Virenque bekent dopinggebruik

Richard Virenque heeft dinsdag voor de eerste keer toegegeven dat hij tijdens de Ronde van Frankrijk verboden spierversterkende middelen heeft gebruikt. De Franse wielrenner deed deze bekentenis tijdens de tweede dag van het proces in de zaak van de wielerploeg Festina.

"Ik heb doping gebruikt", verklaarde hij. "Ik had geen keus." Virenque verklaarde maandag tijdens de eerste dag van het proces nog niet te weten welke producten hij van zijn toenmalige ploegarts Rijkaert kreeg toegediend. De Franse wielrenner is één van de in totaal tien verdachten die worden beschuldigd van onder meer inbreuk op de antidopingwet, de douanewet en de wetten op de volksgezondheid. De verdachten riskeren maximaal een gevangenisstraf van twee jaar en een boete van 45.000 gulden.

De Festina-affaire dateert uit de Tour de France van 1998. Kort voor de start in Ierland pakte de Franse douane op 8 juli verzorger Voet op met een auto vol met doping. De complete Festina-ploeg werd daarna uit de Tour verwijderd. Het proces duurt in principe tot 10 november.

Wat een schijnheil Tranen met tuiten op een persconferentie in 1998 en nu toch toegeven. Bah, ik hoop dat die nooit meer mag fietsen.