Regen op de camping: een zegen!

Vakantie in Nederland. In de maand juli betekent dat 's ochtends je tent open ritsen en dat er vervolgens drieënveertig liter regenwater naar binnen stroomt. Daarom zou ik altijd op een luchtbed slapen en nooit op zo'n water absorberend matje. Maar ik kampeer niet. Met reden. Menig camping is veranderd in een rampgebied. Waar de stemming in de caravans slechter is dan in een tentenkamp in Soedan. Afrikanen zien de beelden van de Veluwse moesson en overwegen hun hulpgoederen terug te sturen.

Nee, het zit de kampeerders in eigen land niet mee. Je ziet Erwin Kroll op televisie en overweegt de afstandsbediening door het beeldscherm te keilen. Tandenknarsend en met een blik in de ogen alsof de labrador van de buren voor de derde keer in je voortent heeft gescheten, voorspelt hij je louter regen voor de komende week. En maxima van achttien graden celsius. Bij de gedachte nog zeven dagen lang te moeten scrabbelen met je vrouw, krijg je ineens enorme hoofdpijn. Maar beste, natte landgenoten, bekijk de plassen rondom je Alpen Kreuzer-vouwwagen eens van de zonnige kant! Dat helpt je de zomer door.

Het ontbreken van mooi weer levert namelijk de nodige voordelen op. Al veertien jaar smeer je je vrouw in met zonnebrand en wees eerlijk, de overdaad aan putjes in haar achterste wil je best een jaartje missen. Daar zit nu keurig een joggingbroek omheen. En voor de dames geldt dat het geen onaangename luxe is om nu eens niet hoeven te zien dat je man tijdens de barbecue een biertje op zijn harige pens kan zetten. Met die regen all over the place is het best prettig om hem eens in een wollen trui aan de caravantafel te hebben. Wat te denken van je jengelende kinderen, die maar om softijs blijven zeuren en uiteindelijk meer smurrie op hun shirt hebben zitten dan in hun mond. Zie ze nu eens rustig een toren van blokken bouwen, terwijl de volgende bui de camping heeft bereikt. Wat een weelde. Daar moet je zeker dertien dagen Kolonisten van Catan voor over hebben. Regen tijdens vakantie is zo jammer nog niet.