Dominee Buttplug

Even met D66 gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. De heer Manuel in de buurt?”

De fractie-assistent van de Amsterdamse democratenfractie meldde mij dat Ivar net kwam aanfietsen. Of ik een ogenblikje geduld had, want Ivar zet zijn fiets altijd vast met twaalf kettingen en evenzoveel hangsloten. Maar na verloop van tijd kreeg ik de voorzitter dan de D66-fractie van de Amsterdamse Gemeenteraad aan de lijn. “Ha! Ivar! Lekkere privacyredder van me! Waarom zet jij eigenlijk zelf je fiets zo erom op slot?” Ivar Manuel vond dat een rare vraag. Immers, het aantal fietsendiefstallen in Amsterdam was erg hoog en dus moesten er maatregelen komen om dat diefstalprobleem in te dammen. Dat vond ik een rare uitspraak uit de mond van het D66-boegbeeld, dus ik vroeg venijnig: “O? Jouw fiets mag dus niet worden gejat? Maar de gestolen fiets van een ander is niet zo’n probleem, want als de politie probeert om een fietsendief te vinden, dan lig jij dwars.” De gemankeerde volksvertegenwoordiger gaf aan, niet te begrijpen waar ik op doelde. Tijd voor een standje: “Tsja, dat je dat niet snapt, dat is ook eigenlijk niet zo gek. Het verstandelijk vermogen van de D66’er staat gelijk aan dat van een koolmees. Meer is het niet. Maar ik leg het je nog even uit. Je maakt bezwaar tegen het tonen door de politie van filmbeelden van een fietsendief. En dat vind ik toch eigenlijk wel een beetje raar van je.”  Ivar ontplofte en riep dat een fietsendief ook recht op privacy heeft, net als iedere andere burger. Fout. Tijd voor de afmaker: “Gelul. Burgers die zich normaal gedragen, die hebben recht op hun privacy. Maar schorem dat niet met zijn poten van de spullen van een ander af kan blijven, verspeelt dat recht. Als het nodig is om beeldmateriaal van zulke grapjassen te tonen om de daders te kunnen opsporen, dan moet dat maar. Het recht van de fietsenbezitter op teruggave van zijn fiets of op schadevergoeding door de dief, weegt altijd zwaarder dan de privacy van zulk klootjesvolk dat niet van de spullen van een ander kan afblijven. Wat het zwaarste is, moet het zwaarste wegen. Zeg, Ivar, vertel eens: waarom heeft jouw fiets eigenlijk geen bagagedrager?” Doodse stilte. Dus vrolijk rondde  ik het gesprek af: “Een D66’er heeft helemaal geen geestelijke bagage!” Beledigd verbrak Ivar Manuel de verbinding.

Over beledigen gesproken. Vanuit de orthodox-christelijke hoek is weer eens een forse belediging uitgedeeld aan het adres van de vrouwen die om wat voor reden dan ook voor een abortus hebben moeten kiezen. De aanleiding? Een aangespoelde bultrug voor de kust van Texel. Ik geef onmiddellijk toe dat er veel te veel stampij over dat beest is gemaakt. Laat de natuur zijn gang gaan, laat dat beest toch gewoon in alle rust sterven. En val de Tweede Kamer niet lastig met overbodige onzinvragen aan de minister. En houd die Lenie ’t Hart een beetje uit de buurt. En houd je kop dicht over die stille tocht. Maar de manier waarop een dominee uit de krochten van zwartgekoust Sprang-Capelle daar een slaatje uit probeert te slaan, dat vind ik werkelijk te schofterig voor woorden. Dominee Plug van de Hervormde Kerk van Sprang-Capelle vond het nodig om de elegante tekst “Bultrug beheerst vanaf woensdag het nieuws maar over de 300 abortussen die in dezelfde tijd hebben plaats gevonden hoor ik niemand #triest” op Twitter te knallen. Dus de worsteling die iedere vrouw die een abortus overweegt moet doorvechten, wordt even lekker populistisch op één hoop gegooid met gedoe over een dooie walvisachtige. Lazer toch op. Natuurlijk, het staat iedereen in ons land vrij om aanhanger te zijn van een Gods-, Allah- of Boeddadienstige stroming. Ga je gang. Leef je uit. Sla elkaar gerust de hersens in met discussies op de vierkante millimeter over wat er in Isidorus 3 vers 18 staat. Maar doe normaal! Gebruik het rumoer over zo’n dood beest niet om even fijn je gelijk te halen met een klap in het gezicht van al die vrouwen. Toen ik het verhaal in de koffietent vertelde, schoten mijn maten in de lach. Een van hen stelde voor, deze dominee voortaan niet aan te spreken met zijn eigenlijke achternaam Plug, maar met de prachtige vondst Buttplug. Dominee Buttplug te Sprang-Capelle. Ik vind het wel mooi klinken. Dominee Buttplug. Wat zegt u? Beledigend? Zo’n geintje over een naam is niets vergeleken met de kwetsende kletskoek jegens al die vrouwen die om wat voor reden dan ook ooit een abortus hebben moeten overwegen. Arm zwartgekoust Sprang-Capelle. Ze zaten al twee jaar zonder dominee, dus hebben ze de eisen voor de beroeping naar beneden bijgesteld. Zitten ze nu iedere zondag, bij voorkeur twee keer, tegen zo’n trieste stakker op de kansel aan te kijken. Geen vertoning.

Maar denk nu niet dat uitsluitend de inwoners van beneden de Moerdijk achterlijk zijn. Of de bewoners van de Bible Belt. Nee, in mijn prachtige Amsterdam zijn sommigen ook nogal de weg kwijt. Zoals bij de Gemeentetram. Die hadden een computerfoutje gemaakt bij het herprogrammeren van de lezers van de OV-chipkaart. Daardoor werd ook geld van de kaarten van abonnementhouders afgeschreven, terwijl die in de stad natuurlijk gratis mogen reizen omdat ze al een abonnement hebben betaald. Maar ja, met een negatief saldo op je kaart mag je niet mee. Dus wat zegt de Amsterdamse Gemeentetram tegen de reizigers? Zorg dat je voldoende saldo op je kaart hebt. Om je dood te schamen. Doet mij een beetje denken aan een zakkenroller die tegen zijn slachtoffer zegt: “Eerst effe pinnen voordat ik je portemonnee jat”!