Rotterdam wil grootste vlaggenparade

Ongeveer tweehonderd vlaggen, van alle nationaliteiten ter wereld, aan verlichte masten langs de Rotterdamse Boompjes. Dat is het doel van de initiatiefnemers van de Vlaggenparade, waarvoor burgemeester Opstelten woensdag het startsein geeft.

De eerste expositie omvat 85 vlaggen van de meest voorkomende nationaliteiten in Rotterdam. Na Opstelten is het de beurt aan kinderen uit de betreffende landen om hun vlag te hijsen, geholpen door zeventig mariniers en enkele sponsors van het evenement. De marinierskapel zorgt voor bijpassende muziek. De bedoeling is dat tijdens bijvoorbeeld de jaarlijkse marathon of het filmfestival de vlaggen van die evenementen worden gehesen.

De stichting zoekt verdere geldschieters om een uitbreiding tot ongeveer tweehonderd vlaggen te verwezenlijken. Dat past bij de stad, vindt M. Thurmer van Shipmate Vlaggen. ,,In Rotterdam wonen en werken al 167 nationaliteiten. Die laat je zich op zo'n manier welkom voelen. En reken maar dat het er fantastisch uitziet.'' Voor de uitbreiding zou naar schatting 300.000 gulden nodig zijn.

De masten worden 's nachts 'aangelicht'. Dat is weliswaar duur, maar noodzakelijk. Het protocol van landenvlaggen gebiedt namelijk dat onverlichte vlaggen bij zonsondergang gestreken worden. En dat bleek nog duurder en bovendien door personeelskrapte ondoenlijk.

Alle vlaggen die woensdag gehesen worden, zijn overigens van Nederlandse makelij. Nederland is de grootste vlaggenproducent ter wereld. De vier vaderlandse vlaggenfabrieken hebben ieder een gelijk aandeel in de huidige Vlaggenparade gehad.

Uiteindelijk streven de betrokkenen naar oprichting van een vlaggenmuseum in Rotterdam. ,,Nergens ter wereld bestaat op dit gebied een museum van enig formaat'', aldus Thurmer. ,,En dat is toch jammer. Vlaggen zijn van vele eeuwen én het is van nu.''