FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 28 maart 2001

Scour wordt betaalde dienst

In navolging van Napster overweegt ook muziekuitwisselaar Scour zichzelf te veranderen in een betaalde dienst.

Scour en de lijst met gebruikers zijn kortgeleden opgekocht door Center Span Communications, dat binnenkort met een testversie van een nieuwe en legale bestandsuitwisseldienst. Het bedrijf denkt daarbij gebruik te gaan maken van een digital rights management-voorziening die gemaakt is door Microsoft.

De Scour-gebruikers krijgen tegen betaling de beschikking over muziekbestanden en videostreams. Het Scour wil een basispakket aanbieden dat rond de vijf dollar per maand kost. Een uitgebreid dienstenpakket gaat 25 dollar kosten. Tussenwegen zijn ook mogelijk, en Scour wil bovendien bepaalde promotionele content gratis aanbieden.

Welke bedrijven op dit punt met Scour gaan samenwerken is nog niet duidelijk.

Klaagt WE alweer HMG aan?

Kledingconcern WE is nog niet geheel tevreden met de handelingen van mediabedrijf HMG. Afgelopen vrijdag boekte WE een overwinning in de rechtszaal met het vonnis dat HMG niet de naam ME mag gebruiken voor het station dat nu Veronica heet. Maar HMG wil de term ME toch gaan gebruiken.

Het zou gaan om de slogan "Move ME", die HMG, naast de naam die morgen bekend wordt, als ondertitel zou willen gebruiken. Volgens WE is die slogan in strijd met het vonnis van de rechtbank. Volgens HMG mogen ze wel termen gebruiken die op WE lijken, als ze maar niet geassocieerd en dus verward kunnen worden met het kledingconcern.

WE overweegt opnieuw naar de rechter te stappen, als HMG de slogan "Move ME" vanaf 2 april toch gebruikt.

Britney speelt niet in Dirty Dancing II

Zangeres Britney Spears zal geen rol gaan spelen in het vervolg op Dirty Dancing. Het tienersterretje geeft wel toe geinteresseerd te zijn in zo’n rol, maar dat er nog helemaal geen definitief aanbod is gedaan.

"Momenteel lees ik heel veel scrips, maar geen daarvan is al vastgelegd. Ik zou zeker in een film zoals Dirty Dancing willen spelen, maar dit jaar heb ik sowieso geen tijd," aldus Britney.

Haar agenda zou haar pas volgend jaar toelaten iets anders te gaan doen naast haar muziek, en de film waar ze al mee bezig is.

Tandarts Julia Roberts mag dokken

Dr. Ted Aspes, de tandarts van Julia Roberts, is maandag een belofte nagekomen. Zesentwtintig jaar geleden beloofde hij aan zijn jonge patiënten dat als een van hen ooit een grote prijs zou winnen, hij ieder kind in Smyrna (Georgia) een tube tandpasta kado zou doen.

Afgelopen zondag won Julia Roberts, één van zijn vroegere patienten, de Academy Award voor Beste Actrice. De middag daarop deelde de tandarts honderden tandpastatubes uit...

Smile!

Belgische machinist negeerde al eerder sein

De Belgische machinist die dinsdag zeer waarschijnlijk een rood seinlicht negeerde en daarmee een ernstig treinongeluk veroorzaakte in het plaatsje Pecrot had net een maand schorsing uitgezeten als straf voor het eerder negeren van een sein. Het was dinsdag zijn vijfde werkdag na de schorsing.

Bij de botsing kwamen acht mensen om. Er is nog een jongetje van acht vermist. Twaalf mensen raakten gewond, van wie er twee ernstig aan toe zijn.

De machinist reed met zijn lege trein acht kilometer lang op het rechtergedeelte van het spoor, daar waar normaal de tegemoetkomende treinen rijden. Opvallend is ook dat de machinist zes spoorwegovergangen passeerde die, als gevolg van het 'rechtsrijden', niet waren gesloten.

De dienstleiding in Brussel merkte de fout van de machinist op. Nadat de man door rood reed werd eerst een verkeerd knooppunt gebeld, met de vraag of de stroom van de bovenleiding kon worden gehaald. Pas later werd de verkeersleiding in Namen verzocht de stroom te onderbreken, maar het ongeluk was toen al gebeurd. De machinist kon niet rechtstreeks in zijn trein worden gebeld. De man is bij het ongeluk omgekomen, net als de machinist van de andere trein.

Madonna krijgt BMW

Iedereen die de nieuwe clip van Madonna heeft gezien, moet toegeven dat de zangeres behoorlijk goed kan autorijden. Dat vinden ze bij BMW ook.

Madonna heeft van BMW een reclamedeal aangeboden gekregen, waar de ze op in zal gaan. De enige voorwaarde die de kleine zangeres stelde, was dat haar man Guy Ritchie de commercial mag regisseren. Dat was geen bezwaar voor BMW, dat de popdiva grif een miljoen Engelse ponden betaalt voor de reclames. Ook krijgt Madonna een nieuwe auto ter waarde van 100.000 pond. In ruil voor dit alles speelt de Material Girl in diverse korte reclamefilmpjes zichzelf en verleent zij tevens haar medewerking aan een tien minuten durende mini-film rond BMW.

In 2010 ruim twee miljoen allochtonen

Naar verwachting wonen over tien jaar twee miljoen niet-westerse allochtonen in Nederland, zestigduizend meer dan nu. De totale bevolking groeit in deze periode met een miljoen.

Dit betekent dat tweederde van de bevolkingsgroei veroorzaakt wordt door het toenemend aantal niet-westerse allochtonen.

Dit blijkt uit een prognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat woensdag werd gepresenteerd. De eerste generatie niet-westerse allochtonen groeit in tien jaar tijd van 0,9 naar 1,2 miljoen. Dit komt vooral door asiel-, gezinsvormende en gezinsherenigende migratie. De tweede generatie groeit van 0,5 naar 0,8 miljoen. Deze relatieve sterke toename komt doordat niet-westerse allochtone vrouwen over het algemeen meer kinderen krijgen dan autochtone vrouwen, aldus het CBS.

Turken vormen op dit moment met 309.000 personen de grootste groep niet-westerse allochtonen. Deze groep groeit volgens het onderzoek in de komende tien jaar tot 381.000. Het aantal Surinamers in Nederland is op dit moment 303.000. Omdat Surinaamse vrouwen gemiddeld minder kinderen krijgen dan Turkse vrouwen groeit het aantal Surinamers minder snel.

Het CBS verwacht dat de groep Aziaten in in de komende tien jaar met 60 procent toeneemt. Vooral het aantal personen uit Irak, Iran en Afghanistan in Nederland groeit sterk.

Rond 2050 wonen bijna vier miljoen niet-westerse allochtonen in Nederland, voorspelt het CBS. Zij vormen dan 20 procent van de achttien miljoen Nederlanders (zo'n 3,6 miljoen mensen).

Voorbereiding Oranje dubbel verstoord

De voorbereiding van het Nederlands elftal op het cruciale WK-kwalificatieduel met Portugal van vanavond gaat niet zoals bondscoach Louis van Gaal gehoopt had. Maandagavond moest Oranje de training na een half uur staken omdat het veld te gevaarlijk was voor de spelers. Van Gaal diende een klacht in. Gisteren slaagden journalisten erin de speelwijze van Nederland tijdens een besloten trainig te achterhalen.

Een handvol verslaggevers, twee fotografen en zelfs drie Nederlandse supporters hadden ontdekt dat vanaf een oud autokerkhof de training goed was te zien. Zij zagen dat Oranje vanavond met twee echte aanvallers gaat spelen.

Van Gaal had zijn selectie opgesplitst in twee partijen van tien. Bij de partij met de hesjes, de basisploeg, speelden Kluivert en Hasselbaink in de spits. Zenden en Overmars zullen als 'valse' vleugelspelers dienen. Davids en Van Bommel staan centraal op het middenveld. Cocu blijft linksback en Reiziger vervangt Bosvelt. Terwijl Stam en Frank de Boer het centrale duo in de defensie vormen.

De Portugese voetbalbond reageerde verbijsterd op de klacht van bondscoach Louis van Gaal over de slechte grasmat in stadion Do Mar. De Portugezen zouden volgens de bondscoach bezig zijn aan een koude oorlog en Van Gaal diende een klacht in.

De woorden van Van Gaal vielen slecht bij de Portugese bond. En dus sloeg vice-voorzitter Antonio Boronha terug door te verwijzen naar de slechte omstandigheden waaronder Portugal in Spijkenisse moest trainen ten tijde van Euro 2000. Het veld was modderig en de lichtinstallatie voldeed niet, maar de Portugezen gingen uit van de goeder trouw van de KNVB en klaagden niet.

Hoe het ook zij, Van Gaal heeft de spanning flink opgevoerd in de aanloop naar die belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd, vanavond om tien uur in Porto.

Dieren Bevrijdings Front claimt brandstichting

Het Dieren Bevrijdings Front heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de brand van zondag bij varkensslachterij Dumeco in Boxtel. In een verklaring schrijven de actievoerders dat ze met molotovcocktails drie vrachtwagens bij het bedrijf in brand hebben gestoken. De politie had al aanwijzingen van brandstichting.

Het Dieren Bevrijdings Front stichtte vorig jaar ook al twee keer brand bij een bedrijf dat werkt met vee en vlees. In februari vorig jaar was het veetransportbedrijf in Heino het doelwit. Een paar maanden later werd er brandgesticht bij het Belgische veetransportbedrijf Eurovlees.

Het Dieren Bevrijdings Front zegt de uitbuiting en onderdrukking van dieren te willen uitbannen.

Kok en Brinkhorst uitgejouwd

Premier Kok en minister Brinkhorst zijn in Deventer aangekomen om zich te laten informeren over de mond- en klauwzeercrisis. De twee bezoeken het kantoor van het ministerie van Landbouw in die plaats. Eerder vanochtend waren Kok en Brinkhorst in Garderen en Epe. Bij vertrek in Epe werden de twee bewindslieden uitgejouwd door enkele tientallen boeren.

De boeren hadden eeder aangekondigd een bezoek van premier Kok en minister Brinkhorst te verstoren met een protestactie. Ze willen dat het mogelijk wordt om dieren preventief in te enten tegen mond- en klauwzeer. De boeren proberen een gesprek met minister Brinkhorst af te dwingen en hem een petitie te overhandigen.

'Gamen is goed voor je'

Na de recentelijke studies die zouden bewijzen dat kinderen agressiever kunnen worden door computerspellen, concludeert een pas verschenen onderzoek precies het tegenovergestelde. Nu zou blijken dat gamen een zeer positieve invloed heeft op de jeugd, aldus de zaterdageditie van de Britse krant The Times.

Spellen op de computer spelen tijdens de kinderjaren levert intelligente en succesvolle volwassenen op, concludeert de studie. Het beeld van gamers als introverte en asociale wezens die het daglicht schuwen, zou onjuist zijn.

Honderdzevenentwintig Britse proefpersonen werden in het onderzoek betrokken. De gamers bleken intelligent, maar vaak verkeerd begrepen. Ze halen goede resultaten tijdens hun school- en universiteitsjaren en veroveren vaak betere posities op de banenmarkt. De wetenschappers ontdekten bovendien dat het spelen van een gewelddadig spel inderdaad meer agressie opwekt, maar slechts tijdens een korte tijd. Dat spellen verslavend zouden zijn, wordt ontkend. Slechts een heel kleine groep loopt er kans op, maar zelfs dan levert die verslaving geen gevaar op.

Pokémon verboden in Saudi Arabie

smokingR had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De hoogste religieuze authoriteit in Saudi Arabië heeft alle vormen van Pokémon spellen en kaart verboden. Het verbod was ingesteld in het weekend door het Comité van Wetenschappelijk Onderzoek en Islamitische Wetten. Het comité vond de kaarten te veel religieuze symbolen bevatten, waaronder de Davidsster, kruizen, Vrijmetselaars-tekens en Japanse symbolen.

Het comité onderzocht ook het Nintendo spel en trof daar een gokspel aan en aangezien gokken verboden is in Saudi Arabië, werd dit Pokémon-spel ook verboden. Een woordvoerder van Nintendo ontkent het gebruik van symbolen en zegt dat Nintendo die symbolen nooit ontworpen heeft voor religieuze doeleinden.

Slangenbezweerder gebeten

Een slangenbezweerder op een kermis in Pennsylvania is door zijn cobra gebeten toen hij het dier trachtte te hypnotiseren. Het 500-koppige publiek dacht dat het bij de act hoorde, totdat hij om een ambulance vroeg. De man werd met spoed naar het hospitaal gevoerd waar hij werd behandeld.

Volgens de politie was de beet in de onderbuik van de kermisklant levensbedreigend. Zijn collega's op de kermis lachen dat echter weg. "Hij is al eerder gebeten", aldus een andere kermisgast.

Jongensgroep Five voor de rechter

Twee bandleden van de populaire jongensgroep Five staan terecht. De jongens moeten maandag voorkomen omdat ze een gevecht zijn begonnen in een bar in Dublin. De 21-jarige Ritchie Neville en de 23-jarige Jason 'J' Brown werden afgelopen december gearresteerd. Ze werden opgepakt op verdenking van verstoring van de openbare orde.

Brown werd bovendien aangeklaagd wegens openbare geweldpleging. Het tweetal was in de Ierse kroeg aanwezig toen er een gevecht uitbrak. De Britse groep Five, die enorme hits scoorde met 'Keep On Movin' en 'Slam Dunk Da Funk' waren ten tijde van het voorval op tournee door Ierland. De uitspraak tegen de twee bandleden volgt later deze week.

Napster wil protestmars in Washington

Napster roept zijn gebruikers op om op 3 april in Washington te demonstreren. Op die dag houdt een senaatscommissie een hoorzitting over Napster en de toekomst van digitale muziek.

Op de avond voorafgaand aan de senaatszitting houdt de muziekuitwisseldienst een bijeenkomst om de politici haar kant van het verhaal te vertellen. Gebruikers die niet naar Washington kunnen komen, worden opgeroepen om de senatoren met e-mails en telefoontjes te bestoken.

Het aantal gebruikers van de muziekuitwisseldienst is inmiddels met 25 procent gedaald, meldt de Washington Post dinsdag. De krant baseert zich op een rapport van onderzoeksbureau Webnoize. Napster zelf ontkent de cijfers.

In februari oordeelde een Amerikaans hof dat Napster de auteursrechten schendt door gratis muziek aan te bieden. Napster beloofde begin maart een filter op haar internetsite te plaatsen en zegt nu dat de helft van de muziekbestanden geblokkeerd is. Maar volgens de Amerikaanse muziekindustrie doet de organisatie nog steeds niet genoeg om auteursrechtelijk beschermde muziek te weren.

,,De gemiddelde Napstergebruiker moet alleen wat harder werken om de muziek binnen te krijgen'', zegt een van de onderzoekers. Volgens een woordvoerder van de band Metallica is vrijwel het volledige repertoir nog vrij te downloaden. De hardrockformatie was een van de eerste tegenstanders van Napster.

Slimme truc in strijd tegen illegale kopiën spel

Fe2O3 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het zat er al dik in dat een game-fabrikant er een keer gebruik van zou maken, maar nu is het dan eindelijk zo ver. Doordat spelers steeds vaker met spellen online gaan kunnen ongezien gegevens uitgevraagd worden. ID Software pakte het al slim aan met Quake3 door het online controleren van een CD-Key, maar Lionhead, de makers van het nieuwe spel Black and White, zijn nu zelfs overgegaan tot het registreren van IP-adressen die met een gekraakte versie van het spel spelen.

Lionhead is van plan om met deze lijsten naar de provider van de gebruiker toe te stappen om er voor te zorgen dat de provider stappen tegen de gebruiker kan nemen. Ook zal het de gebruiker onmogelijk worden gemaakt om nog verder te spelen.

Naakte DJ populair

De naaktpresentatie door 3FM-dj Ruud de Wild (BNN) en zijn medepresentatoren heeft gisteren zoveel nieuwsgierigen naar zijn webcam gelokt dat deze overbelast raakte.

Normaal gesproken kan de webcam 2500 bezoekers aan, maar volgens een woordvoerster van BNN lag de animo daar zo ver boven dat de webcam overbelast raakte. De dj nam het initiatief om erachter te komen of hij naakt anders zou presenteren.

In de uitzending van De Wild (16 tot 18.00 uur) werd veel gebeld door luisteraars, die lieten weten zo te zijn geïnspireerd door het initiatief van de presentator dat zij daarom ook naakt luisterden.

Brievenbombardement op senaat

Een ongekend brievenbombardement teistert de Eerste Kamer. Duizenden mensen uit binnen- en buitenland roepen de senatoren op begin april voor de nieuwe euthanasiewet te stemmen.

Bij de postkamer zijn 12.000 voor het merendeel handgeschreven brieven, 20.000 voorgedrukte kaartjes en ontelbare e-mails binnengekomen. Daarbij is ook een brief van 100 hervormde en gereformeerde dominees van de Samen op Weg-kerken, die de wet zien als een 'uitdrukking van Gods liefde'.

Nooit eerder zijn er bij de Eerste Kamer zoveel brieven binnengekomen. De bodes hebben de afgelopen week hele dagen besteed aan het openen van enveloppen. Tijd om ze allemaal te lezen is er niet. Eén van de bodes verzuchtte dat ze aangrijpend zijn, maar dat het ook prettig zou zijn als er af en toe een tientje tussen zou zitten.

Zeeolifant op de stoep

Het personeel van een kantoor met uitzicht op zee in Kaapstad moet voorlopig via de achteringang naar binnen. De hoofdingang bleek maandagochtend geblokkeerd door een 4,60 meter grote zeeolifant. Het is voor het eerst dat zo'n kolos in de straten van Kaapstad of zelfs op het Zuid-Afrikaanse vasteland is beland.

Het enorme zoogdier maakt deel uit van een kolonie die 2.350 kilometer zuidwestelijker op Gough Island leeft. Vermoedelijk heeft het kantoor-exemplaar - met acht jaar bijna volwassen - ergens in de oceaan een verkeerde afslag gemist, zei een woordvoerder van een wildbeschermingsvereniging. Het dier verblijft al enkele dagen in Kaapstad, waar hij nu een mooi plekje voor het kantoor aan zee heeft gevonden. Slechts af en toe verlaat de zeeolifant zijn plek om een stukje te gaan zwemmen. Volgens de dierenbeschermers zal het dier binnen een paar dagen voorgoed het ruime sop kiezen.

Brildragers in straaljager

Voor brildragers is een carrière als gevechtspiloot binnenkort ook weggelegd. Tot nu toe was dat onmogelijk. Ruimtelijk inzicht blijkt uiteindelijk belangrijker dan arendsogen.

De luchtmacht versoepelt de eisen, omdat zich steeds minder kandidaten melden. Luchtmachtbevelhebber D. Berlijn hoopt dat daar, met aanpassing van de eisen, verandering in komt. Wervers van de luchtmacht pleiten daar al jaren voor. Eerder werd natuurkunde als exameneis geschrapt, omdat er te weinig brilloze scholieren zijn die wis- én natuurkunde in hun pakket hebben.

De vraag is natuurlijk of de versoepelde eisen invloed zullen hebben op de gevechtskracht. "Goede ogen helpen, maar zijn niet noodzakelijk", zegt F16-piloot en tweede man tijdens de Golfoorlog, Chuck Horner, in zijn autobiografie. "Het belangrijkste vereiste is ruimtelijk inzicht", aldus Horner in Trouw. In de VS vliegen al langere tijd brildragende piloten en ook in de andere NAVO-landen mag dat sinds kort.

Omstreden kerntransport ligt weer stil

Een trein met zes containers vol Duits kernafval is nog altijd niet aangekomen op de plek van bestemming in de bondsrepubliek. De trein staat stil op zo'n zestien kilometer van het Noord-Duitse Dannenberg, de plaats waar de containers overgeladen moeten worden op trucks voor verder vervoer naar de tijdelijke opslagplaats in Gorleben, een rit van circa twintig kilometer.

Betogers van de actiegroep Robin Wood hebben momenteel de rails geblokkeerd. De Duitse oproerpolitie en demonstranten raakten dinsdagavond al slaags in de buurt van Dannenberg. De politie heeft een waterkanon ingezet tegen de demonstranten.

Het transport van in Frankrijk opgewerkt kernafval naar Gorleben ging tot dusver gepaard met forse demonstraties. Het transport werd onderweg verscheidene keren opgehouden door actievoerders die op het spoor gingen zitten. Bij Wendisch Evern raakten volgens de politie bij zo'n blokkade twee demonstranten gewond, maar actievoerders spraken van zeven zwaargewonden. In Dannenberg zelf demonstreerden enkele duizenden tegenstanders in afwachting van de trein met kernafval.

Eerste virus voor zowel Windows als Linux

Een Amerikaans bedrijf zegt op een nieuw computervirus te zijn gestuit dat zowel het zeer gangbare besturingssysteem Windows als het steeds populairdere Linux kan infecteren. Volgens de onderneming Central Command, gespecialiseerd in anti-virusprogrammatuur, gaat het om een betreurenswaardige wereldprimeur. Het virus draagt de naam W32.Winux.

Voor zover bekend heeft het virus nog niet toegeslagen. Het bestaan ervan betekent volgens Central Command wel dat de software tegen virussen aangepast moeten gaan worden. McAfee, een grote branchegenoot van Central Command, kon het bestaan van W32.Winux overigens niet bevestigen.

Een anonieme e-mail uit Tsjechië leidde Central Command dinsdag naar het virus, dat overigens niet bijzonder destructief zou zijn. Een groep hackers met de naam 29A zou verantwoordelijk zijn voor het maken van het virus. 29A is eerder in verband gebracht met het opduiken van uiterst geavanceerde virussen.

Steeds meer computergebruikers hebben zowel Windows als Linux geïnstalleerd op hun pc. Voor Windowsgebruikers zijn al vele duizenden virussen in kaart gebracht. Het aantal virussen dat Linux-apparaten infecteert wordt geschat op minder dan vijftig.

Burgemeester Volendam treedt af

Burgemeester F. IJsselmuiden en CDA-wethouder W. Visscher van Edam-Volendam treden af. Aanleiding zijn de harde conclusies uit het rapport van Versteden en Polak over het gebrekkige brandveiligheidsbeleid van de gemeente. Daarin staat onder meer dat de gemeente vanaf 1994 tot 2000 bewust het beleid heeft gevoerd om nieuwe wettelijke regels met betrekking tot de brandveiligheid niet toe te passen.

Het rapport werd gemaakt naar aanleiding van de nieuwjaarsbrand in Volendam en werd dinsdag aangeboden aan de raad. Bij de fatale brand kwamen dertien mensen om het leven. 'De cafébrand in Volendam, een ramp om van te leren' is opgesteld in opdracht van commissaris van de Koningin in Noord-Holland, Jos van Kemenade. Een opmerkelijke stap van Van Kemenade, omdat de Commissie Alders als officiële onderzoekscommissie de ramp al onderzoekt. Alders presenteert zijn rapport deze week. Hij wil geen commentaar geven op het aftreden van de bestuurders.

Treinramp in België na negeren rood sein

Een frontale botsing tussen twee passagierstreinen heeft gisterochtend in België het leven gekost aan zeker negen mensen, onder wie een kind van acht. Ook vielen er negen gewonden. De spoorwegen sluiten niet uit dat er nog meer slachtoffers gevonden worden in de verwrongen treinstellen.

De ramp speelde zich af op het traject van Leuven naar de universiteitsstad Louvain-la-Neuve. Bij het dorpje Pécrot, onder Leuven, knalden de treinen 's ochtends om kwart voor negen op elkaar.

Volgens het hoofd van de Belgische spoorwegen NMBS, Etienne Schouppe, is de ramp te wijten aan een menselijke fout. De bestuurder van één van de treinen, die bestond uit twee lege wagons, heeft bij zijn vertrek uit het station van Wavre naar Leuven een rood signaal genegeerd.

Zes minuten lang had hij niets in de gaten. Het rode stopsein bij zijn vertrek, het feit dat hij op het verkeerde spoor reed en dat bij minstens zes overgangen die hij onderweg passeerde, de spoorbomen gewoon omhoog stonden: de 31-jarige machinist heeft het allemaal volkomen genegeerd terwijl hij met een snelheid van 85 kilometer per uur voortraasde, zijn dood tegemoet.

Winkelmeisjes solliciteren voor diefstal

Winkelmeisjes die deel uitmaken van georganiseerde bendes, zijn verantwoordelijk voor een flink aantal winkeldiefstallen in Amsterdam. Dat zegt de belangenvereniging voor middenstanders in de hoofdstad, het MKB.

Volgens de organisatie solliciteren de winkelmeisjes met succes bij boetiekjes of andere winkelbedrijven om vervolgens spullen te stelen, beveiligingslabels van producten te verwijderen, beveiligingssystemen uit te schakelen of niet af te rekenen als familie en vrienden komen winkelen. De truc wordt volgens het MKB vooral door Antilliaanse en Marokkaanse bendes toegepast.

Het MKB wil niet zeggen hoeveel de schade exact bedraagt, maar volgens een woordvoerder gaat het om een aanzienlijk bedrag. Per jaar wordt door de middenstand in Amsterdam tientallen miljoenen guldens verlies geleden door winkeldiefstal.

De politie zegt van niets te weten. "Wij hebben de verhalen over de winkelmeisjes alleen gehoord van het MKB," zegt een woordvoerster. "Maar geen winkelier heeft bij ons aangifte gedaan. Laat ze dat snel doen, zodat wij actie kunnen ondernemen."

Film Review: Traffic

Velen miljarden dollars besteedt de Amerikaanse overheid jaarlijks aan drugsbestrijding. Tevergeefs, want sinds Ronald Reagan deze war on drugs ontketende is het drugsgebruik in Amerika alleen maar toegenomen. Wat regisseur Steven Soderbergh betreft gaat de Amerikaanse regering liever vandaag dan morgen nog een radicaal andere koers varen. Zijn film Traffic is dan ook een directe aanklacht tegen het huidige Amerikaanse drugsbeleid. Voor Nederlandse begrippen is deze aanklacht wellicht een open deur, maar in Amerika is de film terecht lovend ontvangen als de eerste intelligente Hollywoodfilm over het drugsprobleem. Het heeft de film vier Oscars opgeleverd, waaronder de prestigieuze Oscar voor het beste scenario. Het scenario werd al eerder beloond met een Golden Globe.


Productie:
Edward Zwick, Marshall Herskovitz, Laura Bickford

Regie:
Steven Soderbergh

Scenario:
Stephen Gaghan

Camera:
Peter Andrews

Montage:
Stephen Mirrione

Art direction:
Philip Messina

Muziek:
Cliff Martinez

Met:
Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones, Benicio Del Toro


Bedankt, Twi, voor de hulp bij dit helse karwei
©FOK.nl e.a.