India blijft wapens kopen na aardbeving

Lesbian Girl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Help de slachtoffers van de aardbeving in Gujarat, luidt vanaf vandaag het verzoek van de hulporganisaties. India kocht de afgelopen maanden voor 12 miljard aan wapens. En verhoogde vorig jaar het defensiebudget met 28 procent.

'U kiest wel een tijdstip voor dit verhaal, zo vlak voor de hulpactie voor India', roept een verbolgen medewerker van een van de hulporganisaties. Het is ook een beetje vreemd: de Nederlander wordt vanaf vandaag geacht geld te storten op giro 555, geschokt door het leed door de aardbeving in Gujarat, terwijl New Delhi verder bouwt aan zijn krijgsmacht om zonodig Pakistan aan te kunnen.
Maandag, toen 229 duizend huizen in Gujarat waren vernietigd en een miljoen daklozen waren geteld, werd de aanschaf wereldkundig van Israëlische raketten voor de Indiase marine. Kosten: 700 miljoen. De 'grootste democratie' - tevens kernmacht - koopt er op los, aardbeving of armoede ten spijt.

De rekening na zes maanden militair inkopen: zo'n twaalf miljard gulden. Indiase admiraals kochten vlak voor Kerstmis een vliegdekschip. Kosten: 3,7 miljard gulden. Voor nog eens 3,7 miljard kreeg de luchtmacht, in grootte reeds 's werelds vierde, 140 Russische Soekhoi's en twee MiG-29-squadrons. En dan was er nog de bestelling van Franse Mirages (850 miljoen), de mogelijk aankoop van 66 Britse Hawks (2,5 miljard) en de modernisering van marine-vliegtuigen voor ruim 1,2 miljard.