Voorbereiding Oranje dubbel verstoord

De voorbereiding van het Nederlands elftal op het cruciale WK-kwalificatieduel met Portugal van vanavond gaat niet zoals bondscoach Louis van Gaal gehoopt had. Maandagavond moest Oranje de training na een half uur staken omdat het veld te gevaarlijk was voor de spelers. Van Gaal diende een klacht in. Gisteren slaagden journalisten erin de speelwijze van Nederland tijdens een besloten trainig te achterhalen.

Een handvol verslaggevers, twee fotografen en zelfs drie Nederlandse supporters hadden ontdekt dat vanaf een oud autokerkhof de training goed was te zien. Zij zagen dat Oranje vanavond met twee echte aanvallers gaat spelen.

Van Gaal had zijn selectie opgesplitst in twee partijen van tien. Bij de partij met de hesjes, de basisploeg, speelden Kluivert en Hasselbaink in de spits. Zenden en Overmars zullen als 'valse' vleugelspelers dienen. Davids en Van Bommel staan centraal op het middenveld. Cocu blijft linksback en Reiziger vervangt Bosvelt. Terwijl Stam en Frank de Boer het centrale duo in de defensie vormen.

De Portugese voetbalbond reageerde verbijsterd op de klacht van bondscoach Louis van Gaal over de slechte grasmat in stadion Do Mar. De Portugezen zouden volgens de bondscoach bezig zijn aan een koude oorlog en Van Gaal diende een klacht in.

De woorden van Van Gaal vielen slecht bij de Portugese bond. En dus sloeg vice-voorzitter Antonio Boronha terug door te verwijzen naar de slechte omstandigheden waaronder Portugal in Spijkenisse moest trainen ten tijde van Euro 2000. Het veld was modderig en de lichtinstallatie voldeed niet, maar de Portugezen gingen uit van de goeder trouw van de KNVB en klaagden niet.

Hoe het ook zij, Van Gaal heeft de spanning flink opgevoerd in de aanloop naar die belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd, vanavond om tien uur in Porto.