Godslastering mag!

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Petertjeprik, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Net even een stukje Buitenhof gekeken. Arnon Grunberg deed een paar heel mooie uitspraken over de politiek. Fred Teeven die trots vertelt dat hij nooit een boek leest, en deze week de onderbuikmening ten beste gaf, dat je een inbreker gewoon mag doodslaan. Terecht constateerde Grunberg dat laaggeletterdheid en het verheerlijken van dom geweld prima samengaan. De politiek is volgens Grunberg trouwens een soort competitie van vulgariteit en welsprekendheid. ’t Is entertainment geworden. Grunberg heeft gelijk. Maar vulgariteit en welsprekendheid (nou vooruit: welschrijvendheid) maken dikwijls ook deel uit van het wapenarsenaal van de columnist. Leest u gerust verder.

Ik heb niet zo heel erg veel met “dagen”.  Nederlandse bloemsierteeltdag. Nationale wandelpadendag. En de rest van het jaar dan? Secretaressedag. Dan krijgt Marie-José een bloemetje. Niet eens van haar baas, maar georganiseerd door een onderchef van de afdeling Personeelszaken. De rest van het jaar zijn er twee mogelijkheden. De goede baas behandelt zijn secretaresse ook dan vriendelijk en respectvol; de slechte baas behandelt haar de rest van het jaar als een voetveeg. Daar verandert zo’n dag niets aan.

Internationale vrouwendag. Ook zoiets. Dan ben je een dag bezig met je glazen plafond. Met je onderlinge feminiene lotsverbondenheid. Met je vrouw-zijn. Klinkt lullig, trouwens. Vrouw-zijn. Zelfs in dat begrip zit een mannelijk woord. Zijn. Duidelijker kan de hopeloosheid en nutteloosheid van die vrouwendag niet worden onderstreept.

Of de Dag van de Arbeid. Ook leuk. Die mag trouwens in de Amsterdamse Bijlmermeer niet worden gevierd. Omdat die negers de rest van het jaar ook geen idee hebben van wat dat is, arbeid. Ja, u ziet: vulgariteit is een van de wapens van de columnist. Betaaldag, net zoiets. Dat is de dag dat je had afgesproken dat je moet betalen.  Dat geldt ook voor de organisatoren van het Kwakoe-festival. Die hadden geld geleend van de deelgemeente. Zouden ze deze week teruggeven. Is niet gebeurd. Dus moet de deelgemeente een incassoprocedure starten. Dacht ik. Maar nee. Dat vindt de deelgemeente “wrang”. Rot toch op. Een stel Surinamers met grote smoelen laat jaar in, jaar uit een stapel onbetaalde rekeningen achter voor een schaafijsfestival, en de overheid vindt het “wrang” om even af te rekenen. Moet jij je belastingaanslag een keertje niet betalen. Of je parkeerboete. Dan word je als je pech hebt bij een politiecontrole aan de kant gezet, en mag je ter plaatse afrekenen of anders je auto inleveren. Ook “wrang”, maar dan geeft het niet. Want in jouw geval kost het geen stemmen, maar vele tienduizenden Surinamers, daarvan wil de deelgemeentewethouder liever niet dat die opeens niet meer op hem stemmen. Dus noem je het incasseren van de schuld bij de Kwakoe-oplichters “wrang”. Ik noem dat anders. Corruptie. Omkoping.

Maar de mooiste “dag” is vandaag. Jeroen Mirck attendeerde mij daar vanmorgen op. Het is Internationale Blasfemie Dag. Het recht op Godslastering wordt vandaag bepleit. Mooi zo. Zelf heb ik niet zo’n behoefte aan het doorlopend doen van Gods- Allah- of Wiedanooklasterlijke uitlatingen. Mensen hier op aarde maken God, Allah of Wiedanook al belachelijk genoeg, met hun oorlogen, hun religieus geweld, hun onverdraagzaamheid en hun boekverbrandingen. Kijk, zo’n blasfemiedag is dus niet nodig. Maar ik ben wél voor het recht van eenieder om te zeggen wat ‘ie wil. Ook als het over God, Allah of Wiedanook gaat. Ik ben voorstander van het recht om te spreken over “Allah is groot en Mohammed is zijn pedofiel.” Ik ben voorstander van het recht om God te veroordelen als zijnde “een wrede massamoordenaar die -afgezien van de familie Noach- zonder enige vorm van fatsoenlijk proces de gehele wereldbevolking opzadelde met een gruwelijke verdrinkingsdood. Daarmee vergeleken waren Hitler, Lenin, Pot en Mao maar kleine krabbelaars. Prutsers. Beginnelingen.” Je kan het eens of oneens zijn met die uitspraken, maar het recht om ze te doen, dat moet er gewoon zijn.

Wat dat betreft hebben Rutte en Samsom en hun metgezellen nog wel een knoop door te hakken. Het verbod op blasfemie moet uit ons wetboek. De VVD mag zich nooit meer laten gijzelen door de mannenbroeders uit de regio Middelburg - Bergschenhoek - Nijkerk - Staphorst. De finale verantwoording over wat je hebt gedaan of gezegd, die komt na de dood. Het is niet aan ons om een ander het zwijgen op te leggen.