Echte criminelen herken je zo

Woeste Wouter staat al tweeënhalf uur te schoffelen in het park. Hij vraagt zich af hoe het eigenlijk kan dat onkruid zo hard groeit. Heeft hij nooit geweten. Wouter staat niet voor zijn lol te tuinieren in de hitte. Hij heeft straf. Taakstraf. Iets met een laffe beroving en een bejaarde. Het erge voor Wouter is dat iedereen in het park kan zien dat hij iets uitgevreten heeft, omdat hij een oranje hesje aan heeft. Soort onderdeel van de straf. ‘Werkt voor de samenleving' staat er met dikke letters op zijn buik. Je kunt je afvragen waarom belastinginspecteurs die tekst niet op hun overhemd hebben staan. Of politici. Of gemeenteambtenaren. Dat je telkens herinnerd wordt dat ze voor je wérken. Dertig meter verderop bij de grote eik staat een groep pubermeisjes. Ze krijgen Wouter in het vizier en beginnen te lachen. Lang en hard. "Daar staat weer zo'n stumper die zich niet kon gedragen" hoort Wouter ze tegen elkaar roepen.

Even later knielt Wouter in de rozenbottelstruiken om papier te rapen. Zijn gedachten dwalen af naar zijn strafzaak van vorige maand. Nu hij daar zo op terugkijkt, vindt hij het eigenlijk maar een rare gang van zaken. Eerst beroofde hij die oude vrouw op de hoek van de straat van haar handtas. Dat had hij iets slimmer aan moeten pakken vindt hij nu. Hij was er dan wel als een haas vandoor gegaan met de buit, maar een voorbijganger had de overval gefilmd. De volgende dag stond Wouter op YouTube. En dat mag natuurlijk niet! Hij weet dat privacywetgeving tegenwoordig zo in elkaar zit, dat je geen filmpjes van misdaden op internet mag plaatsen waarbij de dader herkenbaar in beeld is. Stel je toch voor dat je als tuig zijnde herkend wordt door iemand en dat ze lelijke dingen naar je roepen op straat. Dat wil je niet. Lieden die het tóch wagen misdadigers online te zetten, riskeren boetes tot liefst vijfentwintigduizend euro. Dat weet Wouter ook.

Hij schiet steeds weer in de lach als hij aan die filmende voorbijganger denkt. "Ik moet misschien wel tachtig uur schoffelen" denkt Wouter, "maar dat is lang zo erg niet als de enorme boete voor die gluiperd die van mij een YouTube-held durfde te maken!"