Anonieme en gecodeerde MP3?

Adijos had ons via de newssubmit het volgende te melden: uit: webwereld.nl

Met de software van Aimster kan muziek worden uitgewisseld via Instant Messaging-programma's. Het bedrijf heeft er geen zin in om te worden aangepakt door de muziekindustrie, zoals eerder met MP3.com, Scour en Napster is gebeurd. Aimster denkt sterk te staan.

Het bedrijf kwam onlangs met nieuwe gebruiksvoorwaarden voor haar dienst. Gebruikers moeten er voortaan mee instemmen dat ze geen muziekbestanden gebruiken die niet echt van hen zijn. Als ze dat wel doen, lopen ze het risico door Aimster te worden geblokkeerd. Op deze manier tracht het bedrijf de verantwoordelijkheid bij de gebruiker te leggen.

Verder versleutelt Aimster voortaan al het verkeer. "Al je berichten, zoekopdrachten, file transfers en andere communicatie zijn privé en versleuteld en kunnen niet in de gaten worden gehouden als ze zich over internet begeven – zelfs niet door je eigen provider!", zo schrijft Aimster op haar site.

Wie toch probeert het Aimster-verkeer te monitoren, begeeft zich op het criminele pad, waarschuwt Aimster. Het bedrijf maakt hiervoor gebruik van een wapen dat tot nu toe met veel succes is gebruikt door de muziekindustrie: de Digital Millennium Copyright Act. Met deze wet in de hand is bijvoorbeeld Napster aangepakt.

Mocht de muziekbranche willen proberen het in haar ogen illegale verkeer op Aimster te monitoren en te ontsleutelen, dan zouden zij de auteursrechtwetgeving overtreden. Volgens deze wet is het ontcijferen van versleutelde berichten namelijk illegaal, met welk doel (in dit geval het pakken van muziekpiraten) dit ook gebeurt.