Lente in februari, straks winter in juli?

Aan:Danny
Van: SunChaser

Betreft: lente in februari

Goedemorgen Danny,

Ik zit hier snotterend en sniffend achter mijn peecee. Net als heel Nederland. Ik ben ziek, mijn ogen tranen en heb nergens zin an. Hoe dat komt? Ik heb een enorme hooikoortsaanval. In februari, hoor ik je denken. Inderdaad, in fokking februari. Om met Terror Jaap uit de Gouden Kooi te spreken: ‘Het is toch fokking niet normaal.’ Echt, de aarde is aardig van slag. Als ik nu naar buiten kijk is het en mooi weer en de sneeuwklokjes en tulpjes schieten als paddenstoelen uit de grond. In fokking februari. Zou Al Gore dan toch gelijk hebben gehad met zijn ongemakkelijke waarheid? Of is er wat anders aan de hand? Of is het toeval en krijgen we alsnog een Elfstedentocht in maart of april?

Ik denk zelf dat we gewoon verkeerd de jaren tellen. We hebben eens in de vier jaar een schrikkeldag, toevallig deze maand weer, en daar zit een denkfout. We hadden eens per eeuw een schrikkelweek moeten hebben, zodat we nu gewoon in mei of juni zouden zitten in plaats van in februari. En nu zitten we met de brokken, want buiten is het lente. Pak de bikini’s en de zonnebrand maar uit de kast want in maart krijgen we een hittegolf. Lekker, daar niet van, maar ik denk nu alweer een half jaar vooruit. Wat voor weer zal het zijn in augustus tijdens de bouwvak. Vallen de bladeren dan van de bomen en staat iedereen dan te blauwbekken op de camping, omdat het dan eigenlijk al weer bijna winter is, en het regent en sneeuwt?

Ik vind het jammer dat we niet meer kunnen rekenen op de seizoenen. In de winter hoort het gewoon winter te zijn en niet hooglente. Kun jij je nog herinneren dat we tijdens een superkoude winter gewoon op straat konden schaatsen? Was er één regenbui geweest, daarna drie weken vorst en alles was opgevroren. Konden we naar school schaatsen. Of dat het op zondagochtend begon te sneeuwen we het onder onze voeten hoorden kraken. We bouwden iglo’s, forten en poppen en hielden sneeuwballengevechten. Wanneer is dat voor het laatst geweest? Ik heb foto’s van vroeger dat we in een sneeuwlandschap staan met rode wangen en ijskoude vingers. Heb jij foto’s van jouw kids dat ze in de sneeuw spelen? Ik kan me echt niet meer heugen wanneer er meer dan twee dagen een dik pak sneeuw in Nederland heeft gelegen.

Natuurlijk zijn er ook wel voordelen aan de vroege lente. De dames gaan nu natuurlijk veel sneller korte rokjes dragen. Daar kunnen ze natuurlijk niet vroeg genoeg mee beginnen. En het scheelt natuurlijk een aanzienlijke wintergarderobe die je niet meer hoeft aan te schaffen. Had je vroeger een zomer, winter en tussenjas, nu kan je gewoon 365 dagen een tussenjas dragen. Want normale zomers hebben we ook niet meer. Of het is koud, of we hebben drie weken lang een hittegolf en heb je helemaal geen jas meer nodig.
We maken geschiedenis mee, Danny. Honderd jaar geleden kwam de auto in het straatbeeld, vijftig jaar geleden de televisie en 20 jaar geleden de peecee. Wij maken nu mee dat het nooit meer winter gaat worden. Het wordt alleen nog maar lente en herfst met daarin een oprisping zomer of winter. Wij kunnen later tegen onze kleinkinderen zeggen dat opa nog sneeuw heeft gezien en heeft geschaatst op natuurijs. Dat we sneeuwpoppen maakten en ijsvrij kregen van school. Dat we erwtensoep aten met de Elfstedentocht op tv. En dat we zoiets droegen als wanten en winterjassen.

En het stomme is, ik weet dus niet of ik blij moet zijn met deze ontwikkeling. Lente in begin februari. Zon, bomen in de knop, bloemen uit de grond. Ik weet echt niet of ik er blij mee moet zijn. Straks loop ik tien maanden per jaar rond met hooikoorts. Dus vooralsnog boycot ik deze ontwikkeling van lente in februari. Ik ga dus niet naar buiten in de zon, ik doe de lamellen dicht en trek in bed de rest van het seizoen de dekens over mijn kop. Maak me maar wakker in juli of augustus, als het winter is.

Stefan

PS: setje sneeuwkettingen overkopen?