Eric Lucassen is een hoerenjong

Even met het stadhuis van Rotterdam gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Wethouder Baljeu in de buurt?” De telefoniste meldde mij, dat mevrouw Baljeu nog niet op het stadhuis was gearriveerd. Zij reist met het Openbaar Vervoer van de RET, en is dus in de helft van de gevallen te laat. Of ik even geduld had. U kent mij als een zeer ontspannen persoon, dus dat zat wel goed. Na een kwartiertje wachten kreeg ik de vertraagde bewindspersoon alsnog aan de lijn. Gehaast vroeg ze mij, wat ze voor mij kon doen. “En? Hoe voelt het nou, leiding te geven aan zo’n falend instituut als het Openbaar Vervoer? Sinds jaar en dag de helft van de trams en bussen niet op tijd, en jij vindt het prima?” Als door een wesp gestoken, reageerde de wethouder met de mededeling, dat het OV in Rotterdam een stijgende lijn vertoonde. En daar had ik de wethouder tuk: “De enige stijgende lijn bij de RET is het tramviaduct over de snelweg bij het St. Franciscus Ziekenhuis. Verder stijgt er niets. Die trams en bussen van jou, die lijken nergens naar. En kun je mij even uitleggen, waarom uitgerekend de RET zelf zijn gegevens over het op tijd vertrekken mag bijhouden, en jij en jouw beleidsambtenaren het goed vinden, dat die schandalige cijfers niet eens met je worden gedeeld? En dat de RET rond de jaarwisseling maar helemaal is gestopt met het bijhouden van die cijfers?”

De bewindsvrouwe sputterde tegen dat de RET binnenkort met een nieuw meetsysteem komt. Eind 2011, om precies te zijn. Lachend riep ik: “O, dus twee jaar voor de invoering van het nieuwe systeem is de stekker alvast uit het oude registratiesysteem getrokken, en jij vindt dat goed? Schei toch uit! De RET zelf zijn vertragingscijfers laten bijhouden is netzoiets als een dief de sleutel van de kluis geven. Hou maar op met die onzin. Er zit maar één ding op: aanbesteden die handel!” Woedend riep de Rotterdamse VVD-politica dat de vertragingen te wijten waren aan de verkeersdrukte, en dat de Rotterdamse trambestuurders en buschauffeurs tot de vlijtigste van het land behoorden. Tijd voor de afmaker: “Vlijtig? Hoezo? Zelfs aan de beginhalte vertrekken ze gewoon wanneer het ze uitkomt. Niks verkeersdrukte. Het schijnt dat ze bij de RET als ze met pensioen gaan, een gouden horloge krijgen. Misschien moet je ze dat klokkie geven als ze in dienst treden. Wie weet, helpt het…” Ach ach, die mevrouw Baljeu. Eerder al heel erg in de clinch met de Gemeenteraad. Er waren wat gegeventjes onder het vloerkleed geveegd. Over een parkeergarage bij de Euromast. Die bleek twee keer zo duur uit te vallen als de Gemeenteraad bij de begroting was voorgespiegeld. Die garage wordt heel treffend de ‘blunderput’ genoemd. Hoog tijd voor een uitbreiding van het assortiment van rake typeringen. Mevrouw Baljeu draagt nu ook de verantwoordelijkheid voor de blundertram en de blunderbus.

Nu wordt er wel meer politiek geblunderd, moet ik zeggen. In parlementair Den Haag bijvoorbeeld. Ik vat graag even het niet-bestaande programma van de niet-democratische partij PVV voor u samen: Ze moeten het land uit, die gangsters. Dat tuig dat buren intimideert, dat bejaarden bedreigt: terug naar die woestijn in Noord-Afrika. Dat schorem dat geboeid door de politie wordt afgevoerd: gelijk op het vliegtuig zetten. Weg ermee. Opvattingen waar wel wat voor valt te zeggen. Maar hoe zit het eigenlijk met hun fractielid Eric Lucassen? Naar ik heb begrepen, heeft hij jarenlang zijn buurt geterroriseerd, bejaarden bedreigd en auto’s vernield, en is hij herhaaldelijk door de politie in handboeien afgevoerd. Lucassen voldoet daarmee perfect aan het stereotype zoals de PVV hanteert voor De Marokkaanse Straatcrimineel Die Door De Knieën Moet Worden Geschoten. Hij is zelfs nog een graadje erger. Marokkanen hebben de reputatie, dat zij zich niet schuldig maken aan seksuele delicten. Lucassen wel. Hij is veroordeeld wegens zedendelicten die hij pleegde toen hij als militair instructeur gelegerd was in Ermelo. Leerling-soldates waren zijn slachtoffers. Was dat niet een soort morele doodzonde, leraren die zich vergrijpen aan leerlingen? Vieze Eric zit er in ieder geval niet mee. En dan te bedenken dat de PVV leraren weer wat meer beschaving bij wil brengen… Tsja, werd er tijdens het debat over de regeringsverklaring van de zijde van het kabinet niet geroepen, dat zelfs op het oog volstrekt kansloze types het nog tot burgemeester konden schoppen? Dat was een understatement. Seksueel gestoord straattuig schopt het in dit land dus zelfs tot Kamerlid. Nooit gedacht dat de PVV zich zo zou verbinden met zijn eigen doelgroep… Maar Geertje Wilders zit nu wel met een probleem. Wat moet hij nu? Hij kan dat hoerenjong niet verplichten, zijn Kamerzetel op te geven. Maar als ‘ie Eric De Straatcrimineel de fractie uitschopt, komt de Kamermeerderheid van Bruin-I op de tocht te staan. En wat moeten de heren Rutte en Verhagen dan? Willens en wetens steunen op een fractie die wordt bevolkt door crapuul van het laagste soort?

Dat wordt leuk, als Rutte weer eens naar Brussel moet. “Hello, mister President of the Hooligan-coalition!” We stonden al totaal voor lul, als land, maar dat wordt dan alleen maar erger. En dan wel die arme Gerd Leers naar de Kamer roepen omdat hij zich te soepel had opgesteld inzake de immigratie van mogelijk kansarm crimineel tuig. Hou toch op! Dat schorem maakt allang deel uit van onze maatschappelijke elite. En we staan in Europa toch al zo voor schut. De OESO vindt dat ons kabinet te weinig doet om ons land uit het slop te trekken. Dat vind ik raar. We hebben nog nooit zo veel snelle jongens in de Kamer gehad als tegenwoordig. Zelfs de LPF was er niets bij.

Maar goed. We zijn als land nog uitsluitend te redden door een zooitje fraudeurs en oplichters aan de top. Mensen die elkaar af en toe eens een leuk appartementje toestoppen. Een weekje naar de hoeren voor elkander betalen. De sociale premies van het personeel niet afdragen, maar in eigen zak steken. Handelen met voorkennis op de beurs. Joep van den Nieuwenhuyzen for president!