Omstreden bezoek Haider aan paus

In Rome zijn rellen uitgebroken na het bezoek van de Oostenrijkse politicus Jörg Haider aan het Vaticaan. Linkse betogers die demonstreerderden tegen de ontmoeting van de extreemrechtse Haider met de paus raakten slaags met de oproerpolitie.

De Oostenrijkse politicus Jörg Haider was vandaag op bezoek bij paus Johannes Paulus de Tweede, omdat Karinthië dit jaar de kerstboom heeft geleverd voor het Sint Pietersplein. Het plein in Rome was grotendeels afgegrendeld in verband met het bezoek van Haider.

Haider was te voet naar het Vaticaan gekomen, omringd door bodyguards, politie-agenten en journalisten. De Oostenrijkse politicus leek zichtbaar te genieten van alle aandacht voor zijn persoon.

Met spandoeken als "Lees Haider, denk Hitler" maakten betogers in het centrum van de stad duidelijk dat wat hen betreft Haider niet welkom is in Rome. Eerder hadden ook al Joodse organisaties, partizanen uit de Tweede Wereldoorlog en homosexuelen het bezoek van Haider aan de paus veroordeeld.

Het Vaticaan verdedigt de ontvangst van Haider, door te zeggen dat het niet om een politiek, maar om een pastoraal bezoek gaat. Tijdens de ontmoeting sprak de paus niet over politieke zaken. Maar hij merkte wel op dat Karinthië de kerstboom drie jaar geleden al had aangeboden, voordat Haider gouverneur werd van de provincie. Een kerkelijke functionaris gaf Haider een exemplaar van een boodschap van de paus tegen vreemdelingenhaat en racisme.

De Italiaanse politie en de ordedienst van het Vaticaan hebben aangekondigd dat ze Haiders boom dag en nacht zullen bewaken om vernieling te voorkomen.