Willem, Cor en Achmed

De simpele redenering. Allochtonen en met name Marokkanen zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteit. Met name die criminele Marokkanen hebben een moslimachtergrond. Dus zijn moslims en de islam cimineel. De oplossing? Verbied de islam.

Mijn eerste tegenargument. Er zitten meer allochtonen met andere achtergronden in de criminaliteit en in de bak. Een verbod op de islam heeft op hen nul effect. Een beetje Antilliaan met criminele inslag en zesendertig kinderen bij zeventien vrouwen, zal de koran niet vaak ter hand nemen. De kans dat die Antilliaan als kind in een katholieke kerk heeft gezeten is groter en die invloed heeft maar verrekte weinig effect gehad. De kans dat zijn criminele inslag zal veranderen als hij geen koran in mag zien is in ieder geval nihil.

Willempie Holleeder en kornuiten zijn op mij ook nooit als werkelijk gelovige lieden overgekomen. In ieder geval zeker geen moslims. Ze hebben elkaar weer wel net zo makkelijk afgeschoten als de 'moderne' mocro-maffia. Ooit boezemvrienden, maar van die BFF's is Willempie ondertussen haast als enige nog in leven. Ik zie de verschillen niet echt. Behalve die licht getinte huid dan. Ik zie types van beide kampen ook niet echt tot inkeer komen, als de islam of de bijbel ineens in de ban gaan. De voorliefde voor te dure auto's, te dure horloges en te veel goud om hun nek blijft volgens mij altijd nog sterker dan hun drang godsdienstvrijheid.

Ik weet het. Een beetje islamofoob weet zo een paar teksten uit de hoge hoed te toveren om aan te tonen dat de koran oproept tot stelen van- en schijten op ongelovigen. Dat is echter dezelfde truc die ook extremisten toepassen. Ruk een paar zinnen uit hun verband, vergeet de rest van het boek en je hebt zo een kant en klaar excuus voor jouw daden. Zoals 'The Catcher in the Rye' ook een prima excuus voor de moordenaar van John Lennon was.

Ook interessant: vijfenzestig miljoen exemplaren van 'The Catcher in the Rye' verkocht en slechts één moordenaar van John Lennon. Waar lag de waanzin dan? In het boek of in het hoofd van Mark Chapman?

Als de islam crimineel zou zijn, zou dit betekenen dat letterlijk iedere moslim crimineel is. Dit wordt echter tegengesproken door iedere moslim die niet crimineel is. En ook al zijn Marokkanen oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers: er zijn nog altijd zat moslims die niet crimineel zijn.

Andersom kun je je ook afvragen of een crimineel met licht getinte huid wel meteen een moslim is. Is dit niet gewoon een crimineel? Net zoals Willempie? Met precies dezelfde drijfveren? Ik geloof er geen flikker van dat de gemiddelde Marokkaanse tasjesdief voor iedere overval eerst naar Mekka bidt. Een getinte drugsdealer vraagt niet om Allah's hulp bij het neerleggen van een concurrent. Volgens mij was, is en blijft de drijfveer toch echt gewoon ordinair winstbejag. Het snelle geld. Zowel voor Willem, Cor als voor Achmed.

Het blijft onzin om criminaliteit en religie op één hoop te gooien. Een crimineel met een moslimachtergrond pak je namelijk ook het hardst in zijn poen. Niet door het geloof van zijn ouders te verbieden.