Tong's WK-Atletiek 2019 column #10

'Gezelligheid kent geen tijd' is een Nederlandse uitdrukking. Een uitdrukking die moeilijk te vertalen is naar een andere taal. 'Gezellig' is een typisch Nederlands woord. In het Engels komt 'cosy' het dichtst in de buurt. In het Duits zou ik voor 'gemütlich' kiezen. Bij topsport gaat je eerste gedachte niet uit naar gezelligheid. Het gebeurde gisteren toch. Nadat de Nederlandse sprintsters de finale van de 100 meter estafette niet hadden gehaald, was de teleurstelling niet aan de startloopster Nargélia Statia Pieter af te lezen. Ze waren net afgedropen en wisten daardoor ook de Olympische Spelen van Tokio nog niet te halen.

Ze had een guitig knotje in haar haar. Een opoe-relikwie. Ongetwijfeld gefabriceerd door een haar-performer. Die in grootmoeders tijd nog kapper werd genoemd. De bloempot bevatte geen rozen maar stekelenburgelijke doornen. Toch was het gezelligheid troef voor deze debutante. Althans, dat zei ze tegen verslaggever Jeroen Stekelenburg, op diens vraag hoe haar debuut was bevallen als invalster voor de geblesseerde Dafne Schippers. 'Gezellig' antwoordde ze. Ze vond zo'n WK wel relaxt met een leuke sfeer onderling en dat soort teksten. Maar vooral gezellig. De jaren 50 kneuterigheid in optima forma. Terug in de tijd. Terug naar de fiets die Fanny Blankers-Koen kado kreeg, na haar historische vier gouden medailles op de Olympische Spelen van Londen. Het was destijds nog armoe troef, maar oh wat hadden we het gezellig met heel de familie voor de radio. 

Ze hadden het goed met elkaar kunnen vinden, lachte ze in de microfoon. Haar knotje was nog net in beeld. Ik zou hebben gevraagd waar zo'n wind vangend uitsteeksel voor nodig is. Aerodynamisch is het niet. Het is wel een blikvanger natuurlijk. 'Het is gezien' sprak hoofdpersoon Frits van Egters ooit in Gerard Reve's 'De Avonden.' Het is inderdaad niet onopgemerkt gebleven. Het was een knotsgekke avond. Met Nargélia Statia Pieter als gezellig intermezzo. 's Avonds op hun kamer hebben ze nog het gezelschapsspel 'vier op een rij' gespeeld. Het bleef nog lang onrustig in donker Doha.

tong80