Eindelijk, ze zijn thuis!

Het is tweeënhalf jaar geleden, dat de tweeling Nick en Anna tegen zijn wil mee werd genomen, onder begeleiding van politie. Een toestand waar ik al eerder over geschreven heb.
De kinderen schreeuwden en schopten toen ze uit de armen van hun moeder werden getrokken.
“Nee, ik hoor bij mama. Mama!”

Voor hen was het onverwachts. Ze werden niet voorbereid, zodat ze in paniek raakten.
Het filmpje dat op Internet verscheen, gaf buitenstaanders de mogelijkheid om zich in te leven, in hoe die kinderen het zelf beleefd hebben.

Één van de redenen die jeugdzorg aanvoerde om de kinderen mee te nemen, was dat ze thuis Russisch spraken. Dat zou niet goed zijn voor hun ontwikkeling.
Een andere reden was dat de kinderen niet naar hun vader wilden. Ze gaven aan mishandeld te worden. De moeder Jelena wilde ze hierom ook niet meer meegeven.

Luister ook wat Ilja aan het eind van het filmpje zegt: “Dit is ongelofelijk. Jullie hebben tot nu toe eigenlijk ook niets gedaan. We hebben aangifte gedaan tegen de ex. die de kinderen mishandelde en jeugdzorg doet er alleen maar alles aan om de kinderen bij hem (ex) te krijgen, tegen hun zin!
Hoewel zijn stem trilt van emotie, blijft hij toch beschaafd.
Maar zijn stem werd genegeerd, net als de noodkreten van de kinderen. Kinderen worden bewust beschadigd en in een onwerkelijke en traumatiserende toestand gehouden.
Hun broer mochten ze bijna nooit zien, terwijl ze hier wel herhaaldelijk om vroegen. Dat Ilja niet aardig was tegen jeugdzorg, leek de 'reden' voor dit contactverbod.
Bij ieder telefoongesprek met hun moeder gaven de kinderen aan dat ze naar huis wilden.

Hun broer Ilja deed van alles om zijn broertje en zusje te bevrijden. Hij voerde processen samen met de moeder Jelena, zocht de publiciteit, kreeg gedeeltelijk gelijk van de klachtencommissie. Hij sprak tijdens een hoorzitting op het Europees Parlement.
Het enige wat leek te helpen was de bureaucratie zelf. De beschikking was verlopen en deze was niet tijdig verlengd.
De internaatmedewerkers deden niet eens moeilijk, toen de moeder de kinderen kwam ophalen. Maar de kinderen waren net een paar uur thuis, of er stonden opnieuw kinderontvoerders, samen met politie voor de deur. Met emotioneel geweld werden Nick en Anna opnieuw meegenomen. Wat doet dit met een kind?
Ze hadden een nieuwe beschikking, waarvan de datum was aangepast.

Vervolgens zijn de kinderen gedumpt, eh overgeplaatst naar het Leger des Heils. Jeugdzorg kon Ilja kennelijk niet meer van het lijf houden.
Al twee keer hebben Ilja en de moeder Jelena een hoger beroep gewonnen. Een rechter besloot dat de kinderen weer naar huis mochten. Dan vroeg jeugdzorg snel een nieuwe machtiging aan via een lagere kinderrechter.

Wordt er onderzocht hoeveel kinderen er baat bij hebben om ergens anders op te groeien? Wat vinden kinderen er zelf van? En wat krijgen ze aan hulp, wat goed zou zijn voor de ontwikkeling.

Kinderrechters geven jeugdzorg meestal gelijk, door tijdgebrek en omdat ze denken dat ze zelf niet over de situatie kunnen oordelen: “Ik ben geen psychiater.”
In plaats van een onafhankelijk onderzoek te eisen, wijzen ze jeugdzorg aan als deskundige.
Sommige kinderrechters hebben bovendien een nevenfunctie, bijvoorbeeld in het bestuur van jeugdzorg.

Vooral 'kwetsbare' gezinnen worden getroffen, geen asociale gezinnen waar de honkbalknuppels al om de hoek staan.
Ilja en moeder Jelena vochten als een leeuw voor de kinderen. Ook Geen Stijl en de Russische media zaten er bovenop.
Arnold Heertje, bekend van zijn boek 'Economie' en zijn kritische artikels over jeugdzorg, heeft er een belangrijke rol in gespeeld dat de tweeling weer thuisgekomen is.

Hoewel het gezin zichtbaar aangedaan is door de ontvoering van 2.5 jaar, zijn de kinderen erg blij om weer thuis te zijn. Ilja tilt zijn zusje op, glunderend van trots. Eindelijk ziet hij zijn broertje en zusje weer terug. Anna kan het moeilijk droog houden. Van geluk?
De moeder omarmt haar zoon. Ook zij laat tranen van vreugde.
Anna maakt zelf de deur open.
Ook reageren ze opgetogen op het geschenk dat ze krijgen.
(Als de moeder iets voor hen meebracht tijdens hun verblijf in het Internaat, kregen ze het vaak niet eens.)
Nu kunnen ze weer spelen, plezier hebben, jong zijn.

www.ntv.ru/novosti/1267178/

www.ntv.ru/novosti/1268722/

Deze twee kinderen hadden uiteindelijk geluk en kunnen weer een normaal leven leiden, met de mensen om hen heen van wie ze houden. Twee kinderen van de vele duizenden.
Hoeveel kinderen komen er ooit nog thuis?
Ik heb gelezen dat ieder uit huis geplaatst kind jeugdzorg tussen de 30.000 en de 90.000 euro per jaar oplevert. Dit hangt af van de opvang.

Ouders die met jeugdzorg of de kinderbescherming te maken krijgen, kan ik aanraden om het land uit te gaan en een nieuw leven op te bouwen. Al vanaf het eerste contact. Dan is er nog geen ondertoezichtstelling afgesproken, dus wie kan dit verbieden?

Ik besef dat ook politieagenten dit stuk lezen. Mijn boodschap is: Als een uithuisplaatsing niet nodig bleek (dus er was geen mishandeling of misbruik thuis), waarom komen jullie de betreffende kinderen niet meteen bevrijden en met hun familie herenigen? Dat zou de dramatische gebeurtenis nog een beetje goed maken.
Daar is politie toch voor, om ontvoerde kinderen op te sporen en terug naar huis te brengen?
Nick en Anna zijn weer thuis, maar er zitten nog duizenden kinderen gegijzeld. Vaak krijgen die kinderen te maken met misbruik en verwaarlozing, waar ze juist tegen beschermd zouden moeten worden.
Dit verhaal is helaas geen uitzondering: 

www.tkmnieuws.nl/opgegroeid-in-jeugdzorginstellingen/

Hier de hele gang van zaken, in chronologische volgorde:

www.jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2012/03/hartverscheurend-politie-en-jeugdzorg.html

Andere artikelen over deze zaak.

www.jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2013/08/jeugdzorg-ilja-wint-2-zaken-tweeling.html

www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/07/kafka_continues.html

www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/11/godverdomme_jeugdzorg_doe_eens.html

www.jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2012/06/razzia-update-jeugdzorg-gelderland-bang.html

www.jeugdzorg-darkhorse-plus.blogspot.nl/2014/11/de-zaak-ilja-een-voorlopig-einde.html

www.jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2013/02/russen-vrezen-sovjetpraktijken.html

www.telegraph.co.uk/comment/11248178/Twins-returned-to-family-after-32-months-of-hell-spent-in-care.html

www.humaniseringvandejeugdzorg.nl/een-beslissende-doorbraak/