Qi verhogen

Bijna iedereen heeft er wel eens van gehoord. Qi, een Chinees begrip wat zoiets betekent als levensenergie. Wat Qi precies is, daarover verschillen de meningen. Komt het voort uit het fysieke? Of is het energie onafhankelijk van materie. 

Je zou Qi kunnen vergelijken met water, dit bestaat ook in meerdere vormen: vloeibaar, vast tot zelfs dampen. Qi bestaat ook in meerdere condities, van etherisch tot vast. Over water gesproken, als ik bij de zee of een meer ben, ervaar ik ook meteen meer levenskracht.
Zonder water is er überhaupt geen leven op aarde mogelijk.

Qi is een begrip dat veel wordt gebruikt binnen de Chinese geneeskunde, maar het is breder dan dit.
Ook binnen Oosterse vechtsporten is Qi een onderdeel. Je levensenergie houdt verband met met lichaamskracht en ook met gezondheid.
Als je je Qi verhoogt, verhoog je niet alleen je prestaties maar ook je levenskwaliteit.
Onbedoeld ook bij andere vecht – en zelfverdedigingssporten wordt de Qi verhoogd, want als het goed is dragen die ook bij aan de vitaliteit en energiepeil.

Eind vorig jaar heb ik nog iets opgepakt, een zelfverdedigingssport Krav Maga. Hier worden technieken gebruikt uit allerlei vechtsporten. Het gaat er niet om of het er sierlijk uitziet (hoewel ik soms kunstige manoeuvres heb gezien), maar of het werkt. Het gaat uit van de natuurlijke reflexen en hoe je die kunt ontwikkelen tot een effectieve zelfverdedigingstechniek.
Al in mijn jeugd droomde ik ervan om goed te kunnen vechten, sterk te zijn.

Er bestaat een gezegde: Work hard, play hard, rest hard.
Dat betekent dat hard werken en je doelen bereiken gezond is, maar dat je daarnaast tijd nodig hebt om te herstellen. Een korte periode van druk en stress hoeft niet ongezond te zijn. Je kunt zelfs beter presteren, bent scherp en alert. Als dit maar gevolgd wordt door een herstel periode.
Dat ontspanning belangrijk is, weet bijna iedereen. Als je leeft als een marathonloper, put jezelf op den duur uit. Waar bij een marathon een keer de finish in zich komt, kun je in het dagelijks leven letterlijk doorgaan totdat je erbij neervalt.

Te weinig uitdaging kan je energie evenzeer uitputten als teveel. Activiteiten die je voldoening en plezier geven, helpen om je energie te verhogen.
Voor mij is dat onder andere (niet heel verrassend), schrijven, lezen, muziek luisteren en ook zingen, dansen en een instrument bespelen. Dieren en natuur. Vooral in de buurt van natuurwater kan ik me snel opladen.

Voel je je vaak moe en futloos, is de kans groot dat de Qi geblokkeerd is of te laag.
Chronische stress of juist onderprikkeling zijn belangrijke oorzaken.
Mensen die zichzelf altijd wegcijferen. Zelf heb ik een heel leerproces achter de rug, met mezelf teveel laten bepalen, mijn grenzen niet bewaken en te weinig aan mezelf toekomen. Dat begon al in mijn jeugd.
Maar ook degenen die zich weinig aantrekken van anderen, kunnen hun energie teveel weggeven, bijvoorbeeld aan sociale media, smartphoneverslaving en series.

Wanneer je ergens zin in hebt, gaat de energie vaak meteen omhoog. Wel eens opgevallen?
Stel dat je nog ergens een reserveaccu hebt, maar je die alleen mag aanspreken voor hetgeen dat echt belangrijk voor je is. Je kunt eens voor jezelf nagaan wat je echt wilt. Of het iets kleins of groot is maakt niet uit. Je kunt gewoon de eerste stap zetten. Een zaadje planten.

Een wel heel duidelijk voorbeeld van levenskracht is de wilg.
Het is waarschijnlijk de sterkste boomsoort.
Het kunnen hoge, monumentale bomen worden. Ik vind het er dan ook afzichtelijk uitzien als een wilg net is geknot en alleen nog een soort stomp vormt. Maar dan begint hij weer nieuwe takken te maken met bladeren. Wat een levensenergie! Laatst zag ik zelfs een rij wilgen die waarschijnlijk even geleden waren omgehakt. Er waren niet meer dan stompjes van over. Maar uit de stam, die niet meer dan 70 cm hoog was maar toch redelijk dik, groeiden weer nieuwe takken met groene bladeren. Wilgen zijn makkelijk te stekken. Stop je een wilgentak in de grond, dan sterft die niet af, maar gaat wortelen en kan uiteindelijk uitgroeien tot een volwaardige boom.