Het Vlaamse schaatsen

Als de plassen dicht liggen en de vrieskou zijn best heeft gedaan, wordt ons land gek. Er kan weer geschaatst worden. De schaatssport is een grote sport in ons kikkerlandje. Buiten Nederland wordt er ook geschaatst, maar niet op zo'n grote schaal als in Nederland. Ons land telt ook de meeste 400-meterbanen ter wereld. Het is daarom ook niet zo gek dat de Nederlanders in deze tak van sport al jaren de dienst uitmaken. In alle klassementen en op alle afstanden zijn er Nederlandse wereldtoppers te vinden.

België telt nul van die kunstijsbanen. Het is dus ook niet zo verwonderlijk dat de Belgen in deze tak van sport niet uitblinken. Het is veelzeggend dat de beste Belgische schaatser ooit, gewoon een Nederlander is. Is dat erg? De schaatssport is een Olympische sport en elke natie wil op de Olympische spelen zo hoog mogelijk eindigen in het medailleklassement. De Belgen eindigen nooit hoog op de medaillespiegel en schitteren vaak door afwezigheid. Zijn wij Nederlanders dan zoveel beter in sport dan de Belgen? Misschien in veel sporten wel. Maar waar wij in de winter massaal naar de schaatssport kijken, kijkt de Belg, en voornamelijk de Vlaming, naar een andere wintersport.

Dit weekend zijn er wereldbekerwedstrijden schaatsen in Moskou verreden. Ik heb vier man op de tribune zien zitten. De schaatssport leeft voornamelijk in Nederland. In andere landen laat het publiek de schaatsers links liggen. De Vlamingen hebben het veldrijden, ook wel cyclocross genoemd: een uur lang rondjes fietsen in de bagger. De Belgen domineren het veldrijden al jaren. Vanmiddag is het WK Veldrijden in Sankt Wendel verreden.

Het WK werd gewonnen door de Tsjech Zdeněk Štybar. De Belgen Nys en Pauwels maakten het podium compleet. Sinds 1997 heeft er altijd een Vlaming op het WK-podium gestaan. De wedstrijden die in Vlaanderen worden verreden, trekken zeer veel publiek. Langs het parcours staat het dan rijen dik. 100.000 toeschouwers is geen uitzondering. De Vlamingen zijn gek. Gek van het veldrijden. Het zal de Vlaming diep in het hart pijn doen dat een Tsjech - net als vorig jaar - alle Belgen te snel is afgeweest. Gelukkig woont deze Tsjech dan wel weer in Vlaanderen, heeft hij een Vlaamse vriendin en spreekt hij vloeiend Nederlands, met Vlaamse tongval.

Wat de Nederlander heeft met schaatsen, heeft de Belg met het veldrijden. De Belgen kunnen dus wel degelijk sporten. Maar het veldrijden is helaas geen Olympische sport. Mijn verzoek aan het IOC luidt dan ook om van deze sport een Olympische sport te maken. Een Olympische wintersport wel te verstaan. Dan zien we de Belgen ook eens terug in het medailleklassement. Het nadeel van een Olympische sport is wel dat ook andere landen zich meer op het veldrijden zullen gaan toeleggen, maar de Belgen hebben in ieder geval een flinke voorsprong.

De column wil ik beëindigen met de mededeling dat bij de dames het multitalent Marianne Vos de titel heeft gepakt en dat bij de beloften goud en zilver werd veroverd door onze landgenoten Van der Haar en Teunissen. De Belgen zijn gewaarschuwd.