FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 maart 2001

To baard or not to baard

In Groot-Britannië kunnen werkgevers hun werknemers dwingen hun baard af te scheren. Dit ondervond een sollicitant die bij een cateringbedrijf probeerde aan de bak te komen. De man had al 28 jaar een baard, maar kreeg te horen dat hij alleen zonder die baard aangenomen zou worden. En de eigenaar van het cateringbedrijf stond in zijn goed recht: volgens het arbeidstribunaal wordt het dragen van een baard als een risico gezien voor de voedselveiligheid.

De sollicitant had namelijk geprobeerd zijn recht te verdedigen door een klacht in te dienen wegens seksediscriminatie. De eigenaar reageerde heel simpel door te zeggen dat een vrouw met een baard net zo min zou zijn aangenomen!

Aantal sportblessures onder jongeren groeit

Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat het aantal blessures onder jonge sporters gegroeid is. Vooral sporten als wielrennen en basketbal leverden veel blessures op. In Nederland is voetbal natuurlijk een risicosport. De meeste blessures waren echter niet zo ernstig van aard. Gedacht moet worden aan verrekingen en botbreuken.

Volgens de onderzoekers is meer dan de helft van de blessures te voorkomen. Een fysiologisch onderzoek voor je aan een sport begint zou al helpen. Een warming-up en cooling down helpen ook blessures tijdens het sporten voorkomen. Negeer pijn niet: ga naar de dokter zo gauw je de eerste symptomen voelt. Zo voorkom je erger. En ook erg belangrijk: er is meer dan winnen alleen!

Tomaten-blik-tattoo als herinnering

Ian Robertson uit Glamorgan heeft een blik tomaten op zijn arm getatoeëerd als herinnering aan de dag dat zijn vrouw hem verliet. Na 10 jaar huwelijk liet zijn vrouw hem in de steek. Alles wat zij voor hem achterliet was een blik tomaten.

Nu gebruikt Robertson de tattoo - op ware grootte - als versiertruck. "Een geweldige binnenkomer", aldus Robertson. Hij beloofde zijn vrienden destijds de tattoo te laten zetten op voorwaarde dat ze een aan kanker lijdende dorpeling voor 500 Britse pond zouden sponsoren.

Anonieme en gecodeerde MP3?

Adijos had ons via de newssubmit het volgende te melden: uit: webwereld.nl

Met de software van Aimster kan muziek worden uitgewisseld via Instant Messaging-programma's. Het bedrijf heeft er geen zin in om te worden aangepakt door de muziekindustrie, zoals eerder met MP3.com, Scour en Napster is gebeurd. Aimster denkt sterk te staan.

Het bedrijf kwam onlangs met nieuwe gebruiksvoorwaarden voor haar dienst. Gebruikers moeten er voortaan mee instemmen dat ze geen muziekbestanden gebruiken die niet echt van hen zijn. Als ze dat wel doen, lopen ze het risico door Aimster te worden geblokkeerd. Op deze manier tracht het bedrijf de verantwoordelijkheid bij de gebruiker te leggen.

Verder versleutelt Aimster voortaan al het verkeer. "Al je berichten, zoekopdrachten, file transfers en andere communicatie zijn privé en versleuteld en kunnen niet in de gaten worden gehouden als ze zich over internet begeven – zelfs niet door je eigen provider!", zo schrijft Aimster op haar site.

Wie toch probeert het Aimster-verkeer te monitoren, begeeft zich op het criminele pad, waarschuwt Aimster. Het bedrijf maakt hiervoor gebruik van een wapen dat tot nu toe met veel succes is gebruikt door de muziekindustrie: de Digital Millennium Copyright Act. Met deze wet in de hand is bijvoorbeeld Napster aangepakt.

Mocht de muziekbranche willen proberen het in haar ogen illegale verkeer op Aimster te monitoren en te ontsleutelen, dan zouden zij de auteursrechtwetgeving overtreden. Volgens deze wet is het ontcijferen van versleutelde berichten namelijk illegaal, met welk doel (in dit geval het pakken van muziekpiraten) dit ook gebeurt.

Site van Giel Beelen gehacked

Deuf had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De site van 3FM DJ Giel Beelen is vandaag gehacked door vaste luisteraars/stalkers Chucky en Rucky.

Deze 2 gasten stalken Beelen al sinds zijn begin tijd bij 3FM zo'n 2 jaar geleden. Beelen op zijn buurt gaf de prive gegevens van deze jongens (zoals mobiele en prive telefoon, adres enz.) vrij over de radio en herhaald dit regelmatig. Het modder gooien tussen beide partijen gaat dus door via Giel Beelen zijn web site.

" Wij hebben geen enkele file vernield of gewist... Ook de username en het password hebben we niet veranderd... Dit is puur een aktie om te bewijzen dat we niet met ons laten sollen door 1 of andere randdegiel!!! Tevens willen wij hiermee aantonen dat deze site toch wel heel erg slecht beveiligd is!!!! Misschien is dit een steuntje in de rug om daar eens iets aan te doen... HH.."

Nieuwe Star Trek serie in aantocht

Icekool had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voor alle Trekkies in Nederland: De geruchten dat er een nieuwe serie aankomt die zich zou afspelen in het begin van het Federatie tijdperk worden steeds meer waarheid. Vorige week heeft Paramount al kenbaar gemaakt dat het op zoek is naar nieuwe hoofdrolspelers bij de diverse castingbureaus. De serie zal zich afspelen in de 22ste eeuw en daar zal alles toch wat minder geavanceerd zijn dan dat we tot nu toe kennen.

De karakters van de serie zullen ook op een USS Enterprise hun werk doen en Captain Jackson Archer zal hun leiden.

Rechter geeft Napster drie dagen de tijd

Een Amerikaanse federale rechter heeft Napster, de omstreden uitwisseldienst van muziekbestanden op internet, een termijn van drie dagen gegeven om de auteursrechtelijk beschermde bestanden uit zijn systeem te verwijderen.

Het federale hof van beroep in San Francisco stelde enkele weken geleden dat Napster inbreuk maakte op de auteursrechten.

De advocaten van Napster hadden volgens een woordvoerster van de vertegenwoordiger van de Amerikaanse platenindustrie RIAA maandagavond laat pas het lang verwachte dwangbevel gekregen. De muziekindustrie die Napster heeft aangeklaagd, moet lijsten maken waarop zij aangeeft welk materiaal zij uit het systeem wil hebben verwijderd. De termijn gaat in op het moment dat Napster deze lijsten heeft ontvangen.

Ruim 50 miljoen internetters maken gebruik van de dienst. Met speciale software is het mogelijk muziek van de ene naar de andere computer te transporteren zonder dat er auteursrechten worden betaald.

Virtuele seks perfect voor relaties op afstand

Voor mensen met een lange-afstandsrelatie lijken erotische berichtjes via de telefoon of het internet een redding te zijn. Volgens een onderzoek dat dinsdag door het Instituut voor Rationele Psychologie in het Duitse München werd gepubliceerd, is een lange-afstandsrelatie zonder virtuele seks gedoemd te mislukken.

Een erotische conversatie per telefoon of internet blaast de relatie nieuw leven in, aldus de directeur van het instituut. Voor het onderzoek hebben bijna 5000 mannen en vrouwen met een relatie op afstand gemiddeld drie keer per week virtuele contacten gehad.

Bijna 62 procent gaf de voorkeur aan telefoonseks. Een op de vijf vond bevrediging in chatrooms en de rest hield het liever bij de met de hand geschreven erotische liefdesbrief.

Festivals beslissen over crowdsurfverbod

Organisatoren van grote popfestivals in Europa beslissen vrijdag in Londen of het crowdsurfverbod in het komende festivalseizoen wordt gehandhaafd. Dat heeft PinkPop-organisator Jan Smeets dinsdag in Amsterdam gezegd tijdens zijn persconferentie.

Het verbod werd juni 2000 ingesteld nadat bij het Deense Roskilde-festival negen jongeren werden doodgedrukt tijdens een concert van Pearl Jam. Uit politierapporten bleek volgens Smeets dat crowdsurfers de consternatie rond het podium hadden veroorzaakt.

Crowdsurfers zijn concertbezoekers die zich vanuit het publiek opwerpen en zich dan over de hoofden van andere bezoekers laten bewegen tot voor het podium. Daar worden ze 'uitgespuugd' in een speciale gang die voor het podium is vrijgemaakt.

Tijdens het afgelopen Lowlandsfestival zorgde het crowdsurfverbod voor 1200 tot 1500 minder gewonden dan normaal. Dat bracht Lowlandsorganisator Mojo Concerts dinsdag naar buiten. Smeets wil eigenlijk crowdsurfen toestaan, maar erkent dat cijfers duidelijk maken dat het eigenlijk niet verantwoord is. Diverse bands zouden dat inmiddels ook onderkennen.

NASDAQ geeft AEX extra impuls

Aangevoerd door de technologiefondsen is de AEX-Index weer boven de 600 punten-grens geëindigd. Een sterke opening van de Amerikaanse technologiebeurzen gaf de Amsterdamse beurs in de slotfase van de handelsdag een extra impuls en sloot uiteindelijk op 600,95 punten, een winst van ruim 1,4%. Ook de Midkap-index, die sinds de nieuwe indeling meer technologiefondsen kent, kon hiervan meeprofiteren en sloot de dag 1,47% hoger op 629,79 punten.

ASML, dat gisteren al 8% aan de koers toevoegde, wist vandaag deze trend te behouden en behaalde een koerswinst van 10,9% en was daarmee de sterkste stijger van de AEX. KPN dikte 6% aan, Versatel 6,6% en Philips 5,5%. Ahold, dat vandaag de jaarcijfers presenteerde, moest 1,97% achteruit op €34,82. De nettowinst nam met 48% toe tot ruim 1,1 miljard euro. De Europese markt groeide hierbij het hardst. De omzet steeg met 59% tot €16,6 miljard, de Amerikaanse markt was goed voor een omzetgroei van 36% tot $27,8 miljard. Maar daar waren de beleggers duidelijk niet van onder de indruk. Voor het jaar 2001 verwacht Ahold een winstgroei van 15% te bewerkstelligen.

Opvallende daler vandaag was Landis, dat op de Midkap een flinke veer moest laten. Het fonds verloor €1,90 oftewel 13,8% op €11,90. Ook dit fonds kwam vandaag met cijfers uit. De winst over het boekjaar 2000 steeg weliswaar met 150%, maar de omzetgroei was achtergebleven. Voor het komende jaar heeft Landis geen winstverwachting uitgegeven.

Op dit moment staat de Dow Jones Index op een winst van 0,76% op 10.642 punten. De schermenbeurs NASDAQ voegt 3,9% toe op 2.227 punten.

Hotmail makkelijke prooi voor spammers

De gratis e-mail service van Microsoft, Hotmail, maakt het spammers erg makkelijk. De dienst blijkt alle e-mailadressen en woonplaatsen van zijn gebruikers ter beschikking te stellen aan een publieke internetgids die deze informatie combineert met telefoonnummers en huisadressen. Hotmail-klanten komen automatisch in het bestand van InfoSpace’s Internet White Pages tenzij ze bij de aanvraag van hun Hotmail account hebben aangegeven dat ze dit niet willen (opt out).

Critici wijzen erop dat de Hotmail-klanten op deze manier een makkelijke prooi vormen voor spammers die zich op een bepaalde doelgroep richten. Zodra de Hotmail-klant ontdekt dat hij door zijn vermelding in de Internet White Pages erg veel spam ontvangt is het voor hem of haar te laat. Het is dan niet meer mogelijk de gegevens uit de bestanden van de spammers te laten verwijderen.

MSN, Microsofts internetdivisie, is zich van geen kwaad bewust en zegt dat het concern zich strikt aan zijn privacy-beleid houdt. De klanten bepalen bovendien zelf of ze in de gids worden opgenomen of niet.

Kamer ontevreden over verhoging boetes

De Tweede Kamer vindt het een slechte zaak dat boetes die door de rechtbank opgelegd worden, tijdens de invoering van de euro worden verhoogd. De overheid geeft daarmee het slechte voorbeeld, aldus de fracties van PvdA, VVD, D66 en CDA.

De maximale boetes die de rechter voor een overtreding kan opleggen, vormen nu ronde bedragen, oplopend van 500 tot 1 miljoen gulden. Om die getallen rond te houden, wil het ministerie van Justitie ze bij invoering van de euro delen door twee, terwijl de officiële koers 2,20371 gulden is. Hierdoor kunnen de boetes tot 10 procent stijgen. Zo wordt een boete van maximaal 1000 gulden in 2002 geen 453,78 euro, maar 500 euro.

Deze stijging geldt overigens niet voor boetes die door het Openbaar Ministerie, dus zonder tussenkomst van de rechter, worden afgedaan, zoals verkeersovertredingen. Die stijgen met ongeveer 3 procent als compensatie voor de inflatie.

Ajax wil Vennegoor of Hesselink

Als het aan trainer Co Adriaanse ligt, versterkt Ajax zich voor komend seizoen met aanvaller Jan Vennegoor of Hesselink. De oefenmeester denkt de spits van FC Twente nodig te hebben om in de toekomst weer mee te kunnen strijden om de landstitel.
,,Hij voldoet aan alle eisen die we aan een spits van Ajax stellen'', aldus Adriaanse. ,,Hij is sterk, kan goed combineren en scoort makkelijk. Daarnaast kan hij goed koppen, is hij Nederlander en nog international ook. Ik zou hem er heel graag bij willen hebben.''

Ajax beschikt in Machlas en Arveladze al over twee centrumspitsen. ,,Maar zij hebben andere kwaliteiten als Vennegoor of Hesselink'', meent Adriaanse. ,,Vennegoor of Hesselink kan een wedstrijd openbreken. Aan zo'n type voetballer hebben we behoefte. Zeker als we onze doelstellingen bij willen stellen'', aldus de oefenmeester die bij aanvang het huidige seizoen verklaarde voor een plaatsje bij de eerste vijf van de ranglijst te gaan.

Ajax heeft niet als enige interesse voor de 22-jarige spits. Zo bekeek een delegatie van het Engelse Tottenham Hotspur de aanvaller zondag tijdens de uitwedstrijd van FC Twente bij Sparta.

Vennegoor of Hesselink toonde zich verrast over de belangstelling van Adriaanse. ,,Heel leuk om te horen, maar ik weet nog echt van niets'', aldus de spits die tot de zomer van 2004 bij FC Twente onder contract staat. ,,Maar ik sta voor alles open.''

Nederland telt morgen 16 miljoen inwoners

Morgen wordt de 16 miljoenste inwoner van Nederland verwacht, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De Bevolkingsteller van het CBS stond vanochtend om half twaalf op 15.999.715 geregistreerde inwoners. Ruim tien jaar geleden, november 1990, werd de grens van 15 miljoen gepasseerd. Het aantal van 17 miljoen inwoners zal naar verwachting over tien jaar worden bereikt.

Strikt genomen loopt (of kruipt) die 16 miljoenste Nederlander waarschijnlijk al ergens rond. Het CBS baseert zich namelijk op de dagelijks aangeleverde cijfers van de Gemeentelijke Basisadministraties van de gemeenten, maar daar zit dus altijd enige vertraging tussen het moment waarop geboortes, overlijdens en migraties worden doorgegeven. De mededeling dat morgen het aantal van 16 miljoen inwoners wordt bereikt, berust daarom op een schatting.

Sinds eind 1990 is de bevolking met één miljoen inwoners gegroeid. In die periode zijn er 2 miljoen kinderen geboren en hebben zich 1,1 miljoen immigranten in ons land gevestigd. Daar staat tegenover dat er 1,4 miljoen personen zijn overleden en 0,7 miljoen emigranten uit Nederland zijn vertrokken.

Westlife uit Ierland verbannen

De populaire Ierse jongensband Westlife mag voorlopig niet naar huis. Het vijftal is verbannen uit hun vaderland vanwege de mond- en klauwzeerepidemie die heel Europa in zijn greep heeft. De jongens van Westlife zijn op dit moment op tournee door Engeland.

Volgende week hebben de bandleden een aantal dagen vrij. Om het hectische leventje te ontvluchten, wilden ze naar Ierland terug om even bij te komen. Maar helaas, de jongens mogen het land niet in. "De mensen in Ierland zijn bang dat we de vreselijke ziekte met ons meebrengen", laat bandlid Nicky weten in een interview met Worldpop.

De bandleden vinden het niet zo erg. "We hadden waarschijnlijk toch niet naar Ierland kunnen gaan, omdat we voor een optreden in een tv-programma naar Italië moeten om onze nieuwe single te promoten", zegt Shane. Het nummer 'Uptown Girl' komt deze week uit.

Cafes laten klanten zelf tappen!

rooz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een nieuwe trend in de kroeg is het zelf tappen van een biertje. Er zijn cafes met bierleidingen naar elk tafeltje. Bierbrouwer Heineken krijgt steeds vaker het verzoek een dergelijk systeem aan te leggen.

Vooral bij studentenverenigingen en in drukke cafes is de persoonlijke tap een uitkomst. Het is daar bijna geen doen om tijdens topdrukte regelmatig de gang naar de bar te maken en daarna nog de aandacht van het personeel te trekken.

Klanten betalen de gewone prijs maar dan per liter. Zodra is afgerekend zorgt de computer voor de vrijgave van het bier.

Lewinsky docu in de maak

Monica Lewinsky, de beroemdste Witte Huis-stagiaire of all time, heeft een akkoord bereikt met de televisiezender HBO over haar deelname in een documentaire over haar affaire met Bill Clinton en het effect dat deze affaire gehad heeft op Amerika. Volgens Lewinsky heeft zij de afgelopen tijd nieuwe inzichten bereikt die verder gaan dan wat zij beschreef in haar boek 'Monica's Story'.

Het is nog niet bekend hoeveel Monica gaat verdienen door mee te werken aan de documentaire. Ongetwijfeld zal zij er niet op achteruit gaan. Voorlopig zullen de grote Monica-fans nog wel even moeten wachten op het eindresultaat: de verwachte uitzenddatum valt ergens in januari volgend jaar.

Condooms bij de borrel

Bars en clubs in West-Hollywood krijgen mogelijk de verplichting opgelegd om condooms uit te delen aan klanten. Het plaatselijk bestuur verwerpt het idee maar er zal nu per referendum over beslist worden.

De verordening verplicht de etablissementen tevens tot de verstrekking van lectuur over safe sex. Volgens burgemeester Heilman is de verkrijgbaarheid van condooms in de stad geen probleem. Het probleem is dat mensen ze niet gebruiken, aldus Heilman.

Voorstanders van de verordening zijn van mening dat het safe-sex-programma van de stad geen effect sorteert omdat het niet opgelegd kan worden.

Bill Gates woont te klein

Hij heeft al 3400 vierkante meter woonruimte tot zijn beschikking, maar het blijkt toch iets te krap te zijn. Bill Gates, de oprichter van softewaregigant Mircosoft, wil zijn villa in de Amerikaanse staat Washington uitbouwen. Dit blijkt uit documenten van de gemeente Medina, waar het kapitale huis staat.

Er is onder meer een gang nodig die het onderkomen van Gates verbindt met het gastenverblijf. Ook blijken de slaapkamers van zijn twee kinderen wat aan de kleine kant. Om die reden is er behoefte aan een speelkamer. Daarnaast is het de bedoeling dat er een extra slaapkamer komt. Microsoft wil niet zeggen of deze uitbreiding betekent dat er een derde kind op komst is.

Miljardair Gates moest voor de bouw van het huis destijds 109 miljoen dollar (ruim 250 miljoen gulden) neertellen. De villa ligt aan het Meer van Washington en vormt een grote trekpleister voor toeristen. Er is onder meer een parkeerplaats waar 28 auto's kunnen staan.

Forwarden e-mail verboden in Australië

In Australië is wetgeving van kracht geworden die het forwarden (doorsturen) van e-mail zonder toestemming van de auteur verbiedt. Op het illegaal forwarden van e-mailberichten staat een maximumstraf van vijf jaar cel. Ook kunnen hoge geldboetes worden opgelegd voor zo'n schending van het auteursrecht.

Hierover is in de Australische media enige ophef onstaan. De procureur-generaal van Australië, Daryl Williams, heeft daarop verklaard dat het forwarden van persoonlijk e-mail ,,waarschijnlijk geen schending van het auteursrecht'' is. Voor een veroordeling zou de rechter namelijk eerst moeten constateren dat er sprake is van een ,,origineel literair werk''.

Volgens Williams is een al jaren doorvertelde mop, privé-informatie of kantoorroddels waarschijnlijk onvoldoende 'origineel' om aanspraak op auteursrecht te kunnen maken.

Vice-president Cheney in ziekenhuis

Dick Cheney, de Amerikaanse vice-president, heeft in een ziekenhuis in Washington een hartcatheterisatie ondergaan. Hij had de afgelopen dagen last van pijn in zijn borst gehad. In november was Cheney ook al gedotterd.

De voormalige congressman uit Wyoming, die jarenlang minister van Defensie was onder het bewind van Bush Sr. heeft al vier hartaanvallen over de afgelopen 22 jaar gehad. Ook in 1998 onderging hij al een vierdubbele bypass-operatie.

Luchtballonnen aan de grond door MKZ

Ballonvaarders moeten de komende tijd niet uitvaren. Dat dringende advies heeft de Koninklijke Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) maandag aan alle ballonvaarders in Nederland gegeven. Op die manier hoopt de vereniging dat de verspreiding van mond-en klauwzeer (MKZ) via luchtballonnen wordt uitgesloten.

Een verbod kan een gevoelige strop betekenen voor de commerciële ballonvaart. Het seizoen is nog niet begonnen is, maar toch worden er op mooie dagen al ballonvaarten uitgevoerd. Als de voorzorgsmaatregelen tegen MKZ van lange duur zijn, wordt ook de ballonvaart ernstig getroffen. Per jaar zijn er in Nederland zo'n 8000 ballonvaarten.

Volgens een woordvoerder van de KNVvL is het besluit noodzakelijk, omdat mond-en klauwzeer verspreid kan worden als de luchtballonnen op het terrein van besmette boerderijen landen. Niet alleen de mand, maar ook bijvoorbeeld een volgauto kan het virus vervolgens naar een andere plaats meedragen.

Het materiaal reinigen is volgens de woordvoerder van de KNVvL onbegonnen werk. "Niet alleen de mand, maar ook de auto en de passagiers moeten schoongemaakt worden. Dat kost simpelweg te veel tijd."

Uithuwelijken kan nu ook via internet

Naast chatten, online winkelen en afspraakjes maken kunnen ouders nu ook op internet terecht om een geschikte kandidaat te vinden om hun zoon of dochter aan uit te huwelijken. Dat schrijft de Britse krant The Guardian dinsdag.

De in Luton woonachtige Sadiq Shah is de geestelijk vader van de internetsite waar mensen in een bestand kunnen zoeken naar de ideale huwelijkspartner voor hun zoon of dochter. Binnen een maand nadat de site het levenslicht zag hebben tweehonderd mensen zich aangemeld.

Geïnteresseerden kunnen in een bestand foto's en wat persoonlijke gegevens opvragen van de kandidaten. Wil men meer weten over een persoon dan wordt extra informatie tegen betaling toegezonden. Een afspraakje onder toezicht tussen twee mogelijk toekomstige partners behoort ook tot de mogelijkheden.

De internetdienst blaast het traditionele gebruik nieuw leven in, aldus Shah. "Tradities kunnen veranderen maar het uithuwelijken doet het nog altijd goed. Onderzoek wijst uit dat deze huwelijken zelfs succesvoller dan conventionele", aldus Shah.

Vijftig jongeren zetten bios op zijn kop

ZodiaC had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft maandagavond een groep jongeren uit bioscoop City Theater aan het Leidseplein in Amsterdam gezet. Ongeveer vijftig jongelui gooiden met blikjes en popcorn, schreeuwden en vielen andere bezoekers lastig. De groep was niet meer te handhaven in de bioscoop. Het personeel moest uiteindelijk de hulp van de politie in roepen.

Maandagmiddag had de politie al een groep van ongeveer dertig baldadige jongeren uit dezelfde bioscoop gezet, aldus een politiewoordvoerder.

IJzeren Gordijn tegen het Engels

rooz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Duitsland is een discussie ontstaan over de zuivering van de taal van Engelse invloeden, naar aanleiding van een campagne van een conservatieve Berlijnse politicus voor wetgeving die de Duitse taal beschermt.

Door de popcultuur en internet spreken de Duitsers van downloaden, joggen, jobs, handy's (mobieltjes), crashes, computers en faxen. Bij het schrijven is de enige aanpassing dat zelfstandige naamwoorden wel met een hoofdletter beginnen.

De preses van de Deutsche Bank zou het nog het bontst maken. Hij gebruikt zo veel Engelse woorden dat kennis van het Duits onnodig is om hem te begrijpen.

Stakingen OV

Reizigers die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer in ons land, staan barre tijden te wachten. Machinisten, conducteurs en buschauffeurs maken zich op voor spijkerharde acties, waarvan vermoedelijk vele honderdduizenden reizigers de komende weken de dupe zullen worden.

Zo zal vandaag een groot deel van de bussen in de remise blijven, uit onvrede over het uitblijven van een nieuwe cao. De bonden eisen een loonsverhoging van ruim vijftien procent in twee jaar, terwijl de werkgevers niet verder willen gaan dan zo'n twaalf procent.

De FNV voorspelt "massale stakingen", die dagenlang kunnen duren. Het gaat zowel om stads- en streekbussen als interliners en dagtochten.

Ook woedend NS-personeel maakt zich op voor langdurige stakingen, nadat gisteren bekend is geworden dat het merendeel van de machinisten en conducteurs niets zien in het antivertragingplan van de NS-directie.

RTL4 zoekt Bitch

'Presentatrice gezocht die bijzonder goed is in het afzeiken van quizkandidaten'. Deze niet alledaagse vacature deed RTL 4 onlangs de deur uit. De zender zocht namelijk een presentatrice met botte vaardigheden voor 'De Zwakste Schakel'. Chazia Mourali is de gelukkige geworden. De van oorsprong Britse spelquiz zal in mei in ons land op de buis te zien zijn.

Elke donderdagavond om kwart over zes stemmen tien miljoen Britten hun kastje af op 'The Weakest Link', zoals de quiz in Engeland heet. In de 'Triviant-achtige' spelquiz strijden twee teams om een prijs van twintigduizend pond (ongeveer vijfenzestigduizend gulden). Maar het gaat niet om de winnende quizkandidaten. Integendeel, alle ogen zijn gericht op de verliezers.

Verliezers worden zonder pardon door presentatrice Anne Robinson van de tafel verwijderd. Jij bent ongetwijfeld de meest domme persoon die ik ooit ben tegengekomen", of Hoe ben je eigenlijk door de selectie gekomen?" Het zijn maar een paar denigrerende opmerkingen van Robinson die om de haverklap te horen zijn.

De gasten worden vernederd, beledigd en geschoffeerd en mogen uiteindelijk de spelvloer verlaten via de achterdeur 'The Walk of Shame'. Vrij vertaald: De Afgang. Achter de schermen krijgen de verliezers een halve minuut om hun woede te ventileren over Miss Robinson.

Recensies als 'vuile, Britse bitch' of 'Anne Robinson lijkt op de moeder van Hitler' schaden de presentatrice niet. Ook niet de storm van verontwaardiging van Britse kinderpsychologen. Die noemen Robinson een slecht rolmodel voor kinderen die naar de middagshow kijken.

De heftige emoties rond haar persoonlijkheid doen Robinson meer goed dan kwaad. Steeds meer Britten schakelen in op de zwartgeklede vrouw met de hoge, glimmende rijlaarzen. De kijkcijfers van deze sadomasochistisch getinte quiz schieten omhoog. Zo verhuisde het programma vorig jaar van BBC2 naar het veel beter bekeken BBC1.

Sadisme, pijn en vernedering lijken de trend te worden op televisie. Zo baarde vorig jaar nog Ziazinha opzien op de Braziliaanse televisie. Deze heupwiegende presentatrice in leren bodystocking en zorromasker tuigt haar gasten af met een zweepje. Maar ze schept ook genoegen in het epileren van mannenbenen door dik plakband op de benen te plakken en het los te trekken.

De gasten van Robinson ondergaan de vernederingen zonder tegenzin. Het is een spel. Je kijkt hoeveel beledigingen je kunt incasseren voordat je over de rooie gaat", aldus één van de verliezers van The Weakest Link in een uitzending van de BBC.

De BBC plukt de vruchten van het leedvermaak. Zij verkochten de quiz aan tien landen en ze zijn in onderhandeling met nog eens veertien ge‹nteresseerde zenders. De Britse zender verwacht honderd miljoen gulden te verdienen aan het concept en daar zit ook Nederlands geld bij. De Holland Media Groep (HMG) wil in mei de show onder de naam 'De Zwakste Schakel' op RTL 4 uitzenden.

Wie in Nederland de oh's en ah's over zich gaat afroepen, is inmiddels bekend. Columniste en AT5-presentatrice Chazia Mourali mag de taak op zich nemen. Volgens Sussanne van der Klugt, woordvoerder van de HMG, is echt gezocht naar een zelfde type als de Engelse presentatrice. We zochten in elk geval een pittig persoon met dezelfde strenge kwaliteiten als Anne Robinson. Zij is toch de drijvende kracht achter het programma."

Het tijdstip van de uitzending is niet bekend, maar als RTL besluit om hetzelfde tijdstip te handhaven als de BBC, dan kan de HMG klachten van het NICAM verwachten. Dit Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media toetst televisieprogramma's op nieuwe wetgeving over gedragsregels op televisie.

We registreren hoofdzakelijk klachten van ouders die ongerust zijn over wat hun kinderen zien op televisie", zegt NICAM-directeur Wim Bekkers. Dat zijn alle klachten over seks, geweld, angst en drugs. Dat zijn de vier criteria waarover in de nieuwe wet gedragsregels zijn opgesteld. Maar dat sluit niet uit dat wij ook kijken naar grof taalgebruik." Daarin heeft Mourali nu juist les gehad van haar collega. Maar of ze net zo gemeen is als Robinson, valt nog te bezien.

UPDATE: Foto + Bio (Bron:TVBabes)

Chazia studeerde Frans, en begon bij Ireen van Ditshuizen op de redactie van TV3 en vervolgens via het RTL-4 nieuws (redactie) en Kenmerk (verslaggeving en presentatie) ging ze naar AT5.

Daarna kwam Chazia bij de NCRV terecht waar ze onder meer de Sollicitatieshow, Denkwijzer en Netwerk heeft gepresenteerd, en voor Jos op 1 interviewde deze donkerharige tvbabe een aantal schrijvers. Inmiddels werkt Chazia ook veel voor Teleacnot. Ze schrijft een column in het magazine van de Volkskrant op zaterdag. Chazia heeft een bijzondere naam: ze is namelijk de dochter van een Nederlandse moeder en een Tunesische vader.

Nieuwe transferdeal voetbal

De Europese Commissie heeft maandagavond met de voetbalbonden FIFA/UEFA een akkoord bereikt over een nieuw transfersysteem. Wat dat in de praktijk precies voor consequenties heeft, is vooralsnog niet geheel duidelijk.

Vragen overheersten, nadat de eerste details over het akkoord van Brussel bekend werden. Een volledig vrij verkeer van voetballers, zoals aanvankelijk geëist door de commissie, komt er niet. Contracten dienen, tot op zekere hoogte, gerespecteerd te worden.

Verbintenissen mogen minimaal een jaar en maximaal vijf jaar duren. Ze dienen in elk geval drie jaar gerespecteerd te worden bij spelers tot 28 jaar, twee jaar bij voetballers die ouder zijn. Bij een eenzijdige opzegging in een eerder stadium volgen er sancties.

Wat die precies zijn, moet nog worden besproken. Er zal een geldbedrag tegenover komen te staan, mogelijk volgen er zelfs schorsingen voor spelers of zaakwaarnemers. Vooralsnog is er een principeakkoord, meer niet. Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, vroeg zich af of die al wel bij het begin van het komend seizoen is ingevuld.

Na de periode van protectie mag een speler, met inachtneming van vastgestelde transferperiodes, wel gaan of staan waar hij wil. Tenzij er in zijn contract een clausule over een afkoopsom staat.

Wil de speler eerder weg dan heeft hij twee mogelijkheden de afkoopsom te laten vaststellen. Dat kan door een onafhankelijke arbitragecommissie met afgevaardigden van spelers en bonden (en een onafhankelijke voorzitter), of de burgerrechter.

Tegenover het opleiden van spelers komt ook een vergoeding te staan. Daarvoor zijn twee systemen bedacht. De rechtstreekse vergoeding van de club die de speler ,,koopt'' aan de club die hem afstaat en een indirecte. De tweede behelst een soort van verdelingsfonds, waaruit bijvoorbeeld ook amateurclubs nog geld krijgen om te blijven investeren in opleidingen en trainingsfaciliteiten.

Theo van Seggelen, secretaris-generaal van de internationale spelersvakbond FIFpro, wist ook nog niet precies waaraan hij toe was. ,,Het is allemaal vrij ingewikkeld. De grote vraag blijft: Is dit voor ons voldoende? Er zijn positieve punten, maar uiteindelijk gaat het om de details. Bijvoorbeeld wat nu precies de sancties zijn bij het eenzijdig verbreken van een contract.''

De KNVB is uiterst sceptisch over het akkoord dat de Europese Commissie, de voetbalbonden UEFA/FIFA en de spelersvakbond FIFPro hebben bereikt over een nieuw transfersysteem. Henk Kesler vindt dat de overeenkomst wordt gekenmerkt door ,,vaagheden'' en heeft niet de indruk dat de nieuwe regels zo kunnen worden ingevoerd.

Kesler, jurist, neemt voorlopig afstand van het nieuwe transfersysteem. ,,Inhoudelijk is het lastig oordelen'', stelt hij. ,,Mijn indruk is niet dat de nieuwe regels de oude meteen kunnen vervangen. Er zal echt nog wel een hele tijd over heen gaan voordat dat het geval is.''

Hij vervolgt: ,,Er zijn zóveel onduidelijkheden, bijvoorbeeld over de hoogte van de compensatie voor de clubs die spelers hebben opgeleid en tegen welke voorwaarden een speler nu precies zijn contract kan opzeggen. Juist dit zijn de kardinale punten, hier draait het toch allemaal om. Maar nog weten we niet hoe het nu zal gaan.''

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.