveiligingslek, waarmee een aanvaller in andermans computer zou kunnen rondsnuffelen, medio februari aan Microsoft. De hacker zou wachten met het openbaar maken van zijn bevindingen tot het bedrijf een patch had ontwikkeld. Microsoft bracht op 30 maart die patch uit, maar die is volgens Cuartango nodeloos ingewikkeld. Het gevolg is dat hij nu bedolven wordt onder honderden e-mailtjes van mensen die de patch niet kunnen installeren en ook geen contact krijgen met de supportafdeling van Microsoft. Bij installatie krijgen veel computeraars een venstertje te zien waarin hen verteld dat installatie op hun systeem helemaal niet nodig is. Microsoft heeft bevestigd dat die melding foutief is. Cuartango, die al meerdere malen beveilingslekken in Microsoft-software ontdekte, heeft inmiddels maar een handleiding voor installatie van de patch op zijn, Spaanstalige, site gezet.

Couto betrapt op nandrolongebruik

De Portugese voetballer Fernando Couto is op het gebruik van nandrolon betrapt. De Lazio Roma-verdediger werd positief bevonden bij een dopingcontrole na afloop van de wedstrijd Fiorentina-Lazio Roma van 28 januari. Couto, die beweert onschuldig te zijn, riskeert een celstraf van drie maanden tot drie jaar. Couto speelde op 28 maart met Portugal nog een WK-kwalificatieduel met Oranje.

'Koersk had kernwapens aan boord'

De gezonken Russische onderzeeër Koersk had kernwapens aan boord. Dat blijkt volgens Noorse media uit rapporten van een Russische onderzoekscommissie. De Koersk zonk zomer vorig jaar in de Barentszee, vermoedelijk als gevolg van een ongeluk met één van de torpedo's aan boord.

Alle 118 bemanningsleden kwamen bij het ongeluk om het leven. De Russen hadden direct na het ongeluk gezegd dat er geen nucleaire wapens aan boord waren. Voor zover bekend is bij de ramp geen nucleaire straling vrijgekomen.

China blijft excuses VS eisen

China blijft erbij dat de Verenigde Staten hun verontschuldigingen moeten aanbieden voor het vliegincident. Daarbij kwam vermoedelijk een Chinese piloot om. Zijn toestel stortte zondag neer nadat het in botsing was gekomen met een Amerikaans spionagevliegtuig.

Het Amerikaanse vliegtuig maakte een noodlanding in Hainan. China weigert het toestel en de bemanning te laten vertrekken.

De VS zochten woensdag toenadering tot China, in een poging het diplomatieke geschil op te lossen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell zei het te betreuren dat het Chinese vliegtuig niet veilig is geland en dat de piloot om het leven is gekomen. Een verontschuldiging vond hij te ver gaan.

De Chinese ambassadeur in de VS verklaarde tegenover de nieuwszender CNN dat de Amerikaanse verklaring niet voldoende is. ,,We hebben duidelijk gemaakt dat de Amerikanen de volledige verantwoordelijkheid dragen en hun excuses moeten aanbieden. Daar hechten ! wij zeer veel belang aan'', aldus ambassadeur Yang Jiechi. Die bezocht woensdag voor de tweede keer deze week het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Powell en hij hebben afgesproken de onderhandelingen voort te zetten.

De Verenigde Staten hielden eerder nog voet bij stuk en weigerden tegemoet te komen aan de eisen van China. ,,De regering van de Verenigde Staten ziet geen reden voor excuses. Ons vliegtuig vloog in het internationale luchtruim en de bemanning heeft niets fout gedaan'', verklaarde een woordvoerder van het Witte Huis woensdag.

Er zijn nog geen tekenen dat China de 24 bemanningsleden van het spionagevliegtuig spoedig zal laten gaan. President Bush heeft aangedrongen op hun vrijlating. Woensdag werd bekend dat de bemanning voor de noodlanding de apparatuur aan boord van het toestel zou hebben vernietigd.

De relatie tussen de Verenigde Staten en China staat sinds het aantreden van Bush onder zware druk. De president is veel minder geneigd Peking tegemoet te komen dan zijn Democratische voorganger Clinton. Het Witte Huis overweegt zelfs sancties tegen China in te stellen als er geen oplossing komt.

Daarbij kan worden gedacht aan het terugtrekken van Amerikaanse diplomaten uit Peking, het stoppen van militaire hulp en een poging te verhinderen dat China toetreedt tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Ook is gedreigd het bezoek van Bush aan China in oktober af te zeggen. Deze maatregelen zijn echter een laatste redmiddel.

Kamer vol lof over Kok en Máxima

De Tweede Kamer heeft donderdag vrijwel unaniem grote waardering uitgesproken voor het optreden van premier Kok bij de voorbereiding van de verloving van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta.

De verklaring die Máxima afgelopen vrijdag zelf heeft afgelegd, werd door de meeste fractievoorzitters ook geroemd.

Volgens PvdA-fractievoorzitter Melkert verdient de premier ,,de grootst mogelijke waardering'' voor zijn optreden dat er toe heeft geleid dat Máxima's vader niet bij de huwelijksplechtigheden van begin volgend jaar aanwezig zal zijn. Zijn VVD-collega Dijkstal noemde Koks optreden ,,in één woord klasse''.

Ook CDA-fractievoorzitter De Hoop Scheffer sprak ,,nadrukkelijke waardering'' uit voor de ,,discrete wijze'' waarop Kok de delicate kwestie heeft behandeld. Zijn D66-collega De Graaf vindt het optreden van de premier, die ,,zich de afgelopen maanden vaak tussen hamer en aambeeld, tussen ! Kroon en Kamer, moet hebben gevoeld'', getuigen van ,,evenwicht en consistentie''.

Kok kreeg ook ,,complimenten'' van GroenLinks-fractievoorzitter Rosenmöller voor de manier waarop rekening is gehouden met de gevoeligheden rond het verleden van Máxima's vader.

Alle fractievoorzitters spraken bovendien veel waarderende woorden over de verklaring die Máxima afgelopen vrijdag zelf heeft afgelegd. ,,Haar evenwichtige opstelling wekt veel vertrouwen over haar taakopvatting in de toekomst,'' aldus Melkert. ,,Dat was chic, zo niet royale'', vond Dijkstal. Andere fractievoorzitters roemden vooral het ,,persoonlijke offer'' dat zij met die verklaring heeft gebracht waarin zij spijt over het optreden van haar vader betuigde.

Melkert, De Graaf en Rosenmöller zeiden donderdag de afwezigheid van Máxima's vader als ,,een precedent'' voor zijn toekomstige rol binnen het koninklijk huis te beschouwen. Zi! j stellen dat er in de toekomst meer gelegenheden denkbaar zijn waarbij zijn publieke aanwezigheid ongewenst is.

Volgens Melkert moet Zorreguieta's publieke aanwezigheid steeds worden afgewogen tegen ,,het openbaar belang'', zoals dat ook ten aanzien van het huwelijk is gebeurd. Volgens Rosenmöller geldt dat voor alle openbare gebeurtenissen waarvoor de ministeriële verantwoordelijkheid geldt.

Verdachten rellen Den Haag langer vast

De vijf Koerden die vorige week donderdag werden aangehouden tijdens de rellen in de Haagse binnenstad blijven nog zeker een week vastzitten. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt.

De raadkamer van de rechtbank in Den Haag beoordeelt woensdag of de voorlopige hechtenis van de verdachten met nog eens dertig dagen wordt verlengd.

In totaal hield de politie tijdens de uit de hand gelopen demonstratie van Koerden zeven mensen aan op verdenking van het plegen van vernielingen en openlijk geweld. Het ging om zes Irakezen van Koerdische afkomst en een Marokkaan. Een van de Irakezen en de Marokkaan werden na enkele dagen weer vrijgelaten. De politie hoopt de komende tijd nog meer verdachten aan te houden.

Tijdens de onlusten raakten tien agenten en twee passanten gewond. De relschoppers gooiden stenen naar de politie en vernielden ramen van het Tweede-Kamergebouw, trams en wachthokjes. Ook richtten ze schade aan in enkele winkels. Een precies schadebedrag is nog niet vastgesteld. De politie onderzoekt of de aangehouden verdachten ook betrokken zijn geweest bij de rellen in '99 in Den Haag ten tijde van de arrestatie van de Koerdenleider Öcalan.

Baard of een boete

Alle mannen in een stadje in North Carolina moeten een baard laten groeien voor 15 april. Op die dag lopen de baardelozen kans op een boete van USD 25. De maatregel moet de 100ste verjaardag van het stadje opluisteren.

Het laten groeien van een baard wordt er gezien als een oude Engelse traditie. Een mannelijke bewoner van het stadje heeft al verklaard liever een boete te krijgen. Zijn vrouw houdt niet van baarden.

Geen Bluetooth in Windows XP

In de volgende versie van het Windows-besturingssysteem zal er geen ondersteuning zijn voor de draadloze Bluetooth-technologie. Vorig jaar zei Microsoft wel dat de radiotechnologie zou werken met Windows XP, het vroegere 'Whistler'. Maar het gebrek aan stabiele hardware en traagheid waarmee het platform zich ontwikkelt, hebben de softwaremaker bewogen om Bluetooth te laten vallen.

Dit wil niet zeggen dat Windows XP incompatibel zal zijn met Bluetooth-toestellen. Fabrikanten zullen nog altijd hun eigen drivers voor het OS kunnen schrijven. Maar omdat de kerntechnologie niet aanwezig zal zijn in XP, zal het installeren van draadloze randapparatuur niet even moeiteloos gaan als USB-toestellen. Microsoft sluit ook niet uit dat in een latere update wél support voor Bluetooth zal opdagen. Windows XP verschijnt tegen het einde van dit jaar.

Bijna iedereen accepteert cookie's

Het onderzoek werd uitgevoerd door WebSideStory. Uit een in februari uitgevoerde analyse van een miljard pageviews bij goed bezochte sites bleek dat cookies slechts in 0,68 procent van de gevallen werden geweigerd.

Volgens Randy Broberg van WebSideStory bewijst de uitkomst van het onderzoek dat internetters niet zo veel geven om hun privacy. "Hoewel sommige websurfers misschien niet weten hoe ze cookies kunnen weigeren, geeft het kleine percentage wel aan dat internetters zich niet al te veel zorgen maken over cookies."

Een cookie is een bestandje dat tijdens het browsen automatisch op de harde schijf wordt weggeschreven. Dankzij de cookies kan een website een terugkerende bezoeker 'herkennen' en de site desgewenst aanpassen aan de gebruiker. Veel sites zijn lastig te bezoeken, als de gebruiker zijn browser zo instelt dat deze cookies weigert.

Cookies zijn omstreden, omdat internetsites en bedrijven met de cookies het surfgedrag van internetters in de gaten kunnen houden. Amazon kwam vorig jaar onder vuur te liggen, nadat bleek dat bezoekers die voor het eerst op de site kwamen, producten tegen lagere prijzen konden kopen dan vaste bezoekers. Amazon herkent vaste bezoekers door het Amazon-cookie dat op hun computer staat.

Canadese overheid voorop met Internet

Canada loopt in de wereld voorop waar het gaat om het toepassen van internetdiensten door de overheid. Dat concludeert de onafhankelijke onderzoeksinstelling Accenture na een vergelijking van 22 landen. Singapore en de Verenigde Staten volgen. Een jaar geleden voerden de VS de lijst nog aan.

Volgens het onderzoeksbureau beginnen de overheden de kloof tussen politieke retoriek en werkelijkheid met betrekking tot elektronische overheidsdiensten (eGovernment genoemd) te verkleinen. Maar de regeringen hebben nog een lange weg te gaan. Vooral een goede, op de klant gerichte toegangspoort ontbreekt meestal nog.

De onderzoekers bekeken hoe vaak overheden met hun diensten de digitale snelweg opgaan, zoals bijvoorbeeld met de online-publicatie van overheidsdocumenten, elektronische wisselwerking tussen burger en regering, en afhandeling van transacties van burgers en bedrijven met de overheid.

Canada heeft haar leidende positie bereikt als gevolg van een webopzet die een eenvoudige benadering van alle diensten mogelijk maakt. Doel is het burgers en bedrijven makkelijker te maken een elektronische wisselwerking te verwezenlijken met de overheid. Vooral de opzet van de onlangs gelanceerde centrale toegangspoort (http://www.canada.gc.ca) bezorgt Canada een groeiende voorsprong.

Vermiste man terug op begrafenis

Een doodgewaande man heeft in Nicaragua zijn familie de stuipen op het lijf gejaagd. De 58-jarige Cesar Aguilera keek vreemd op toen hij na een week afwezigheid thuiskwam. Zijn vrouw en kinderen stonden op het punt hem te begraven. Tenminste, dat dachten ze.

De familie vreesde het ergste toen Aquilera na een week nog niet was thuis was gekomen na werkzaamheden op het platteland. Ze zochten in het mortuarium naar zijn lichaam en dachten dat een niet-geïdentificeerd stoffelijk overschot van een verkeersdode het zijne was.

Terwijl de begrafenis begon, kwam de vermiste man thuis. Een van zijn kinderen vroeg hem verrast of hij in dit leven of het andere kwam, zo verklaarde Aquilera woensdag voor een televisiezender in de hoofdstad Managua. Hij heeft geholpen het stoffelijk overschot van het verkeersslachtoffer terug te brengen naar het mortuarium.

Moeder Máxima steunde bewind Videla

De moeder van Máxima Zorreguieta, de verloofde van kroonprins Willem-Alexander, heeft in 1987 een steunbetuiging ondertekend aan het bewind van Videla. Dat heeft RTL Nieuws donderdagochtend gemeld na onderzoek van archieven in Buenos Aires.

"Hiermee betuigen we onze erkentelijkheid en solidariteit aan de strijdkrachten en de politie die het land hebben verdedigd in de oorlog die uitgelokt is door gewelddadige guerilla's", staat in de steunbetuiging. "De strijdkrachten hebben de terroristische organisaties verslagen, die een marxistisch regime wilden vestigen."

De brief is in 1989 in drie landelijke Argentijnse kranten gepubliceerd. De publicatie was opgehouden door een rechtszaak, waarin werd beslist dat de naam van Videla niet in de steunbetuiging mocht worden genoemd. Ook een tante van Máxima, Alina Zorreguieta, zou de brief hebben ondertekend.

Sportpark vernoemd naar Van Basten

Na Anton Geesink is Marco van Basten de tweede Utrechtse topsporter die permanent in het straatbeeld van de Domstad zal verschijnen. De oud-voetballer heeft positief gereageerd op een brief van de gemeente dat een sportpark naar hem wil vernoemen. De straatnamencommissie van Utrecht besloot in het verleden Anton Geesink te eren met de Anton Geesinkstraat.

Van Basten was in zijn jeugdjaren vaak te vinden op het trapveldje in de wijk Oog in Al, vlak bij zijn ouderlijk huis. Op dat terrein wil de gemeente nu voetbalvelden en tennisbanen aanleggen. Ook wordt op de nieuwe accommodatie plaats ingeruimd voor korfbal, jeu de boules en frisbee. De nieuwe bespelers komen van sportpark Verthoren dat moet wijken voor de nieuwbouw in het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn.

Van Basten, geboren en getogen in Utrecht, voetbalde in die stad alleen voor de amateurclub UVV. Daarna stapte hij over naar Ajax, later naar AC Milan. Wanneer met de bouw van het Marco van Basten Sportpark wordt begonnen, is nog onbekend.

Staking zorgt voor topdrukte op snelweg

De staking bij de NS leidt tot extra drukte op de Nederlandse wegen. Volgens het verkeersinformatiecentrum TIC stonden er rond half acht op de Nederlandse wegen 37 files met een totale lengte van bijna 250 kilometer.

De langste files staan op de A12 richting Den Haag (25 kilometer), de A4 richting Amsterdam (16 kilometer), de A7 (17 kilometer). Ook op de A9 en de A16 is het druk. "Het gaat om de gebruikelijke plaatsen, maar de files zijn aanzienlijk langer dan anders", aldus een woordvoerder van TIC.

Het hemeltje moet noodtrap verwijderen

FoXman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Eigenaar J. Veerman is zonder vergunning aan een verbouwing begonnen in bar Wir War, onder zijn rampcafé De Hemel. De gemeente Volendam heeft de eigenaar woensdag opgedragen onmiddellijk het illegale bouwsel te slopen.

Wethouder Visscher (CDA) van Ruimtelijke Ordening, die deze maand aftreedt in de gemeente Volendam, reageert woedend: "Veerman is opnieuw illegaal aan het bouwen. Dit is de limit. Dat hij na alles wat er is gebeurd dit doet, ik heb er geen woorden voor."

Volgens de scheidende wethouder was Veerman begonnen met de bouw van een betonnen trap die als nooduitgang moet dienen van zijn bar Wir War, die ligt onder café De Hemel. Dat café brandde afgelopen nieuwjaarsnacht af. Daarbij kwamen dertien jonge Volendammers om het leven en raakten er meer dan honderd bezoekers gewond.

Tapie terug op oude plek

Johan / LWaS had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voormalig voorzitter Bernard Tapie van Olympique Marseille keert terug bij de club. Hij wordt aandeelhouder en sportmanager van de Franse ploeg. Tapie leidde Olympique Marseille in 1993 naar de winst in de Champions League. Een jaar later moest hij aftreden na een omkoopschandaal. Hij deed destijds zijn aandelen van de hand.

Olympique werd in 1994 teruggezet naar de tweede divisie. De club had een jaar eerder drie spelers van Valenciennes omgekocht om opzettelijk van Marseille te verliezen. Politicus Tapie kwam in dat schandaal ook onder vuur te liggen. Marseille werd verbannen van de Europese velden en de landstitel ontnomen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.